@Janez007ja dizel bolj kadi in z sajami bolj onesnažuje tudi olje.
Zato zgled olje pri bencincih po barvi bolj "zdravo", čeprav mogoče več ni.
Glede vsebnosti goriva volju pa lahko enostavno dokažeš oz. 100% ugotoviš z analizo olja v laboratoriju.
Kot sem že v tej temi napisal analiza z kapljičnim vzorcem je groba ocena rabljenega olja in se ne more primerjat z pravo laboratorijsko analizo, kjer se vidi dejansko vse kar se z oljem in motorjem dogaja, viskoznosti, oksidacije, vsebnost kislin, obrabe materiala...
Kapljična analiza se ocenjuje po 24urah in samo z rabljenim oljem, v novem olju nimaš kaj ocenjevat.
Glej spodnjo sliko kapljice novega olja.
Je ob enakem % bolj škodljiv bencin v olju kot nafta.
Mejne vrednosti za bencin so 2,5%, za nafto pa 5%, vs ekar je več ima že vpliv na obrabo materiala
@Janez007tvoj vzorec glede nečistoč zgleda čist ok, imaš pa nekaj goriva v olju. Pri teh kilometrih za bencinarja ni glih fajn, si delal dost kratkih voženj?
0w20 olje razredčeno z bencinom, idealna kombinacija za večjo obrabo materiala🥴
Primerjave vzorcev dizel vs bencin pa ne moreš delat, ker sta po delovanju čist različna motorja.
Pa, dobro, saj smo šli mnogi že pri prvi generaciji 6- k skozi to zamenjavo - (popravilo) injektorjev. Jaz sem jih recimo zamenjal na, svoji, in to vse štiri pri 150Kkm. V bistvu sem vzel v Nemčiji obnovljene z triletno garancijo in ko sem jim poslal nazaj moje stare, so mi nakazali 60€ na račun. To sem dal kot neko kavcijo.
So bili pa nekje tretjino cene novih. In poraba mi je takrat padla takoj za 0,5 l/100.
Injektorji so, vsaj zame, potrošnji material. Nič drastičnega, kot nekateri delate dramo tu gor. Jih zamenjaš in imaš potem mir.
Tako enostavna rešitev. 👍 Kako si pa izvedel @Alex, da niso OK?
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
Če se ne motim, so bili na Mazda servisu pozorni na Injector correction value, ki naj ne bi presegal vrednosti +-1.
Popravljeno od Janez007Povezava za deljenje
Deli na druge strani