Po dodajanju dodatka antigrippante razlika ni bila opazna.....??
Res, vpra?anje je na mestu. Mazdina vozila gredo na odpad zaradi starosti in dotrajanosti plo?evine, redkokateri zaradi dotrajanosti motorja. Vsaj jaz ?e nisem sli?al, da bi kdo na Mazdi imel OB REDNEM VZDR?EVANJU ve?je te?ave z motorji.
?kodljivo vsekakor ni. Je pa dejstvo, da je omenjeni blog nastal na Renaultovem forumu. In dejstvo je, da so imeli Renaultovi dizli pred tem precej te?av z dizel-?rpalkami, ki so zaribavale. Dobro, res je, da ?e bi nafta bolj podmazovala, ne bi pri?lo do tega, res pa je tudi, da je imel edino Renault tako slabe ?rpalke, da so zaribavale - druga vozila teh te?av niso imela. Vsaj ne v tolik?ni meri. Glede na razmerje 1:200, kolikor ga omenja v tistem blogu, bi lahko dodajali tudi navadno motorno olje. Nafta bi postala bolj "mastna" in bi bilo bolje za visokotla?ne ?rpalke.
Je pa pri vsem tem dodajanju na mestu ?e drugo vpra?anje: kaj vsi ti dodatki naredijo na drugi strani valja. Tu mislim predvsem na dodatne sajaste obloge na izpu?nem ventilu, turbini, katalizatorju in tako naprej. ?e se to vozilo uporablja kot je namenjeno, se zadeva pregreje in prepiha in ni te?av. ?e pa se dizla uporablja pozimi za vo?njo do 20 km dale? v slu?bo in ?ez osem ur ?e 20 km nazaj domov, je pa zadeva ?e bolj vpra?ljiva.
Vedno tankam na prvi crpalki, katere je na poti... vecinoma je to Petrol... sem in tja OMV, Hofer... , bolj poredko pa ostale ... Pa dosedaj se nisem imel nikoli problemov z gorivom ... Pa nikoli niti ne pomislim na to, da bi se kaj dodajal gorivu. Tudi nisem opazil, da bi avto kaj bolje deloval takrat, ko sem tankal v tujini...
In to, kar ti pravis, da je znano... je pomoje znano samo tistim, ki prodajajo razne aditive in sluzijo na racun takih, ki jim nasedejo ...
Taksno je pac moje mnenje in moje izkusnje ... :ne vem:
Moje izku?nje z nafto in prodajalci so take:
- poraba je, kakr?na je, ne glede na to, kje tankam.
- motor te?e, kakor te?e, ne glede na to, kje tankam. Vsaj moja ?utila ne zaznajo, da bi motor tekel bolj mirno ali bolj nemirno, ?e to?im pri dolo?enem prodajalcu.
- ko pozimi temperatura pade pod minus 12 stopinj Celzija, ima Petrolova nafta po?asi te?ave. No, avto jih ima, ker nafta za?ne izlo?ati parafin, kar zama?i filtre. Zato pozimi obvezno to?im na OMW, kjer se tovrstne te?ave za?nejo pojavljati ?ele pri minus 17 stopinj Celzij. Enako je pri nafti, ki mi jo tast dobavlja iz Avstrije, le da je Avstrijska nafta cenej?a... In ker ?ivim na skoraj 1000 metrov nad morjem, temperature pozimi pridejo pod minus 10 stopinj Celzija. Kar je ravno dovolj, da imam sitnosti, ?e to?im na Petrolu...
Zato, ker ?e rata kak?en incident (recimo da dvigalo popusti in avto lopne dol), ti nisi zavarovan. Zato si tam na lastno odgovornost. Tudi za kak?ne druge primere... In pa v delavnici nikakor ne morejo vedeti, kako lepljive prste ima kdo... Mehanik je zaposlen, zato je tam, drugi pa naj ne bi kolovratili po delavnici. ?eprav je pa res, da sem jaz vedno V delavnici - a zgolj in samo pri podboju izhodnih vrat in lepo tiho, razen ?e me kdo od njih nagovori. In nikoli, ampak res nikoli se nisem in se niti ne nameravam sprehajati pod dvignjenim avtom. Pa tudi okoli njihovega orodja ne, pa najsi bo to klju?, kladivo ali pa ra?unalnik.
Sosed je imel "incident s stikalom za lu?i" in sva zjutraj preko kablov v?igala. Mo?akarja zdaj malo "stiska", da ni mogo?e akumulator uni?ilo in bo takrat, ko ga bo najbolj potreboval, ostal brez. In je pri?el na idejo, da bi preizkusili akumulator. Baje so to neko? v davnih ?asih po?eli tako, da so na akumulator priklopili volt-meter (ne amper-meter), nato potegnili ro?no zavoro, prestavili v ?etrto prestavo in na kratko obrnili klju? za zagon motorja. Takrat so zmerili padec napetosti in ?e je bil prevelik, akumulator pa? ni ve? imel svoje kapacitete.
