Skoči na vsebino

A EV-ja pa pelješ kr k enmu električarju? Mal se zezam, ampak peljat Mazdo na Citroen servis... ok menjava olja in filtrov bodo že znali, kaj pa kakšen bolj zahteven servis... al ti je vseeno, da se na tvojem avtu učijo in izobražujejo. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

velika poraba goriva
Napisano

Dej @Janez007 a se ti ne zdi, da si dolgočasen s to tvojo foro o prodaji avta. Človek sprašuje kaj naredit in kje je vzrok ti pa vsakič isto, prodaj dizla in kupi bencinarja, ki bo žrl glih tolk pa še AWD ne bo.

@Tržičan zadeva je takšna - najprej je tako, da imaš AWD, ki je potraten sam po sebi, potem je 175KM dizel, ki je kar občutno manj varčen kot 150KM, predvidevam, da je menjalnik tudi avtomatski, kar je spet minus za ugodno porabo. Že samo tole našteto bo pomenilo, da boš imel porabo nad 7,5l/100km.

Zdaj pa naslednje - tvoj stil vožnje in katere ceste uporabljaš ter kolk težko nogo imaš. Če je hitrost na AC višja, če voziš veliko mestne vožnje v gneči in če si rad dinamičen pol bo hitro poraba preko 8,5 l/100km.

Če pa ni nič od tega, potem pa je verjetno res nekaj narobe na injektorjih, lahko pa tudi na DPF-ju in imaš konstantne regeneracije na cca vsakih 100 prevoženih km. Namreč napisal nisi kolk km imaš prevoženih, da bi lažje to ocenili.

Še ena zadeva je in sicer zabasan sesalni kolektor s sajami in bi bil potreben čiščenja. To je treba naredit nujno nekje na vsakih 100-120kkm. Če zaradi tega tam senzorji berejo narobe lahko sporočajo podatke, ki jih razume ECU, da je treba narest bogatejšo mešanico in poraba gre gor.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Proklizuje li kupung
Napisano

Meni je vseeno čudno, da se ti je to zgodilo pri kilometrih, kjer avto sploh še ni niti dobro utečen. Je pa sklopka pri dizlu močnejša in če voznik ni konj bo zdržala tud 400.000km. Men je recimo do prodaja avta imela že skoraj 300.000 in je delovala kot bi bila nova.

Je pa res, da kot praviš v nadaljevanju kako gre dizel napram bencinu. Ja enostavno pri dizlu ne rabiš speljevat z drsečo sklopko al pa serpentine odvozit z zdrsavanjem sklopke. Če avto nima moči oziroma navora pri nizkih obratih je pa žal med prestavljanjem vse prevečkrat, da marsikdo sklopke ne spusti do konca, ker preveč padejo obrati in motor enostavno zaduši.

4x4 ipd zadevo samo še poslabšajo, ker bo več obremenitve na sklopki kot pa pri samo prednjem pogonu, kjer bo prej zdrsnilo kolo kot pa sklopka oziroma bo ASR preprečil in znižal navor.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Se vrti, ker turbini ne uporabljata čisto ločenih poti, ampak le delno. Mazda ima sistem dvo stopenjskega bi turba z variabilno geometrijo lopatic večje turbine. Pri nizkih obratih ventil zapira direktno večjo cev, do velike turbine, saj je premalo energije v izpušnih plinih, tako da gre najprej skozi malo turbino, ki skrbi za tlak zraka, ampak še vedno gre izpuh tudi skozi večjo, čeprav takrat se zgolj vrti in ne proizvaja kaj dosti tlaka v sistem.  To je tam nekje do 1700-1800 obratov

Ko se obrati povečajo loputa delno odpre tudi večjo cev za direkten dostop izpušnih plinov do večje turbine. Ampak, ker tlaka še vedno ni toliko, da bi preklopilo na veliko, delujeta obe turbini skupaj, tako da najprej večja nekoliko fila manjšo, da ji povečuje tlak pri tem pa z variabilnimi lopaticami večje turbine regulira tlak, da je čimbolj efektiven. Če se ne motim se to dogaja nekje med 1800-2700 obratov.

Nad tem pa odpre izpušno loputo do konca in po večji cevi preusmeri večino izpušnih plinov preko večje turbine in tudi odpre kontrolni ventil na izhodu za zrak, da gre ta lahko končno mimo male turbine. Še vedno pa se ta mala turbina ne ustavi, ker nima ventila, da bi jo čisto zaprlo, ampak se vrti, dela pa bore malo tlaka v sistemu.

Tako, da obe turbini se ves čas vrtita, razlika je le od obratov, katera skrbi za tlak, katera je pa v določenem trenutku v prostem teku. Ampak ustavita se pa ne.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

To ni tolk malo, da ne bi bilo možno marsikaj. Tole si kr pridno kilometrino naredil sploh, ker gre za dizla precej downsizan motor in s tem manj vzdržljiv kot kakšen 2.0. Pelke bo sigurno vedel kaj ga matra, ampak če je to več ali manj zgolj pri hladnem motorju neki hudega ne more bit.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3 G120 2017 servis
Napisano
pred 3 urami je NevLado napisal:

Ja, tam nad 60 se moraš furat da prime

Sej sem napisal, da mal hitrejš skozi vas - 50km/h je premal kot je omejitev, 70km/h bo glih prav. Srne ne boš nagazil, kakšno babico z berglo brez slušnega aparata pa komot. Jebeš frulico, če baba ne sliš. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ali je to velik prevozenih
Napisano
pred 14 minutami je Bini napisal:

Je, sam premalo konjičkov ima in isto pije kot x186.... :nevem:

Preberi članek.... 

Premalo konjičkov, ker je avtomatik. To smo že ugotavljali, da Mazdini AT niso dobro usklajeni z dizli. Žel tko je.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

»cukanje« Mazda Cx-5 2017
Napisano
pred 13 urami je Bini napisal:

Torej je bila končna rešitev težave cukanja, učenje A menjalnika... 🤔

Pa sej je to logično... če sem raztresen mi tud ročni menjalnik cuka. 🤪 Moram tud unga "automatika" na sedežu "naučit", da naj se zbere. Pol gre pa ko po putru.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DPF filter
Napisano

To je zelo dobro in si lahko zadovoljen, da je interval tako dolg.

Zakaj se pa ti ne zdi ueleno, če se skuri nevarne sajaste delce, ki obstanejo v filtru? To gre pri takih temperaturah, da zgorijo do konca in ni nobenih dodatnih izpustov.

DPF filtri so ena boljših okoljevarstvenih zadev in delajo točno to za kar so dizajnirani. Maš pa na netu ogromno razlage kako to deluje in čemu so potrebne aktivne regeneracije oziroma čiščenje DPF filtra.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pred eno uro je Matick napisal:

Enkrat sem se tam ustavu, da bi kupu brisalce, pa jih nisem dobu, ker ni bilo tistega tipa ki prodaja rezrevne dele, mi niso mogl brisavcov prodat, ker sprejemc ocitno ne more tega narest...

A ni logično, sprejemc je visok 168cm, prodajalec rezervnih delov pa 192cm in pol, brisalci so pa zloženi na zgornji polici. ;)

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zavore tresejo
Napisano

Ne vem, no. Jaz sem imel težave samo na prvi M6, potem na drugi sem sam zamenjal za ATE pa je bil do skoraj 300kkm mir. Na tejle tretji pa ni sledu od tresenja in upam, da tako tud ostane.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.