Skoči na vsebino
Proklizuje li kupung
Napisano (urejeno)

@Boss i meni je čudno.

Tatin prijatelj je ostavio Mercedes u servisu. Zaboravio je ostaviti ključeve od auta. Kada je došao po auto, uredno su sve naplatili, a auto takli nisu.

Tko kaže da u mazda servisu isto nisu muljatori?

Nikad nećemo znati punu istinu. Treba u autu ostaviti skriveni mp3 snimač.

Znakovito je da se auto nije počeo kvariti nakon trečeg ili četvrtog servisa. Tada muljanje ne prolazi jer Austrijanci*, kako bi odobrili naplatu preko garancije, analiziraju sve do detalja.

Peti servis (zadnji pod garancijom) je put u Eldorado. Kod idučeg servisa Austrijanci više ništa ne pitaju. Sve troškove snosi vlasnik.

Znate kako ide preuzimanje auta nakon servisa. Dobijete hrpu papira za potpisat. Potpišete bez da detaljno čitate.

Danas, 3 tjedna nakon servisa, vidim stavku: Aditivi  20€.

Niti sam ih tražio niti su ih spomenuli. Vrlo jadno.

* Centrala za Hrvatsku je u Austriji.

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Proklizuje li kupung
Napisano (urejeno)

Par zanimljivosti:

- Za mazdu 6 diesel gg isti zahvat je 2000 €. Sreća da nisam, kod kupovine vozila, imao novaca za diesel.

- Za vrijeme servisa uzeo sam zamjensko vozilo. Mazda 3 tubo diesel 2.2  110kw.

Kat to dobro ide. Po uzbrdici 12% ubrzava, kako sa CX-5 ne mogu niti po nizbrdici.

- Sam sebe uvjeravam da je dobro što nisam kupio 4wd.

Evo kaj se dogodilo susjedu sa cx-5 4wd. Možda sam već spomenuo. U blagom zavoju sa 5mm snijega na cesti da gas kako bi ubrzao.

Automatski, mazda koja je do tada vukla na prednje kotače, "osjeti" proklizavanje i uključi i zadnji pogon.  To je dovelo do vrtnje auta za 360°.  Dobro je prošlo.

Pada mi na pamet narodna uzrečica: "Sirotinjo, i bogu si teška".

20241022_083834.jpg

A13_1.png

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazdina mobilna pomoč - MES
Napisano

Jamstvo mobilnosti tvrtke Mazda Europe Service - dobro je znati

Strojni Prevod: Zaradi načrtovanega potovanja sem želel letni redni servis opraviti nekoliko prej. Tu sem naredil napako, saj so mi skrajšali obdobje veljavnosti mobilnega jamstva MES. Da ne omenjam, da se je po servisu vse začelo kvariti. A o tem več v naslednjem nadaljevanju, ko bom videl, kako se bo odvijalo.
Poenostavljen prevod: Ker sem imel načrtovan dopust, sem hotel letni servis avtomobila opraviti malo prej. S tem sem naredil napako, saj so mi krajšali garancijo. Po servisu so se začele pojavljati nove težave. O tem bom več povedal, ko bom videl, kako se bo zadeva razpletla.

Screenshot_20241020_215606_MyMazda.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Proklizuje li kupung
Napisano

Molim da netko obrati pažnju.

Kad se vozi konstantnom brzinom u 3.  il 4. brzini, ako malo naglije stisne gas, dali kazaljka broja okretaja poskoči pa se vrati kao na mojoj video snimci?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Proklizuje li kupung
Napisano (urejeno)

Pitao sam AI Google Gemini

Kako deluje samonastavljajoča sklopka in zakaj bi zdrsnila?

Samonastavljajoča sklopka je posebna vrsta sklopke, ki ima mehanizem, ki omogoča, da se samodejno zategne pod določenimi pogoji, kot sta povečana temperatura ali tlak. To pomeni, da bi se v teoriji morala prilagajati različnim pogojem vožnje in ohranjati optimalen oprijem.
Zakaj bi sklopka zdrsnila?
Zdrs sklopke, tudi samonastavljajoče, lahko povzroči več dejavnikov:
 * Obraba materiala: S časom se material sklopke obrabi, kar zmanjša trenje in sposobnost prenosa moči.
 * Prevelika temperatura: Če se sklopka pregreje, lahko material izgubi svoje lastnosti in začasno zmanjša oprijem.
 * Okvara mehanizma za zategovanje: Če je mehanizem za zategovanje poškodovan ali ne deluje pravilno, se sklopka ne bo mogla dovolj zategniti.
 * Nepravilna nastavitev: Nepravilno nastavljena sklopka lahko povzroči zdrs.
 * Druge težave: Druge težave, kot so poškodovan vztrajnik ali potisna plošča, lahko prav tako privedejo do zdrsa.
Ali lahko sklopka zdrsne le občasno?
Da, možno je, da sklopka zdrsne le občasno, zlasti če je težava povzročila prevelika temperatura. Ko se sklopka ohladi, se lahko material obnovi in začasno povrne svoje lastnosti. Vendar pa je to le začasna rešitev in težava se bo verjetno ponavljala.
Kaj storiti, če sklopka zdrsne?
Če opazite, da ima vaše vozilo težave z zdrsom sklopke, je najbolje, da se obrnete na strokovnjaka. Avtomehanik bo lahko diagnosticiral težavo in priporočil potrebna popravila.
Pomembno je omeniti:
 * Ne poskušajte sami popraviti sklopke. To je zapleten mehanski sistem, ki zahteva specializirano znanje in orodje.
 * Nadaljevanje vožnje z zdrsajočo sklopko lahko povzroči dodatne poškodbe.
Zaključek
Čeprav ima samonastavljajoča sklopka določene prednosti, ni neuničljiva in se lahko obrabi ali poškoduje. Če opazite kakršne koli težave s sklopko, je najbolje, da se čim prej obrnete na strokovnjaka.
Opomba: Ta odgovor je informativne narave in ne nadomešča nasveta strokovnjaka.
Želite izvedeti več o katerem drugem vidiku sklopke ali avtomobila?
Lahko se pogovarjamo o naslednjih temah:
 * Vrste sklopk
 * Razlika med suho in mokro sklopko
 * Kako podaljšati življenjsko dobo sklopke
 * Znaki, da je sklopka obrabljena
 * Cena zamenjave sklopke
Samo vprašajte!

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Proklizuje li kupung
Napisano (urejeno)

Neki dan u temi: "Sajla kuplunga pukla u garatnom roku"   napisao sam 65.000.

Ali zmotal sam se. U stvari ima 62.000.

Kuku nemam. Vozim se uglavnom sam bez putnika i tereta.

E sad. Kaj se ustvari događa moram ponovo analizirat. Resetirao sam mazda entertainment (kroz koj se poštelava sigurnost vozila). I sada, vjerovali ili ne, kod naglog ubrzavanja po mokrij cesti, pali se lampica proklizavanja. Prije dan ili dva nikako nisam mogao dobiti da se upali.

Još nisam radi gužve u gradskoj vožnji mogao ispitati kaj se događa u situaciji kao na video snimci. Dok vozim kontinuiranom brzinom i naglo stisnem gas.

Gume su original Yokohama Geolander dobivene sa mazdim prije 5 godina. U grubo imaju 35.000  do 40.000 km. Pol godine se peljam s zimskim gumama.

Dodatak

Kako radi samo zatezajuča kuplung lamela?

Može li ona jednu vožnju ili dvije djelobično proklizavat. Pa kad se ohladi, zategne se i sve je opet u redu?

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Proklizuje li kupung
Napisano (urejeno)

Kad naglo stisnem gas, prvo skoči pa padne broj okretaja.

Da li je to normalno ponašanje mazde Cx-5 manualni mjenjač?

Kotači ne proklizuju. To bi se signaliziralo.

Dolje, slika s interneta

Screenshot_20241018_191156_Firefox.png

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

27 minutes ago, Brane said:

Same neumnosti s temi cx 5,lada niva pa gre,gre,gre in ne crkne

Moj otac je kupil novu Ladu nakon Nissana jer ju je nahvalio susjed koj je prešao sa Fiče na Ladu.

Toliko loša je bila nakon Nissana da ju je prodao u roku 10 dana.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sajla mjenjača pukla u garantnom roku
Napisano (urejeno)

Usred raskrižja u prometnoj gužvi pukla sajla mjenjača. Ručica mjenjača se bez otpora mogla pomicati u svim smjerovima. Mjenjač je ostao u drugoj brzini. Skrenuo sam na parkiralište. Kako nisam znao o čemu se radi, mislio sam otpala neka poluga i sad bi mogla strugati po cesti, stao sam i zvao šlep službu.

Da sam znao da je sajla odvezao bi se sam do servisa u drugoj brzini.

Isti dan je u isti ovlašteni servis došla još jedna ista mazda sa puknutom sajlom: cx-5, 2019. godina, ručni mjenjač. Servisa u Zagrebu ima nekoliko.

Sreča u nesreći je da su mi besplatno popravili. I šlep je išao na trošak mazde.

Račun je  blizu 500 €. Koliko je šlep ne znam.

20240930_181128.jpg

Popravljeno od mazda_gg
update
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

RunFlat pnevmatika
Napisano (urejeno)

Imam CX-5 bez rezervnog kotača, samo kompresor i spray.

Ove godine će imati 5 godina i treba razmišljat o novim gumama.

Ima li netko

RunFlat gume?

Screenshot_20240129_045355_Firefox.png

Popravljeno od mazda_gg
update pic
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Baterija
Napisano
On 10/31/2023 at 1:06 PM, Boss said:

Zakaj pa menjava akumulatorja ni opcija? Tok drag pa spet ni v primerjavi s kakšnimi drugimi deli.

Zamenjaš pa bo mir za naslednje 3-4 leta, tako boš pa vsak dan na trnih ali bo vžgal ali ne.

Varta "suha" u trgovini 140€, "original"  kod mazda dilera  200€.

Kaj izabrat?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda wifi hot-spot
Napisano

Ameriĉka mazda ima, a evropska?

HOW CAN I CONNECT TO THE IN-CAR WI-FI HOTSPOT?

To access the in-car WiFi, please verify the following information:

1. The WiFi on your smartphone device is turned on.
  2. Your vehicle is running, or in accessory mode.
  3. You have found the vehicle WiFi network name (ex: MazdaWiFi) and found your network password on the vehicle center screen:

1. To find your Wi-Fi network name on the vehicle center screen:
    1. Select Settings from MENU
    2. Select Connectivity Settings
    3. Select Wi-Fi Settings
    4. Select SSID
    5. Find the Access Point Name (SSID) on your device, then select it
  2. To find your Wi-Fi network password on the vehicle center screen:
    1. Select Settings from MENU
    2. Select Connectivity Settings
    3. Select Wi-Fi Settings
    4. Select Wi-Fi Password
    5. Enter the password on your device to connect to the Wi-Fi network
  3. Open a web browser on your device and you will automatically be redirected to the Wi-Fi trial sign-up page. Select the option to start your trial on that sign-up page
  4. Complete all the required fields and accept the terms of the Verizon customer agreement
You will then receive a confirmation email – it may take up to 15 minutes for the Wi-Fi to activate
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Baterija
Napisano

Je, upozorilo baš nervira.

Mislim da ako se prođe procedura inicijalizacije start stop sustava, ga ne bu više. A imam i onaj OBD2 koj ugasi start stop sustav, ali ga nisam koristio.

Renault sa slike s cuckom je išao još 3 godine s upozorilom, a Janez007 veli da je mazda išla dvije godine. Bio bi sretan da izdrži godinu dana.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Baterija
Napisano (urejeno)

Uvod:

Na ženinom Renaultu je nakon 4 godine oslabio akomulator i prestao je raditi start - stop sustav.

Tako se vozila još 3 godine dok nije baterija potpouno otišla.

Zaplet:

Na mazdi cx5 benzin mi je akomulator nakon 4 godine toliko oslabio da se isključio start - stop sustav. Na klemama mjerim 12,5V.

Pitanje:

Kakova su iskustva a mazdama, hoće li taj akomulator izdržati još 3 mjeseca ili 3 godine?

20231028_135800.jpg

20231030_164812.jpg

Screenshot_20231031_050602_Gallery.jpg

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

CX5 2.0 - 100 oktana, da ili ne?
Napisano (urejeno)

Hvala za obavjest.

Bilo mi je čudno jer mazda 6 gg sa dpf filterom nije trošila ulje već ga je "proizvodila"

Na fotki, dolio sam ulje u benzinca.

Na crtežu, šipka dizelaša sa oznakom x.

Screenshot_20230918_013641_Firefox.jpg

20230909_113148.jpg

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

CX5 2.0 - 100 oktana, da ili ne?
Napisano (urejeno)

Ili mi se čini ili stvarno mazda cx5 ide bolje sa  100 oktana nego sa 95.

Ali kaj je sigurno, manje troši. Po gradu 1 litru (kombinacija prelazak na ljetne gume i promjena oktanske vrijednosti benzina).

I sve bi bilo dobro da mi jedan čovjek nije rekao da od 100 oktana izgore prstenovi klipa.

Istina ili laž?

Na slici: Potrošnja Zagreb - Poreč

20210620_105708.jpg

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

CX-5 - Zadnje lampe - kondenzacija
Napisano

U hrvaškom servisu veliju to je normalno, nič od garancije.  Kako je u Sloveniji?  Je to normalno? Ako nije, idem u Sloveniju reklamirat.

Kada sam preuzimao šesticu GG, na prozoru je bila naljepnica sa bar kodom i pisalo je Balkan. Odma mi je pal mrak na oči.

CX-5 su mi isporučili bez naljepnica, čist. I ako je netko utjerao vlagu u lampu, to su uradili u ovlaštenom servisu.

Mogao sam ja umjesto da ovdje pišem, prvo pisati u mazda hrvaška i pitati:  bute popravili ili da stavim na forum?  Ali nije moj način.

20210128_121637.thumb.jpg.94432684399df1467f7f91909219a03a.jpg 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

CX5 awd se okrenula 180 stupnjeva
Napisano

Frend ima Outlander sa stalnim 4wd, malo smo testirali i zaključili da je awd obična prevara koja jedino pomogne ako zapneš u blatu. A vidim da  može biti opasno. Gume nisu kitajske. Jedino je možda naglo htio ubrzat.

I vjerujte mi na Outlanderu se to nebi dogodilo. Ali je ružan i zato vozim mazdu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

CX5 awd se okrenula 180 stupnjeva
Napisano (urejeno)

Prvo da kažem, kada padnu 2 cm snijega u Zagrebu je kaos.

Poznanik iz kvarta ima cx5 awd automatik sa zimskim gumama. Pa kada se sretnemo malo popričamo: kako mazda? Kao da su živi konji, a ne auti.

Uglavnom, vozi on kroz vrlo lagan zavoj, iza njega policija pa vozi polako. Snijeg pada.

Mazda se okrenula za 180°.

Nagađam, vozio je na prednji pogon, stisnuo gas, prednji kotači su izgubili kontakt sa podlogom. Mazda inteligentno zaključi da treba prebaciti snagu na zadnje kotače. I evo vraga.

Poznanik je imao sreče, nije izletio s ceste, nije oštetio auto, a niti policija nije nikaj pitala.

A ja da imam awd, odma bi vratio mazdu u mazda salon.

Jedna fotka da dočara stanje na cestama. Jučer snijeg, a danas ledena kiša.

20201203_103444.jpg

Popravljeno od mazda_gg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.