Kako se zamenja baterija na daljincu za odklepanje BTjke. Nikakor mi ne uspe razstaviti daljinca, da bi pri?el do baterije. Pravzaprav nikakor ne ugotovim, kje naj bi se sploh dalo razstaviti. Gre na lep na?in ali ga enostavno po?im z lopato?
Glede na to, da je v celi Sloveniji 11 uradnih poobla??enih Mazdinih servisov, a se ?udi?... Samo za primerjavo: Renault jih ima samo na relaciji Tolmin - Koper pet. ?e se iz Kopra odpravi? v Ljubljano, pa jih je ob poti ?e sedem... Za Renaultove servise ti garantiram, koliko jih je, ker sem vseh 12 omenjenih na relaciji Tolmin - Koper - Ljubljana osebno obiskal. Sem namre? tri leta vozil Reno...
Pelko je zgre?il znamko. ?e ho?e imet veliko prometa, bi moral imet servis za kaj drugega, ne pa za Mazde. In tukaj niti Zmajska reklama ne bo pomagala...
?al je tako... I??ejo na?in kako najhitreje najve? zaslu?it in majo navite cene. Jaz sem mel z AC Cosmos slabe izku?nje in me zaradi tega tam ne vidijo ve?, razen ?e bo potrebno uveljavljati kak?no garancijo na popravilo (upam, da ne). Sami nateg jih je skupaj..
Ja? Zanimivo. Jaz sem se pa iz Gorice mimo Mazdinega servisa v Kromberku vozil v BTC. Ravno zaradi dobrih izku?enj in ker me tam niso nikoli "nategovali". Karkoli smo imeli, smo vse uredili. Je pa res, da se pa nisem zmi?ljeval in da nisem iskal dlake v jajcu in da nisem zganjal cel rom-pom-pom za navadno ?abjo dlako... In ravno zaradi zelo po?tenega odnosa in (po moji oceni) velike strokovnosti mehanika nameravam ?e naprej svoji Mazdi voziti v BTC v A-Cosmos...
Poi??i Majesa. ?ude?ev ne dela, ?arati tudi ne zna, ostalo ti pa lepo po?teno pove in takoj ve?, koliko je ura...
Kar se pa re?evanja zobnika ti?e: vse je odvisno od globine po?kodbe. Smo pa mi enkrat na Opelu re?evali tako, da smo peljali nekam v Kovor ali v Tr?i? (mislim, da je bil Renduli? ali nekaj podobnega) in nam je nakromal gor z nekak?no elektrolizo, potem pa smo dali ?e malo obrusiti in se je re?ilo. In cena niti ni bila pretirana, ker se druga?e ne bi spla?alo za Opela to delati.
Hipoidno olje je hipoidno olje. In ga uporabi? za prenose. Lahko je eno in isto za diferencial, menjalnik, bo?ni prenos (?e ga ima), reduktor (?e ga ima) in vse ostalo, kjer se zobniki drgnejo med seboj...
Razdelilno gonilo? A je mogo?e 4x4? Ker teli novodobni hobi-terenci nimajo sredinskega diferenciala, zato tudi ne sme? voziti po trdi podlagi z dobrim oprijemom z vklopljenim ?tirikolesnim pogonom. In, ja, tudi za to gonilo lahko uporabi? isto hipoidno olje kot za menjalnik in vse ostalo.
Malo pozno opazil tole temo. Preden se loti?, se pozanimaj, kako je s homologacijo. Mislim, da mora? od Mazde (oz. generalnega uvoznika) dobiti potrdilo, da se sme ta dva motorja zamenjati. In znajo precej zakomplicirati pri tem...
To po?nem ?e ?est let. ?ivim v hribih in pri nas je ravnina, ?e je samo kak?nih 5% naklona. Predvsem pozimi (pa iz navade tudi poleti) pa ro?no skoraj nikoli ne potegnem. Na nobenem avtu. Kar z leti postane problem, ko peljem na tehni?ni, ker ro?na ne prime...
Ne bi ti radi kvarili veselja, samo jermen se pri Mazdah ne utr?e kar tako. Torej bodisi avto ni redno servisiran bodisi je gonjen na visoke obrate dalj?e ?asovno obdobje...
Skratka, ni? dobrega.
Avto ni konj. Pri konju vidi?, da je sklonil glavo, pa ve?, da je nekaj bolan. Avto pa se lahko sveti kot nov, tehnika je pa uni?ena do konca. Torej, sam motor oziroma tisti zobati jermen zamenja? za 1000? in motor se bo zavrtel. Vendar je ponavadi tako, da ko se tak motor odpre, se kar za?ne odpirati dodatno delo. Pa tesnila, pa vodna ?rpalka, pa le?aji, pa injektorji (vsaj za o?istit in poservisirat), pa sito in oljna ?rpalka, pa lamela sklopke, mogo?e tudi vztrajnik, pa... ... ...In vse letanje naokoli, preden zbere? vse skupaj. Pa na koncu ugotovi?, da je bolje, ?e kupi? ?e en rabljen motor zraven, da iz dveh zani? sestavi? enega. In na koncu koncev ima? ?e vedno star avto, sestavljen iz kosov...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Na tehni?nem merijo samo dimne pline in ne sajastih delcev...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani