3 leta nazaj so mi ga dali na 3000 obratov in to bencinarja. Imajo pa različne države različne standarde za teh.preglede. Evropska unija daje samo priporočila.
Bio sam u mazda servisu i stavili su: mazda skyactiv 0W-20
Znanost kaže da je to za podneblje gdje temperatura ne prelazi 20°C (vidi prilog).
Kaj sad, da tražim da stave drugo ulje?
To olje je po predpisih in tudi olje 5-30. Prvo je bolj varčno in se bolj žge tako, da ga je bolje menjat pri 10-15k km. Jaz osebno bi rajši dal drugo olje naslednjič. Če pa v 1 letu narediš malo km pa je 0-20 ok.
Zdravo, malo sem raziskal kdo dela original svečke za skyactice G motor. In to je NGK z oznako ILKAR7L11. Torej na original škatlici je oznaka mazda PE5R-18-110 spodaj pa je oznaka ILKAR7L11, kar je oznaka NGK. Če pogledate v katalog je NGK svečka s to oznako namenjena samo mazdi, s tem ko svečke znamke Bosch in Denso zraven mazde zajemata še en vagon vozil. Sedaj pa cena, pri eurotonu je NGK svečka (original) 30€, Bosch 10€, Denso 17€. Na autodocu je cena NGK 19€. Za konec še moment pritrjevanja: najprej priviješ svečko z roko do podložke/tesnila nato priviješ še za M12 1/2 obrata, za M14 2/3 obrata, te svečke ILKAR7L11 so M14 in na NGK strani je predviden moment 17NM.
Malo off topic. Ampak moram. Jaz sem jo tudi malo razpihal zadnjič, ko sem šel v Lj. Ne vem, če je bil kdo tu s foruma z črno CX 30. MB oznaka na tablicah. Na zadnjem znaku od mazde ima prilepljene rogove in rep od hudička.V glavnem, oba sva vozila "po moško". Jaz dam gas, on da gas, jaz še bolj, on še bolj. Po klancu navzdol mu pustim malo veselja in me prehiti. Pogledam ga, nasmešek na njegovem obrazu od ušes do ušes.☺️ Nato pa pride klanec pod Nanosom.In uganite, kaj se je zgodilo? By, by CX 30 🤗 Ziher benzinarka.. On v avtu sam, mi smo bili štirje. Benzin... 🤗
On jo ni rabo razpihat ker je imel novo, če ne bi ti jo popihal... 😁
Jaz sem 99%, da tam v luki v Kopru vse cisterne natočijo iz iste nafte, ki pride k nam. Potem pa mogoče kdo kaj doda notr in to je to. Kot pravi shrek, mogoče je kak deci razlike, to je pa to. Pa saj vi veste, da so naše mazde (in ostala novejša vozila) že tako pametni, da režim delovanja motorja prilagodijo gorivu, ki ga dobijo? Avto ne gre nič več, nič manj.
EDIT: to prilaganje motorja pomeni, da ti čutiš iste performance in iste pospeške pri različnem gorivu...
Ja, tisti 1%je pa bio dizel, ki ga zraven dotočijo, pardon x20 in je tista razlika pri porabi 0,3 do 0,5 lit. Preverjeno pred nekaj leti,ko smo še tankali na Petrolu. Ker je bila takrat nafta presuha zaradi bio dizla so crkovale dizl pumpe in smo šli preventivno na OMW, nakar smo ugotovili, da se je poraba zmanjšala za cc0.5 litra! In to je pri naši porabi nekje 40lit.na mesec x 5avtomobilov in je že kar neka razlika! Lahko, da sedaj ni več tako, bogsigavedi?
Sem preveril, čiščenje sesalnih kanalov stane 180€+ tesnilo. Ni tako velik strošek in res razmišljam da bi kar na 100000km dal čistit in imam mir naslednjih 100000km.
Super,obvezno sporoči če so bili dovolj zapacani za čiščenje ali ne,pa da vidmo če je to to! Prosim sem pozabo napisat.
Popolnoma enako se je dogajalo meni; moja zgodba; Zadnjih nekaj avtov je bilo dieslov; tankam zadnjih nekaj let v Avstriji, zelo zelo redko v Sloveniji. Tako je bilo tudi z Mazdo 6, 2013,2.2 D; regeneracija na nekje 250 km, trajanje nekje 15 km, vožnja izven in naselje AC nič. Pride korona ,meje zaprejo in tankam v Sloveniji; po nekje 3-4 tankih nafte opazim da se regeneracija začne prej, nekje pri 150-170 km in cca. 40 % zasičenosti DPF ja. No in končno meje odprejo, tankam spet v Avstriji, in zadnje 3 ali 4 regeneracije se spet zaćnejo na nekje 62 % zasičenosti DPF oz, nekje na 250 ali 260 prevoženih km; spremljam preko OBD. Zanimivo,je nekaj očitno v nafti? Moja izkušnja je taksna...
Lp jani
Na kateri pumpi si pa tankal,skoraj stavim,da na Petrolu?
Kje je definicija zmanjšane vidljivosti, da preklopiš oziroma ročno prižgeš zadnje luči? Nekateri avtomobili imajo tako, da se ponoči samo s sprednjimi ledicami vozijo, zadaj pa tema. Pa v megli tudi...
S sprednjimi dnevnimi lučmi bi morale goreti tudi zadnje luči....
Sem pa gledal enga modela je cistil z zobno scetko in neko kemijo na osnovi bencina. Meni se zdi da je tako kot je aless napisal peskanje z orehovim prahom najbolj ucinkovito.
Ja in če ne ščistiš ta garež a se kaj zgodi? Je še kaj drugega na teh motorjih ali menjalniku,saj je verjetno drugačen kot pri dizlu.
Se ne bi mogel bolj strinjati. Potem imaš mirno vest, naredil si vse kar je v tvoji moči in garant lažje spiš
Ne vem,če sem ravno v pravi temi,ker se tu gre o traktorjih ,ampak mene pa zanima kako so pa kaj 2.0 akayactive motorji,ste imeli kake probleme razen krivulje,ki ni kak problem,če tudi to pričakuješ.😋
imam težavo z nedelovanjem zadnjih luči (tail) oz. jih ne znam vklopiti
Oprema je Challenge, tako da na ročici ni pozicije "Auto". V nobenem izmed 2 položajev, poleg OFF, zadnje in pozicijske luči ne svetijo. Osvetlitev registrske tablice in osvetlitev instrumentov delujeta ok. Pravtako normalno delujejo vse zavorne luči ter zadnja meglenka.
Preveril in testno zamenjal sem varovalko, žarnici, vse je ok.
Se je že kdo srečal s tovrstno težavo?
Hvala in lp
Kako si rešil težavo? Pri meni je takole ko stojim, nič ne gori, (na sliki) ko speljem se mi prižgejo luči-dnevne, v mraku pa kratke luči.
@Bini ja lahko sam če nima 2 levi roki. Drgač pa tudi mehanik ti ne bi smel računat več k 20€.
@dvorjan dobiš na autodoc ali pa ebay, saj verjetno tudi na servisu niso tako drage.
Hvala za info. Mislim, da bi to lahko pri rednem servisu bilo zajeto pri 100k km in bi bil mir! Kaj bi bilo, da se ti to zgodi z avtom ki je še v garanciji? Se pa vseeno ne bom odločil za traktor varijanto😁
@Alex nima veze kako kvalitetno olje je, ker so šobe pod pokrovom ventilov obdane z oljem, če podložke injektorjev spuščajo gre del eksplozije ki se odvija v valjih mimo injektorjev pod pokrov ventilov kjer se vse to zmeša z oljem.
Lahko imaš najkvalitetnejše olje in ne bo zdržalo takih extremov.
@SpEkTr ja to z šobami je konstrukcijsko neposrečeno konstruirano.
MB Cdi npr. ima šobe tako narejeno da so ločene nad pokrovom ventilov in niso v olju, v tem primeru če spusti podložka samo piha mimo in ne pride do zjebanja olja.
Ja se strinjam če veš za ta konstrukcijski kiks na 100kkm menjaš podložke in pregledaš sito v karterju in je to to, stane te 10€, če pa ne veš za to pa te lahko okvara donkatere lahko pride stane 1-3000€.
Kaj to s podložkami in sitom lahko opraviš sam in kako, da vem če slučajno gdaj kupim "traktor"
imam težavo z nedelovanjem zadnjih luči (tail) oz. jih ne znam vklopiti
Oprema je Challenge, tako da na ročici ni pozicije "Auto". V nobenem izmed 2 položajev, poleg OFF, zadnje in pozicijske luči ne svetijo. Osvetlitev registrske tablice in osvetlitev instrumentov delujeta ok. Pravtako normalno delujejo vse zavorne luči ter zadnja meglenka.
Preveril in testno zamenjal sem varovalko, žarnici, vse je ok.
Se je že kdo srečal s tovrstno težavo?
Hvala in lp
Pri meni je tako, da ko spelješ se prižgejo, če so luči prižgane.
Pri meni je bilo isto in sem menjal bat.in je bilo takoj ok, brez kakršne koli sinhronizacije tako, da bo verjetno potrebno obiskati servis, če po menjavi ni boljše! Drugi ključ pa ima lahko tudi izrabljeno baterijo!
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
3 leta nazaj so mi ga dali na 3000 obratov in to bencinarja. Imajo pa različne države različne standarde za teh.preglede. Evropska unija daje samo priporočila.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani