danes zjutraj sem doživel pravo avtomobilsko avanturo s svojo Mazdo 6 G165 bencinarjem. Ko sem zagnal avto, je začel iz motorja prihajal zvok, poleg tega je iz auspuha začel prihajati dim.
Je kdo že imel podobno izkušnjo? Kaj bi to lahko bilo? Sem že poklical na pooblaščeni servis in pravijo, da je to vse OK. Rad bi slišal tudi vaše mnenje, naj pokličem dr. Pelkota?
Vem, da ne bo poceni Sem pa take vrste, ki me moti, če moram avto "nonstop" kontrolirat. Avto želim imeti tako, da samo tankam in vozim med servisi, ne pa da moram zdaj vsakih 1000 ali 2000 km gledat nivo olja in ga dolivat...
Planiram tudi, da bi čez 2 leti ta avto dal sinu, ko bo naredil izpit, tako da še ga bomo nekaj časa vozili - če bo zdržal
"svaka ti čast" ... lepo. 👍
Je imel kolega Volvota D3, ki je žrl 1l olja na 1.500 km. Z avtom je bil sicer zelo zadovoljen. Sam bi v njegovem primeru zadevo saniral (cca 5.000 €), on pa je raje vlival olje in po enem letu avto prodal.
Ker je na danes tem forumu prisoten @scania, bi izkoristil priliko in ga vprašal (vem da je bilo že večkrat pojasnjeno), po kateri metodi in pri katerih prevoženih km (intervalih) bi on menjal olje v Mazdinem avtomatskem menjalniku? Ob predpostavki, da avto še nima prevoženih niti 30.000 km.
Scania - tudi če sem prilepiš že napisane svoje odgovore-pojasnila, bo super, da so na enem mestu.
@scania ... vesel sem spet tvojih koristnih prispevkov. Tele svečke pri meni že 2 leti čakajo na montažo v G165 ... mogoče nekoč v G194. Pašejo v G194 ali morda tudi v G140?
Koliko imaš možnosti to narediti sam in koliko levih rok imaš?
Dobi se vosek v spreju(*). Pri vratih odstraniš "zaključno letev", zavihaš tapiserijo na tleh in prideš do praga z notranje strani. No, nekateri imajo te luknje s spodnje strani (BTjc na primer), tako da mogoče prej pogledaš spodaj. Prag je tam že tovarniško naluknjan in ima gor gumijaste ali plastične pokrovčke, da so luknje zaprte. Odstraniš te pokrovčke, nasprejaš vosek noter, postaviš pokrovčke nazaj, priviješ "zaključno letev" in delo je končano. Brez vrtanja v pločevino. Poleg tega je vosek gostejši, zato od vozila po delu ne kaplja toliko kot olje. Če vzameš kvalitetnejši vosek, zdrži šest let tu v teh naših hribih, kjer ceste solimo ko pršut: dvanajst do štirinajst tednov na debelo... Če si kje v bolj ne-sneženih krajih, kjer ni toliko soli po cesti, zdrži eno voskanje tudi do deset let...
Malo za oceno: za povoskat BTjca v prage in v šasijo smo porabili okoli 3 litre voska. In ravno letos premišljujem, da bi ponovil voskanje, ker se je spet začela rja kazat...
(*): nalašč sem dal prvo, kar je padlo (in mislim, da tudi najcenejše). Če se lotiš malo raziskovati, dobiš tudi precej boljše za malo več denarja.
Običajno rečeš "fuč" zadevi, ki se jo ne da popraviti. Kot pravi @Wile E.Coyote se jo da. 😊
Podobna zgodba z Garminom NUVI 255W .. 10 let nazaj se je tudi zaciklal. Garmin se ni želel z njim ukvarjat, dal pa bi nekaj % popusta ob zamenjavi za novega. Potem na netu najdem zapleteno rešitev (malo računalniške telovadbe) in je ratalo (na srečo ne opeka ). In je spet delal kot nov.
To jih res ne zastopiš - zgolj programske težave bi moral vsaj pooblaščeni servis odpraviti brez zamenjave strojne opreme.
Če prebereš eno stran nazaj, sem to že naredil. Interclass cars dali ECU na tovarniške, potem peljal k Pelku. Med kajenjem OBD ni pokazal, da je avto v regeneraciji... 😑
Vstavi nazaj DPF, zato pa je, da ujame saje - ne kadi, in je stvar rešena.
DPF filter (Diesel Particulate Filter) je namenjenzmanjšanju emisij škodljivih delceviz dizelskih motorjev. Njegova glavna funkcija jezajemanje in shranjevanje sajastih delcev, ki nastajajo med zgorevanjem dizelskega goriva.
Malo zafrkavam ... Servisi imajo določene protokole pri določenih napakah. Večinoma zadeve rešijo - hitro, včasih pa ne - je napako zelo težko odkriti. Po mojem, če bi avto pustil na pooblaščenem servisu teden, dva, bi zagotovo pogruntali in seveda, če bi bil naročnik pripravljen plačati porabljen čas mehanika (od 1 ure do nekaj dni - od 100 do nekaj 1.000 €) in druge stroške (samo diagnostika injektorjev stane cca 500€, preventivno menjavo senzorjev in še česa, nova tesnila, olja, ..., razkopavanje in sestavljanje nazaj). To pač ni racionalno, ne zate, ne za servis. In tudi če servis vse to naredi zastonj, pa se napaka spet pojavi po nekaj dneh, bo kriv slab servis. Tako da jih razumem, seveda tudi tvojo slabo voljo.
Sam sem imel podobno izkušnjo, pa sem zelo hitro obupal - se prestavil na bencinarja. Je na začetku res boleče, ko za enak rabljen bencinski avto plačaš 30% več, ki rabi več goriva, ki v primerjavi z dizlom slabo vleče, ampak mi ni žal - zaenkrat v zadnjih 5 letih z nobenim Mazdinim bencinskim motorjem nobene težave, pa smo naredili z njimi cca 150.000 km. Pri dizelski CD175 pa je bilo med 65 in 100.000 km že kar nekaj zanimive zgodovine ... Na forumih boš zelo težko našel rešitev, ker je težava zelo specifična. Mogoče kakšen "star maček" od mehanikov pozna kakšno foro. Jaz bi poklical še @miha20 (ga osebno ne poznam, sem pa slišal že nekaj pohval glede njegovega poznavanja Mazd - tako mehanskih in računalniških).
Še ena anekdota. Človek je cca 20 let nazaj kupil Roverja 214 in po preteku garancije je sem in tja začel cukat. Ga odpelje lastnik na pooblaščeni servis (mislim, da je bil Tehnounion) in so pogruntali - šel je računalnik (takrat je bilo čez 1000 €). In potem je avto delal 14 dni, nakar je spet začel cukat. Po več poskusih na servisu so napako končno odpravili. Kriva je bila slabo privita matica mase na alternatorju. In potem je lastnik zahteval povrnitev plačila računalnika in se je zadeva spet zapletla.
Mehaniki komaj čakajo, da popravljajo za nekom, ki je pred njimi:
- Zamenjanega filtra oljne čprlake (pri pospeševanju je avto šel v zasilno delovanje, pumpa zaradi zabasanosti filtra ni uspela doseči zadostnega tlaka)
- Očiščen sesalni kolektor
- Zamenjane podložke injektorjev
- Še enkrat zamenjan filter oljne črpalke (ker ga je vmes še enkrat zabasalo)
- Zaradi napak motorja (koda egr ventilov in dpf filtra) odstranjen DPF in izklopljena egr ventila
- Zaradi ponovitve napake motroja, izklopljen tudi temperaturni senzor
Pelji k tistemu, ki ti je vse tole naredil in verjetno še kaj, kar nobeden drug ne ve ... Noben mojster ne popravlja rad problemov, ki so nastali zaradi nestrokovnosti prejšnjih "mojstrov". V tem smislu razumem pooblaščene servise in njihovih omejitev garancij (ne more sem in tja po motorju šarit še nekdo tretji ... kako naj potem Mazda garantira?).
Ti kompleksni motorji so zelo dobri, dokler ne padejo iz ravnovesja ... rešitev z odklopom, odstranitvijo ???
Vpliv avtomobilov je proti kurjenju na trda goriva minimalen. Dokazano je, da četudi je na avtu dpf filter, še vedno spusti skozi mikro delce, ki so še bolj škodljivi za pljuča kot navadni, večji delci. Tako, da ne verjeti vsega "zelenemu"svetovnemu lobiju, zaradi katerega plačuješ tako drago električno energijo in pogonska goriva.
Po mojem razumevanju veliko bolje kot brez filtra, podobno kot pri cigaretah (brez filtra in s filtrom).
Sicer pa, ko enkrat narod začne razmišljati in ukrepati s svojo glavo (ko vsak dela, kar njemu paše in se mu zdi smiselno), se bojim posledic ...
Koliko stvari je meni neumno (omejitve hitrosti, plačevanje cestnin, itd. ) , ampak imajo v širšem pogledu verjetno precej smisla.
Kurjenje na premog in drva je v teh krajih stalnica. Prav tako v notranjosti Slovenije. Na obali tega skorajda ni več. 😉
Alex, govorimo o vplivu avtov na okolje.
Verjetno imate stanovanje priključeno na kanalizacijo in plačujete odvajanje odplak. Zakaj se še temu ne izogneš in spelješ odplake (drek) direktno na cesto?
Podobno oziroma še slabše je z odvajanjem zelo škodljivega avtomobilskega izpuha v zrak, ki ga potem namesto dpf filtra čistijo naša pljuča...
Ha, ha, kakšno je šele mnenje mehanika, ki je bil na servisu mercedesov (Avto plus) v Kp. Prej je servisiral Mazde. Po letu dni servisiranja mercedesov je dal odpoved In je šel na svoje.Ko pridem enkrat na leto k njemu na redni servis z Mazdo 6 mi pravi, Mazde so doktorji za mercedese.
Potem je pa jasno kam naj avto zapelje @Mjurie .... Poveži se z @Alex. 😃
3 ure stran? Misliš peš? Samo da ne bo tako, kot se je zgodilo meni, ko sem M6 CD175 peljal k Pelkotu, da bi prihranil 100€, potem me je pa na obvoznici ujel radar, ko sem peljal 128 km/h namesto 80.
Pri današnjih kompleksnih motorjih tudi diagnostika ne da vedno pravega odgovora, pogosto tudi zavaja. 3 dni nazaj mi je to povedal mehanik pooblaščenega servisa Mercedes. Kakšno je njegovo mnenje o Mazdinih dizlih pa bom obdržal zase.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
OK, pa smo spet na začetku.😫
Ker je 1. april, je zaradi mene tudi CD150 močnjeǰši od G194. 😃
Povezava za deljenje
Deli na druge strani