No za dobro jutro me je ponovno pozdravila lu?ka v armaturi. Nisem sicer imel ?asa priklopit na tester (slu?ba pa to...), bom pa ko pridem domov. Ugotovitve sporo?im, pol pa spet prosim za ideje.
Sem menjal sve?ke in s?istil konektor za knock senzor. vse kable sem ??istil in po?prical s kontakt sprejem. Ko sem avto u?gal je lu?ka ugasnila. Tester ne zazna napak.
Bom videl kako bo jutri zjutraj (hladen bolj nagaja).
Od danes imam nov problem. Ko je zjutraj mrzel avto (zunanja temperatura ni pomembna - danes je bil v gara?i) se mi pri?ge lu?a za motor (una rumena). Tester pravi : P0328-Knock Sensor Circuit High Input. Po priro?niku je to "nek" senzor v notranjosti motorja.
A mogo?e ve kdo kaj sploh je to in kak zgleda, kaj dela?
Bi lahko melo vezo da imam ?e bolj slabe sve?ke (notri so navadne sve?ke (NGK ZFR5F) cca 40.000 km)
NE. Glede na priro?nik je najverjetneje potrebno zamenjati gfilter za gorivo.
Mam pa tud mal finan?nih te?av. ?akam na pla?o, da grem kupit bencin filter. Po priro?niku sode? nimam zunanjega filtra, ampak samo tistega v ?rpalki. Tega pa "baje" dobim samo na poobla??enem servisu, tam je pa po moje kr zabeljen.
Dobro da imamo ?e ?eninga Polota (18 let stara mrcina dela u nulo).
Moja mazda 323F, 1.6 16V, letnik 2002, prevo?enih 112000 km, ima spet probleme. Ko ho?em speljati (mrzel ali topel) ne potegne. Najprej kakor da gas nebi prijel, nato pa komaj potegne. S pri?gano klimo je ?e slab?e.
Tester ne poka?e napak. Obrati ne nihajo. Avto se v prostem teku ne zaganja. V?ge v prvo. Cev za dovod zraka je cela, loputa in motor?ek prostega teka ??i??ena.
Res pa je da imam za drugo lambda sondo vgrajeno pu?o. Je izvzeta iz direktnega toka izpuha, ker mi je javljalo napako. Po vgradnju pu?e je vse delalo OK (cca 1 leto). Tudi problemov s speljevanjem NI bilo.
sej ni ni? takega, odpre? loputo in s cunjo o?isti? umazanijo okrog
No danes sem se opogumil in ??istil loputo, motor?ek prostega teka in pregledal cev za zrak. Loputa je bila res konkretno zapacana, cev pa je popolnoma cela. Ko sem zadevo sestavil je videti, kot da sem odpravil napako pri speljevanju. Sedaj zagrabi gas, a je ?e vedno malo zaspan avto. Kot da bi se vozila kaka stara mama z njim. Ni tistega pospe?ka. Saj vem, da ma zadeva le 100 KM, a ga ?enin 60 KM polo pri speljevanju na??ije full.
Moja mazda 323F, 1.6 16V, letnik 2002, prevo?enih 112000 km, ima spet probleme. Ko ho?em speljati (mrzel ali topel) ne potegne. Najprej kakor da gas nebi prijel, nato pa komaj potegne. S pri?gano klimo je ?e slab?e.
Tester ne poka?e napak. Obrati ne nihajo. Avto se v prostem teku ne zaganja. V?ge v prvo.
Sem ?e spra?eval na forumu katero olje za menjalnik naj dam v svojo mazdo (mazda 323F 1,6 16V, letnik 2002, prevo?eni km 90622) ker so rekli na servisu da morajo pri 90.000 menjat olje v menjalniku. Dobil informacije, hvala ?e enkrat.
Ker sem se odlo?il, da 11 let star avto NE bom vozil na uradni servis (do sedaj je bil redno pri AVTO MO?NIK v Kranju), bi stvari menjal sam (s pomo?jo znancev). Malo znanja mam tud sam (menjal sem si olje in oljni filter).
Ko sem na AUTODATI pogledal pa pi?e da NI treba menjati olja v menjalniku (samo kontrola). Pi?e pa :
"renew clutch fluid".
SEDAJ PA MOJE VPRA?ANJE: A imam sploh hidravli?no sklopko? Kje je rezervoar?ek za to olje? A je kr skupni zavorami? Kje in kako se menja?
Imam mazdo 323f, l. 2002, motor 1.6 16V. Ima realnih 88000km. Po navodilih original servisa (sem ga dosedaj vozil na mazda servis v Kranj, ker sem imel podalj?ano garancijo) bi moral pri 90.000 km menjati:
- sve?ke (imam iridium)
- olje v menjalniku
Velik servis je ?e opravljen (lani).
Sedaj pa ga nebi ve? peljal na servis (potekla garancija - 10 let stara gara), ampak bi v "doma?i" re?iji menjal oboje. Sedaj pa vpra?anje:
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Dragi foruma?i.
Predenj sem ugotovil kaj to?no mi nagaja sem danes (28.01.2015) svojo 323f 1.6 16V, l. 2002 prodal. Natan?neje dal v ra?un.
Vsem, ki ste mi v preteklih 4 letih pomagali z nasveti in idejami se NAJLEP?E ZAHVALJUJEM.
Vsem vam ?elim veliko prijetnih in varnih kilometrov z mazdami.
Lep pozdrav, Marko
Povezava za deljenje
Deli na druge strani