Skoči na vsebino
Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Boss napisal:

Ne vem, verjetno enako kot pri tistih, ki so mislili, da je Rusija papirni tiger in da samo brezveze bevska in da lahko rineš NATO in ZDA rakete na njihove meje pa ne bo nič ukrepala.:nevem:

Take zadeve se zgodijo ko velesile rinejo ena v drugo. Nekoč ZDA rakete v Turčijo pred nos SZ, nakar je odgovorila Rusija z raketami na Kubo pa je ZDA znorela in je bil svet le korakec pred jedrsko vojno.

A resno mislite, če bi Kitajska al pa Rusija začela večati vpliv in povezave z Mehiko in jo zvabila v vojaško zvezo, ki bi pomenila baze in rakete na pragu ZDA, da bi jih ta samo gledala in kimala, da je vse v redu? Ne resno, vprašam pa je Mehika čist suverena država in bi to lahko naredila.

Ne vem kaj se tudi dogaja, da ima Rusija "samo" 10 vojaških baz izzven svojega ozemlja pa še to nedaleč stran od Rusije, ZDA pa kar 750 v 80 državah od tega veliko prav v bljižini Rusije. Verjetno to tudi ni grožnja, al se motim pa moramo vsi kimat, da je to OK. Tko, da kdo se obnaša bolj agresivno je bolj retorično vprašanje kot pa dejansko.

Recimo da me sosed iziva, se dela iz mene norca, zida blizu moje meje ... Ga imam pravico ustreliti? In zasesti del njegove parcele?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)

Kaj naj si mislim o predsedniku države, ki je še 1 teden pred agresijo javno trdil, da ne namera napasti sosednje države? @Boss, kaj se je zgodilo v tistih nekaj dneh, da si je premislil?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ja, tale Stanley je res bolj "kar nekaj". Ko želiš do podrobnejših informacij, se zaustavi, da ne govorim, kako je s servisi po Sloveniji - jih ni. V Grosupljem jih prodaja AdriaProfix (za ceno x 2 italijanskih trgovin), in še to določene modele in tudi servisira samo "svoje". Serija Fatmax naj bi bila malenkost boljša (črna ... lepša) od običajnih Stanley (rumenih). 

"Zanimvo" je že to, da so na slikah mojega modela, po različnih spletnih trgovinah (tudi, kjer sem kupil), različne izpeljanke tega modela (različna sprednja noga, različen odvod kondenza, tako po ventilu kot po lokaciji ventila, različna pritrditev ročke, različen varnostni ventil, ... itd. Nekaj nametano skupaj.

Priključni kabel je pa še krajši od Interdiskontovega kompresorja - samo dobrih 120 cm!  Pipca za kondenz ni na dnu, ampak malo višje - kateri model (ki ne ve, da voda teče vedno le navzdol) se je spomnil tako dobre rešitve??? In kako naj sedaj nagnem kompresor, da odtočim kondenz? Na eno nogo in lovim "vaservago" na višini ventila  ...

Ampak zaenkrat dela (pri meni bo mogoče delal skupaj pol ure v celem letu), važno mi je, da ne raznese posode, ker 10 barov ni več hec.

image.png

image.png

image.png

image.png

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Evo, star kompresor je šel v dobre roke, nov kompresor Stanley Fatmax D251/10/24S 2.5Hp 10bar pa je že doma, cenejši od ene plombe ali od zadnjega popravile ene žičke v odbijaču Mazde. :) Dejanski proizvajalec Xinlei Air Compressor Co., Ltd. 

Gledal sem oljne batne 24l kompresorje, od najcenejših 1,5 kW 8 bar kitajsko-kitajskih za 100€, do nekih srednjih 1,8 kW 10 bar italijansko-kitajskih za okoli 300€ (ABAC, Fini), do nemškega Keiser https://si.kaeser.com/ za preko 700€.

Danes dopoldne sem se ponj zapeljal čez mejo v Milje v https://www.bricocenter.it/ ... cena 130 €. Ni pa nič posebnega, po občutku nič boljši od prejšnjega Interdiskontovega 1,5 kW 8 Bar, ki se trenutno prodaja za 112 € - po tej ceni je menda še do danes https://www.interdiskont.si/izdelek/kompresor-24l-id-tools-ko-24/ in je res vreden svojega denarja.

Kaj pa naj človek pričakuje za ta denar? 

D251/10/24S, part Number ‎FCCC4G4STF515_ 

image.png

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)

Sem posluša nekaj let nazaj predavanje Danca, kako to oni mislijo reševat. Se spomnim, ko je rekel, da so najcenejši hranilniki energije navadni rezervoarji za vodo. Rešitev vidijo v močni povezavi med elektroenergetiko in klasično energetiko, ki se ukvarja s toploto. Viške elektrike v toploto, če se jo rabi.

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 43 minutami je dvorjan napisal:

Sončnice niso bile nič brezglave - jih rabimo. Brez njih (zadostne količine OVE v produkciji EE) smo plačevali milijone za energetske "odpustke/kupone" - najprej Hrvatom, potem Čehom. Je vendarle bolje, da se ta denar v obliki subvencij prelije v sončne elektrarne.

Sem pa proti subvencijam za EV in TČ, to pa res, sploh zato, ker jih nujno ne rabimo, pa še fizična oseba nima nič od tega, ker vse ponudnik/prodajalec pobere skozi napihnjeno ceno. TČ je le malce naprednejša klima, a stane pa kot da je znanstvena fantastika.

EV-ji se bodo pa prijeli prej, če se bo denar za subvencije preusmeril v javno polnilno infrastrukturo.

Plačevali smo, ker je zaj... eden naš uradnik. Cilji so bili določeni tudi politično. 

Čez palec. @dvorjan mogoče malo, zelo malo pomagajo, vanje pa smo v 15-ih letih zmetali za celo TEŠ6 subvencij, ki proizvede 1/3 slovenske elektrike. Koliko pa sončne? In ponoči, pozimi? Zraven bodo še vsaj toliko povzročile škode (stroškov) ostalemu elektroenergetskemu sistemu (velike elektrarne se sedaj prilagajajo tej ropotiji, kar sploh ni poceni). 

Tole je ena cvetka Gen-i , delaš pri njih? 😁

Zanima me postavke na računu "100% Sonce" ... na kakšni osnovi mi jo zaračunavate?

Pozdravljeni,

100 % sončna energija pomeni, da je vsa električno energijo, ki jo porabite pridobljena iz sončne energije.

Lep pozdrav

Sara

Za posrat.

pred 46 minutami je Alex napisal:

Evola, golobnjaki so že skočili, da tako pa ne bo šlo s to omrežnino. Se pravi, da smo še pred enim debaklom te vlade, ki hitreje govori kot razmišlja. 

Bdw, danes dobil račun Gen-I. Račun za štiri evre manjši kot prejšnji mesec in sicer 78€.

Od kdaj pa se JJ ekipi pravi golobnjak? Poglej malo višje ... 😁 Zakuhali so novo omrežnino, prepoved bojlerjev in še kaj bo padlo iz omare ... 😄

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 2 urama je Boss napisal:

Jaz mu dam pol leta... pol bodo pa nekaj novega naumili.

Jaz še manj, recimo do novega leta.

Ampak ni prav, da bo spet politika povozila stroko. Politika zaštrika (brezglavo propagiranje EV, TČ, sončnih), stroka rešuje, potem pa z lopato do konca še enkrat usekajo po stroki. In na koncu se bo zgodilo, kot je zadnjič napovedal Mervar (slab scenarij) - prišlo bo do tako slabih obratovalnih razmer v omrežju, da bodo lahko postali tudi EV, TČ neuporabne naprave ... 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano (urejeno)

Včasih je v glavnem odlično delalo tudi v gostovanju, sedaj pa to umetno bremzajo (programersko zapirajo pipce) in je za popenit.

Ponavadi dela ženi (T2 ... oz. A1), včasih tudi meni (Telemach). 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 15 minutami je skritikrt napisal:

Smo že na veliko o tem al rezervno kolo v avtu al ne...jaz sem za,ker očitno vse vijake lih jaz povozim🤕 

Danes na Mazdi menjal gume,in glej glej,kaj sem našel...še sreča,da ni prodrl tako globoko🙄

IMG_20241112_155803.jpg

A je čudno? Če imaš doma nekaj 10 mašin, imaš verjetno nekaj 1.000 vijakov, kakšen pa kdaj kam tudi odleti  ... 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Slivka napisal:

Samo res!

Ko se kirurgi spravijo k delu, je potem še 14 dni opazovanja in mesec rehabilitacije in ne vem kaj še vse. Ko jaz uporabim nož, je praviloma v sedmih sekundah vse rešeno in še isti dan pospravljeno in končano...

Poslušaj @Janez007, govorimo o sestavi računa, ne o operaciji na odprtem srcu. In ko ravno omenjaš - operacija na odprtem srcu mi je bolj razumljiva kot račun od elektra... Po naključju sem bil v operacijski sobi neštetokrat (ne ravno med operacijo na odprtem srcu, a vseeno) kot "tehnična podpora"...

@Slivka, si je dobro zapomnit ... pa verjetno pri tebi takoj pridem na vrsto. 😄

Sicer pa Slivka, saj imaš glede omrežnine prav ... preveč komplicirano, pa še na prvi pogled res nelogično. Dvomim, da se bo ta sistem dolgo obdržal.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Slivka napisal:

Ej, stari, ampak v Sloveniji smo pa genijalci! Dokument iz zgornjega linka ima 234 strani. Se pravi, da potrebujemo 234 strani dolgo razlago računa, ki je natisnjen na eno stran...

Me zanima, kdo bo prebral teh 234 strani IN RAZUMEL, kaj je kaj na računu...

Mogoče je pa čisto vseeno, če ne vem, zakaj je v petem bloku najvišja cena...

Saj ti elektro inženirji ga res serjejo.

Kot recimo kirurgi. Slednji so za eno rutinsko zamenjavo na odprtem srcu, ki če gre brez zapletov traja 7 ur,  študirali najprej 6 let na fakulteti, dodatno opravili še enkrat toliko let specializacije, prebrali na 1.000 strani strokovne literature in opravili na stotine ur prakse. Saj samo razkužiš, zarežeš, odpreš, odrežeš zaklopko in prišiješ novo, ter zašiješ tistih 10 cm mesa. To bi verjetno znal vsak vaški mesar v tvojih hribih s 3 letno šolo. 

Razumeš, mogoče na primeru kirurgov? Rabi pacient razumet vsa medicinska znanja operacije? 

Pa zahvališ se lahko spet eni določeni vladi 😁:

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano
Metodologija določitve tarifnih postavk temelji na obsežni študiji, ki je javno dosegljiva na spletnem naslovu:
Tarifne postavke za omrežnino so posledica zapletenih razmerij med celotnimi stroški elektrooperaterjev, ki jih je potrebno z omrežnino pokriti in delitvijo teh stroškov po posameznih napetostnih oziroma uporabniških nivojih. Ta razdelitev temelji na porabi električne energije in koničnih obremenitvah s katerimi posamezna uporabniška skupina prispeva h konični obremenitvi in porabi energije celotnega sistema.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano
pred 36 minutami je sportman333 napisal:

Vsi ki ste že dobili račun za elektriko verjetno niste pri Petrol-u, kajti jaz še nisem dobil računa, očitno morajo na Petrolu še izvesti obračun :)

Eni (ne jaz) so dobili Petrolov račun že prejšnji teden ..

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)

@Slivka, dobro vprašanje. 👍

Cene na ceniku za omrežnino po porabi elektrike res ne laufajo v isto smer ... 

Ozadje teh cen naj bi bile joulske izgube (toplotne) v omrežju. Vemo da joulske izgube naraščajo s kvadratom toka (moči). Torej če so na primer pri 2 amperih izgube 4*X kW, so pri 3 amperih 9*X kW, več kot 2x večje.

In nekdo jih mora plačat (razlika med kupljeno (po števcih elektrarn) in prodano energijo (po števcih porabnikov) ... včasih je veljalo, da so na distribuciji te izgube cca. 5%, na prenosu cca 3 %, skupaj cca. 8% električne energije se izgubi (gre v nič - dela samo škodo ... segrevanje izolacije, večji povesi daljnovodov, ... krajšanje njihove življenjske dobe) v daljnovodih, kablovodih, v transformatorjih, ...).

Verjetno so naredili statistično analizo obremenitev v distribucijskem omrežju in so izgube v bloku 5 večje zaradi nekoliko večje obremenitve, kot v bloku 3 in 4.    

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 24 minutami je Slivka napisal:

Fantje, kaj mi lahko kdo razloži, zakaj je peti časovni blok najdražji?

Pa res. 0 €.

image.png

Pa zelo visoko obračunsko moč imaš za hribe, kar 4,3 kW. Jaz "mestni" pa 7,2 kW. :) 

image.png

Pomemben je še 3. odstavek 5. člena metodologije:

"Uporabniki sistema, priključeni na distribucijski sistem, pokrivajo stroške nivoja, na katerega so priključeni, ter stroške višjih nivojev distribucijskega in prenosnega sistema sorazmerno glede na njihov delež k skupni obremenitvi omrežja. Uporabniki sistema, priključeni na prenosni sistem, pokrivajo le stroške prenosnega sistema."

image.png

+

image.png

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=AKT_1266

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2023-01-3431/akt-o-dolocitvi-tarifnih-postavk-za-omreznine-elektrooperaterjev/#2. člen

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

M6 sem kupil 3 leta staro, po tem, ko sem jo najprej iskal po Nemčiji, potem na Avtonetu .. in po dobrih 2 mesecih je prišel na Avtonet oglas od 1. lastnika, G165 vsa oprema ... 

Pri rabljenih se ne smeš zaletavat in če je kaj sumljivo, se samo prodajalcu zahvalit in iskat naslednjega. Tudi nekateri 1. lastniki niso nedolžni, kot se delajo - znajo fino lagat. Če pogruntam in ni ključno, požrem. Recimo pri M3 mi je lastnik trdil, da nič še ni bilo po nakupu barvano, pa je bil 1. odbijač. Vprašal sem ga celo, če gre stavit - če ni bilo barvano mu dam 13.500, če pa je bilo, pa 11.500. Pa se je celo strinjal, vendar potem nisem želel, da bi se zadeva zakomplicirala in bi se slučajno premislil ... treba je imet občutek, do kam ... da ne pade vse skupaj v vodo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Nimam težave z rabljenimi zadevami. Avta še v življenju nisem kupil novega - zase. Imam dober občutek, ko kupim "skoraj novega" za pol cene. Pa prve praske niso tako boleče. 

Recimo M3 2.0 Revolution sem leta 2020 v oglasu ujel staro 2,5 leta za 12.500 €, od 1. lastnika s 40.000 km. S platišči se takrat nisem prav dosti ukvarjal.  :) 

Ja, lahko imaš smolo, če ti nekdo proda nekaj z napako. Saj tudi pri novih so lahko velike težave. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Kolega je šel zadnjič z družbo nekaj pojest v restavracijo v Brežicah, pa so na koncu naročili še 2 konjaka, ki je bil tam razstavljen. Natakar sicer pove, da je malo dražji, ne pa da je eden 0,3 kar 140 €.  Samo za 2 konjaka so plačali 280€. 🙃

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Mi je žal, da je tako, da ni neke dostojne, preudarne, veredostojne, razumne vlade. Očitno se v tem današnjem kompleksnem svetu to niti ne da. Ko postane preveč komplicirano, so na vrsti bombe, ki zadevo resetirajo. Saj kako stanje pa je drugje po svetu? V Ameriki, v Nemčiji, ....

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Golobnjakov imajo poln kufr tudi kolegi, ki so bolj levo usmerjeni. Golobnjaki bodo odleteli  kot kamala. 😊😉

Saj se strinjam, samo manjka argumentacije, podobno kot pri bojlerjih (kjer je po tvojem kriv Golob za Janšev predpis).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Hišna popravila
Napisano (urejeno)

Takole nekako imam sedaj - ko sem izkoristil 4/8 žic za port forwarding (1 Router in 2 switcha).

In ugotavljam, da port forwarding dela. :) 

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Hišna popravila
Napisano (urejeno)

Sem najprej špricnu noter v cevi silikon sprej. 

Z mojo silo rok sem ga spravil ven cca 10 cm ... sedaj z normalno silo ne gre nikamor več ... imam pa občutek, da je od teh 10 cm pol od nategnjenosti.

S tem switcherjem ne razumem.

1. UTP gre iz T2 modema na moj Router.

2. UTP gre iz Routerja nazaj v omarico, kjer imam Switcher in se razdeli naprej do računalnikov

3. UTP uporabljam za stacionarni telefon (ja, lahko bi 4 žice tega kabla izkoristil ... menda vleče do 100 Mbit/s) 

4. UTP kabel bi potreboval, za port forwarding - direktno iz t2 modema na računalnik, ker preko obeh (modem+router) ne gre. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.