Skoči na vsebino
Veriga Skyactiv Diesel
Napisano
On 7/7/2021 at 2:48 PM, mazdaman said:

Male verige se je bolj za bati kakor velike. Velika ta opozori ko so vrednosti prevelike, pri tamali pa ko pride do opozorila je že prepozno.

Izkušeni mehaniki Mazd preventivno zamenjajo malo verigo pir 150-160.000

Glede tele "male verige" - kje se ta zadeva nahaja in ali jo imajo vse šestice? Na 2009 2.2d sem namreč pri cca. 320.000 km, pa še ni nihče nič omenil glede te verige.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pozdravljeni,

Imam zanimiv problem pri M6 2009, 2.2d, 136kW. V ?esti prestavi (in samo v ?esti) med cca. 1900 in 2400 RPM se iz motornega prostora pojavlja ne?en, komaj sli?en piskajo? zvok. Zvok je res tih, ?e ne ve?, kaj poslu?at, ga niti ne sli?i?. Zanimivo pa je tudi to, da se pojavlja samo takrat, kadar je noga na stopalki na plin in to neodvisno od tega, koliko mo?no ti??i? po gasu. Lahko pedal samo ne?no po?latam, pa se zvok ?e pojavi in se ni? ne spremeni, ?e pedal bolj pohodim.

Zaradi dejstva, da se pojavlja samo v ?esti prestavi, med to?no dolo?enimi obrati in neodvisno od mo?i pritiska na stopalko sem skoraj prepri?an, da je razlog nekje v menjalniku.

Avto ima cca. 230.000 prevo?enih kilometrov, v veliki ve?ini dokaj normalne vo?nje po AC. Kak?na ideja? Je kdo ?e imel podoben simptom?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda M6 - pok v podvozju vozila
Napisano

Enako pri meni. Zdi se mi, da spredaj levo. Ni? se ne ?uti na volanu, pokne pa popolnoma naklju?no in vedno samo 1x, najve?krat na kak?ni dolgi jami, kjer kolo ne udari v dno jame, ampak se v jamo "pogrezne". Najbli?ji opis situacije bi bil recimo zaklju?ek klan?ine v gara?ni hi?i, seveda pri vo?nji navzdol. Na le?e?ih policajih pa nikoli ne poka. Sem ravno ta teden imel tehni?nega in sem mojstru ?e posebej omenil, da naj posebej preveri situacijo na podvozju spredaj, ampak ni opazil ni? ?udnega.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tezave po zamenjavi vztrajnika
Napisano

Odmakne? se in po?aka?. Ustavi se avtomatsko in sicer v enem od dveh pogojev:

- pokuri, kar ima in mu zmanjka goriva

- zlomi glavno gred ali odtrga bat ali kaj podobnega

To ti je vse avtomatika, ti samo sedi? in gleda?. Kot Windowsi: "Udobno se namestite in po?akajte..."

No, ?e vozi? avtomobil z ro?nim menjalnikom, ima? ?e eno opcijo. Ustavi?, stopi? na zavoro, prestavi? v 6. prestavo in sunkovito popusti? sklopko. Z malo sre?e bo motor ugasnil.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 kontrolne lu?ke.
Napisano

"Rumena lu?ka s klicajem v oklepaju in spodaj eno ?rto" je lu?ka za prenizek tlak v pnevmatikah. Obstajata dve mo?nosti - ali je tlak dejansko prenizek in so senzorji na ventil?kih to zaznali, ali pa nima? montiranih senzorjev. ?eprav pri drugi opciji gre najprej za utripanje lu?ke.

Preveri, ?e ima? senzorje - gre? do vsakega ventil?ka in ga poizkusi? zamajati levo-desno. ?e to lahko naredi?, potem nima? montiranih senzorjev. ?e pa ventil?ka ne more? premikati, torej je fiksen, pa senzorje ima?. Nato ?e preveri tlak v vsaki gumi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Te?ava z DPF
Napisano

Tudi meni je pred cca. 14-imi dnevi uspelo izklopiti lu?ko ?ele v tretjem poskusu. Pa je bila ?i?ka vedno lepo zavita okoli mase. O?itno ima kdaj pa kdaj kak?ne svoje muhe...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba goriva-Mazda 6 diesel
Napisano

Predvidevam, da gleda? trenutno porabo? To je neuporaben podatek, spremljaj povpre?no porabo. Po moje bi 7,8l/100 km lahko bila realna poraba, ampak potem ne vozi? tako hitro, kolikor ti dopu??ajo kamioni, ampak toliko, kolikor pa? gre. Ali pa se zaganja? od kamiona do kamiona...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano

itak bo na za?etku neki ?udno treslo, ko bo pa ?e sila, se ti bo pa itak pri?gala lu?ka. Takrat pa gas na servis :)

Kaj ti bi naj treslo? ?e sli?i? je ne, ?e to?no ne ve?, kak?en zvok i??e?. Pa ?e to, ker se postopoma razteguje, se tudi postopoma navaja? na nek novi zvok. Raztegnjeno verigo po zvoku dosti prej prepozna nekdo, ki ni "obremenjen" z vo?njo doti?nega avta.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano (urejeno)

Hm hm, ok. Ne vem od kod potem, da je cena cca. 1800 ? za menjavo ketne.  :o

To, da material ni ve?en, mi je jasno, ampak vseeno se mi je zdelo tole s ketno mal ?ok, kar se ti?e same cene... Trenutno sem na 140 tiso?, ampak v enem letu bom pa na 200 in res neb rad do?ivel kakega ?oka.  :zvizga:

Na poobla??encu je cena res okrog 1500? +/- kak?nega stotaka ali pa dva. Pod kozolcem (in pri Pelkotu) pa se stvar uredi za 400-500?.

Kot ?e omenjeno, raztegnjenost verige preveri? s priklopom na ra?unalnik in v primeru, da je PID vrednost nad cca. 10,5, se veriga menja. Itak pa pri cca. PID 11 pri?ne utripati DPF lu?ka, kar med drugim tudi znak za raztegnjeno verigo.

Ni pa prav nobenega pravila, kdaj se raztegnejo. Meni se je do te mere, da je za?ela utripati lu?ka raztegnila pri cca. 120.000 km.

Mazda pa na?eloma ?asti menjavo verige v primerih, da je avto ustrezno vzdr?evan na poobla??encih, ni starej?i od cca 8 let in nima ve? kot cca. 160-180.000 km.

Popravljeno od SoulMan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava xenon ?arnice
Napisano

Nevem ce bo to drzalo da so meglenke. Ker ko imam vklopljene se ravno tako v stran zraven pri?ge. Nisem se od zunaj nikol pogledal kje se prizge.

Ne, niso meglenke. Notri v "glavni lu?i" je ?e ena ?arnica za ta namen.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jutranje matranje - oz. avto te?ko kresne
Napisano

Zdaj, ko sem gledal tvoj video, sem nekaj razmi?ljal. Meni je recimo ?udno, ker moja 2.2d (letnik 2009) tudi pri -18 (kolikor smo imeli pred dvema dnevoma) za?ne obra?at ?e po najve? dveh sekundah od pritiska na start gumb. Lu?ka za grelne sve?ke se zelo hitro ugasne. Meni je to zelo kratek ?as. Prevo?enih ima cca. 175k km. Kako je to pri drugih?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sem na hitro malo pogooglal in zanimivo...enake te?ave ima ogromno lastnikov Mazdinih ?estic prve in druge generacije, enaka te?ava pa se pojavlja tudi pri nekaterih Subarujih (ki so imeli tudi vpoklic zaradi tega), BMW-jih, Range Roverjih, ...

Pojdi do enega renomiranega avto elektri?arja, po moje kaj hudega ne bi smelo bit.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Senzor za nadzora tlaka v gumah (TPMS)
Napisano

Toliko govora o varnosti, potem pa "odpili" zunanji del ventila pri 130 km/h. V tej lu?i je VAG-ov "pametni" ra?unalnik pri NOx naravnost sme?en, pa nih?e ni to?il proizvajalca ventilov.

https://drive.google.com/file/d/0B9OAFSfiQ-vKTGx5Q01fcXlka3c/view?usp=sharing

Meni so lansko leto za?eli pokati ti zunanji deli ventil?kov. V bistvu matice, ki z zunanje strani dr?ijo ventil?ek. V roku nekaj mesecev so mi po?ili trije, vsaki? sem seveda ostal na cesti, ?akajo? na avtovleko. Hvala bogu za asistenco... :) Baje, da je dobro, da ventil?ke menja? nekje na 5 let. No, naslednji korak je bil ta, da sem se takrat znebil TPMS na letnem kompletu, letos pa ?e na zimskem. Zdaj pa vpra?anje...kako je s tehni?nim? :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Preverjanje kmjev
Napisano

Heh, vem da je to problem?ek, ampak mislim da nekako se mora mimo tega. Ker bodimo realni, oni zaradi malomarnosti ni?ajo vrednost mojega avtomobila kar sigurno ne more biti po zakonu. Tako da ?e jaz pridem tja z kupoprodajnimi pogodbami mi morajo omogo?iti nek vpogled, da vidimo zakaj prihaja do neskladja. Ali pa ?e to preveri nekdo ki je za to poobla??en

No, v bistvu ima avto, letnik 2012, s 85.550 prevo?enimi kilometri, to in to opremo in v top kondiciji popolnoma enako vrednost, ne glede na to, ali si prvi lastnik, ali deseti. Je lahko dejstvo, da je nekdo deseti lastnik, kak?en alarm, da z avtomobilom nekaj ne ?tima, ampak vreden bo ?e vseeno enako.

Sploh pa ?e normalnemu kupcu normalno pojasne?, zakaj je tam na portalu neka cifra pri lastnikih in uporabnikih in ta normalen kupec malo normalno razmisli, potem na?eloma ni panike. Pri mojem sem jaz namre? ?etrti lastnik (ojoj....), ampak drugi uporabnik. Prvi lastnik je bila avtohi?a, uporabnika ?e ni bilo. Drugi lastnik je bila leasing hi?a, uporabnik je bil eden. Tretji lastnik zopet ista avtohi?a, uporabnika ni bilo. ?etrti lastnik in drugi uporabnik pa sem jaz.

Edino nekaj me je ?okiralo pri temle portalu...v letu in petih mesecih sem naredil 69.000 km... :vskalo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pomoč pri nakupu Mazde 6
Napisano

Samo en popravek mojih trditev...trdil sem, da se gretje sede?ev dobi samo poleg usnja...no, o?itno pri FL ?estici lahko gretje dobi? tudi pri "navadnih" sede?ih:

http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11138547&display=Mazda%20Mazda6%20Sport%20CD129%20TE-1.LASTNIK-SL...

http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11214440&display=Mazda%20Mazda6%20Sport%20CD129%20TE

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pomoč pri nakupu Mazde 6
Napisano

Tako je, Takumi in Mirai sta se pojavile ?isto na koncu ?ivljenske poti druge generacije ?estice. Na?eloma gre pri obeh za kombinacijo naj?vohnej?ih motorjev z ne ?isto popolno GTA opremo. Gre za nekak?no nadgradnjo opreme TE. Kot sem ?e omenil, je pred tem bila Mazdina politika, da si lahko ?istokrvno GTA in GT opremo dobil le z najmo?nej?imi motorji v ponudbi, tukaj pa so malce obrnili logiko.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pomoč pri nakupu Mazde 6
Napisano

V?eraj sem bil na ogledu te, ker mi je zelo blizu http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11045260&display=Mazda Mazda6 Sport CD140 GT - 1. LASTNIK...

Ima recimo xenon in nima gretje sede?ev. Pa 2,0 je ?e motor. Druga?e pa ni slaba. Od ?enske prve lastnice.

Tole ni GT oprema, ampak je TS+. Od tvojih ?elja nima edino gretja sede?ev. Ampak roko na srce...na neusnjenih sede?ih gretja ne rabi?.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pomoč pri nakupu Mazde 6
Napisano

Xenon in gretje sede?ev je prioriteta. Ne rabi biti gta oprema. Lahko so tud 16" becikli gor. Feltne bom ?e kupil za poleti 17".

Pri FL se mi armatura dopade, ker je ?e ?rne barve okoli radia. ?e bi imela pa ?e ?ibedah bi bila to zmaga. Pa avtomatska klima (ki jo ima ve?ina). Drugega ne rabim.

Potem pa takole...Xenon je pri opremah TE+, GTA, GT

Gretje sede?ev je tam, kjer je usnje, torej GTA, GT

Letne gume ima velika ve?ina 17'', nekateri tudi 18''

?ibedah..ne vem, se ga je sploh dalo dobit?

Torej, i??e? GTA in GT opremo. Te opreme se je pa mislim da dobilo le v kombinaciji z najmo?nej?imi motorji, torej 2,5 bencinarjem in 180/185 KM dizlom. Mogo?e celo z 163 KM dizlom...to nisem prepri?an.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pomoč pri nakupu Mazde 6
Napisano

Facelift ima najsibkejskega dizla s 129 konjicki, ki je razmeroma poskocen in ponuja v praksi vec kot suhoparen podatek o moci na papirju. :)

No, v praksi ponuja tisti odtenek manj, kot primerljiva 140-konjska konkurenca. Ampak ne me narobe razumet...?e vseeno ?isto dovolj, rad bi samo, da smo realni in objektivni. ;)

?e bi jaz ?e 1x nabavljal, bi vzel naj?vohnej?ega R2 dizla in kak?no preprogramiranje, pa smo na nekih varnih in ?e kar posko?nih recimo da 160 konji?ih...

To se tudi jaz spra?ujem..."odli?na bo?na opora" No, jaz imam verzijo mirai, ki ima od ?e se ne motim GTA opremo in kake posebne bo?ne opore ni. 

Sicer tega ne pogre?am, je pa sede? dale? od kake "?koljke". Z volanom nimam te?av, lepo sede v roke, menjalnik recimo je svetlobna leta pred konkurenco v tem rangu in letniku, motor 2.2. se je pa zaenkrat /(vsaj ta R2 verzija) izkazal za kar robustnega no. Nekih te?av zaenkrat ni. tok tok tok.

Prevo?enih pa imam 110 tiso?. Res pa da osnovnim 129 konjem malce sape doda ?e PB :-)

Ja, to je stvar, ki se premalokrat pohvali pri teh ?esticah...menjalnik je res super. V?e? mi je ?e en majhen detajl, ki ga velika ve?ina niti ne opazi...ro?ka menjalnika, tisti del, ki je oble?en v "usnjeno oblekico" je med vzno?jem in zgornjim delom stopni?asto zavit proti vozniku za kak?na 2 cm. Na ta na?in je ro?ica ?e nekoliko bli?je vozniku, kot bi druga?e bila. :) Ravno zaradi tak?nih stvari me jezijo nikakvi sede?i... :vskalo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.