Vzel sem 4gb android 8.0 ker je samo ta na voljo. 2GB verzije ni vev in tudi dol pise sold out in slovenia. Moras pa izbrati drzavo, da dobis tapravo ceno. Jest sm dau 350e s postnino in zavarovano posiljko
Evo danes zamenjal olje v menjalniku in sicer z 75W80. Avto ima trenutno slabih 200k km in servisna knjizica je bila redno potrjena, ampak nikjer ni bilo nobenega vpisa, da je bilo olje menjano. Na podlagi tega sem se odlocil da zamenjam olje iz preventivnega vidika. Mojster je rekel, da je bilo olje se dokaj bistro in da ni bilo tako zanic poleg tega je pa rekel, da tudi ni opazil kaksnih majhnih delckov (od sinhronov) v olju tako da je vse brez problema. Kar se pa tice vpisa v servisno knjizico je pa rekel, da ce menjas olje v menjalniku takrat kadar je predpisan servis sepravi na 100k km se to poleg olja v motorju itd. vpise tudi to zraven. Ce pa menjas olje v menjalniku naknadno tako, kot sem ga sedaj jaz pa to ni zabelezeno. Kar se pa tice samega prestavljanja sedaj, ko imam novo olje pa moram rect, da se malenkost bolje prestavlja sploh iz 1. v 2. Morem se malo pocakati, da bo olje mrzlo in bom potem videl ali je opazna kaksna razlika. Naj se enkrat povdarim, da je menjalnik do sedaj laufal, kot po maslu in sem olje menjal iz preventivnega vidika, ker se pocasi priblizujem 200k km.
Na bivsi sestki je sel termostat in potrebujem zeleno tekocino. Mogoce kdo ve kje jo imajo pri nas na zalogi. Na bartogu, eurotonu, ravenol in ostalih stacunah je nimajo. Razne spletne zadeve iz tujine ne pridejo v postev, ker jo do cetrtka ze potrebujem. V najslabsem primeru pac uradni servis.
Jest vem sm to varovalko skuril (pri prvi generaciji). Mi ni nobena notranja lucka delala, centralno, radio, prtljazna lucka... Skratka cista tema . A je mozno da eonon kaj pobira?
Vzvod na zadnji celjusti k upravlja z rocno zarusta in potem rocna nagaja ali pa celjust zasteka, ker jo skos neki spona. Ko zategnes rocno in k jo odtegnes tist vzvod oz. federcek zasteka in ne spusti popolnoma diska in posledicno lahko neenakomerno obrabis ali skuris ploscice, diske... Poleg tega potrebujes tudi novo celjust.
Jest je dobil za drugo generacijo. Zato pa pravim, da mi je zanimivo, da je dobil glede na to da imajo to hibo ze od prve generacije naprej pa ni bilo nobenih vpoklicov.
Ja valda da nic ne placas zato se pa rece VPOKLIC. Vpoklic naredijo, ker ima zadeva ze iz tovarne serijsko napako na bodisi materialu. Pri drugi generaciji so bili to amortizerji zadnjih vrat (5-door) in pa vodila pri sedezu. Pri prvi generaciji je bil to voznikov airbag, saj se je ob trku znal napacno odpreti in je lahko poskodoval voznika. To je pac strosek, katerega v celoti krije mazda. A si ti redno servisiral avto ali ne je nepomemben podatek. Edino kar je pomembo je to, da se tvoja VIN stevilka ujema s prizadetimi modeli za vpoklic.
Nima veze koliko je avto star in kje je bil servisiran, ce je sploh kje bil. Ce je vpoklic ti ga morajo izvesti popolnoma brezplacno. Mi je pa zanimivo, da si dobil vpoklic za zavorne celjusti glede na to, da je bila to najvecja hiba prve generacije in tega vpoklica ni bilo...
Jest imam aftermarket kamero in je slika tako podnevi, kot ponoci bomba in se nic ne blesci. Kar jo edino sem pa ke malo sfuka je vlaga in je vcasih leca malo zarosena. Jo pa na vsake toliko casa v teh dezevnih dneh s prstom obrisem preden, grem v avto in je kot nova. Mislim, da imajo ta problem vse kamere, razen tiste skrite (ala VW).
No evo pa smo spet tam. Mazda pravi, da glede na sasijo je bilo razlicno olje, ker je bila baje neka minimalna sprememba na menjalniku. Za mojega je dolocen 75W-90, ampak je reku, da se je parkat zgodilo, da se je folk kasneje pritozeval, da se v nizkih temperaturah malo tezje predstavlja (iz 1. v 2.). Rekel je da oni notri dajejo 75w-80 lahko pa na zeljo dajo 75w-90. Gl je pa povsod 4. Mazdini menjalniki naj bi bili neproblematicni in nima veze za katero olje se bom odlocil nima kaj skodovati. Razlika je samo v temu da 75w-80 kao bolj tece in zaenkrat ni bilo pritozb. Skratka priporocal je GL-4 75W-80, kljub temu, da pod sasijo pise 75W-90.
No pa smo spet tam
Pri selmarju pa pravijo, da dajo tisto katero je tovarnisko predpisano sepravi 75W-90.
P.S je pa tudi rekel, da je enkrat hotu narocito original olje pa mu tuei kataloske niso znali povedati
Jest sem bil sedaj na GMTju in so rekl da je 75w90. Lahko gre tudi 75w-80, ampak mi je odsvetoval, saj naj bi bil 75W-90 obcutno boljsi. Kar se pa tice GL-4 in GL-5 je rekel, da GL-5 izpopolnije vse karakteristike in se vec, kot pa GL-4 (je naprednejsi). Ko sem ga vprasal glede agresivnosti je rekel, da ce smo ze pri agresivnosti je GL-4 bolj agresiven od GL-5. Castrol ima recimo identicne specifikacije, kot so v navodilih (gl4 ali gl 5 75w-90) in pride seenkrat drazji od ostalih. S popustom bi mi za 72e dal tri litre. Enaka cena je na servisu za original. Ostale znamke so 10-14?/L.Kaj je potem v tem primeru bolj castrol ali OEM? K pridejo iz malce preverim se na mazdi
Kar se pa kreganja tice je pa to totalno bedasto, ker nihce ni nic slabega mislil in sem preprican, da je vsak hotel samo pomagati.
Hmm se zmeri sem potem v dilemi, katero olje bo najbolj primerno za drugo generacijo. Ti pravis da za drugo generacijo polnijo GL-4 75w-90. Navodila isto tako pravijo. Aless pa pravi 75w80. Jutri poklicem na uradni servis, ce mi lahko za ziher preverijo preko VIN stevilke. Skratka obvezno more biti GL-4 in ne GL-5, kot to opcijo navajajo navodila?
Sepravi za drugo generacijo se vgrajuje 75w90. Ne razumem pa kaj mislis s tem oroginal. Saj vsa olja k jih tocijo so original le da bi v tvojemu primeru morali posebi narociti 75W80
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Gl4 je ja. Ja tuki pa ocitno niso naredili, ker na 100k km so samo olje in oljni filter menjali
Povezava za deljenje
Deli na druge strani