Skoči na vsebino
Baterija
Napisano

Po tem, ko i-stop v skoraj 6 let stari trojki (še prvi akumulator) že od lanskega poletja ni delal, je danes spet začel izklapljat motor. Kaj se je zgodilo, da se je spet po več mesecih zbudil, nimam pojma .... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 34 minutami je Slivka napisal:

Use je to fajn pa krasn,

sam men tuki neki ni čist jasn...

Mrbit zato, k sm kmet an s hribu doma...

Pogonske verige imajo ponavadi kolesa in motorna kolesa. Avtomobili imajo menjalnik - tak ali drugačen. Kakšno verigo bi vi zdaj menjali?

Sem pomislil še na verigo za pogon ventilov. Ampak tista mora premagovati zgolj trenje v ležajih in silo vzmeti ventilov. Torej nima veze z velikostjo in navorom motorja, ker ne prenaša navor od motorja naprej, ampak skrbi zgolj za odpiranje ventilov. A gre za dizla z veliko navora ali pa za nedizla z malo navora, tu sploh ni pomembno...

Zato me res zanima, kakšna je ta pogonska veriga, ki bi jo vi radi menjali? Ima Mazda kakšen nov menjalnik, tak kot bicikli? Ker edino pri takem načinu veriga prenaša navor motorja - in od navora je pri tem mlinčku sigurno ne razteguje...

Navedi, kako je prav, namesto da pišeš roman in zafrkavaš ... :)  Se reče tej verigi krmilna veriga?

Glede navora sam razmišljam takole - večji ko so pospeški motorja (sprememba hitrosti vrtenja), večje bodo v verigi spremembe napetosti (sil, navora). Pri enakomernem vrtenju in nizkih obratih je tega bistveno manj ... tudi če se samo krmili ventile.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano
pred 26 minutami je caci19591229 napisal:

Ja od prve pojave napaka v sistemu sem naredil okoli 400 km domov sem moral priti. Ampak do 2500 obratov nobene lučke. Dejansko se mi pri vračanju domov ni prižgala lepo sem vozil do 130 km/h. Nobene rdeče lučke itd. Ja saj sam ne vem kaj naj naredim komu naj dam popravljati partnerka pravi prodati. Al tako al pa popraviti pa cena normalna. Dejansko, če koga zanima prodam tudi tako z okvaro. 

Imaš modro (pametno) partnerko. 👍 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mojster Pelko odgovarja in svetuje
Napisano (urejeno)

Tukaj ni kaj za razmišljat, mehanik je povedal, kar je v tem trenutku potrebno - takoj temeljito očistiti motor.

Napaka se odpravi z vzdrževanjem, čiščenjem motorja. Če boš še dolgo čakal, bo lahko strošek še nekajkrat večji, ali pa se morebitno popravilo sploh ne bo več izplačalo.

Po mojem to ni stvarna napaka, tudi ni garancijska napaka. Je vzdrževanje. Razen če se pri čiščenju pokaže še kaj večjega, kar bi bilo potrebno zamenjati in povzroča te lučke.

Tukaj se je že veliko debatiralo in na koncu sklenilo, da je interval menjave olja na 20.000 km za Mazdine dizle iz več razlogov predolg. Priporoča se menjava na 10.000.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 2016, SBS/SCBS malfunction
Napisano (urejeno)

Ugibam, da ne deluje eden od senzorjev na zadnjem odbijaču. Kriv je lahko senzor ali slab stik z napeljavo.

Pri sprednjih park senzorjih je bil pogosto kriv kabelski snop (korodirali so kontakti, zato so se ti kabli menjali po tekočem traku ...). Upam, da ni to razlog tudi zadaj, ker potem to čaka tudi mene ... zadaj so morda manj izpostavljeni in pride do korodiranja kasneje ... ugibam ..

image.jpeg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Baterija
Napisano
pred 7 minutami je goldhorn napisal:

Torej je ta aku alternativa originalu Q-85? V trgovini mi ponujajo same take s ceno okrog 200€.

Po mojem DA.

Katere (znamka, tip) ti pa ponujajo? Yuasa (YBX7005 (Q55/Q85) 12V 65Ah 620A EFB Start-Stop)?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda G120 pojavlja se čuden zvok
Napisano (urejeno)

Pri neuničljivem G120 motorju pri Mazdi 3 letnik 2018, MT, slabih 100.000 prevoženih, se zjutraj, po cca 1 minuti od štarta nekaj tednov pojavlja meni zanimiv, čuden zvok (uuuuuu ...), ki traja po nekaj sekund, potem nič, pa spet, skupaj nekajkrat, potem pa po cca 3 minutah od štarta tega ni več slišati. Kakšna ideja? Dodatno pojasnilo: če bi avto vozila žena, tega ne bi opazila. 😃

Prilagam jutranji posnetek (v kabini), pri čemer so odseki s čudnim zvokom ojačani, odseki z običajnim zvokom vmes pa izbrisani.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

CX-3, CD105 obcasno cuka
Napisano
Pred eno uro je dejaner napisal:

Hvala za odgovore. Bom se vprasal pri Pelkotu.

Mogoce res, kater scanner pa imas? Je pa res cudno ker drugace deluje popolnoma brez problema.

Ni čudno, takih težav je veliko. Je pa težje ugotoviti vzrok, v vsakem primeru pa smiselno čimprej, da se prepreči še večje težave ... 

Pri določenih težavah testerji (tudi Mazdini na pooblaščenih servisih) ne pokažejo napak, recimo, pri okvarjenih injektorjih. Pri slednjih jih je treba odmontirati in testirati na posebnih mašinah, kar traja in že to stane nekaj 100€.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

En čuden pojav. Naša Mazda 3 G120 letnik 2018 se je v času garancije servisirala na pooblaščenem servisu, notri naj bi dajali original Mazdino 5W-30 olje (Ultra brez oznake DPF, čeprav je bila na računu celo ta oznaka DPF...). Med zadnjimi nekaj servisi je motor žrl nekaj olja, cca. 1 liter na 15.000 km.

Zadnji servis je bil prvič narejen pri lokalnem mehaniku, ki sem mu prinesel 5l kantico Mazdinega olja Ultra 5W-30, kupljenega v https://olje-dg.si/trgovina/mazda-dexelia-ultra-5w-30/Od servisa je sedaj prevoženih 10.000 km, pa je praktično nivo še vedno blizu zgornje oznake. Sprašujem se, kaj se je zgodilo oziroma kaj se dogaja, ker bi pričakoval ravno obratno. Ali se je olju začel bolj izrazito primešavati bencin, kar pa dvomim, ker so vožnje skoraj izključno relacijske? Ali je bilo olje na Mazdinem servisu redkejše, oziroma je tole kupljeno gostejše? Bi lahko bilo kaj tretjega?

Sicer me ne moti, ni mi pa jasen vzrok. 🙂

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vibracije in zvok motorja skyactive X 179 KM
Napisano (urejeno)

Narediti dobre zvočne posnetke je kar problem, vem tudi iz svojih izkušenj.

Na splošno je znano in normalno, da mrzle Skyactiv Mazde šklopotajo. To iz izkušenj vem za dizle in bencinarke, ne vem pa zakaj bi bilo za X motorje drugače ...  Koliko tega šklopotanja je normalno, pa bo lažje presodil servis ... poročaj, kaj izveš pri Močniku. :) 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

@Fresh_25, kaj bi jaz naredil na tvojem mestu?

1.  @Jest-u bi poslal zasebno sporočilo in doniral nekaj € za tale koristen Mazda forum :) 

2. Avto bi na servis odpeljal k mojstru Simonu Pelku https://www.bizi.si/AVTO-PELKO-D-O-O/ in boš imel dobro poservisiran avto za bistveno nižjo ceno, kot na pooblaščenem servisu ... zanj vemo, da so mu Mazda posebnosti dobro poznane.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prav je rekel - zamenjaj malo verižico oljne črpalke. Običajno jo menjajo med 150-200.000 km. Odtrgalo jo je tudi že prej, če drži ena tukajšnja objava, ko mu jo odtrgalo pri cca 135.000 km, pri slovenskem redno servisiranem avtu.

Včasih so na Mazdinih servisih rednim strankam verižico menjali tudi gratis, kasneje so stranke plačale le delo, kako je danes, ne vem. Sploh, ker se gredo Mazdini servisi skupaj z Mazdo Slovenija skrivalnice. Dostikrat odgovornost prelagajo drug na drugega, pravila pa niso jasna in nikjer nam strankam na voljo, objavljena. Tako da je zelo odvisno od volje sprejemnika in koliko je stranka "zatežena". Žal.  Upam, da kdo od njih spremlja ta forum in kaj ukrepa, izjavo pa lahko podkrepim s konkretnimi dokazi. :)

Ugibal bi, da je kondicija te verižice zelo odvisna od njenega mazanja (mazalnih sposobnosti) in načina vožnje (naglo pospeševanje, veliki obrati ji sigurno ne koristijo).

Mazanje je odvisno od pogostosti menjave motornega olja (za Mazdinega dizla naj bi bilo to prej kot na predpisanih 20.000 km, po tukajšnjih objavah zaželeno celo na 10.000 km), ker olje uničuje slabo izgorevanje - slabo stanje podložk injektorjev (problem te generacije motorjev) in morda tudi samih injektorjev (tudi pogost problem te generacije motorjev ... kar nekaj so jih zamenjali že v garanciji). Potem povzročajo dodatne umazaniie v olju pogoste regeneracije, še posebno olju škodujejo nedokončane (prekinjene), ki povzročajo določen ostanek goriva v olju - ga redčijo ....

