Skoči na vsebino
Mazda 6 2013 odrgana ketna oljne pumpe
Napisano
pred 1 minuto je Loli napisal:

Sm sla potem tudi olje preverit, sicer je biu auto malo nagnjen ampak je ubistvu kazalo nad maxumum 🤷‍♀️ tudi mehanik je potem pogledal in mu je tut kazalo da je dost olja ....sicer se ne zastopim ravno na to ampak če na šipki kaže da je olja dovol ga je potem v celotnem delu kjer teče motor dvol? 

To še nič ne pomeni. Če je sito zabasano, olje ne more skozi. 

Olje je pa na palčki nad max zaradi nedokončanih regeneracije, ko se višek goriva meša z oljem. Tudi to ni najbolje za motor, kajti razredčeno olje z gorivom  tako izgubi večino mazalnih sposobnosti. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 2013 odrgana ketna oljne pumpe
Napisano
pred 47 minutami je Loli napisal:

Aja ima pa 273 prevoženih, so pa na servisu rekli da bi se pogonsko ketno menjal ce je slucajno raztegnjenja ...

U, lepi kilometri za dizla. 👍

Tukaj se lepo vidi, da motor vzdrži, problem so predpisani uradni servisi, kjer se ne zamenja preventivno ketne in vsega ostalega, kar smo že sami ugotovili na tem forumu, da je dobro postoriti. 

Ta "čuden zvok" ne obeta nič dobrega. 😬 Vseeno upam, da ni res kaj hudega. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 4 minutami je Sandi84 napisal:

Avto ima 166000km servisi so bili delani na 15000km, sem pa avto dal na vleko zdej pa cakat do ponedeljka za pregled na servisu. Je pa 2013letnik 2.2d skyactiv, sicer ko sem ugasnil avto in ga cez kakih 5min samo prizgal ni bilo vec nobene opozorilne lucke. 

Uf.. To so prav tej problematični motorji. Pa še servisi delani šele na 15000 km. Kot sem že napisal, najprej preglejte sito, če ni zabito že do konca. Vsekakor ne prižgati avta, ker lahko gre k vragu še turbina, ker ne prihaja olje do nje. Upam, da ne bo potrebno zamenjati odmičnih. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 20 minutami je Sandi84 napisal:

Danes se prizgalo 🤢🥵

20210918_085230.jpg

Uf... Kateri letnik je? Upam, da ni 2013? Tako sporočilo so imeli lastniki na motorjih, kjer so bile slabe odmične gredi. Kakor je že Aless napisal, niti metra več ne naredit s tem avtom. Poglejte res najprej oljno korito. Koliko km pa ima prevoženih? 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Multimedija
Napisano
pred 30 minutami je Aless napisal:

@mazdaman direkt prek njihove uradne internet strani, poslali so iz UK tako da ni bilo carine.

2021midautumnsale-600-6.jpg
WWW.EONON.COM

Get the Latest Android Car Stereos with Limited-time Offer. Save on Android Head Units, Car GPS Navigation, Car Radio, Car Audio...

Po novem je carina. 😬

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtokozmetika, pranje avtomobila,…
Napisano
pred 3 urami je Scr3am napisal:

Ekola. Ker sem imel doma malo odvečnega lesa sem si naredil voziček, da ne rabim po vsako stvar hoditi v garažo :).

IMG_20210910_192250.jpg

IMG_20210915_170509_280.webp

Lepo narejeno in praktično. Jaz imam tudi leseno kišto, samo brez koles. Tako lahko tudi vse nesem naenkrat ven. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Krajši interval regeneracije
Napisano
pred 3 minutami je kacnje napisal:

Vozim zelo nežno in s precej nizkimi obrati in porabami. Tudi pri VW in še prej pri Subaruju sem bil med tistimi, ki imajo nizke porabe in obrabe potrošnih delov. Mehanik mi vedno pravi, da pri meni zavorne ploščice prej otrdijo kot se zrabijo.
Običajno je to na forumih precej bogokletno. Me zanima, kako se bo izšlo pri Mazdi. Ostali avtomobili so imeli (v nasprotju z mnenji mnogih forumašev) zelo radi nežne vožnje.
Pri Mazdi pa je regeneracija res na (približno) 300 km.

Tristo kilometrov  je zelooo veliko. Normalna regeneracija pri vožnji po avtocesti se izvaja pri skayactiv motorju nekje od 170- 200 km. Če voziš nežno, skoraj brez gasa prideš na 250-260km.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 3 minutami je kacnje napisal:

1. Vem, ampak običajno nimam tega nastavljenega in tudi težko je opaziti te razlike. No, mogoče tudi zato, ker tega skoraj nikoli nimam nastavljenega.
2. To sem opazil. Pri meni je sicer, ko spustim gas, poraba 1.8-2.2, če se izvaja regeneracija. Vsaj takrat, ko sem to opazoval.
3. Slišim (v resnici) precej slabo, pa tudi sicer je CX-5 za moj okus relativno glasen in tega res ne slišim.
4. Tega ne opazim (avtomatik).
5. i-loopa nimam, mogoče si mislil i-stop?
6. Če si mislil i-stop --> zelo redko sem v tistem zaslonu in tega niti nisem opazil. Sicer pa zanimiva informacija. Je pa tako, da zaviram tako nežno, da se mi i-stop nikoli ne vključi. Kar mi je načeloma všeč. Zato na ta način težko opazim.

Torej - razumem/poznam zgoraj omenjene indice, ampak so vseeno manj opazni. Je tudi zanimivo, da Mazda precej pogosteje dela regeneracije kot Passat. Pri Mazdi CX-5 težko naredim preko 320 km, pri Passatu ni noben problem preseči 600-700 km. Zgolj opažanje, saj je razlika tudi zato, ker gre za precej drugačen tip dizelskega motorja.

ja, i-stop. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 20 minutami je kacnje napisal:

Tudi sam priznam, da kar težko sam zaznam, da se izvaja regeneracija. Pa sem kar občutljiv v avtu 😁
Načeloma delam podobno kot Samuel - torej pri približevanju magičnih kilometrov, zaženem aplikacijo, da poskusim dokončati regeneracijo. Čeprav priznam, da se mi to zdi to (vsaj) smešno, da sem suženj avtomobilu. Zanimivo, da sem pri Passatu lažje zaznal regeneracijo. Pa ne vem, zakaj. Mislim, da je razlog v tem, da je Mazda precej bolj robata/glasna/ropotajoča in se regeneracije zato ne opazi. Pri Passatu je motor občutno mirnejši in tišji, vozi s precej manj vrtljaji in zato sem tam lažje zaznal, ko se je povečal hrup.

Kakorkoli že, še eno vprašanje - sam uporabljam Torque in v njem ne najdem nekaterih podatkov. Recimo EOP (Engine Oil Pressure), ki je verjetno kar zanimiv podatek, če bi bilo kaj narobe v sistemu. Ali pa Battery SOC.
Ali teh (in drugih) podatkov v Torque ni možno prikazovati?

Imaš en kup indicev, da, se regen. izvaja. 

1.Trenutna poraba naraste. 

2.Ko spustiš gas, se trenutna poraba ne vrne na 0 ampak prikaže nekje 0,2-0,3

3.Ko spustiš gas iz avpuhov globoko doni. 

4.Ko menjaš v višjo prestavo, motor za trenutek "počepne", ne zagrabi takoj. 

5.i-loop ne deluje(not ready) 

6. Ikonica motorja ( pri i- loop) ni obarvana modre barve. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je samuel napisal:

Alex niž lažjega, spariš vmesnik in telefon, poženeš aplikacijo, nastaviš parametre in gasa ;). Jaz recimo spremljam naslednje podatke (glej sliko). Predvsem me zanima regeneracija in pritisk olja. Ob koncu regeneracije običajno resetiram števec na avtu, ko se bližajo magični km pa ponovno poženem aplikacijo in skušam regeneracijo speljati v kosu do konca.

lp, Samo

fscan.png

Super. 👍 Itak ponavadi vem, kdaj bo regeneracija, če je vse v redu(so izjeme, kjer se podaljša.) Gremo v akcijo. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Problemi s stranskimi ogledali
Napisano
pred 14 minutami je dady napisal:

Imam M3 made in Japan debelih 7 let. Funkcijo avtomatskega zapiranja sem dal vgraditi kmalu po nakupu avta, ker sem tudi sam želel biti prepričan, da se je avto zaklenil. Ves ta čas se ogledala zložijo in odprejo brezhibno. Odprejo se šele ob zagonu avta, kar je precej pametneje kot pri naši novi CX 30, kjer se ogledala kar naprej odpirajo, tudi če samo nekaj vzamem iz prtljažnika.

Najbolj ogledalom pa tudi zadnji kameri škoduje pranje v avtopralnici oziroma, če sem precizen, predpranje z tlačnim čistilcem. Meni po pranju tudi po cel dan ni delovala zadnja kamera. Zato jo zdaj pred pranjem zaščitim z papirčkom in lepilnim trakom in delavcu v avtopralnici naročim naj pred špricanjem na ogledala in kamero zmanjša pritisk vode in raje malo več uporabi krpo.

Res je, da je pritisk vode sovražnik zapiranja ogledal. Po drugi strani je pa žalostno, da tega v vseh teh letih, pa je znana napaka, niso odpravili. 🙄

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Feltne za zimo za mazdo 6 2018+
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Aless napisal:

@Alexmalo si pretiraval z težami za 20col platišča. 

20tke tehtajo v povprečju 12kg, odvisno pač od platišča +-1kg.

Evo še primerjave za Original Audi-VW platišča. 

Screenshot_20210913_175407_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20210913_175427_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20210913_175624_com.android.chrome.jpg

Original oem mazda 6 - 19" col 19" stock wheel (model No. 61, 7.5x19 5x114.3 ET45) weight: 30.4lb (13.8kg).

Se pravi, da je že original

mazdina19"  feltna skoraj 14 kg. 

Jaz sem dal za, referenco moje momo, ki so seveda lažje. 

Pri 20" pa teža variira od 15 kg  pa vse do 18 kg. Kar je manj je zelo lahko. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 23 minutami je Brane napisal:

Pa še 500 zraven za kolesne ležaje.

Je  res  kar nekaj dodatne teže pri 20". Feltna 20" je v povprečju težka nekje 17 kg in guma 20" pribl. 15 kg.

Skupaj 20" komplet :

Feltna 17kg + guma 15 kg=32 kg

Skupaj 19" komplet:

11,64+12,40kg =24,04kg

Za referenco sem uporabil težo mojega 19" kompleta guma+ feltna. (feltna 19" X 8,5", guma good year, 245/40 r 19)

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Analiza olja z metodo kapljičnega vzorca
Napisano
pred 6 minutami je Deeyan napisal:

Evo, pa je pretekl 24h, se slabse je kokr je kazal se mi zdi

IMG_20210912_195214_edit_349157642023804.jpg

Blo je pa narjen v zadnjih 2 mescih vse tanujno (bakrene podlozke injektorjev menjane, sito menjano, sesalni kolektor, loputa, EGR, MAP ocisceno) 

Za olje pa zde razmisljam, da bi res kr Motula uzel. 

Probaj z Motulom. Ni drago in je preverjeno dobro. Me zanima zares, kako se bo obneslo proti mazdinemu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 3 minutami je Janez007 napisal:

Če imaš prenosnik je potem zate varianta Forscan za Windowse - je zastonj :) 

Nimam. Ne rabim ne računalnika ne prenosnika. Potem bi cel dan visel na tem forumu. :aaaaa:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je Janez007 napisal:

Mogoče tudi je tudi tvoj avto vedno bolj "bolan". 😁 Verjetno pa da ne.

Veliko bo jasno iz podatkov. Upam, da ti bo le uspelo nabaviti aplikacijo v kakšnem mesecu ali dveh 😜 Tistih 6€ si verjetno že rezerviral za gostovanje tega foruma na zmogljivejšem strežniku in sedaj se mora spet nabrati ...

Nikakor mi ne uspe kupit te aplikacije. Vedno pride kaj vmes, da pozabim. Je pa tudi res, da ni tako poceni in moram kaj šoldov prihraniti. 🤔 

Po moje ni moja rdečka še nič "bolana", ker trenutno deluje vse, kot mora. Vsaj zdi se mi. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 19 minutami je Janez007 napisal:

Meni pa je počasi postaja jasno. Regeneracijo sprožata 2 parametra, ko se približata vrednosti 6g/L in ki se izračunavata neodvisno: DPF_GEN in PM_ACC_DSG. Regeneracijo sproži tisti, ki se prej približa vrednosti 6g/L.

Pri "zdravih" avtih sproža regeneracijo DPF_GEN, ki jo računalnik izračuna glede na porabljeno gorivo (več porabljenega goriva, sorazmerno več saj). Pri tem parametru se regeneracija izvede na cca 17 l porabljenega goriva. Na avtocesti je velik upor zraka, zato večja poraba in zato so intervali krajši.

Včasih pa izgorevanje v "bolanem" avtu ni popolno in zato z isto porabljeno količino goriva, kot pri zdravem avtu, avto generira veliko več saj. Zato računalnik istočasno ugotavlja zamašenost DPF še na drug način, in sicer z razliko tlaka na začetku in koncu DPF filtra. Bolj ko je filter zamašen, večja je razlika tlaka. Ker je razlika tlaka odvisna tudi ob trenutne porabe goriva, obratov in še česa, računalnik upošteva tudi to, ko izračunava parameter PM_ACC_DSG (enačba meni ni znana). PM_ACC_DSG se pri "bolanih" avtih hitreje približuje vrednosti 6, kot DPF_GEN, zato se regeneracija izvaja hitreje kot na 17l porabljenega goriva.

Če so regeneracije prepogoste (na primer vsakih 50 km), računalnik javi napako DPF filtra ..

Primer "zdravega" avta (regeneracijo sproži 17l porabljenega goriva):

slika.png.9bfadad06cb82a45ac1bc74d87b0ed71.png

Primer "bolanega" avta (regeneracijo sproži prevelika tlačna razlika DPF filtra😞

slika.png.d32503cd36bd9a4ef00f1e408b063c2d.png

Verjetno je res nekaj na temu. 

Nisem še nabavil aplikacije, da bi to pogledal pri mojem avtu. 🙄

Mi je pa čudno, ker sem šel za gor po italijanski strani po avtocesti, nazaj tudi po avtocesti, samo po naši strani. In obakrat je bila hitrost "primerna". 🤔 Poraba za gor povprečje 6,5l/100 za domov pa 6,2 l/100. Vseeno je prevelika razlika pri regeneracijah po moje. 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pravkar je Bini napisal:

Seveda, če voziš čez robnike.... 😁

Ja, če se poslužuješ takega početja, da se kobacaš z avtom prek robnikov so 17" boljše. Ni pa nikakor zdravo za gume. Zna se zgoditi, da robnik uniči konstrukcijo v  gumi in posledično take gume ne centriraš nikakor več. Meni se je to zgodilo enkrat na stari 6-ki. In to sem moral na robnik zaviti v skrajni sili. In smo gumo trikrat centrirali in vsakokrat slabše. Nato smo gumo sneli s feltne in z notranje strani gume se je videla majhna izboklina, kjer je prijel robnik. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.