Skoči na vsebino
LED žarnice
Napisano (urejeno)

Ja, menda je filozofija hlajenja halogenskih in led žarometov popolnoma drugačna, to mi je zadnjič razlagal nekdo iz Helle. Halogenske žarnice segrevajo sprednje steklo (kar je fino pozimi, da se topi sneg), LED pa segrevajo predvsem zadnji del žarometa zaradi svoje elektronike, zato morajo zadaj vgrajevati hladilne sisteme, v stekleni del žarometa pa grelce za segrevanje stekla (pozimi). Torej ni problem samo v optiki, ampak tudi v segrevanju oz. nesegrevanju žarometa.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 13 minutami je MazdaBoy napisal:

Priporočam, da sama opereš avto. 🙂 Najbolj sami pazimo na avto, pa najbolj potrudimo, a ne 🙂 

Če bi @Anit objavila še kakšno sliko - ne Mazde, ampak sebe, bi se verjetno javilo več forumašev, ki bi ji zastonj ročno oprali tole CX-60.

Hec. 😃  

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

velika poraba goriva
Napisano (urejeno)
pred 48 minutami je Boss napisal:

Dej @Janez007 a se ti ne zdi, da si dolgočasen s to tvojo foro o prodaji avta. Človek sprašuje kaj naredit in kje je vzrok ti pa vsakič isto, prodaj dizla in kupi bencinarja, ki bo žrl glih tolk pa še AWD ne bo.

Samo pogovarjamo se, kakšne so opcije. Če bi imel jaz prijatelja, ki na leto vrže v avto za 10.000 € 1/3 tega zneska za servise, bi mu predlagal enako. Kaj pa ti, naj meče še naprej po nekaj 1.000 € v luknjo brez dna?

Znajo biti injektorji, ker je bilo po čiščenju OK, se je pa očitno spet zapacalo že v 1,5 leta. Sicer tudi 8,5 l/100 km ni nič nenavadnega, če je malenkost bolj težka noga (po informaciji enega mehanika Mazd, ki je imel ravno tako).

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

velika poraba goriva
Napisano (urejeno)

Potem pa injektorji - ena od zelo verjetnih možnosti in pogosta težava te generacije Mazd. So bili že zamenjani?

Itak pa ne naših mnenj vzet preveč resno. Še izkušeni mehaniki imajo z diagnozami današnjih avtomobilov težave. V tvojem primeru bi peljal nazaj k Pelkotu ... Še bolje pa prodati in kupiti bencinarja. Oprosti, ampak to najbolj pomaga in je na koncu najceneje - sam sem to storil 3 leta nazaj.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

velika poraba goriva
Napisano (urejeno)

Injektorji so lahko razlog - to so mi povedali na Mazda servisu v Ljubljani. V tvojem primeru pa zelo verjetno odmična gred, glede na stare objave, ali pa celo oboje. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prižgala se je lučka za motor?
Napisano

Ne vem a vi to resno glede najdražjega popravila kot posledica armaturnih lučk v primeru bencinarja? 

Sem zadnjič omenil neko Mazdo CX-3 s KP registracijo, ki ji je nagajala el. ročna zavora ... predno so jo pripeljali na dvorišče avtoelektričarja je lastnik menda za popravila odštel že cca. 1.000 €.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kam na servis, da zadržiš garancijo?
Napisano (urejeno)

??? Sem jaz zafrknil ... gledam dnevnik klicev ... najprej kličem Interclass, pa se noben ne oglasi. Potem kličem Avtotehno Vis, pa mi rečejo, da me bodo poklicali nazaj. Potem dobim klic in sem mislil, da so poklicali iz Avtotehne Vis, ampak so očitno iz Interclassa ... se opravičujem - Majes je očitno še vedno na Interclassu. Vzamite za 1. aprilsko šalo - si to lahko privoščim, ker je 1. april zame poseben dan, ki sem ga praznoval že 55-krat. :) 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 45 minutami je 50keda napisal:

Sj loputice ne more potegnit not, notri potegne samo zatič, ki jo drži na palčki. Če slišiš ta kovinski zvok "pink", ko ugasneš, je že prepozno, je zatič že daleč od svojega pravega mesta :D

To ne more držati. Pri Selmarju sem bil z avtom l. 2016, ki so mu na pooblaščenem servisu 5.000 km prej zamenjali turbino z novo, modificirano. Kovinski "pink" je zaslišal Selmar mehanik in me nanj opozoril. Torej dokaj glasen "pink" je bil na 5.000 km stari turbini, nikoli priganjani. Sam ga prej nisem niti opazil.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pri Selmarju so mi pred 3 leti rekli, da loputico privarijo za 150€ in potem nevarnosti ni več.

Sicer pa se loputica sliši, če še obstaja ... ko ugasneš avto - čez kakšno sekundo ali dve se zasliši kovinski zvok "pink", ko loputica udari ob kovinsko ohišje turbine.  

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča ET 45 ali ET 50? Ali paše?
Napisano (urejeno)

Ker je ChatGPT že na polnih obratih, ga na koncu vprašam še osnovno vprašanje te teme:

Iščem platišča za Mazdo 3 letnik 2019. Mere so 6,5Jx16 ET45. Ali lahko nanjo namestim 6.5x16 ET50?

Da, lahko zamenjate platišča dimenzij 6.5Jx16 ET45 z 6.5Jx16 ET50 na Mazdi 3 letnik 2019, vendar je treba upoštevati nekaj točk:

1. Širina platišča (6.5J): Širina platišč ostaja enaka, torej 6.5J, kar pomeni, da pnevmatike ostanejo primerne brez prilagoditev.

2. Offset (ET45 vs. ET50): Offset ET50 pomeni, da bo platišče pomaknjeno za 5 mm bolj navznoter v primerjavi z ET45. To pomeni, da bo platišče bližje notranjemu delu blatnika in komponentam vzmetenja. Ta sprememba je majhna in običajno ne povzroča težav, vendar je priporočljivo preveriti, ali bo platišče pri polnem zasuku koles ali pri obremenitvi stikovalo z notranjimi komponentami vozila.

Splošno gledano, sprememba offseta za 5 mm ne bi smela povzročiti večjih težav, vendar je vedno dobro preveriti pri strokovnjaku ali pooblaščenem servisu, da se prepričate, da platišča ustrezajo in da ne bo težav s prileganjem ali varnostjo.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 37 minutami je 50keda napisal:

Torej ... ker imam pri Nissanu vpisane tudi dimenzije platišč: 18x8JJ in 18x8.5JJ po vajinem tolmačenju 3 odstavka ni potrebe po homologaciji, hm ...

Tako piše in po mojem tudi velja, kot za gume.

Kaj pravi AI?

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Pismo, res se tako bere ... 3. odstavek ... in imaš po mojem prav. Problem pa je, ker pri mojih Mazdah v kartončku ni navedenih dimenzij platišč ...

Avto Krka:

Ali lahko na svoje vozilo namestim katere koli pnevmatike?

Odgovor je ne. Vsako vozilo ima v homologacijskem kartončku zapisane dimenzije, ki jih lahko lastnik vozila namesti na vozilo. Se pa dogaja, da bi zaradi bolj športnega izgleda ali cenejših pnevmatik želeli na vozilo namestiti pnevmatike dimenzij, ki niso zapisane v homologacijskem kartončku. Če se odločite za nakup pnevmatik dimenzij, ki niso zapisane v homologacijskem kartončku, potem jih je potrebno obvezno homologirati.

20240822_184623.jpg.749d735793f8afa240b0147eef603c17.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 18 minutami je godlike napisal:

Zakaj pa potem vgrajujete diske, ki niso iz Mazda škatle?

Če niso homologirani in vpisani v kartonček.

In zakaj je imel moj nadomestni Focus totalni podn kitajske gume kitajskega proizvajalca Duraturn?

To je taka podla igra, ki se jo grejo.

Na srečo ima Focus rabljena od Mondea. Tudi i20n kupljene na Hyundai-ju. Tak da so oboje Hyundai pokrovčki.

