In sem že takoj v prvih tednih z grozo ugotovil, da te delnice samo padajo. 😬
No, v zadnjem tednu so zopet zrasle na začetno vrednost. Upam, da bodo od sedaj naprej samo rasle. 😉
Moram pozabit na njih in čez čas pogledati.
tooo bravo
namesto vezave pa ti raje priporočam nakup ljudskih obveznic republike slovenije - vezava je verjetno 1,5%, obveznice so pa 2,75% - v 3 letih dobiš nekaj več denarja, trgovalni račun pa že itak imaš
pri vezavi si gotov za celo leto, obveznice lahko pa jutri na borzi prodaš, če denar nujno potrebuješ nazaj
edino paziti moraš samo na to, da jih kupiš ravno dovolj, da ne presežeš 1000 eur "brezplačnih" neobdavčenih obresti
Imam samsung s20 plus. Odličen telefon v 5 letih ni bilo enega samega problema. No sedaj je začela baterija bolj popuščat pa razmišljam o menjavi le te. A obstajajo kaki kiti ali pa kaj?
Kupi novega samsunga pa vzami ultro z vecjo baterijo pa imaš spet za 5 let mir
uf pozabil napsiat. Raje bi laptop. Tam nekje ranga do max 800eur.
Ne vem neki brskam pa recimo kak lenovo ideapad 3 slim. Nimam pa pojma kva a intel i5 al rzyen 5.
Raje vzami okna, ker če bo karkoli delala za šolo, dvomim, da imajo kakšne zadeve supported z mac-i.. pa še za kakšno igro je precej lažje tam karkoli namestit
Ryzni so precej powerhouse, nimam pa tut jst filinga, kakšna je scena trenutno - moji sodelavci na oknih imajo sedaj dell-e, pa so kr crappy izdelave; so bili z lenovoti prej dosti bolj zadovoljni in mislim da bo po amortizaciji spet šlo na lenovote... jaz sem tudi imel della vmes en čas ko sem imel mac-a na servisu, pa se mi je v 2 tednih prenašanja po ruzaku odlimala "nogica" iz podna, ekran je pa prou čudno škripat začeu, da o ventilatorjih med buildom ne govorim
dne 3. 3. 2025 ob 15:40 je Scr3am napisal:
A ima kdo od vas MSI B550 tomahawk ali MSI B550 gaming plus plato?
Rabim nasvet. Sam sem ze od 2016 v Apple svetu in ko rabim nov racunalnik kupim najcenejsi macbook pro in toj to. In od takrat tudi popolnoma nic vec ne spremljam PC sceno.
Hcerka bo sedaj imela rojstni dan in si je nekako zazelele nov racunalnik (no pa saj ga rab, sedaj ma neki skoraj 10 let starega iz hoferja). Kaj je sedaj ok in da je vredno nakupa? Nekako rabi za solo je pa fino da tudi kaksna igrica gor dela (roblox, highrise, minecraft).
Za ta denar bi jaz vzel ryzen 7 5800x3d (najboljsi cpu na AM4 podnozju) ali pa 7 5700x3d. Problem je, ker je veliko povprasevanje po teh dveh cpujih in jih tezko dobis. Sicer sta pa omenjena dva cisti overkill za office
5800x3d je petarda, oz must have za high frequency gaming
7800x3d se še ne splača za teh par % razlike - je pa res, da če bi SEDAJ delal nov setup, bi pač vzel AM5
Zgodba izpred dveh desetletij. Bratranec ima hišo 5 minut hoje do policijske postaje. Sredi noči on, njegova žena in njun še majhen otrok spijo v zgornjem štuku. Zanajo ropot in skozi okno vidijo 3 neznance ki probajo vlomit vhodna vrata. Takoj pokličejo policijo. Vlomilcem ni uspelo skozi vhodna, jim je pa uspelo vlomit skozi atrij. Prebrskajo hodnik in najdejo ključe od Mercedesa ML s katerim se potem odpeljejo.
Policija 5 min hoje daleč se pripelje po pol ure. Na vprašanje bratrančeve žene, kje so toliko časa hodili, policist reče da za takšno plačo pa ne bo nosil glave naprodaj.
Mogoče so bili pa drugje na intervenciji, sej ne čakajo 24/7 na PP.
V neki temi se je nekaj usajalo čez vinjetni sistem in vse druge stroške, ki jih vsi mogoče ne razumemo ravno najboljše. Ampak, dragi moji, to ni nič v primerjavi s tem:
Ni mi jasno, kaj toliko košta, res mi ni jasno...
Jaz sem za tamalo decembra pri nas plačal mislim da 13 pa še par slik zdraven in je bilo 25, meni se ne zdi drago
Mam enake albume za Maribor, Leonardo Bologna. 3cmwf Bologna, Julich Nemcija, indija, srbija. Bolgarija...mnoge.
Na zacetku slik in projekta vidite oglede, predpriprave, iskanje optimalnega kabliranja, testiranje beta izdelkov (vedno se dobavlja prvic novo generacijo, vprasanj je mnogo) kalkuliranje teze kamionov, dostopna mesta, orodja potrebna za razlaganje, zascito tal....teh detajlov je noro veliko
Mi lahko se kdo objasni kaksna je razlika ce se hoce najemnik kot stalno prijaviti pri meni, in ne zacasno? Predvsem me zanima z vidika, da bom res zasciten po izteku pogodbe in da bo sel ven, ce pride do spora.
Zakaj bi si delal nove dokumente, ce samo na posti naredis preusmeritev?
Komot se prijavi začasno, potem pa ob prijavi začasnega prebivališča poveš, da bi rad pošto preusmeril na začasni naslov
Ločeno imaš potem še dohtarja s to isto željo za preusmeritev
dne 4. 2. 2025 ob 19:26 je sportman333 napisal:
začasno velja samo za določeno obdobje (mislim da je bilo včasih 1 leto), kot mislim da večina dela najemno pogodbo za 11.mesecev, da potem ni treba nekaj prijavljati glede davkov (sem že pozabil), tako da.....v vsakem primeru moraš imeti nove dokumente tudi če imaš začasno prebivališče in seveda s tem stroške. Ne vem če je začasno/stalno prebivališče karkoli vezano na pogodbo, in s tem potencialno izselitev/deložacijo.....to pač definiraš ustrezno v pogodbi (ponovo -> beri začetek, kjer je dobro da ti to sestavi pravnik/odvetnik).
Tako, neke finte so.
Jaz vem za to, da moraš imet kot najemodajalec energetsko izkaznico.
Pa tudi za nek davek sem že slišal, to bi bilo za preverit ja
Mah nic od tega. Je dve leti stara in ji je to "zanimivo". Jah magic 7 pro in samsung s25 ultra sta tam tam. Obadva imata isto rama in identicen procesor. Magic 7 pro ima boljso (vecjo) baterijo in podpira 100W polnjenje (30 min 100%, S25 ultra 30 min 65%).
Jest se za samsung nisem odlocil, ker sem ze od prek navajen na huawei in pa S25 ultra je bistveno manjsi. Se manjsi od mojega prejsnjega huawei p30 pro. Po drugi strani je pa S25 ultra vizualno cista kopija iphona, kar me pa sploh odbija. Long story short obadva telefona sta stroja im sta tam tam. Kar se kamere tice eni pravijo da ima S25 ultra boljso drugi spet da magic 7 pro. Na koncu so vrjetn tok minimalne razlike da ni opazno. Kar pa je opazno je pa cena. S25 ultra 1590€, medtem k magic 7 pro je 1300€.
Osebno sem bil vedno proti tako dragim telefonom, ker ne upravicijo svoje cene. Telefon za 500-600€ se minimalno razlikuje od tega za 1000€ in vec. Je pa lih tako naneslo, da je moja morala podaljsati narocnino in ker dela na telemachu so bile se neke ugodnosti.
a ni tko, da pr samsungu dobiš še polovice opreme zdraven za ta denar (ura, tablica, slušalke???)
Evo, sem včeraj vzel in dobil zadnjo. Očitno grejo kot vroče žemljice. So pa dobili novejšo generacijo in je še dražje kokr so v letakih promoviral. Na koncu 170€. Me ne bi osebno nič motila manjša cena in manj dodatkov, nastavke, olfa nože, izvijače, metre... to mam načeloma že vse od prej, ampak mam pa zdaj tak ličen komplet, recimo. Me zanima kolk kvalitetni so v resnici vsi teli nastavki in kok hitro jih bo požrlo. Ta novejši model je menda 80Nm (vsaj na papirju), sem pa presenečen kolk zelo težka je mašinca - k prasica. 😄 Upam, da se to odraža kej v sami kvaliteti.
Bom že dans 4 luknje v zid spustu in bom vidu, moram en nosilec montirat...
Sem že napisal tu na forumu, da je to premali znesek, da bi se ukvarjal z odpiranjem trgovalnega računa. Vzemi denar pa adijo, moje mnenje.
Če nimaš razpršenega portfelja tudi nimaš kaj razmišljati o lastništvu samo ene delnice - to je nasvet v tvoje dobro. Če pa razmišljaš tako, potem pa priporočam nekaj osnovnega izobraževanja o osebnih financah.
se strinjam s tabo 100%
bi pa podal še moje mnenje: jaz bom vzel delnice, ker imam trgovalni račun + zdi se mi, da bo čez nekaj let to nekaj vredno
spomnimo: zavarovalnice bodo vedno poskrbele, da bodo vsaj na 0 ali imele dobiček
Moj pok. oče je imel tale vrtalnik. Delujoč in skoraj nič rabljen. Jaz imam kar dobro Makito in tega ne bom potreboval in verjetno prodal. Koliko bi bilo to vredno za prodajo?
Ne naredi kake blesave napake in pojdi notarju, ki ti bo svetoval kako in kaj, da ne boš imel probleme z najemniki! Sem že slišal marsikaj o tem kake imaš lahko težave, če ni v pogodbi pravilno "pravno" formalno vse navedeno pa še takrat ni lahko izseliti npr, samohranilko z malimi otroci ali pa, če ti kdo hišo skuri... itd... Razmisli.... 🤔😉
Po domače in na kratko: če se nekje nekdo prijavi za stalno prebivališče, ga je hudič ven spravit
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Že zmanjkal, ste me premamli za še eno!
null
Povezava za deljenje
Deli na druge strani