Skoči na vsebino
Katero olje?
Napisano
pred 4 urami je Aless napisal:

Ok, Dajmo najprej malo razčistit za katero olje se gre, in napisat celotno ime olja, ker  Mazdino original olje ULTRA ni enko kot ULTRA DPF!!

Ker olja z imenom Dexelia DPF 5w30/0w30 z uvedbo Skyactive motorjev več ne delajo (od leta 2012) in se jih ne da kupit!!!

Se pravi če si ti letos kupil mototorno olje DEXELIA DPF, pol si kupil ali zelo zelo staro zalogo ali pa ponaredek!

Tudi v tistem dokumentu piše da je Dexelia discontinued.

Novejše olje ki je nadomestilo DEXELIO se imenuje MAZDA ORIGINAL OIL Ultra DPF 5w30 in Supra DPF 0w30!

To novejše olje je po recepturi in specifikacijah čisto drugačno kot stara Dexelia, zato tudi v onih dokumentih piše da se v Skyactive motorjih ne sme uporabljat. Dokument je bil aktualet v tistem letu dokler sta na trgu bili obe verziji olja, zdaj po skoraj 10letih pa Dexelie ne moreš kupit, ker se uradno ne proizvaja.

Ko govorimo o novejšem Mazdinem olju, govorimo o MAZDA ORIGINAL OIL in treba je razlikovat katero vliješ v bencinarja in katero v dizla!

Če se osredotočimo na olje za dizla, se mora biti olje MAZDA ORIGINAL OIL Ultra DPF 5w30 ali MAZDA ORIGINAL OIL Supra DPF 0w30.  Se pravi za dizla je pomembno da piše DPF, ker če ne piše v imenu DPF je olje za bencinarja, kar pa je zelo slabo za dizla.

Glede izbire ustreznega olja jaz vedno priporočam samo 5w30 zaradi mešanja goriva v olju, ki pokvari mazalne lastnosti olja, 5w30 olje pa ima malo več rezerve glede mazanja četudi je malo pomešano z nafto.

Sicer pa sem v tej temi pred časov vse napisal katero olje in zakaj, vsak pa lahko uporablja kar hoče.

BTW.: Ja olje za Mazdo dela Total in ni slabo, je pa to Mazdino olje narejeno za čimnižjo porabo, kar pomeni da je redkejše olje in na spodnji meji specifikacije 5w30/0w30. Pri tem pa vse pokvari da Mazde rade zalivajo gorivo v olje in posledično če je olje na sponji meji viskoznosti, ko se razredči z nafto pade viskoznost še nižje. Slabša viskoznost pa pomeni da je lahko večja obraba motorja.

MAZDA OIL TABELE tabellenkopfzuref.12-9aj3t.png

Kolker sm js razumel po navodilah je Ultra dpf za tastare 2.2 MZR-CD motorje, Supra dpf pa za Skyactiv motorje. 

Kar se pa tice 0w30 vizkoznosti, ce menjas olje na 10k pomone nebi smelo bit tezav

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 15 minutami je Janez007 napisal:

Si morda opazil kakšno razliko glede intervalov regeneracij?

takrat se še niti nisem tak am jemal okrog regeneracij, zdej pa tam okrog 300km

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano

jp, js sm se tut najprej zajebu pa nabavu Ultra olje, po 5kkm sm ga sou spet menjat iz preventive in dal Supro not.

Nvem pa zakaj bi blo original olje slabo, sej ga razvija Total, ki pa ni slabo olje

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tesnilo glave motorja
Napisano

Imel sem podobno tezavo na Alfi Romeo 159, kjer sem bil za to naceloma kriv sam... Zastekal je termostat za vodo, ampak sem to opazu prepozno. 

Voda mi je vhajala v 4. cilinder in ker nisem bil siguren, ce je glava cela sem iz preventive menjal se to. Komplet strosek je bil cca. 500€ kar se materiala tice, delal pa sem sam ("pod kozolcem") 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano (urejeno)

Uf, pri men je blo malo manj hudo 😬

Za kater tip menjalnika pa gre? Rocni ali avtomatski? Je blo ze kdaj menjano olje menjalnika? 

Popravljeno od Deeyan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Konstantno zvijanje diskov
Napisano
pred 4 urami je Boss napisal:

A tako, pol me je pa @YavarYe X6V6 zavedel, ko je pred leti trdil, da na njegovo MPS-ko zaradi 320mm diskov ne spraviš 17 colskih biciklov, ker naj bi klešče drsale po feltni oziroma po nalepljenih uteži. Je pa res, da MPS-ka ima 17 colsko rezervo, samo pravilno je da se tako kolo montira na zadnjo os in tam so zavorni diski manjši tako, da sem ostal prepričan, da je to resničen podatek.

Pomone je problem bolj v samih celjustih, ki so pri MPS od Bremba, enake so tut na Alfah (se spomnim ko mi je takrat govoril, da nikjer ni ploscic dobil, pol jih je pa od Alfe uzel in so pasale v piko) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zadnji varnostni pas
Napisano
pred 43 minutami je Bini napisal:

Kaj si pa počel tam, če ni skrivnost? 😊

Zadnjic, ko sem devu sobe ven je bla ena na prvem cilindru cist zapecena not, sem jo komi ven dobil, posledicno s tem se mi je unicla tista gumi dihtunga, ko je na ventildeklu gor, pa sem sou narocit drugo. 

Na servisu sm povedu kaj rabim, mi je sprintu dobavnico s katero sm sou na drugo stran u tgovino, da so mi narocil drugo, v tistem, ko sem narocil, me klice da so eno nasli, ce se slucajno nisem narocil, da bi lahk takoj dobil, ampak je ze blo prepozno 🙂

IMG_20210528_230743_edit_637981147265151.thumb.jpg.ee5365642c6a79e62e4f2c721adf496d.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zadnji varnostni pas
Napisano

Res, da ti je malo od roke, ampak ti priporocam obisk Selmarja v Celju. Uceri so mi spet dokazal, da so servis na mestu, zelo korekten odnos, ustrezljivost na vrhuncu, vse pohvale, res! 🔝💪

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Cena servisa
Napisano

Celje se je full poboljsalo v obdobju 10ih let, tut ce rabis samo kako informacijo ti rade volje kej povejo. 

Pred tem sem pa rajsi sel k Skornsku v Velenju. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Šobe za 2.2 mzr cd r2
Napisano (urejeno)
pred 39 minutami je Mda napisal:

Dve so zanič, ostali dve pa tudi nista perfektni. A ima kdo izkušnje s temi obnovljenimi ?

Za obnovo vzamejo med 150 in 200€ po šobi.

v šobi zamenjajo dele, ki so v okvari in je potem šoba dejansko kot nova. ponavadi crknejo ventili.

za lažjo predstavo:

Cross-section-of-Bosch-common-rail-injector.jpg.c56b5276e0d0bd7d44d9f053efadc3d4.jpg

Popravljeno od Deeyan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Šobe za 2.2 mzr cd r2
Napisano
pred 2 urama je Mda napisal:

Oj

na moji mazdi 3 2.2d imam težave s šobami. 

Zanima me če kdo pozna poceni alternativo novim (avtoplus 490€ po komadu), menjal bi vse štiri.

Lp

Matej

zakaj pa bi kupoval nove, če se jih da obnovit?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AFS utripa - Mazda 6
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je MATO11 napisal:

No potwm sem prav meril...od sredine vijaka do sredine vijaka...oz.  kotsi rekel od navoja do navoja...in to je v mojem primeru 66mm 😁😎

Ja...mi je kar nerodno!! 🙈🙈

Narobe obrnil spodnji nosilec...jaooo 🙆🙆🙆🙈🙈🙈

Tut najboljsim se zgodi! 

Ne sprasuj kolkrat sm tut sam kako stvar zajebu, ampak sem se s tem tut marsikej naucil! 😉

Popravljeno od Deeyan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AFS utripa - Mazda 6
Napisano
pred 56 minutami je Alex napisal:

Se pravi, da si tudi ti one way mehanik. Razstaviš in - potem ne dela. Enostavno, ne? 🤗

Tut men marsikdaj kej ni slo po planih, ampak lej, na napakh se ucimo 🙂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano (urejeno)
pred 42 minutami je samSimon napisal:

Rd bi vidu to črnino od olja menjanega pri 180k. 😏 Mogoče je pa razlika od menjalnika do menjalnika? Kolikor se meni sanja naj bi nekje na 70k menjal.

jp, js pri avtomatskem sm jo uspel videt 🤦‍♂️

avtomatskega bi se naj na 60k, za ročnega pa pomoje ni nč narobe, če se pri 100k

Popravljeno od Deeyan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Lučka za nalet?
Napisano
Pred eno uro je Jaka32 napisal:

Parkrat se mi je lučka za nalet oz. samodejno zaviranje (SCBS) prižgala po mokri cesti ponoči. Sedaj se mi je 2x prižgala sredi dneva pri 25°C. Peljal sem po regionalki 90 km/h, zakaj torej lučka "city break"? Na cesti seveda ni bilo ničesar. Je to kakšna napaka, ali...?

Ziher mas zapacan senzor 🙂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Normalna cena. Vse kar je več je odiranje stalnih strank na uradnih servisih, ki itak pustijo pri njih že tako preveč denarja. 

Autodoc ma to za 150€

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 3 urami je Brane napisal:

GMT-A DEL ima komplet verige z napenjalci , drsniki za 250 eur

katera pa? Da le ni kak FAI, sm že dost slabega slišu za njih

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Ko je enkrat jermen gor se tiste nitke nasponajo in se istega jermena nikoli ne daje vec nazaj gor pa tut, ce ma sam 2km za sabo! 

Ko pa se menja, se pa itak menja vse v kompletu! 

Popravljeno od Deeyan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Alex napisal:

Kaj pa, če delaš recimo samo 20Kkm na leto? Ne boš čakal na 200Kkm,ker bo imel takrat jermen deset let. Kolikor je meni znano je priporočljivo menjati jermen na vsakih pet let ali pa 120Kkm,kar pride prej. Vsekakor pa ne odlaša z menjavo, ker jermen lahko preperi  in je rezultat enak kot pri strani letni. 🤔

To se je zdej mal spremenilo, ker so tut materiali za jermena dosti boljsi kot pred leti... 

Intervali so zdej cca. 200kkm ali 10 let, kar pac pride prej. 

Se spomnim se moje M3 1.6 CD110, je pisal interval 250kkm, js sm pa iz preventive na 240kkm menju 🙂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda6 2.0d sport 2004 sklopka
Napisano
pred 8 minutami je robz napisal:

Pele pravi, da je sklopka. Kaj priporocate; japanparts, ashika in podobne zadeve ali blueprint. Mam možnost dobiti blueprint za isto ceno kot ostale. Vec kot 100eur panebom investiral :) 

od teh bi js Japanparts uzel

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
Pred eno uro je TiEn napisal:

Sam v opozorilo, če bo kdo naročeval RAVENOL ATF FZ iz autodoc naj ne raroči olja iz povezave

ker boste an dom prejeli EXP SAE 90 GL5.

Trenutno še rešujem težavo z zamenjavo ampak kolikor sem gledal spletno imajo sfgaljene opise in bi moralo načeloma biti pravo olje iz povezave

kljub napačnemu opisu, saj ga pokaže kot olje menjalnika. 🤔

Kaj več bom pa lahko povedal ko mi zamenjajo.

Js sm vzel tole pa dobil pravega

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 9 urami je TiEn napisal:

Sem dobil olje danes pa nevem če je pravo? kaj more pisat na pakungi a mogoče kdo ve ?

https://www.autodoc.si/ravenol/7743823

Naročil sem ATF FZ dobil pa tole mešanico

20210415_142226.thumb.jpg.b626f9ec76ddc015713d25a36faa859a.jpg

Tole je za rocne menjalnike! 

Prov FZ oznaka mora bit! 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Plastika na dnu avta M6
Napisano
pred 1 uro je FuManchu napisal:

Veš kako pravijo, dokler pušča veš da je še "župa" noter. Ko nkrat neha puščat si lahko v skrbeh:bravo:

to je tak, ko pri Alfi, če ni olja pod njo ga tut not ni 😆

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.