Vozilo je potrebno homologirati v primeru kakršnihkoli predelav, ki vplivajo na varnost, tudi diskov. Pri gumah in platiščih je poenostavitev - ni potrebno homologirati celega vozila, ampak samo gume oziroma platišča. 😃

35. člen
(1) Postopek posamične odobritve predelanega vozila se izvede za vozila, ki so že bila homologirana ali posamično odobrena, če je bila na njih naknadno izvedena sprememba (predelana vozila), ki:
-       zadeva podatke, evidentirane v postopku registracije vozila,
-       zahteva spremembo kategorije vozila,
-       vpliva na homologirane sestavne dele vozila oziroma
-       vpliva ali bi lahko vplivala na varnost vozila.
(2) Med spremembe iz prejšnjega odstavka ne spada vgradnja naslednjih sestavnih delov, ki so bili predhodno homologirani oziroma odobreni za tip (varianto oziroma izvedenko) vozila, na katerega se vgrajujejo:
-       pnevmatike,
-       platišča,
-       izpušni sistemi,
-       vlečne naprave za vozila kategorije M1 in N1,
-       spojlerji.
(3) Pri pnevmatikah in platiščih se šteje, da ustrezajo pogojem iz prejšnjega odstavka, če so njihove mere in oznake navedene v potrdilu o skladnosti vozila, ki ga je izdal proizvajalec vozila.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 30 minutami je etcho napisal:

Sem pofirbcal na LPP homologacije. Če piše v homologaciji x širina, y premer in z ET, pomeni, da mora imeti drugo platišče x, y in z enak + platišče mora biti od istega proizvajalca! Torej za aftermarket platišča obvezna homologacija, čeprav so x, y in z enaki. Če homologacije ni, lahko zavrnejo na tehničnem in v primeru nesreče zavrne zavarovalnica.

Po svoje logično. Lahko da ima "no name" proizvajalec platišča, kjer je x, y in z enak Mazdinim platiščem, a so iz materiala, ki se ob določeni obremenitvi razleti. Kdo to ve v primeru, če platišče ni homologirano oziroma predhodno preizkušeno?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 11 minutami je Bini napisal:

Pelko je res zakon👍😉

Kolikokrat si servisiral pri njem? 😄

Sicer se strinjam (1 x pri njem na servisu). Ravno včeraj sem Pelkota priporočil sodelavcu, ki je do sedaj vozil v BTC se mu zdi cena visoka. Je 1. lastnik Mazde z 2.2 CD150 motorjem letnik 2017, živi na hribu blizu Ljubljane (omenjam zaradi režima vožnje), servise dela na 20.000 km, sedaj ima okoli 140.000 km - do sedaj samo redni servisi, nobenih težav. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtokozmetika, pranje avtomobila,…
Napisano (urejeno)
pred 47 minutami je godlike napisal:

To na barvi ne upam uporabljat.

Čistim pa s tem iz feln lim od uteži.

Poskusiš na enem drugem, na sosedovem ... se hecam. Poskusiš na spodnjem delu recimo praga, na majhni piki ...

Bencin se mi pri tankanju pogosto pocedi po Mazdi, beli, pa nobenih posledic ... krpa pa mora biti nežna, najbolje bombažna bela (kakšna stara spodnja majica ali gate), da se vidi morebitno pobiranje barve (ko že pobere-raztopi lak oziroma zgornji zaščitni sloj šele pride do barve ... ko je že prepozno ...). 

Bencin in olja topijo nepolarne snovi. Če gre za polaren madež, potem pomaga voda, alkohol ...

image.png

Na splošno je za madeže zelo močno čistilo, ki ga prodaja Hofer za nekaj evrov:

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava sprednje kamere
Napisano
Pred eno uro je asddas napisal:

Počila je leča in je noter prišla umazanija. Tako da sedaj nič več ne vidi.

Zamenjal pa bi za drugo enako. Kaj obstaja tudi boljša?

Ne da bi vedel. 

Koliko pa stane taka kamera?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.