Skoči na vsebino
Baterija
Napisano (urejeno)

CTEK polnilec prispel in je že priključen. Pred priključitvijo je bila zjutraj napetost na 5,5 let starem akumulatorju 12,52 V. Zanimivo, da i-stop kljub temu ne dela ... po svoje sem še vesel, da ga ni treba ročno izklapljati. 😃

image.jpeg

20231115_092849.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Baterija
Napisano (urejeno)

V ta namen se uporablja "pametni" elektronski polnilec.  Sam sem kolebal med CTEK in poceni  kitajskimi za 1/3 cene CTEK (Hofer, Lidl, AliExpress). Na koncu sem se odločil za CTEK in ga naročil na Amazon.de za 72€, dobim ga ta teden, tako da ne morem kaj dosti komentirat. 

WWW.CTEK.SI

MXS 5.0 12V je avtomatski, uporabniku prijazen polnilnik z LED lučkami in dodatnimi funkcijami, s TEMPERATURNIM TIPALOM že od leta 2013 (!), za akumulatorje od 1,2-110Ah, Artikel: 56-999

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

i-stop sistem
Napisano
Pred eno uro je miha20 napisal:

Pozdravljeni, jaz kar v kodiranju izklopim start stop in tmps, imam naštudiranu shemo kodiranja.

Če koga zanima mu lahko pomagam. Bolj se aktiven v mazda drivers.

Tam si tudi @miha20 ?...😃

Prilepi rešitev sem gor in probamo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 57 minutami je godlike napisal:

Jaz pa pravim, če imaš EFB, daj EFB, če imaš gel, daj gel in če imaš AGM, daj AGM.

In kakšnega tipa naj bi bil OEM Panasonic AK23331? 

Panasonic Car Battery? | 2004 to 2020 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums (mazda3revolution.com)

Tukajle razpucavamo neke osnovne dileme tudi zato, ker so pooblaščeni servisi včasih namenjeni sami sebi ... 😪 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Baterija
Napisano (urejeno)
pred 11 minutami je Gregster napisal:

To bi blo za mojo M3 uredu? (Bencin 2018)

Če je bencinar skyactiv 2.0 (M6 GJ ali M3 BN), potem sigurno da. Če je 1,5 bencinar, glede na spodnjo tabelo tudi, bi pa na tvojem mestu izmeril dimenzijo.   

VARTA akumulator 65AH, 650A BLUE DYNAMIC EFB 634803 65AH, N65 (D) | Akumulatorji za vozila (shoppster.si)

ali

AKUMULATOR EXIDE 60AH START&STOP EFB EL604 (avtodeli123.si)

image.png

Mazda3 Owner's Manual

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 39 minutami je dvorjan napisal:

Tudi v moji šestici je bil Exide. Trojka ima pa japonskega Yuasa.

Konkreten predlog pa:

WWW.PRO-BAT.SI

Akumulatorji za osebna vozila - širok nabor produktov po odličnih cenah. Preverite našo ponudbo akumulatorjev za osebna vozila in se...

VARTA Silver Dynamic je vrhunski akumulator za vozila brez sistema start-stop. 

V 6-ki ni 3-ki sta enaka akumulatorja.

Mazda 6

20231101_082746.jpg

Mazda 3

20231101_082729.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Akumulatorja v naših bencinskih Mazdah  Skyactiv G165 in G120 letnik 2018 so sedaj stari že dobrih 5 let in počasi gledam za novimi. Izmeril sem dimenzijo originalnega (verjetno Panasonic 65Ah ... sklepam glede na filmček iz Youtuba) in je cca 23 cm (dolžina) x 17 cm (širina) x 20 cm (višina) ter ima namestitev priključkov D+.

Po podatkih iz navodil, naj bi imeli akumulatorji za i-stop oznako Q85.

Ko prebiram forume, so vse znamke akumulatorjev zanič, oziroma eni pljuvajo po teh, drugi pa iste zagovarjajo in pljuvajo po drugih ... 🙃

Katerega bi človek nabavil, da bo spet vsaj 5 let mir?

YBX7005 (yuasa.co.uk) Yuasa YBX7005

Akumulator YUASA (7000) 12V 65Ah D+ JIS (carpro.si)

https://www.varta-automotive.si/sl-si/izdelki/varta-blue-dynamic-efb/565-501-065

AKUMULATOR EXIDE 60AH START&STOP EFB EL604 (kruno.si) EXIDE 60AH START&STOP EFB EL604

"So, why is Mazda not using this type of battery for i-Stop? The main reason is that AGM batteries have a dislike for heat. Most AGM battery manufacturers recommend that the AGM battery stop charging (charging raises battery temperature) when it’s temperature reaches 49 degrees celcius!"

image.png

Mazda SkyActiv i-Stop Car Battery Replacement | EFB Car Battery (Q85) - FastFix Car Battery Replacement Service

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Škrtanje pri ročnem menjalniku
Napisano (urejeno)

Po tem, ko sem na Mazdah zamenjal olje ročnega menjalnika, lahko rečem, da je občutek prestavljanja ročnega menjalnika za odtenek boljši. Posebno velike razlike pa vsaj zame ni. 

Vseeno menim, da se je zamenjava olja menjalnika izplačala.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

i-stop sistem
Napisano (urejeno)

Danes zjutraj preverim napetost akumulatorjev obeh Mazd, ki sta bili včeraj zvečer parkirani po daljši vožnji. Na 5,5 let stari M3 je napetost 12,45V, na 5 let stari M6 12,35V. Zanimivo pa je, da i-stop dela na M6, na M3 pa ne, obratno kot bi pričakoval glede izmerjene napetosti.

20231008_115001.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

M6 2.2D - kje narediti "veliki" servis
Napisano (urejeno)

Ja, mehaniki vedo in to ketnico oljne črpalke menjajo nekje med 150.000 in 200.000 km, če ni že prepozno ... a ni bil en model tukaj gor kakšne 2 leti nazaj, ki mu jo je odtrgalo pri okoli 136.000 km? Pa kao slovenski avto, redno servisiran. 😢 Če se pretrga ta ketnica, se motor neha mazat, a še naprej vrti in lahko zariba, če se strga velika (kolikor vem se ne, ampak prekomerno raztegne), si mislim, da se vse v motorju ustavi in zato ne zariba, kar ne povzroči usodne škode, ampak strošek samo nekaj 1.000 €. 😁

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 11 minutami je Bini napisal:

Kar je treba je treba, jaz nikoli ne čakam do konca in zato mirneje spim... 😉

Ne vem, jaz bi Pelkotu ali pooblaščenemu servisu, kar se tega vprašanja tiče, kar zaupal. Je pa res, da je recimo pri dizlih Mazdin interval menjave olja 20.000 km, menda predolg in ga je priporočljivo menjati na 10-15.000 km, kot to predpisuje Mazda za nekatere druge trge.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 1 minuto je Bini napisal:

Ok to sem mislil ja, ampak takrat vse menjaš.... :nevem:

Ja, če si @scania. 😃 Večinoma pa tudi po mojem ni potrebe in je metanje denarja stran.

Ja, kupiš avto za naslednjih 150.000 km, pa bo res tako? Tudi sam sem pred leti kupil Mazdo CD175 za naslednjih 150.000 km. Pa sem jo po prevoženih 30.000 km prodal - mi ni sedla. Lahko bi mi sedla, pa bi jo recimo razbil.  A ni škoda nekaj menjati na rezervo, sploh pa, ker vsako šraufanje tudi krajša življenjsko dobo (lahko se zgodijo tudi napake). 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.