Skoči na vsebino
Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano

Ker je že toliko govora o tem, bom pa še jaz ob naslednjem servisu (ki bo 10.000 km po menjavi olja) zamenjal podložke in očistil karter.

Zanima me, kje naročite ustrezne podložke - kje na netu ali na uradnem servisu?

Tesnilna masa mi je ostala še od menjave filtra v avtomatskem menjalniku in bo porabljena še za karter.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava baterije v kljucu
Napisano
pred 2 urama je Alex napisal:

Jaz jo preventivno res menjam vsako leto. Raje to, kot pa, da greš kam na pot in ti ne deluje več.

No, tega ti ni treba več početi. Meni šestica napiše opozorilo, da je "key battery low", ampak je tako še delala teden ali dva ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
Pred eno uro je Alex napisal:

Na koncu sem se odločil za najboljše, Motul 5w30 8100 x clean+.

Hmmm. A nimaš dizla?

To olje je "mid SAPS olje" in ne "low SAPS"?

Lahko tudi na njihovi strani prebereš, da je "mid SAPS" ...

WWW.MOTUL.COM

8100 X-clean+ 5W-30 - Motul

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Peskanje kolektorja saj
Napisano
dne 23. 7. 2020 ob 10:52 je Bego10 napisal:

Ok. Hvala. A ma kdo kak predlog kako naprej da se mi ne bo to ponavljalo. Hvala za pomoč. 

Malce bolj dinamična vožnja, da se obloge ne nabirajo.

Pa menjava olja - na takšnega, ki je kar najbolj "low-saps". In pogostejše menjave olja - na 10.000 ali 15.000 km, če imaš več mestnih voženj.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano

Seveda je bilo napisano za normalno količino olja. A ob veliki bočni sili ga je odneslo le v en predel motorja, druga stran pa je zalaufala na suho. Tega scenarija med normalno uporabo vozila nikoli ne doživiš, ne glede na to, kak ovinek "položiš". 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 43 minutami je 50keda napisal:

Najbolj me je nasmejalo tisto, da če malo bolj hitro peleš v ovinek, da se olje steka na eno ali drugo stran, ta je bla huda :D

No, tebi je smešno. Jaz sem pa pred skoraj 20 leti sedel na sopotnikovem sedežu precej nove Mazda 6 2.3l bencinar, ko se je lastnik odločil, da bo malce pred menjavo še poradiral gume in na parkirišču pridno navil volan in stopil po stopalki za plin. Naredila sva par krogov, nakar je začelo tolči v motorju. Domov je šel z avtovleko, motor pa na generalno ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano

Uporabljaj olje 5W-30, menjaj na 15.000 km, pa te nima kaj skrbeti.

Če imaš veliko mestnih voženj (ali izključno te), ali pa rad voziš do blokade (ali na njej), potem menjaj olje na 10.000 km.

Menjava olja res ni nek strošek, na njem ne gre gledati vsak cent ... Sploh v luči tega, koliko škode se lahko povzroči z iztrošenim oljem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pozdravljeni.

Ker sem se naveličal majhnega zaslona original avtoradia na Mazdini šestici in Tomtomove navigacije, sem si omislil Androidni avtoradio. Do tu vse lepo in prav. Naročim, čakam, dobim ... Razmontiram armaturno ploščo in odstranim avtoradio ... nato pa šok. Manja kup konektorjev - oziroma ne pašejo na original inštalacijo.

Kupil sem tole:

s-l1600.jpg

Mislim pa, da mi manjka še tole:

Imam prav? Se da tole kupiti pri nas kje, ali bom spet čakal mesec in pol na paket?

Bi mogoče kak mojster za avtoakustiko reševal drugače? Žičke za zvočnike in Bose ojačevalec bi verjetno še šlo zvezati, samo komandam z volana pa kameri bi se pa nikakor ne želel odpovedati ...

V bistvu imam v trenutni konfiguraciji le napajanje in anteno (radijske postaje najde, zvoka pa ni). No, pa GPS imam nov zraven Androida - se morebiti da uporabiti kar obstoječo napeljavo/anteno avtoradia?

Kako zgleda trenutna situacija - pa v priponki.

Mazda6-radio-in-kabli.jpg

Mazda6-kabli-3.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Delovanje diezelskih motorjev
Napisano

Jaz opazam, da ni nekega pravila, kdaj to pocne ob zagonu.

Danes zjutraj, avto pod milim nebom, temp 4C, vzgal brez visanja obratov. Po 50 km voznje je bil parkiran 4 ure. Vzgem, drzi povisane obrate cca. 10 sekund, temp 10C.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano

Ali pa ce spremenis zivljenje v tej smeri, da gres vsaj vsak drugi vikend na kak izlet, da avto naredi vsaj 100 km v kosu ... =) Tudi ni slaba ideja.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano

ve?no vpra?anje ? ?e dela? kratke razdalje v km manj km letno??

Bencinarja stare zasnova, saj jih je ?e kar nekaj na trgu, tudi med novimi vozili/modeli.

Ne vem, v katerem rangu gleda?, ampak za nek normalen denar je npr. Dacia Duster, od manj?ih avtov pa Suzuki Swift itd.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.