Hehe, od 120 neturbo konjev pri?akovati ?us v hrbet? Morda, ?e bi imel avto najve? 1000kg in samo z voznikom. Tako pa ste trije + avto imeli tono in pol.
Sej o tem vam stalno pravim o tem motorju in nisem se zmotil. ?e bi bili v avtu ?tirje + prtljaga bi moral v klance ?altati do tretje, ko bi prehitevali. Ta vo?nja na visokih obratih in pospe?kih me je spominjala na kako ??ene, ki laja in laja, da gre vsem na ?ivce in ni nekega haska pa pride mimo pit bull in samo naredi "buh" in ??ene utihne.
Evo, ?e moji vtisi. Najprej bi pohvalili vse v avtonplusu Koper ?e posebej ?rta, ki nam je pripravil polno opremljeno 3-ko.
Barva meni ni bila posebno v?e?na, neka plavo-siva varianta.
Gume 18" Toyo, zavorne plo??ice so res Ate, zadnji auspuh je pa navaden, dve cevi, a so tanke, le na koncu imajo nastavke fi 60mm.?rna notranjost mi ni v?e? sploh, vse skupaj res izgleda utesnjeno in streha ?e ni?ja. Ro?ica menjalnika je lepa, izredno kratka, lepo sede v roko.
Ekran je malo sme?en, nepravilne oblike velik. Re?e za hlajenje oz. ogrevanje so res na hecnem mestu a se navadi?. Boki vrat so zelo visoki, tako, da je Gelipter hotel dati frajersko roko gor a mu je kar spodrsnila dol. Sme?no... Najbolj?a stvar meni osebno so bili usnjeni sede?i. Kot, da so iz kakega res dobrega ?portnega avta. Takoj se po?uti? doma?e v njen. Ko sem sedel zadaj je sicer dovolj prostora si nekako utesnjen. Ne bi se rad veliko vozil zadaj. Aja, zadaj je sedalni del kar nekako ptekratek za mene z 183cm.
Sedaj pa malo o vo?nji. Ko ga je Gelipter prijel v roke, je vila povpre?na poraba prvih 20 km neverjetnih 12 l/100.He, he, res, da ga ni ?paral a tudi nekih prese?kov z hitrostjo in pospe?ki ni bilo.Ko smo ?li po izolski obvoznici jo je malo dal na rde?e polje in glej ga zlomka, na pumpi so bili policaji, ki so se ravno pripravljali z pi?tolo za merjenje. Obrnili smo in za volan se je presedel Versive. Z dinami?no a mirnej?o vo?njo jo je spravil na 7,9/100.Nato sem pri?el na vrsto ?e jaz. Speljem, pri?akujem ?us v hrbet-a ni?. Lepo po?asi je pospe?evala, ?eprav je bila blizu rde?ega polja. Za vsako malo bolj dinami?no prehitevanje sem moral ni?ati v peto, pa ?etrto in ?ele takrat je dala malo ?ivljenja od sebe. Ta avto kar kli?e po 200 konskem turbo motorju. Razo?aran sem bil z zavorami, tak gumijast ob?utek, pa ful mora? pritisniti, da se avto ustavi. Prava poezija je menjalnik, ki je izredno hiter in natan?en. Zvok Bose ozvo?enja je tudi tukaj povpre?en, so pa veliko naredili pri zatesnitvi avta in je tudi pri hitrostih 130 in ve? izredno tiha (ni pi?a vetra), sli?i se edino malo ceste,za kar pa so verjetno delno krive nizkoprese?ne 18-ke.Cesto dr?i kot pribita, volan je tudi izreden in super sede v roke. Polo?aj za volanom smo si vsi trije na?li v trenutku z par potezani na elektri?no nastavljivih sede?ih. Preglednost iz avta ni tako slaba, kot izgleda od zunaj, pa tudi avto deluje manj?i, kot je v resnici.Najbolj?e je bilo res takrat, ko smo ustavili gospo z psom. Lepo je dala Verisive-ju povodec in nas slikala. Vpra?am jo:"kako se kli?e psi??"
"Ne vem, ni moj" Wtf??"Mi ga je posodila kolegica, vem samo, da je psi?ka". Fak, mi pa smo si ga podajali... sicer je izgledal priden, a nikoli ne ve?. .
Zaklju?ek:Zelo dober avto a zelo podhranjen benzinski motor. Je sicer v redu za vo?njo od to?ke A do B za kak?ne bolj ?portne u?itke ga mora? naganjati v rde?e polje in takrat je poraba 12 l/100. Tudi poraba okoli 8, kot je bila na koncu, ko smo vozili po predpisih ni glih za na razstavo.
Ah,dajte no, ne pretiravajte. Mi smo imeli, ko so bili otroci ?e majhni peugeot 306, (ne karavana) in smo strpali v prtlja?nik in v avto dva vozi?ka, (takrat so bili vozi?ki-vozi?ki in ne lunarna vozila z diskastimi zavorami), nato velik son?nik, vozi?ek za na pla?o, eno veliko torbo igra?, velike pampers plenice, elektri?no skrinjo za hrano, plavutke, maske in ?e dva kov?ka.In vozili smo se-btez klime, ker je to bila takrat ?e stvar za dopla?ilo. Za na smu?anje smo dali na streho thuleta in smo ?li...
Dan danes pa tudi nam v na?em karavanu skoraj vedno, ko kam gremo, primanjkuje prostora.Smo pa? vsi postali razvajeni in bi hoteli ves dom odpeljati s seboj v avtu na dopust.Mislim,da lahko ?e vedno prav vsak najde primeren avto za svoj denar... samo realno moramo kupovati. Avti so si pa res vse bolj podobni, ker si razli?ne znamke "sposojajo" platforme in posledi?no so to identi?ni avti, velikokrat tudi z enakimi motorji le estetsko malo prilagojeni svojim znamkam.
Velikokrat pa?ejo celo posamezni sestavni deli.In avti se ne razlikujejo ve? kot neko?. Pa? racionalizacija stro?kov in globalizacija delata svoje...
Mislim, da nobena znamka ne deluje proti sebi, oziroma, da bi delovala tako, da nima profita. Po moje se dobijo vodilni vsake toliko na sestanku, vr?ejo prodajne ?tevilke na mizo in ugotavljajo, kateri modeli se dobro prodajajo in kateri slab?e.
Nato podebatirajo, kam gredo trenutni trendi in v katero smer bodo ?li v naslednjih 10 letih.
Namre?, avte se dizajnira in snuje danes, da bodo na trgu ?ez recimo 5 let.In nato enostavno izlo?ijo iz proizvodnje tiste modele, ki se slabo prodajajo oziroma vedo, da se trend nakupov obra?a(trenutno so ta trend suvi).V bistvu skoraj vse znamke preobla?ijo svoje tudi najmanj?e modele tako, da jih malo dvignejo od tal, dodajo plastiko okoli blatnikov in odbija?ev in po mo?nosti ?e na vrata, prebarvajo v kake bolj kri?e?e barve in spran folk, ki nakupuje po ?rednem nagonu in kar je trenutno fensi, to kupi kot nekaj ?isto novega.
Verjamem, da ?portne modele po?asi ukinjajo, ker ni ve? toliko zanimanja pri kupcih. Celo znamka kot je Jaguar ima v svoji paleti ?portne suve.
Zakaj ukinjajo postopoma karavane?
Med mladimi je po?asi vse manj zanimanja za njih in jih kupuje ve?inoma ?e samo stara garda. In ?e tej vedno manj, ker ima veliko le-teh probleme z koleni in hrbti in spet smo pri suvih.
Pet vratnih modelov(kot ga je izdelovala tudi mazda) pa je verjetno kupilo res malo kupcev, tako, da so se odlo?ili, da jih ne bodo ve? imeli v programu.
Ko je govora o kii ik hundayu se strinjam, da so ubrali pravo pot; evropski res dobri oblikovalci, izdelava v evropskih dr?avah, dvig kvalitete izdelave, vedno bolj?i materiali.Je pa tukaj en problem?ek in sicer renome. Tukaj pa je ponavadi dolga pot, da si pridobi? tako ime, da ga enostavno ljudje pove?ejo z ne?im, kar bi imel.Trenutno imata ti dve korejski znamki status-najve? avta za denar.
Bodo pa zelo te?ko prodrli v segment premium znamk, kjer znamka ?e vedno veliko pomeni, ?eprav ne ponuja za podoben denar brez veliko dopla?il za dodatno opremo-skoraj ni?.Zna pa se zgoditi tudi to, da druge znamke premamijo te vrhunske oblikovalce v svoje studie in se bo zgodba malo zakomplicirala.
Skoraj vsaka znamka ima svoje vzpone in padce... tudi premium znamke niso imune na to...
Boss, naj ti predstavim stvar malo druga?e... recimo, jaz igram na kitare Gibson sedaj ?e vrsto let in jih neverjetno zagovarjam... ?eprav dobro vem, so te?ke kot hudi?, nerodne za igrat, ko sedi? kje, ker se ti rob kitare zare?e v meso, visoki toni so te?ko dosegljivi zaradi same oblike kitare.Skratka,vem,da obstajajo tudi lep?e in bolj prakti?ne kitare... ampak... nimajo du?e. Za ni? na svetu mojih kitar ne bi zamenjal za kake novej?e, bolj fensi, bolj ergonomsko oblikovane.Ker bi imel ob?utek, da je to le kos lesa z magneti in strunami gor.Pa? lahko igra?, anpak...
Prava kitara dobi z leti tisti pravi ?moh, ki jo naredi
tako enkratno. In tako je tudi pri avtomobilih... vsaj pri meni.
Dlje ?asa, ko vozim mazde, bolj so mi pri srcu in tudi skregam se za v?asih za njih, ?e je treba. Vem, da niso popolne, mogo?e niso najlep?i avti, imajo pa du?o.Jaz ne vzamem vo?nje kot prevoz od to?ke A do to?ke B ampak vsakokrat posebej u?ivam v vo?nji z njo.Zadnje ?ase, podobno kot je napisal Jest, sploh ne gledam ve? na porabo, enostavno nimam ve? nastavljene te opcije. ?e mi pa?e, kruizam lepo po?asi, ?e pa mi pa?e malo pre?istiti oba izpuha, pa to storim. V obeh primerih je to u?ivancija.Ne predstavljam si, da bi imel parkiran svoj avto pred hi?o, ki mi ni povsem pri srcu in bi se moral vsakokrat, ko sedem vanj vpra?ati:"Ali je to res "moj" avto?" ali pa je samo eden izmed avtov...
Ne vem ?e si zastopil... ni ?tos v porabi, je pa ?tos v tem da oblikovno je limuzina lep?a, poraba je le ?e dodaten minus. In da ne bi kdo mislil, da je to malo razlike - pri avtocestnih hitrostih je tam nekje pol litra v prid limuzine.
Mah, kaj pa je 1 euro/100 km?Mislim, da ve?ina nas spra?i veliko ve? ? za neumnosti.
?e vedno se lahko tola?i?, da pije veliko manj kot benzinarka... in si ?e prihranil.
Pa ni vrag, da bo? sedaj v najlep?ih letih presedlal na kako konfekcijsko znamko vozil?
SUV: Meni ob?utek ni slab, ampak po 5 minutah mi postane slabo. Kombi filing... Ne ga bolj?ega kot lepo udobno malo ni?je sedet. Moj foter vozi crosslanda, pa kaj bom jaz s tem, sej nisem penzi?.
Na ?alost trenutno mazda nima ni? primernega za mene :/. M3 , podhranjen in premali (X se mi zdi da je bolj pravljca in nebo ?e letos nared). 6tka: Karavana no?em, limuzina pa ni petvratna.
Pa kaj manjka karavanu?... je lep, prostoren, ?porten, ?e kar velik prtlja?nik, obe varianti pijeta malo, dizel ?e kaka dva litra manj.Na avtocesti si kralj, lepo kri?ari?, ?e ima? noter ?e bose ozvo?enje da? lepo glasbo in to je to... prava poezija.
Jaz pa ravno obratno, ko se usedem v CX-5, si mislim da sedim v kombiju in zakaj ?e bi naokoli preva?al ?e dodatni kubi?ni meter zraka s seboj (zra?nost kabine). Morda bom razmi?ljal druga?e, ko bom starej?i, a trenutno res nimam potrebe po visokem sedenju. Nizko sedenje v mazdi 6 mi zelo ugaja. Za primerjavo imam v oplu insignii vedno ob?utek wtf, kaj je to zaen enoprostorec, sedenje ki mi tam ustreza je namre? zelo visoko, posledi?no pa na ?tevce in sredinsko konzolo gleda? zvi?ka.
POV v mazdi 6 (in 3) je pribli?no tak:
To?no tako. Ko sedim v cx5 se mi zdi, kot da sem v klopci v parku.Zalotil sem se ?e, da sem gledal okoli, kje je kak golob.
V 6-ki za nas mlade ni lep?ega sedenja.?portno,nizko,udobno.
... ?e bomo iskali "stare", klasi?ne avte,?e ne bomo hoteli biti uniformirani-beri suv plastic fantastic quazi avto imetniki.In ?e, ko bodo na baterije smo opleli.
Zato bomo pa mi, ki jo ?e imamo toliko bolj sre?ni.Po eni strani je dobro, da ne gredo po stopinjah recimo korejcev, ki izdelajo in prodajo toliko avtov, da bo kmalu vsak drugi avto njihov (razen kliotov in golfov). Tako, da bo mazda postala eksluzivna znamka in je ne bo imel vsak.Edino za 6-ko mi je ?al, ?e jo bodo res ukinili.
Bom pa to drsal do njenega bridkega konca ?ez mnogo let.Takrat bodo te vintage 6-ke iskane in ?islane... te kao suve pa naj si nekam vtaknejo.Glih vse neumnosti prevzamemo od ameri?anov.
Ta tipka mi je prvo padla v o?i. Ampak nekako nisem ugotovil, kako dela oz. ni delalo po pri?akovanju in ?eljah, jaz pa nisem imel ?asa en teden za vsako tipko, da odkrijem, kako dela...
In zakaj je potrebno zakomplicirati stvari, ki so lahko enostavne? ?e je avto tvoj in ga vozi? vsaj tri mesece, ?e ugotovi?, kako in kaj je kje. ?e pa te avto doleti, da ga mora? vozit in z njim narediti 500 in ve? km v enem dnevu, pa ob?uduje? preproste stvari. In avto bi lahko bil preprost...
Tukaj se pa strinjam.Vsak je narejen po svoje.Sem imel rent a car nissan juke in tudi iz prve nisem na?el ustreznih gumbov.
Za moje pojme preve? elektronike v avtih. Mazda ima vsaj ?tevce normalne. Vsedi se v kak novej?i audi, tam je ?ele veselje z digitaliko in lu?kami. Kot v cirkusu se po?uti?...
Res je, ta info tipka je malo skrita". Prvi?, priznam, je tudi jaz nisem na?el, ko sem vzel testno vozilo. Se pa hitro navadi? na vse bombon?ke in stikala. Vse je pregledno in pri roki.?e dobro, da je precej ro?nih zadev in ne preko ta? skrina. Tisto je polom, da mora? ?telat klimo z dotikom...
Kot si sam ugotovil je to bolj suhoj lovsko letalo kot pa voja?ki jeep.Okna so res manj?a to pa je zaradi ?portnosti in varnosti, prav tako so vrata debela zatadi varnosti in bolj?e zvo?ne izolacije.Tako pa? je pri bolj ?portno naravnanih avtomobilih. Na parkiri??u mo? kot sem jaz od 78 kg gre? z lahkoto ven brez, da bi taknil svoja ali sosedova vrata. Sin, ki je velik 184 cm z lahkoto smukne na zadnji sede?- spet normalna postava in ne te?kokategornik.Tudi moja mama, ki je ?e precej v letih in malo bolj okrogla z lahkoto smukne na zadnji sede, la?je, kot pri ta prvi 6-tici.
Za sedenje obstajata ro?ici s katerimi si nastavi? filigransko natan?no sede?(pri elektro?nem so te nastavitve ?e bolj natan?ne). Nato izvle?e? volan(ne iz avta) ampak toliko, da ti je dovolj blizu. In na koncu nastavi? ?e vi?ino volana.
Tp je to. Zadnji? sem prevozil 850 km in sem pri?el na cilj ?e bolj spo?it kot, ko sem ?tartal:)
Kar se ti?e lu?k na armaturni jih skoraj ni, le tiste so, ki morajo biti ali pa si jih sam nastavi?(razni tempomati, opozorilnik, da si prevozil ?rto, opozorilnik, da si utrujen itd.Pa?,tehnika je ?la naprej, ?eprav sem tudi sam bolj "olf skul" boy.
Za povezavo telefona obstaja ena imenitna stvar na telefonu, ki se imenuje "blututh". To ?udo omogo?a! da se telefon v dveh sekundah pove?e z avtom in lahko predvaja celo tvojo glasbo, ki jo ima? na telefonu, da ni potrebe po poslu?anju kakega radia veseljak.
Kar se ti?e same porabe pa poklon za tako porabo. Moja ni avtonatik, pa ne pridem niti blizu tvoje porabe... boj blizu 6l/100.Druga?e pa lepo napisan ?lanek.
Kaj pa obra?anje z ro?no in frajersko parkiranje? Le kako se lahko nadebudni mladec brez mehanske ro?ne sploh ?e postavlja pred izvoljenko? Kam gre ta svet?
Sej ta nove avte ne itak ne more? ve? obrniti z ro?no, ker se ti takoj pri?ge enih 7 lu?k na armaturi in posreduje 6 pomagal proti spremembi smeri.
Ta avto nima ?asije. Torej tudi nima "nove" ?asije. ?asijo imajo samo resna vozila. Tale ima pa samonosno karoserijo. Ki je, mimo grede, obupno oblikovana... Je pa res, da je notranjost ?e bolj obupna, tako da totalno sfaljena karoserija ne izstopa tako zelo...
Ne, nisi edini. Ampak, glede na to, da smo na Mazdinem forumu, naju bodo razglasili za krivoverca, zato se ostali ne upajo oglasiti. Si mogo?e kdaj sli?al pravljico "Cesarjeva nova obla?ila"? Tam so tudi vsi kimali in ploskali...
He, he, Slivka. Vem, da si ti bolj old skul tip in ti je v?e? vse, kar je bolj kvadratno in ima vsaj keson zadaj montiran.
Saj sem tudi sam ampak kar je lepo je lepo neglede na nas vintage letnike.
Jaz pa? ocenjujem estetski vidik in mi ni va?no, kdo je avtor. Recimo cx5 mi ni sploh v?e? ?etudi je Mazda. In to sem ?e ve?krat poudaril.Mi je pa zanimivo in lepo oblikovana recimo ?koda superb, kar pa ?e ne pomeni, da bi jo tudi imel, vsaj dokler ima kaj skupnega z ljudskimi vozili.
verjetno ?al ne... sploh zaradi tega, ker ne bi dobil homologacije s tisto ostro haubo spredi. Pa lu?i morajo biti za??itene, pa verjetno, glede na prototip bo premalo prostora zadaj in v prtlja?niku. Pa ?e bi se kaj na?lo, ?eprav zadeva zgleda fenomenalno kot prototip ampak mogo?e le, ?e bi jo ponujali kot posebno GT ali coupe izvedbo poleg bolj klasi?ne oblike trojke.
Ponavadi je problem pri prototipih ta, da imajo oblikovalci bolj kot ne proste roke in ko pride serijska izvedba pridejo na vrsto ekonomisti, ki odlo?ijo, da je avto prehud in ne bo dovolj kupcev oz. bi hoteli potegniti ?e kak?nega. Po mojem bi glih tako pridobili dodatne kupce zvesti bi pa itak ?e raje kupili tak?en hud avto.
Ponavadi uporabnost in dizajn ne gresta gkih skupaj. Pa ce ze gledas uporabnost klasicnih limuzin, tudi niso najbolj uporabne prtljaznik po litrih velik, notr pa spravis komaj kaj zarad majhne odprtine prtljaznih vrat.
Nekje sem prebral, da naj bi bil ta koncept-dizajn, osnova za novo 6-ico, seveda ne bi bil coupe ampak zadnja vrata bi bila nekako "skrita".
Kaj to pomaga, ko pa je kon?na podoba oz. izdelek ponavadi nek kompromis oz. bolj kot ne reven pribli?ek konceptu.
In ponavadi poru?ijo ravnote?ja in ni ve? tako super. Zakaj ne bi enkrat Mazda rezkirala in naredila res tak hud serijski avto.
Sem prepri?an, da bi marsikaterega kupca pridobili, obstoje?ih pa najbr? ne bi izgubili.
Ker itak Mazde ne kupujejo popoldanski mojstri ampak ljudje, ki ho?ejo imeti nekaj posebnega, kar nima vsak na vasi,
zato bi po moje bila tak?na oblika kot je koncept ?ista zmaga.
In bodo na koncu spet porabili 7litrov/100 benzina.Veliko pisanja, bomo videli v praksi. Tudi za skayactiv dizle je napisano, da pijejo 4.3 l/100 je pa realna ?t. kar krepko vi?ja.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ne vem, ker je nisem vozil, gre pa tale v drugi "le" 90/uro.Prej sem vozil le 165 konjsko, tako, da ne morem primerjati obeh.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani