Razširi@Aleks, na osnovi katerih dejstev si prepričan, da je Motul olje v redu, Mazda olje pa ne?
Ni, da ni mazdino v redu. Le, da je motul boljši, vsaj kar se tiče dpf filtra, ker ima manj žvepla in manj obremenjuje in s tem posledično maši dpf filter. Takoj, ko je bilo olje v mojem avtu zamenjano z Motulom, se je podaljšal interval regeneracije iz 200 kilometrov na vsakih 260. S časom, ko se je olje kontaminiralo z nafto pa je zopet regeneracija na nekje 200-220 kilometrov.
RazširiJaz bi dal katerokoli 5W30 za avte z dpf filtri, pazi le da ni ponarejeno in da ne menjaš preko predvidenega servisnega intervala.
Če želiš biti sponzor, potem kupuj najdražje.
(pred 12-timi leti so mi na Honda servisu računali Castrol po 28 evrov za liter, sami pa so ga nabavljali po 8 evrov, prodal jim ga je dobavitel, ki je zaslužil še nekaj evrov, ...tako to gre).
Nisem še videl objektivnega primerjalnega testa različnih olj. Na forumih kakšne koristne informacije ne boš dobil, enim je všeč to, drugim ono, vsa ta različna mnenja in okusi pa v glavnem brez osnove.
Hm, ne bi se strinjal. Preberi si malo na tem forumu, kjer je Aless lepo razložil dejansko razliko med posameznimi olji (koliko žvepla vsebuje vsako, pa koliko koristnih dodatkov ima posamezno olje, pa koliko nekoristnih dodatkov). Tako, da ni prav vsako olje, ki ga najdeš na polici tudi dobro za dpf filtre.😉
RazširiV redu bom dal 5w30 motul 8100x clean+.Zanimivo v knjižici piše da gre tud 0w30 pa mislim,da je tud zdaj notr bil..
To je v redu olje. Takšnega imam sedaj v avtu.
RazširiKatero olje priporočate za mazdo 6 2.2D skyactive dpf (5w30 ali0w30) original od mazde ali katero drugo?
Obvezno 5w30, 0w30 ni za tvoj avto.
Jaz sem imel do sedaj motul, v redu olje, letos gre not ravenol. Tudi kak Mobil je super, Mazdinega jaz ne bi dajal not.
Jaz sem dal za obnovljene v Nemčiji 119€ komad + 50€ depozita,ki sem ga dobil nazaj, ko sem jim poslal stare.
Dali so mi pet let garancije.
RazširiSe strinjam. Kje boš nabavil vse komplet?
Ne vem še zagotovo. Nekaj cincam med brembo im ebc zavornimi ploščicami. Prav tako med ebc naluknjanimi diski in zimmerman diski. To pride na vrsto enkrat v juniju, juliju, ko bom delal redni servis. Ebc je edina opcija Anglija, ostalo je najboljša cena na Autodoc-u.
RazširiKot si rekel...luci svetijo v podn.
Bom ju3 inproviziral in nastavil na original pozicijo.
AFS pa ne utripa/sveti vec !
Palcka je bila cela...dokler nisem jaz prisel! 😂😂
Ko sem jaz hotel koncnik od palcke malo razmigat se je ta zlomila,ker je en koncnik na palcki cist zaribal!
Res pa da sem prednji in zadnji senzor pregibal (odvil palcko) in odklopil konektor .
Mogoce je to pomagalo da sedaj lucka ne utripa vec.
Se pravi, da si tudi ti one way mehanik. Razstaviš in - potem ne dela. Enostavno, ne? 🤗
RazširiHvala za nasvet, bom preveril in po potrebi očistim kot si opisal.
Plastična parabola? A to je spreaj "zunanja transparentna plastika"?
Ja. Zunanja transparentna plastika. Na, aliexpress jo dobiš za kakih 20€. Je pa kar nekaj dela za jo zamenjati. Moraš vzeti sprednji odbijač dol, odklopiti luč, jo sneti in potem se šele lotiš razstavljanja. Če si ročen in spreten jo boš brez problema. Seveda pa potrebuješ za jo sestaviti nazaj tudi posebno lepilo za montažo . Če ne narediš prav se ti lahko pojavlja vlaga v luči. 😉
RazširiPozdrav,
Žarometi svetijo katastrofalno. ŽArnice sem zamenjal z novimi D2S, Osram Nightbreaker a ni očitne izboljšave. Balasti po moje delajo, ker luči užgejo normalno.
Prosim za nasvet - saj je baje žaromet hudičevo težko zamenjat preko zavarovalnice.
Lep pozdrav,
Mare
A so leče na pogled bele, mlečne barve? Če ja, jih moraš očistiti z notranje strani. To storiš tako, da vzameš kolesa dol, plastične koloteke tudi.
Nato odviješ žarnico in jo vzameš ven. Sedaj imaš dokaj prosto pot do leče.Z dolgo žico, na katero naviješ malo čiste krpe namočene v čisti alkohol se potrudiš in dobro očistiš lečo, dokler ni prozorna. Najbolje, da je kdo s teboj, da gleda s sprednje strani lečo, kje si očistil in kje ne. Nato je naslednja stvar,da kupiš novo plastično parabolo pri kitajcih, ki je nameščena na luči. S tem se ti bo pove"ala, svetilnost. Jaz sem tako naredil na, moji stari 6-ki in so sedaj luči kot nove.
RazširiKako pa to zgleda k grizejo... a dela njam njam njam, ko bremzaš?
OK to je bolj v šali , ampak resno, kako ugotoviš, da recimo ene ploščice bolj primejo? Itak je pri vseh enak maksimum, ko se oglasi ABS. Več od tega nobene bremze ne zmorejo saj ne glede kere ploščice maš gor vse imajo enak maksimum in to takrat, ko guma ne zdrži več in jo hoče zaradirat.
Kako bi ti to opisal🤔To najbolje čutiš, ko probaš. Čutiš, da bremze takoj zagrabijo, pedal je takoj trd, ni tak gumijast občutek. Tudi pojemek je bolj hipen, v bremze imaš več zaupanja.
Recimo prideš pred ovinek dokaj hitro, pohodiš bremzo, zmanjšaš na hitro hitrost in greš lepo in varno v oster ovinek. Nekaj takega. 🤗
Razširi
Mislim, da so meni na servisu dali gor Brembo (nadomestile so izrabljene prve), potem so se v roku 7.000 km zvili sprednji še original diski. Ni se pa veliko in močno bremzalo, zato mi vse skupaj ni jasno ...
Na uradnem servisu ali privat? Ker na uradnem servisu nimajo niti B od brembota.
Danes sem moral bolj po moško stopiti na bremzo, ker je en model cincal ali bi zavil desno ali ne. In sem ugotovil, da je naslednji projekt na avtu menjava vsaj ploščic, če ne kar vse komplet z diski vred.
Te trw ploščice so kr neki. Bremze na stari 6-ki, kjer imam spredaj brembo vse in zadaj brembo + ferodo ploščice so neprimerljivo boljše. Kar zagrizejo, ko zabremzaš.
RazširiOlje v menjalniku se menja na 180000 km!
Jap... In olje v motorju vsakih 35000 kilometrov. S tem, da se potem motor na takem avtu menja pri vsakih 180- 200000 km. 😊
RazširiNeka čudežna olja
![]()
Res ni nujno, da je olje črno. Po določenem času ne služi več namenu, ker zaradi večkratnih toplotnih (pre)obremenitev izgubi svoje mazalne sposobnosti. Ni pa nikakršen strošek olje za ročni menjalnik, da bi to pomenilo bankrot. Kako pivo ali 2 manj in to je to. Pa menjalnik bo lepše tekel in voznik bo brez skrbi.
Se popolna strinjam. Ni potrebe varčevati tam, kjer je to najmanj potrebno. Jaz sem menjal olje v ročnem menjalniku pri 60000 kilometrih. In mi ni žal. Pri 120000 bom ponovil vajo.
Za tistih 30-40€ se pa res ne bom sekiral. Olje bo pa vedno sveže. 🤗
RazširiJa pod 500 stopinj ne bo izgorevalo, tako sem jst opazoval takrat na svoji, ko sem jo še imel. Zdej, da bi pa ta aditiv izpušne pline tolk "ogreval" pa močno dvomim, je pa to enostavno probat. Kot Spektr pravi, gledat tista, dva parametra oz. PM_GEN, če bo ta začel lezit dol in bojo stopinje v izpuhu v rangu 500 stopinj, potem zadeva dela
Bo kdo probal v soboto na poraba testu?![]()
Kako? A če je že kdo nabavil to žaubo? Jaz sem jo naročil pred kratkim v Angliji a bog ve, kdaj jo dobim.
Zadnje čase so pošiljke bolj po polžje.
RazširiSeveda da obstaja. Nekatere znamke so imele to, ne vem če še imajo, ker mora biti posledično tudi filter oz cel sistem nekak prilagojen temu. Zdej, z normalno vožnjo tega ne moreš doseči. Eventuelno, če bi teral tam okoli 200, nikoli nisem toliko dolgo časa vozil tako hitro, da bi to dejansko potrdil, sem pa na temperaturi izpuha oz teh 2 senzorjev, ki jih dobim ven, videl, da bi znalo bit to dovolj.
Jaz sem videl edinole pri vleki prikolice, in še to zgolj po AC in še to zgolj v kakšen daljši klanec, ko se temperaturej povzpnejo tam nekje okoli 500 stopinj, takrat se pa začne zmanjševat % napolnjenosti filtra.
Zdej fora teh aditivov je pa (tako piše) da tebi pri nižji temperaturi omogoča to žganje saj. Tega nisem še preveril, ali to drži ali ne .
Jaz bom vseeno nabavil to čudo dpf cleaning. Ja, naj bi delovalo tako, da se regeneracija začne izvajati pri precej nižji temperaturi in tudi prej naj bi se končala. Kot jaz razumem je to stvar, ki pospeši "gorenje" saj in naj bi bolj spucalo dpf. Seveda ga moraš začeti uporabljati preden se vse skupaj zabije. Pa še takrat nekateri zatrjujejo, da se lučka za dpf ugasne in naj bi avto zopet normalno deloval. Bomo videli.
RazširiEno vprašanje... vsi govorijo o pasivni in aktivni regeneraciji. OK, aktivno vemo kaj je, kaj pa pasivna? Kolk dejansko moraš terat po AC, da ta poteka sama od sebe oziroma na kakih obratih mora motor laufat, da se zamašenost DPF-ja niža med samo vožnjo?
O tem pa prvič slišim. A to res obstaja. 🤔
RazširiA ima kdo izkušnje z Brembo ploščicami na Mazdi 6?
Jaz jih imam na stari 6-ki. Moram priznati, da veliko boljše primejo , kot na tej novi.Tudi diske imam brembo.
Bremze nekako bolj "grizejo".
Na tej novi so pa bj "gumijaste". Definitivno se jih splača montirati., 👍
Razširi
Jah zna bit da se res preveč obremenjujem.
Podložke so bile menjane, EGR mi bo sčistil na naslednjem servisu pa mu bom rekel da še šobe pogleda.
Imam Forscan -
Reg_dis - 85,5 km
PM_ACC_DsD - 4.58
PM_ACC - 4.56PM_GEN - 2.18
Zlil sem v tank
Super Diesel Additive
PRODUCTS.LIQUI-MOLY.COMA combination of agents which cleans, disperses, protects materials and boosts the cetane number. The lubricity enhancer contained provides sufficient lubricity for diesel fuels low in sulfur. Due to the...
mogoče bo kaj pomagalo, zaenkrat ne kaže (porabil že skoraj cel tank)
Jaz bi probal tole zadevo. Jo vsi ful hvalijo in je namenjena prav za takšne, bolj zabite dpf filtre. Škodit ne more...
