Bo nekaj na temu ... ko mi je zadnjič mehanik menjal zadnje diske so bili Zimmermann med cenejšimi .. Ate so bili bistveno dražji in še brez zaloge ...
Vodila da, seveda narazen vzel sčistil namazal ze xxx krat pa vedno isto. Za znoret.
Sem se danes oglasil na enem Mazdinem servisu in vprašal glavnega mehanika glede zvijanja diskov. Odgovor je bil v smislu, da bo treba zamenjat še pesto z ležajem in seveda diske ... Ko se zvije pesto-ležaj bi pomagalo samo drejanje na samem avtu (tega se seveda ne dela)... če se kdarkoli odmontira diske in iste namontira nazaj, jih je treba postaviti na isti položaj.
Kakšen je tvoj način vožnje? Pogovarjal sem se namreč z enim mehanikom, ki je rekel, da se to ponavadi dogaja voznikom, ki lepo vozijo oz. malo zavirajo in se na diskih in ploščicah nabira oksidacija. Sam sem se v njegovi razlagi prepoznal in se sedaj trudim, da večkrat zaviram 🫣
Po domače se oksidaciji železa reče rja. 🙂
Sicer pa, tudi sam uporabljam stopalko zavore zelo nežno in se diski na sedanjih Mazdah še niso zvili ... So se pa zvili na prejšnji - originalni pri 95.000 km, po tem, ko se namontirale nove ploščice Brembo.
Še nekaj ugotavljam na teh Mazdah ... manj ko jih diraš (scania), manj je problemov. 😀
Ne Bini, rjavolasa ženska poznih srednjih let, od katere bi raje kupil avto, kot od tebe, če te ne bi poznal ... napaka ... Si mislim, da je vlila vse kar je šlo notri ... 😃
Nam povprečnim dedcem se bi to težko zgodilo, da bi nalili preveč olja. Tudi inženirji, sem 99%, so na to pomislili (da je neka varnostna rezerva), čeprav za Mazdine več nisem 100% prepričan. 😃
Sem pa na črpalki lansko leto videl žensko, ki je dotočila olje, potem pa ni več vedela, kam se vtakne šibka ... v paniki jo je vtikala v odprtino za nalivanje olja, ko sem jo še pravi čas ogovoril in preprečil nepotrebne stroške ...
Posledice vožnje s povišanim nivojem v posodi za olje so lahko enako resne kot vožnja motorja s premajhno količino olja. Prevelika količina olja se lahko dvigne pod pritiskom in preide skozi notranja tesnila, kar povzroči resno puščanje. Morda še huje, olje se lahko iztisne v sesalni sistem in zgoreva, kar lahko povzroči nenadzorovano delovanje motorja in tudi poškodbe motorja.
Ampak MAX je verjetno zgornja meja + še nekaj rezerve, ki prepreči nezaželeno stanje.
Meni se je že zgodilo, da so na Mazdinem servisu nalili premalo olja. Zato bi sam najprej precizno dolil olje do zgornje črtice, meril pa v enakih pogojih, ko je avto na ravni podlagi in ogret - nekaj minut po tem, ko je bil ugasnjen.
Imamo 2 Mazdi z 2.0 motorjem in prevoženimi cca. 80.000 km enakega letnika izdelave. Prva narejena v Mehiki že več let pije cca. 1 liter/15.000 km, pri drugi narejeni na Japonskem je nivo olja po 15.000 km praktično enak (nič ne pije).
Če je pitje konstantno, to pomeni, da se s časom ne bo opazno povečevalo, ni kaj dosti za narediti, saj je za Mazdo problematično pitje šele tedaj, ko popije več kot 0,8 litra olja na 1.000 km. V nasprotnem primeru, ko se pitje s časoma močno povečuje, pa je znak za alarm - naj rešijo in bodo rešili v garanciji.
Hvala! Da, iskreno, njega tudi ne moreš zgrešiti med objavami, ampak sem bolj ciljal na neuradne mojstre. Se pa strinjam, da če že firma, bo najbolj ziher prav Pelko...
Samo da ne bo na koncu ta servis dražji od pooblaščenega, ker ga boš delal 2x.
Te Mazde so v marsičem specifične, tako da menda še mehaniki različnih pooblaščeni servisov v določenih zadevah med seboj komunicirajo in izmenjujejo izkušnje. Vsekakor lahko pride račun o opravljeni tako dragi storitvi še kako prav - za uveljavljanje morebitne reklamacije na popravilo.
Glede novejših Mazdinih bencinarjev Skyactive, bi mene motor še najmanj skrbel. Je pa odvisno, v kolikšnem času se bo teh 500.000 km naklepalo. Če v 20-tih letih (povprečno 25.000 km/leto) ob rednih menjavah olja (na max. 20.000 km), potem bodo prej kakšne druge težave zaradi plastike, rje, ...
Zdaj pa vedi, kaj je prav? Če preudarno bremzaš, ti zarjavijo zadnji diski, če bremzaš na polno, pa se ti zvijejo sprednji diski. 🙃😄
Saj vemo, s temi diski/kleščami ima Mazda tradicionalno težave. Če imaš srečo, ti jih menjajo v garanciji (meni so jih 1x na prejšnji M6, ko je bil v BTC še sprejemnik, ki se mu je dalo to speljat). Kolegu, ki dela več kot 2x toliko km kot jaz, so zadnje diske na enako stari M3 menjali zaradi rje pri cca. 140.000 km.
Servis na 90.000 km M3 narejen. Poleg menjave olja, oljnega filtra, olja menjalnika, sprednjih in zadnjih zavornih ploščic, zavornega olja, filtra zraka, je mehanik po svoji presoji zamenjal še zadnje diske. Po neuspelem poskusu z nakupom zadnjih Zimmermann ploščic (niso bile za električno ročno zavoro), imam pa sedaj Zimmermann zadnje diske. Originalni zadnji diski so bili na notranji strani močno zarjaveli ...😪
Torej si jih vrnil? Ker prej si pisal, da bo mehanik oko gor dal....
To je nekdo zvil, pa vrnil. Isto kot pri meni vijake sunil in vrnil.
Pa tudi če je "nevarno" naročilo, za pohablen del, bojo plačali.
A ni jasno napisano? Ponudili so mi zapakirane nove ali vračilo denarja. Stare defektne obdržim.
Deep translate:
Preverili smo fotografije in res ste prejeli poškodovane blazinice. Opravičujem se za nevšečnosti. Ker smo vam že povzročili nekaj nevšečnosti, od vas ne bomo zahtevali, da poškodovani komplet vrnete nazaj. Lahko vam ponudimo, da vam pošljemo nov komplet (pred pošiljanjem bomo preverili, ali je popolnoma nov in dobro zapakiran) ali pa vam povrnemo denar.
pred 8 minutami je jacques33 napisal:
Dobri ste fantje, da se vam da pošiljat gor pa dol. Pod črto zna prit ceneje, če bi že v startu naročil pri mehaniku, sploh če sta na TI.
Sam sem dva meseca nazaj naročil komplet Ate diske in ploščice zadaj pri mehaniku, naslednji dan sem že imel zmontirano. Cena pa zaenkrat velik plato Uniona.
We have checked the photos and you indeed have received damaged pads. I am sorry for the inconvenience. As we have already caused you some inconvenience we will not ask you to return the damaged set back. We can offer that we either send you a new set (we will check that it is brand new and well packed before sending) or we can offer you a refund.
Super fantje, a škoda da ni tornado Branetov na tem forumu še več. Konec tedna peljem avto k mehaniku, pa naj on odloči - uporabi te ploščice, če bodo OK, ali nabavi nove. Malo denarja, malo muzike. 😃
Drugače če kdo kaj naroča, naj izpostavim da naj se javi, imamo vsi tukaj avtodoc kode za 10 eur dodatnega popusta ki se jih splača unovčit, samo pred naročilom jo je treba vpisat
Ne, se bistveno bolje znajdem na navadnem ekranu. Sem pa videl, da so neki popusti z mobilno aplikacijo.
Sicer pa cene pri njih ves čas plešejo gor in dol. Meni so jih prodali za 46,77 €, danes so v akciji s 35% popusta 52,55€, na zalogi pa jih ni. Očitno je teh 10€ že všteto v nove cene. 🙃
Zato vzameš na servisu kamor voziš in ti odpade tvoj "dragoceni" čas, ki si ga porabil za reševanje reklamacije in na koncu te bo material prišel več, kot če bi vzel na servisu - razen če boš tudi sam menjal, ok res pa je da je to sedaj bolj kompliciran proces, kot če samo naročiš in dobiš pravo robo...
To imaš prav. Po drugi strani pa sem v letih, ko ni več dela z otroki (razen stroškov), torej dosti časa in je to bolj zaradi veselja, da se lahko izbiram določene materiale. Ravnokar sem klical svojega lokalnega mehanika in se zmenil za termin - fino je, ker čisto nič ne teži, če pripeljem material s sabo. Povem mu, kaj je moja želja (kaj zamenjati) in mu tudi dam pooblastilo, da po potrebi popravi še kaj ter nabavi ustrezen material.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Bo nekaj na temu ... ko mi je zadnjič mehanik menjal zadnje diske so bili Zimmermann med cenejšimi .. Ate so bili bistveno dražji in še brez zaloge ...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani