Skoči na vsebino
Feltne za zimo za mazdo 6 2018+
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Aless napisal:

@Alexmalo si pretiraval z težami za 20col platišča. 

20tke tehtajo v povprečju 12kg, odvisno pač od platišča +-1kg.

Evo še primerjave za Original Audi-VW platišča. 

Screenshot_20210913_175407_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20210913_175427_com.android.chrome.jpg

Screenshot_20210913_175624_com.android.chrome.jpg

Original oem mazda 6 - 19" col 19" stock wheel (model No. 61, 7.5x19 5x114.3 ET45) weight: 30.4lb (13.8kg).

Se pravi, da je že original

mazdina19"  feltna skoraj 14 kg. 

Jaz sem dal za, referenco moje momo, ki so seveda lažje. 

Pri 20" pa teža variira od 15 kg  pa vse do 18 kg. Kar je manj je zelo lahko. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 23 minutami je Brane napisal:

Pa še 500 zraven za kolesne ležaje.

Je  res  kar nekaj dodatne teže pri 20". Feltna 20" je v povprečju težka nekje 17 kg in guma 20" pribl. 15 kg.

Skupaj 20" komplet :

Feltna 17kg + guma 15 kg=32 kg

Skupaj 19" komplet:

11,64+12,40kg =24,04kg

Za referenco sem uporabil težo mojega 19" kompleta guma+ feltna. (feltna 19" X 8,5", guma good year, 245/40 r 19)

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Analiza olja z metodo kapljičnega vzorca
Napisano
pred 6 minutami je Deeyan napisal:

Evo, pa je pretekl 24h, se slabse je kokr je kazal se mi zdi

IMG_20210912_195214_edit_349157642023804.jpg

Blo je pa narjen v zadnjih 2 mescih vse tanujno (bakrene podlozke injektorjev menjane, sito menjano, sesalni kolektor, loputa, EGR, MAP ocisceno) 

Za olje pa zde razmisljam, da bi res kr Motula uzel. 

Probaj z Motulom. Ni drago in je preverjeno dobro. Me zanima zares, kako se bo obneslo proti mazdinemu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Krajši interval regeneracije
Napisano
pred 3 minutami je Janez007 napisal:

Če imaš prenosnik je potem zate varianta Forscan za Windowse - je zastonj :) 

Nimam. Ne rabim ne računalnika ne prenosnika. Potem bi cel dan visel na tem forumu. :aaaaa:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je Janez007 napisal:

Mogoče tudi je tudi tvoj avto vedno bolj "bolan". 😁 Verjetno pa da ne.

Veliko bo jasno iz podatkov. Upam, da ti bo le uspelo nabaviti aplikacijo v kakšnem mesecu ali dveh 😜 Tistih 6€ si verjetno že rezerviral za gostovanje tega foruma na zmogljivejšem strežniku in sedaj se mora spet nabrati ...

Nikakor mi ne uspe kupit te aplikacije. Vedno pride kaj vmes, da pozabim. Je pa tudi res, da ni tako poceni in moram kaj šoldov prihraniti. 🤔 

Po moje ni moja rdečka še nič "bolana", ker trenutno deluje vse, kot mora. Vsaj zdi se mi. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 19 minutami je Janez007 napisal:

Meni pa je počasi postaja jasno. Regeneracijo sprožata 2 parametra, ko se približata vrednosti 6g/L in ki se izračunavata neodvisno: DPF_GEN in PM_ACC_DSG. Regeneracijo sproži tisti, ki se prej približa vrednosti 6g/L.

Pri "zdravih" avtih sproža regeneracijo DPF_GEN, ki jo računalnik izračuna glede na porabljeno gorivo (več porabljenega goriva, sorazmerno več saj). Pri tem parametru se regeneracija izvede na cca 17 l porabljenega goriva. Na avtocesti je velik upor zraka, zato večja poraba in zato so intervali krajši.

Včasih pa izgorevanje v "bolanem" avtu ni popolno in zato z isto porabljeno količino goriva, kot pri zdravem avtu, avto generira veliko več saj. Zato računalnik istočasno ugotavlja zamašenost DPF še na drug način, in sicer z razliko tlaka na začetku in koncu DPF filtra. Bolj ko je filter zamašen, večja je razlika tlaka. Ker je razlika tlaka odvisna tudi ob trenutne porabe goriva, obratov in še česa, računalnik upošteva tudi to, ko izračunava parameter PM_ACC_DSG (enačba meni ni znana). PM_ACC_DSG se pri "bolanih" avtih hitreje približuje vrednosti 6, kot DPF_GEN, zato se regeneracija izvaja hitreje kot na 17l porabljenega goriva.

Če so regeneracije prepogoste (na primer vsakih 50 km), računalnik javi napako DPF filtra ..

Primer "zdravega" avta (regeneracijo sproži 17l porabljenega goriva):

slika.png.9bfadad06cb82a45ac1bc74d87b0ed71.png

Primer "bolanega" avta (regeneracijo sproži prevelika tlačna razlika DPF filtra😞

slika.png.d32503cd36bd9a4ef00f1e408b063c2d.png

Verjetno je res nekaj na temu. 

Nisem še nabavil aplikacije, da bi to pogledal pri mojem avtu. 🙄

Mi je pa čudno, ker sem šel za gor po italijanski strani po avtocesti, nazaj tudi po avtocesti, samo po naši strani. In obakrat je bila hitrost "primerna". 🤔 Poraba za gor povprečje 6,5l/100 za domov pa 6,2 l/100. Vseeno je prevelika razlika pri regeneracijah po moje. 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pravkar je Bini napisal:

Seveda, če voziš čez robnike.... 😁

Ja, če se poslužuješ takega početja, da se kobacaš z avtom prek robnikov so 17" boljše. Ni pa nikakor zdravo za gume. Zna se zgoditi, da robnik uniči konstrukcijo v  gumi in posledično take gume ne centriraš nikakor več. Meni se je to zgodilo enkrat na stari 6-ki. In to sem moral na robnik zaviti v skrajni sili. In smo gumo trikrat centrirali in vsakokrat slabše. Nato smo gumo sneli s feltne in z notranje strani gume se je videla majhna izboklina, kjer je prijel robnik. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Analiza olja z metodo kapljičnega vzorca
Napisano
pred 25 minutami je Deeyan napisal:

Nvem, par ostalih tut daje original pa je slika drugacna 🤷‍♂️

Poizkusi  dat noter naslednjič katero izmed olj, ki nam jih za naše dizle  priporoča Aless. Vsako olje od priporočenih je  daleč bojše kot to, ki ga imaš trenutno noter. Pa boš videl, če bo kakšna razlika. 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Tako bo prav, ja. 😊 Tukaj se vidi, koliko manj je feltne in koliko več je gume na, 17".

Če so ti všeč lepe feltne, imaš gor  19", če ti je bolj všečna črna guma, imaš 17".😊

pred 1 uro je Jest napisal:

CX-5 KF (torej drugi model) ima senzorje pred in po FL…

Na sestici sem imel dva kompleta, ampak samo zaraid tega, ker sem dobil dokaj ugodne 17 feltne… Sedaj imam samo ene feltne in jih dam premontirat… Ce bi gledal po tem, koliko se pozimi znucajo… potem se verjetno pozimi sploh ne bi vozil… ;) Ampak avto imam predvsem zato, da se vozim z njim… ne za to, da bi bil njegov suzenj in ga glancal ves cas ter se sekiral za vsako praskico ali umazanijo… 

Enako je z domovi. Eni imajo dom, da v njem živijo, drugi pa stalno nekaj delajo okoli hiš, jih olepšujejo, kosijo travo vsak dan... Skratka, so sužnji svojih domov. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 21 minutami je Janez007 napisal:

No ja, s tem se pa spet ne strinjam. Mogoče to velja za rdečo barvo vozila, določene oblike in barve 17" platišč pa gredo z drugimi barvami vozila prav lepo skupaj, na primer z belo. :) 

In še eno stvar sem pozabil glede prednosti 17". Nekoliko nižja verjetnost je, da jo poškoduješ ob robniku, saj je 17" platišče za 1 cm višje od tal (višina gum 55 mm namesto 45 mm pri 19").

image.png.1a93de0d42155a53701ea0099f499488.png

Hm... Tole z višino ne razumem. Tule je primerjava obeh. 

https://www.willtheyfit.com/index.php?width=225&aspect=55&diameter=17&wheelwidth=7.5&offset=50&width2=225&aspect2=45&wheel_size=19&wheel_width=7-5&offset2=45

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 12 minutami je Janez007 napisal:

No ja, s tem se pa spet ne strinjam. Mogoče to velja za rdečo barvo vozila, določene oblike in barve 17" platišč pa gredo z drugimi barvami vozila prav lepo skupaj, na primer z belo. :) 

image.png.1a93de0d42155a53701ea0099f499488.png

Hm... In kje vidiš ti na tej sliki kako lepoto ? 🤔 Sicer pa stvar okusa in estetike. 😉

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 4 urami je kacnje napisal:

Sam imam podobno dilemo pri CX-5. Pri prejšnjih avtih sem vedno vozil samo z enimi platišči in pač menjal pnevmatike. Itak je dobro, da se scentrirajo, več kot sezono ali dve pa pri meni tudi ne zdržijo. Pri CX-5 sem dobil letne na 19 palčnih, zaradi udobja pa bi mogoče rajši imel 17 palčne. Je pa res, da to s seboj prinese dodatne stroške (nakup dodatnih platišč), pa malo več prostora za skladiščenje ...
Koliko se vam zdijo 17 palčne bolj udobne? Udobje je meni precej pomembnejše od videza.

Seveda so bolj udobne. Ne čutiš prav vsake luknjice na cesti. A so tudi bolj nenatančne in slabše vodljive kot 19". In predvsem izgledajo zelo grde na Mazdi 6. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Janez007 napisal:

Ni mi čisto jasno, zakaj je 19" platišč pozimi škoda oziroma zakaj avto pozimi (5 mesecev) ne rabi biti lep😁

Sol, kamenčki? Verjetno ne koristijo barvi. :jezicek:

Pozimi je cel dan tema in pol zime je avto umazan tako, da je vseeno kako izgleda. Še mene ne prizadene, ko je tajo grd. 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 41 minutami je Janez007 napisal:

Včasih smo zimske kupovali ožje od letnih in so tudi zaradi tega bolj zagazile v sneg (večji pritisk zaradi manjše naležne površine). Mazda 6 pa ima predpisano širino 225 (razen @Alex ove 😁 )in samo zaradi velikosti platišč glede učinkovitosti oprijema po mojem nič ne pridobiš ali izgubiš.

Mislim, da je pritisk zaradi nizko presečne gume vseeno manjši? Ali je večji? Ali enak? 

Hm, bi bilo zanimivo to izvedeti. Je pa škoda 19" colskih felten pozimi. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Meni za pozimi ni važen izgled. Važno mi je, da ko je sneg, zagazim vanj in se avto ne zaustavi niti na kakem prelazu v Italiji. Če bi moral izbirati in ne bi hodil smučati, bi imel 19" čez celo leto. Ni ga lepšega, kot 6- ka in 19". 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano
pred 32 minutami je Aless napisal:

Saj nisem napisal po vrstnem redu, ampak sem samo naštel 3 olja ki so najmočnejša po sestavi. 

Katero od teh treh se pa pri kom bolje obnese je pa potrebno stestirat. 

P.S.: V kratkem se pripravlja analiza rabljenega Ravenol VMP olja. 😉

Me zelo zanima ta analiza ravenola. A bo to prava, laboratorijska analiza? 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Katero olje?
Napisano (urejeno)
pred 46 minutami je Aless napisal:

@Deeyanče že hočeš Shella v Skyactive-D, pol bi vzel Shell Helix Ultra ECT C3 5w30.

Drgač pa so moja prva izbira za dizle:

-Motul 8100 X-Clean EFE 5w30 

-Mobil1 ESP 5w30 

-Ravenol VMP 5w30 

Btw: Tudi Mazdino olje je vredu če nimaš mestnih voženj in če menjuješ olje na 10-15kkm. Zgornja olja imajo več rezerve proti Mazdinemu. 

Moja, trenutna izbira je sledeča:

1.Ravenol VMP 5w30

2.Motul 8100

.

.

.

.

.

Mazda original. 

Ravenol= najmanjša poraba, občutek, da ima motor večjo moč. 

Motul= malo večja poraba, pri 9000 kilometrih še zelo dobro ohranjeno, 

Mazdino original= nič posebnega, olje kot olje. Ima lepo embalažo. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dpf filter
Napisano
pred 3 minutami je Janez007 napisal:

S tem se pa ne strinjam.

Če je prisilna regeneracija delovala, pomeni, da je regeneracija zmožna zažgati večino pepela v filtru. To pomeni, da težava ni v DPF (zamašen DPF je zgolj posledica težave), ampak da nove saje prehitro polnijo DPF. Vzrok je v najslabših primerih lahko turbina, s sajami zamašeni kanali ali injektorji. Glede na to, da ti motor cukne pri 2.500 obratih, bi sam sumil turbino.

Ko imaš zabit DPF filter, s prisilno regeneracijo očistijo le del filtra, ob straneh ostane zabito. Prehod je zelo majhen. In, ko se bo zopet kmalu zabil, regeneracija ne bo uspela očistiti filtra in se bo zgodba ponovila. Z prisilno regeneracijo ni še nihče rešil stvari za prav. Moje mnenje. Jaz bi dal očistiti najprej filter, da sem siguren, da je čist. Če ne bo pomagalo pa raziskovati naprej. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dpf filter
Napisano
pred 23 minutami je 22Diesel napisal:

Samo poročam, da so na pooblaščenem servisu naredili samo prisilno regeneracijo.

Upam, da je to to, samo malo dvomim.

Priporočate morda kakšnega dobrega serviserja mazd, ki bi znal povedat kaj je narobe v primeru, da se napaka ponovno pokaže?

lp

Če je vsaj trenutno pomagala prisilna regeneracija imaš zabit DPF. Druge ni. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.