Skoči na vsebino
Mazda cx7 dvig luči
Napisano
pred 3 minutami je TiEn napisal:

trehnični, rečeš da nimaš doma pogojev naštelat pa ti bodo nrdili,.. usaj na naših koncih nrdijoto brez problema

Ampak, ali nimajo xenon luči avtomatsko nivelizacijo? Bi se morale vsakokrat, ko prižgeš avto in luči, postaviti same v pravo višino. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda cx7 dvig luči
Napisano

Mogoče ti bo to kaj pomagalo.

Mazda CX7 headlight adjustment.

How do you adjust the headlights on a  Mazda CX7

•  
  • Cars & Trucks Expert
  • 288 Answers

First park your car on leveled ground, and it would be best if there is a white wall at a 10 feet distance from the car.
Once you pop open the hood, you will find adjustment screws at the back of the headlight. To locate them, look straight behind the headlight, and you will see two Philips head screws
The outwards screw that is close to the fender is for vertical adjustment, turning it clockwise raises the beam and vice versa
The inward screw is for the horizontal arrangement - counter-clockwise brings the light more towards the inside, and vice versa.
Inspect results while making adjustments so that you can narrow down to the right beam position.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Problemi s stranskimi ogledali
Napisano
pred 6 minutami je 50keda napisal:

Jap, tudi jaz tako preverjam, ali je zaklenjen. Drugače pa čakam že več kot mesec dni, da me pokličejo za novega. V tem času si je staro ogledalo spet premislilo in se zopet poklaplja xD Sj človek ne ve, kaj naj si misli :)

Opazil sem, da se pri mojem avtu to dogaja, ko ga operem. Izgleda, da kam voda res zamaka in se dogodi, da se ogledalo ne odpre dovolj. Ko se posuši, deluje normalno do drugega pranja. In, ker se pere dva do trikrat na teden, je to skoraj stalna težava 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtokozmetika, pranje avtomobila,…
Napisano (urejeno)
pred 32 minutami je Scr3am napisal:

Tilen misli, da med samim poiranjem spihas gobico, ker polirna gobica tudi rata malenkost umazana, ker s samim predpranjem oz. pranjem ne spravis 100% umazanije dol iz avta. Pri tebi se pomoje to se toliko bolj opazi, ker imas belo gobico. Odlično napisano in pohvalno :). Sam uporabljam identično medoto edina razlika je ta, da imam jest oranžno hex gobico :P. Brisačo za sušenje avta pa uporabljam Chemical Guys Miracle Dryer Premium Towel. Alex enkrat probi Chemical guys butter wet wax. To bi pomoje perfektno izpadlo na rdeči barvi :)

A imaš na polirki M8 navoj?

chemical-guys-butter.jpg
WWW.OPERI-AVTO.SI

Zaščitni vosek za bleščeč sijaj

Hvala. Ja, mislim, da je na polirki  M8 navoj. Ali M 10? Enkrat v bodoče bom kupil še manjši nastavek za polirno gobico. Kak fi 130 za bolj natančna dela in oranžno gobico. Ja, kar se tiče spihovanja imata prav. Bo treba uporabi tudi kompresor. 

Ta butter wet Wax sem imel v mislih tudi sam. Ko mi zmanjka tega, ki ga imam sedaj, cherry, ga bom nabavil. 

Edino to, zakaj mi polirka na trenutke odskamuje nisem še pogruntal. A ti kaj pritisksš na lak ali loliraš s samo težo polirnega, stroja? 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Konstantno zvijanje diskov
Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Men se je tud kmalu po menjavi... ampak to je trajalo ene 3000 km pol pa je nehalo tako kot nenadoma kot se je začelo.

Sem na hitro prebral, po 3000 km je nehalo in nenadoma spet začelo. 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Konstantno zvijanje diskov
Napisano
pred 1 minuto je Sishi napisal:

Jaz sem pa pred enim mesecem zamenjal prednje diske in ploščice (oboje ATE), ker so mi stari cvilili pri nizkih hitrostih kar mi je šlo zelo na živce. Drugače so bili stari diski in ploščice še OK, na cca 50-60%. Po 2-3 tednih mi spet cvili pri nizkih hitrostih :vskalo:. A se še komu to dogaja? 

Čudno. A si jih prav ulaufal? 

Po"asi, brez naglega bremzanju prvih 400-500 km? 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 23 minutami je TiEn napisal:

pardon, umazanija na gobici,.. jst rečem obem isto :D

😊 Gobico moraš itak na koncu oprati, da je vedno pripravljena za naslednjič. 

Ja, se strinjam, lahko uporabiš lubrikant..za gobico mislim. 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pravkar je TiEn napisal:

Pred poliranjem gobico zmoči, zavrti polirko in jo razpihaj s kompresorjem

Te gobice ne rabiš močit, ker ravno to je štos nje, da ne pregreva laka. In dejansko ga ne. Ta polirni stroj ima regulacijo obratov  od 600 do 3500/ min in mehki zagon, kar pomeni, da ti ne razmeče paste okoli,ko počasi zarotira. 

Tudi začetnega šusa ni, kar je zelo dobrodošlo. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Ker me je kar nekaj soforumašev  kontaktiralo glede vzdrževanja barve, poliranja in vsega, kar sodi zraven, bom tu na kratko pojasnil, kako to delam sam in kaj uporabljam. Seveda obstaja en kup drugih, dobrih, profesionalnih sredstev za nego avtomobilov, a jaz zaupam in delam s temi. 😊

Do sedaj sem vse delal ročno(poliranje, voskanje). 

Pred kratkim sem nabavil novo polirko Dewalt. 😊

IMG_20210829_113219-01.thumb.jpeg.8423498abcd7589e673bb556bc729b1e.jpeg

Danes sem jo prvič uporabil na moji  stari Mazdi 6 in je res učinkovita. Predvsem prišpara boleče roke in kup ročnega dela. 😊

Par stvari, ki jih je dobro vedeti.

1. Vedno uporabljajte dve vedri, v enem, kateri ima po možnosti pri dnu mrežico, da prepreči kontaminacije spužve ali rokavice za pranje z vsedlinami, natočite vodo s kvalitetnim avto šamponom. 

V drugo vedro natočite čisto vodo, v kateri splaknete  gobo ali rokavico, preden zopet nanesete šampon na avto. Tako se izognemo hologramom na laku, ki bi nastali, če bi nanašali na lak umazan avtošampon. 

2. Za sušenje avta uporabljajte kvalitetno sintetično krpo namesto jelenove kože, kot se je to včasih priporočalo. Tudi jelenov koža s časom postane groba in lahko pusti holograme na laku. 

IMG_20210829_110834-01.thumb.jpeg.bb894cde6cdae457bb4677d399f64877.jpeg

IMG_20210829_110842-01.thumb.jpeg.0226dac8204cf9b7c0a9c12d88169b21.jpeg

Pa se lotimo.

To je vse, kar sem uporabil. Na sliki manjka Klay bar. Uporabljam srednjo trdoto. 

IMG_20210829_112538_Bokeh-01.thumb.jpeg.58582e59c099313fae1cb62c1925bc3b.jpeg

Avto naj bo v senci,  lak avta naj ne bo vroč od sonca. Najprej avto splaknemo z močnim curkom (po možnosti z visokotlačnim čistilnikom), ne preblizu avta in ne premočan curek, da ne poškodujemo laka. Nekateri uporabljajo tudi šampon za predpranje, če je avto res umazan. To sem preskočil. 

Za pranje avta sem uporabil šampon Mr, pink. Nato sledi sušenje avta. Avto mora bit res dobro opran. Nato sledi obdelava laka z Klay barom. 

Najlažje ugotovite, ali je kaj nečistoč in zračne rje v laku tako, da si daste PVC vrečko na roko in lepo greste po laku gor in dol. Začuti boste nepravilnosti, lak ni gladek, vrečka se zatika. Ko delate s Klay barom morate obvezno uporabiti poseben lubrifikant, ki preprečuje, da bi se pojavile rise na laku. NIKOLI NA SUHO! Sam uporabljam Clay Luber od firme Chemical Guys. Seveda obstajajo tudi drugi. 

Ko je cel avto "obdelan" z clayom, boste pod roko začuti, kako je vse skupaj sedaj gladko. Avto lahko dobro posušite ali ga ponovno operete. Sledi poliranje. 

Sam uporabljam polirne paste od firme Menzerna. Uporabljam tri različne polirne paste. 

1.Menzerna Heavy cut 400.

V resnici ni tako groba, kot izgleda. Pri tej polirni pasti je dobro to, da hkrati "pobira" hograme in pusti visok sijaj. Se pravi je nekakšna 2 v 1 polirna pasta. 

2.Menzerna Medium cut polish

2500.

To uporabljam takrat, ko je lak dokaj dobro vzdrževan in so na površju le drobne riše. 

3.Menzdrna super finish 3500

Ta polirna pasta ustvari vrhunski, zrcalni, superfiniš. 

Te polirne paste lahko uporabljate za  ročno ali strojno poliranje. So na vodni osnovi, okolju prijazne. 👌😊

Za strojno poliranje sem tokrat uporabil Light-Medium gobico, firme chemical Guys, fi 150 mm. 

IMG_20210829_113241.thumb.jpg.52c9aec5c9389d0641bd30f7336b8d91.jpg

IMG_20210829_113321-01.thumb.jpeg.6f1a79b9674ae589c01c58114058fd41.jpeg

Ta posebna hex  struktura polirne gobice poskrbi, da se lak ne pregreva, pa tudi polirna pasta se lepo razporedi po utorih. 

Polirno pasto nanesemo na par točk na gobici. Ne rabi je  preveč nanesti, da jo ne razprši preveč naokoli. 

IMG_20210829_113428.thumb.jpg.45690c8038d55c8a7eebb71bb69e6750.jpg

Nato nanesemo pasto na lak. 

IMG_20210829_113500-01.thumb.jpeg.efb414ca2d965155032c217ae18c983c.jpeg

Uporabil sem polirno pasto 400 za začetek. Nato 2500 in na koncu super fino 3500. 

Nato sem uporabil Creme glanz od firme chemical Guys.

To doda laku dodaten  lesk in poskrbi, da, se zapolnejo mikro luknjice, da je vse še bolj gladko. Manj kot je nepravilnosti na laku, manj se svetloba lomi, bolj bleščeč lesk dobimo

Ta Creme glanz se nanese ročno na lak z mikrokrpo, pustimo 15 min, da se dobro sprime na lak in z čisto mikrofibro krpo dobro spoliramo. Ima čudovit vonj po grozdju. 😊

Ker ta glanz nima velike obstojnosti, jo moramo zaščititi z dobrim voskom. Lahko je naravni karnauba vosek ali sintetični. Jaz prisegam na naravnega. 

Strojno sem nanesel vosek Collinite Insulator N° 845.

Je zelo obstojen, zdrži nekje do pol leta. Zelo je primeren za zaščito laka preko zime, ko se lepo upira si, snegu in drugim zimskim  nevšečnostim. Za rdeče barve pa priporočam Cherry wet Wax. Na rdeči barvi naredi globino 3D z "mokrim" videzom barve. 

Rezultat na 17 let starem laku mazde 6 je impresiven. Raje sem prvič izprobal novo polirko na starem avtu, da ne bi bilo kakih presenečenj na, rdeči streli. 😊

IMG_20210829_123653-02.thumb.jpeg.b88425cf83f12c8e038fa0ec26f4d253.jpeg

IMG_20210829_130926-01.thumb.jpeg.69a8f17c712ecf4c7307af8868021f19.jpeg

IMG_20210829_130941-01.thumb.jpeg.c3f886ec4a6ffe90d1ae3763fa47e1d8.jpeg

IMG_20210829_115400-01.jpeg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 minutama je kacnje napisal:

Glede teh podložk sem vprašal na servisu. Pa sta mi dva (vprašal čisto neodvisno) mojstra odgovorila, da to od letnika 2015 naprej ni več težava. In da tega preventivno ne bi menjali.
Glede na to, da se mi je zdelo, da kar poznajo zadevo (in bi kvečjemu zaslužili), sem odgovor vzel na znanje.
Ali torej drži, da teh podložk ni treba več menjati "na zalogo"? Govorim za dizle 2.2, 175 konjičkov.

Ne drži. Kdor hoče svojemu dizel  motorju dobro, bo to naredil sam, če mu tega nočejo narediti na servisu. Na servisu ti niti verige preventivno ne zamenjajo!!!

Verjetno več zaslužijo z menjavo komplet motorja (ali generalnim popravilom) kot z menjavo štirih bakrenih podložk za par deset €. 

To je moje mnenje. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 6 urami je Deeyan napisal:

Uf, kr spomni se kolk tezav so mel mazdini motorji pri 6ki prve generacije. Se najbolj hvalezen motor je bil pri drugi generaciji 2.2D

V bistvu, če si zamenjal pravočasno bakrene podložke,(jaz sem jih prvi v Sloveniji), 

ni bilo z mašinami  nekih večjih problemov. Dokler pa niso ugotovili, da je to potrebno zamenjati, so res mašine ribale na veliko. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Analiza olja z metodo kapljičnega vzorca
Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Daj Alex, spusti še ti eno kapljico na 80g paprir :) 

1. Vzemite čisti pisarniški papir z gostoto 80g/m2 10x10 cm.
2. Segrejte motor na delovno temperaturo - 90 stopinj Celzija.
3. Izklopite motor in pustite, da se olje odteka 3-5 minut po ustavitvi.
4. Vzemite šipko za olje in brez brisanja s krpami počakajte na PRVO kapljico na papirju z višine 3-5 cm.
5. Dajte papir na nevpojno osnovo - steklo, pleksi steklo, plastiko ali širok prstan, tako da kapljica olja, ki se širi, se ni
dotaknila baze kupov pod papirjem, najbolje je dati na kak obroč npr. Selotejp, ducktape...
6. Nato izvedemo sušenje vzorca: pri sobni temperaturi - vsaj en dan, v pečici vsaj eno uro pri 100 stopinjah Celzija
7. Merimo obseg premerov posameznih območij, da lahko izračunamo koeficiente: "KWD" = koeficient pralnih in
disperzijskih lastnosti in "KMV" = koeficient mehanskih nečistoč.
8. Če je kateri od izračunanih koeficientov slabši kot navedeno spodaj, menjamo olje.

Je še preveč sveže. 😊

Pred mesecem dni sem ga šele zamenjal. Ko bo imelo kakih 5000 km bomo preverili. 

Za moj Motul smo že ugotovili, da je dobro olje. Kako bo s tem ravenol pa bomo videli. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dpf filter
Napisano
pred 6 minutami je Janez007 napisal:

Točno tako. Mogoče imam preveč časa in nobenih resnih skrbi.

Je pa lep hobi to, moram priznati. Jaz pa pretirano skrbim za lak na avtu. 😄

Vedno, ko gre mimo mojega avta bivša poslanka lds-a  pravi, da zakaj ga vedno perem. 

Odgovorim ji lepo, da jaz se zelo rad ukvarjam z avtom, ona pa s svojimi dvemi razkošnimi hišami. 🤗Vsak ima svoje veselje. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dpf filter
Napisano
pred 13 minutami je Janez007 napisal:

Ne še 😁

V bistvu, Janez, ne vem, kaj bi hotel boljšega na tvojem avtu. 

Pije ti malo, gre v redu. Edino regen. so prepogoste. Bolj je problem takrat, ko jih sploh ni. 

Takrat nastane resna težava. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dpf filter
Napisano
Pred eno uro je 22Diesel napisal:

Ja ima  večino časa. Kdaj pa mu zmanjka moči v 6 brzini ko vec ko 2,5k obratov negre in cukne, pc da nima moči, ko pa dam v 5. Gre pa spet vse normalno.

Na obratih vrže za trenutek v safe mode zaradi zaščite motorja Jaz bi na tvojem mestu najprej dal očistiti dfp filter. Stane od 180€-270€.

Odvisno od načina čiščenja. 

Nato boš videl, kako bo. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je mazdaman napisal:

Jaz tako preverim ali se je avto zaklenil

Poslano z mojega SM-G986B z uporabo Tapatalk

Enako. 👍Ko se ogledala poklopijo natančno veš, da ni nobenega motilca zaklepanja okrog. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 24 minutami je Boss napisal:

A desni te zafrkava? Čudno prej bi mislil, da levi. :hudicek:

Ok mal zajebancije, zdaj pa resno. A vsi tisti, ki imate težave imate ogledala na auto in se vsakič zložijo ko ugasneš motor? Men se je to zdelo škoda, da bi vsakič motorček šibal, ker imam tako doma kot na šihtu dovolj placa levo in desno, da bi to rabil. Takrat, ko pa res kje parkiram, ko je prostora malo pa pritisnem gumb in zložim špegle.

Zakaj tako delam, sem pač pristaš tega, da če nekaj brezveze deluje, da je bolje da sploh ne deluje. Je pa vprašanje a tak način razmišljanja tukaj sploh pomaga, ker verjetno, če ogledala nikoli ne zložiš tudi ni glih dobro. Ampak edino čas lahko pokaže a sem se motil.

Jaz imam vedno na auto. Mi je bolj praktično, da so ogledala zložena. Je manj verjetnosti, da ti ga kdo odlomi ali poškoduje. Sicer pa, če je že ta opcija na avtu, mora tudi delovati. Ni sedaj štos v temu, da rečemo vsi, od sedaj naprej bomo samo včasih uporabljali ogledala. Mazda bi se morala angažirati in to težavo odpraviti. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 3 urami je Bini napisal:

Bo treba avto menjat za........🤔

(cx30) 😂

Hm... Premajhen avto. Ni pa rečeno, če v bližnji prihodnosti naredijo kak bolj  velik lep suv, hibrid, da si ga ne omislimo. 😉

Da, benzinarja, hibrida. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 18 minutami je SpEkTr napisal:

Ne vem zakaj crkne levi. Meni že drugič, moram reklamirati.

Poslano z mojega SM-G780F z uporabo Tapatalk

Mene sedaj desni zafrkava. Pa je bil že enkrat menjan.😬

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 4 minutami je molek napisal:

Točno tako. Problem je star že nekaj let, tako da mi je res čudno, da ga še niso razrešili.

Njihov način dela je, da ti v garanciji zamenjajo, če je treba tudi oba mehanizma. Ko pa gre garancija mimo, pa bolje da ne vemo, koliko pride stati ta nov mehanizem+ delo. 

Meni so pri zamenjavi desnega mehanizma pri demontaži ratzbili  stekelce ogledala in sem moral potem čakati na novega še teden dni. Res je malo delikatno za ga sneti dol. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 1 uro je molek napisal:

Pri moji M6 2019 sta obe ogledali pričeli štekati po dobrem letu. Mehanizem v obeh ogledalih so mi v BTC-ju v okviru garancije zamenjali. Od takrat poklopim ogledala samo v avtopralnici in ozkih parkiriščih - s tem sem število preklopov zmanjšal na minimu.

Škoda, ker se v znani problem ne poglobijo na, servisu in ugotovijo, kje je v bistvu pravi problem.Z zamenjavo mehanizma rešijo stvar za nekaj časa in se stvar ponovi v večini primerov.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.