Potem je tukaj še nekakšen filter olja - oljno sito. Menda je največji problem za verižico z umazanijami zamašeno sito (posledica prej naštetih razlogov in morda še česa), ki prepreči olju pretok in mazanje verižice.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 2016, SBS/SCBS malfunction
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je miha20 napisal:

daj slikaj list da vidim kaj so mereli

ti v zs razložim 

@miha20, tukaj je forum za vse, ne pa za tvoje posle! Razloži vsem. Posla boš imel tudi tako dovolj, ali še več. :) Tukaj je kar nekaj ljudi, ki pro bono delijo svoje znanje. Ali pa sponzoriraj stroške njegovega delovanja ...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 53 minutami je Tine1966 napisal:

kako se pa priklopi ta dapter ce je prekratki da bi na obstoječe kontaktete dal. 

Dnes bil na tehničnem, izpuh katastrofa 4.5 3x preveč. 

Je mizno da katera diza ščije. 

Imel kdo podobno. 

Imajo skoraj vsi, samo da ne vejo. 😁 😂 🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-5 2.5 l 2018 zvok motorja
Napisano (urejeno)
pred 48 minutami je scania napisal:

Ta njihov odgovor pri meni ne pije vode. Jaz bi vstrajal da menjajo olje na svoje stroške, da sem zraven in da na novem izpisu piše tako kot mora. To je njihovo šalabajzerstvo in bi se pač na težji način naučili. 

Ne leti na kogar koli ampak opažam, da ste na uradnih servisiv v večini zadovoljni z vsemi odgovori, pri popoldancih ali s.p. jih pa ko se kaj zgodi na hruške obesate pa imajo velikokrat vec znanja, boljse naredijo kljub temu da popravljajo vse avte, na pooblascenem samo doticno znamko pa se taksna salabajzerstva dogajajo da te mine.

Pooblaščenih se bojimo, podobno kot pri zdravnikih. Nikoli ne veš, kdaj jih boš rabil in se ne želiš zamerit

Imaš pa @scania popolnoma prav. V praksi pa bi to v mojem primeru pomenilo, da bi moral praktično vsakič, ko sem jih obiskal, nekaj reklamirat, se nad nečim pritožit. No enkrat sem se in so mi potem redni servis naredili gratis. Zakaj? Ker ga nisem naročil. :)  

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je klop88 napisal:

Izbrskal sem račun od servisa.
Na računu za tip olja piše: DEXELIA DPF - Olje Dexelia ultra 5W30. Kot pa razumem navodila, ki jih prilagam spodaj za CX-5 2.5 bencinski motor nebi smel biti tip olja za DPF.  Ali kdo ve?

Navodila za bencinske motorje:
image.png

Navodila za dizelske motorje:
image.png

Ja. Ne vem kako je drugod, ampak na dveh različnih ljubljanskih servisih so še pred dobrim letom za servis dveh bencinarjev zaračunali Mazdino DPF olje. Menda samo administrativna težava zaradi knjiženja, sicer naj bi vlili notri ULTRA (brez DPF) olje. Takšno je bilo ustno pojasnilo, ker je tudi mene zmotilo. Kontaktiral sem tudi Mazdo Slovenija, kjer so se začudili nad takim ravnanjem servisov in verjetno tudi ustrezno ukrepali. Zato me zanima, kje in kdaj so tebi v bencinarko natočili DPF olje

Kaj zares vlivajo, pa vedo samo oni. Glede svojih izkušenj vem, da se je po menjavi olja na Mazdah že večkrat nekaj spremenilo.

Ko sem pri dizelski Mazdi pred leti menjal olje pri nepooblaščenem Mazdinem mojstru, se je naenkrat interval med regeneracijami praktično razpolovil, notri pa naj bi šlo original Mazda Dexelia DPF. Sprašujem se, ali res, ali pa je morda delavec natočil olje iz napačnega soda, olje za bencinarja?

Pri dveh Mazdah bencinarkah ugotavljam, da je "žretje olja" odvisno od servisa in tega, ali sem prinesel svojo kantico olja - po oznaki enakega, kot naj bi ga natočili na servisu - Mazda ULTRA Original oil 5W-30 🙃 Torej kaj dejansko točijo na servisih, se kdaj zmotijo??? Če sklepam po drugih opravilih, kjer so se dokazano zmotili, se tudi pri olju zgodijo napake. Je pa manj boleče, če v bencinarja vlijejo DPF olje, kot obratno, če v dizla vlijejo olje za bencinarja. :)  

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Kolikor vem gre za "običajen" bencinski Mazda ropotajoč zvok. Prvič sem ga opazil na CX-3 2.0 letnik 2016 pri zagonu mrzlega in je trajal nekaj minut. Na pooblaščenem servisu so takrat dejali, da je to običajen zvok in ni nič narobe. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.