Forte DPF Cleaner and Regenerator - 400ml
RazširiJst sm z mojim čiščenjem dpfja dobil ene 70+km na generaciji, tko da se definitivno pozna
Saj to je po moje glavni razlog za vse krajše razmake med regeneracijami. Pri meni je na začetku bila regeneracija vsakih 250 km se mi zdi, potem pa vse krajše. Sedaj sem na nekje vsakih 200 km, če je veliko mestne vožnje pa se spusti tudi na 180-190.
Je pa res, da če tankam not famozno super-duper omv nafto se ta interval poveča na nekje vsakih 220-230.
Razširi
Dolgo let nazaj je serviser (nek "majstore", ki je v našo vas prišel od dol in tipično "znal vse") zamenjal original olje v menjalniku R5 z oljem za Hyundai avte, kao da je lahko le boljše. Od menjave naprej se je avto iz 2. prestave le s težavo prestavljalo v 1. prestavo.
Glede poseganja v programsko opremo za nadzor motorja sam zaenkrat Mazdi zaupam, da je programsko motor nastavila optimalno, bolj optimalno kot to zna lokalni strokovnjak za vse vrste vozil vseh vrst proizvajalcev.
Tej majstori so dobri na jeziku. 😉
To ni kar "neko olje"
ampak verjetno najboljše olje za menjalnike na tržišču.
Kar se pa tiče optimalnosti je pa ponavadi vse nastavljeno tako, da je čim manj problemov in nekako, da je v nekih tolerancah.
Iz glasbe ti lahko zagotovim, da ko kupiš lampaški feršterker (ojačevalec po slovensko) je prvo kar moraš narediti to, da zamenjaš komplet vse lampe, ker so noter neke povprečne,ponavadi kitajske.
In sedaj pride na vrsto zanimiva stvar. Zato, da bi delale lampe pravilno, moraš imeti pravilno naštiman bias.
To je, koliko voltov "spusti" v samo lampo. Če je bias prenizko naštiman, se lampa ne segreje dovolj in zvok je popačen-hladen. Če je bias previsok, se lampa pregreva, sicer sam zvok je super, a je življenjska dobe same Lampe zelo kratka.Tovarne se držijo načela, da je bolje manj in zato nov ojačevalec z originalnimi nastavitvami sicer dela, a je zvok zanič. Je pa res, da bo vse skupaj delalo brez problemov. Druga, naša varianta izkušenih glasbenikov je, da se bias malo našpona, seveda do razumne meje in odličen zvok je tukaj. Se pravi, da je šele z našo intervencijo prišlo do optimalne nastavitve. Malo sem zabluzil v glasbene vode a to le toliko, da boš bolje razumel point tovarniških nastavitev. 🤗
Razširi
Jah zna bit da se res preveč obremenjujem.
Podložke so bile menjane, EGR mi bo sčistil na naslednjem servisu pa mu bom rekel da še šobe pogleda.
Imam Forscan -
Reg_dis - 85,5 km
PM_ACC_DsD - 4.58
PM_ACC - 4.56PM_GEN - 2.18
Kaj pa, če bi dal očistit dpf?
Nekako se mi dozdeva, da je lahko zabit. 🤔
RazširiŽivjo,
Verjetno je ze bila tema glede zavornih ploscic, zanimam me koliko ste placali za menjavo ploscic spredaj in zadaj ?
Rabim za info, ker sem jaz placal
190€ za to
Samo za zavorne ploščice toliko? In potem so ti po možnosti vgradili kake original Mazdine ( twr) ki so zelo povprečne in se boš potem čudil, ko ti bo čez čas treslo pri bremzanju. 🤔
Razširi
Naši M6 se je povprečna poraba s 5,7 dvignila na 5,9 po tem, ko sem jo 3 dni (cca 500 km) vozil samo jaz
Prejšnji lastnik je imel 6,5.
Sej pravim, ta poraba je bolj tako, tako. Tudi moja žena jo spravila na 6 l/100.Jaz se sploh ne obremenjujem z porabo. Ko zagori lučka za gorivo grem tankat, 🤗
Napisano
Pri originalnem Mazdinem olju mi je padla regeneracija proti koncu na vsakih 180 kilometrov.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani