Skoči na vsebino
Pametne/športne ure
Napisano

Sam sem že vrsto let (desetletja) na Polarju. Tudi kar nekaj znancev uporablja to znamko. Je pa zanimivo, da takole na forumih opažam, da Polar ni tako razširjen. Pravzaprav niti ne vem, kaj je razlog. Polarja ne marate?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Res je. Mirno se pelje s specialko pri stotih letih (no, od danes naprej). Pozimi ima najdlje časa nosilce za smučke na avtu v Kamniku :bravo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano
Pred eno uro je Matick napisal:

To. Jest imam Poco x4 pro, slike katastrofa, 108MP ima, ampak se ne da AI na kameri izklopt, in pol kr on hoce nekej popravljat, in na čase pridejo vn slike kt da so dejansko AI generirane. Drugač telefon ni slab, samo to "popravljanje" slik me tolk moti, da ga bom verjetno kr kmal menjov

Poskusi namestiti kak drug program za zajemanje fotografij. Sicer ne poznam konkretnega telefona, ampak po vsej verjetnosti ti AI izvede sama aplikacija, ki jo uporabljaš za fotografiranje.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano

TR je zagotovo enostavnejši, IBKR pa ponuja več funkcionalnosti.
Sam se s tem ne ukvarjam toliko, da bi vsak dan ure porabil v teh portalih, zato sem se odločil za TR.
Načeloma prijaviš na davkariji, če si prodal ali prejel kakšen priliv (dividende, dobiček).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano

Če misliš na ETFe, potem imam. Sem se pa odločil kar za Trade Republic. Bolj prijazno se mi je zdelo in za sedaj nimam pripomb.

Mimogrede - tukaj je referral link (https://ref.trade.re/33r1q1zs), če se bo kdo registriral. Mislim, da po dveh transakcijah dobiva 20-30 EUR (običajno v delnicah ali kakšnem drugem vrednostnem papirju).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Rekreacija (kolesarjenje, tek, pohodništvo,... )
Napisano (urejeno)

Jaz imam najdaljšo pot na Jezerski vrh (iz Tunjic z vmesnim vzponom preko Šenturške Gore) - in nazaj seveda. To je bilo 92 km. Bilo je še nekaj rezerve, mogoče bi še kakšnih 20 km naredil, če bi šel do konca. Za mojo težo kar dobro, je pa res, da precej poganjam sam (praktično vse vozim v Eco). So pa stvari napredovale, imaš prav.

Popravljeno od kacnje
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jezikanje, pravopis itd
Napisano
dne 25. 8. 2023 ob 22:07 je Boss napisal:

Jaz bi rabil Ljubljansko-Štajerski slovar, ča je možno? Al pa vsaj Prekmursko-Slovenskega. Mislim, da tole zadnje je skoraj "must have". :hudicek:

Zdaj smo na Termanii odprli precej novih slovarjev (seznam vseh slovarjev na Termanii). In med njimi so tudi nekateri narečni. Še najbližje ti je Slovar starejše štajerščine 🤣

Torej - novih je 32 slovarjev (skupaj jih je na portalu 135). Vsi so popolnoma brezplačni, tudi reklam ni okrog (razen ene z jezikom povezane na prvi strani).
Skupaj je več kot 5 milijonov gesel. Koliko takšnih portalov je na svetu? 🤩
Načeloma sami vzdržujemo in razvijamo zadevo, pridobivamo in urejamo slovarje. Sami slovarji pa so delo različnih avtorjev.

Ker smo na avtomobilističnem forumu, je mogoče zanimiv tudi "Nemško-slovenski avtomobilistični slovar", kjer boste našli prevode za besede: Zündverteilerdeckel, Absaugleitung, Nockenwelle ...

Za zdaj toliko, v naslednjih dneh/tednih pa pa bo na voljo tudi izboljšana spletna stran z novimi funkcionalnostmi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jezikanje, pravopis itd
Napisano (urejeno)

Nekaj podobnega bo v prihajajočem kompletu. Ne bo točno to, kar želiš. :harhar:
Lahko pa vsak začne pisati svoj slovar. Platforma to omogoča brezplačno.

Popravljeno od kacnje
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jezikanje, pravopis itd
Napisano
pred 7 urami je Janez007 napisal:

Ja, mislim da po slovarje. Sam sem največkrat uporabil SSKJ, sedaj pa je to vse na spletu ...

image.png

Malo razlage o slovarjih, če koga zanima. Če bo kakšno vprašanje, z veseljem odgovorim.

Ja, tole s slovarji je res zanimivo. Včasih so avtorji leta pisali slovar in ga potem prodajali. V dobi računalništva smo se poleg založnikov pojavili še informatiki, ki smo razvijali programe, vendar so se slovarji še vedno prodajali, le oblika uporabe je bila drugačna). Kasneje pa se je pojavila sprememba, ko so stvari začele postajati brezplačne (ali za neka manjša plačila). Nekatere rešitve odlične, druge slabe, celo podcenjujoče za uporabnika. In vse skupaj je šlo na drugo stran. Ker se zadeva ne prodaja, se nikomur ne splača razvijati novih slovarjev (še posebej to velja za manjše jezike). Pa pri slovarjih ne gre samo za splošne, še bolj so pomembni strokovni, pa tudi enojezični. In ker se ne splača več let sedeti in početi nekaj, od česar ne boš imel niti evra, je novih slovarjev precej manj. So še, saj se marsikje še vedno najde kakšno (državno) financiranje. Vendar pa avtor(ji), ko zaključi večletno garanje, obstane pred dilemo, kaj sploh narediti. Kam naj svoje delo pošlje? Založniki ga nočejo, saj papirnih oblik ljudje ne kupujejo več. Torej mora avtor še plačati, da se slovar nekje objavi in brezplačno ponudi svetu. Narobe svet, res.
Mi smo že pred leti pripravili spletni portal Termania (https://www.termania.net). Tam je na voljo precej brezplačnih slovarjev. V upanju na ohranjanje slovenščine smo razvoj, gostovanja, vzdrževanja, prenose slovarjev prevzeli v Amebisu. Že leta to počnemo. Sem in tja se uspejo dobiti kakšna manjša sredstva za prenos/pripravo slovarjev in kakšno urejanje. Vsaj to.
Smo tik pred objavo novega kompleta slovarjev (o imenih še ne smem govoriti, bodo pa zanimivi). Mislim, da že v naslednjih tednih. Vabljeni vsi, da zadevo uporabljate. Več bo uporabnikov, večji je tudi interes avtorjev, da pridejo na (urejeno in razvito) platformo. Uporaba je brezplačna, še celo reklam ni (razen ene manjše na prvi strani).
Veseli smo, da si v vsakem trenutku s Termanio pomaga kar nekaj Slovencev.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jezikanje, pravopis itd
Napisano
pred 27 minutami je Janez007 napisal:

Super. Se spomnim vaših legendarnih slovarjev ASP32 ... še vedno so naloženi na računalniku ... se pa žal več ne uporabljajo. Kakšnih 20 let nazaj sem bil celo službeno v vaši firmi nekje v Medvodah ...

Kako se spopadate z navalom javno dostopne umetne inteligence? 

Vaš primer sem za hec vnesel v Bing AI:

image.png

image.png

Nekaj let nas je nekaj delalo v Medvodah. Po kaj si prišel? Po slovarje?

Sicer pa tale AI bo zagotovo prišlo v to področje tudi za slovenščino. Nekaj sicer počnemo, vendar je problem AI to, da je silno nezanesljiv in se nikakor ne moreš zanesti na rezultat. Če potrebuješ zgolj idejo, je AI super. Prav tako za kakšne analize podatkov. Pri jeziku ga pa pogosto tako mimo udari, da to ni res. In še zlepa ga ne moreš "odučiti" neumnosti ali na hitro urediti sprememb. In najhuje, da res ne veš, ali je zadeva pravilna. Verjetno bo v prihodnosti kombinacija klasičnega načina in AI najbolj uspešna.
V zgornjem primeru je recimo AI še vedno pustil "v kolikor", kar bi popravil vsak lektor. Koliko slovnično pravilnih besedil bo moral AI analizirati, da se bo pravilno naučil? Kaj pa, če gre za zelo pogosto napako? AI jo začenja vse bolj in bolj privzemati za pravilno. Posledično vse več ljudi uporablja napačno, in to vse bolj postaja pravilno za AI.
Dolge zgodbe so tole, verjetno res za debato ob pivu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jezikanje, pravopis itd
Napisano
pred 7 urami je Slivka napisal:

O tem bi pa lahko kar novo temo odprli, kaj z naslovom Pravilna slovenština ali kaj podobnega...

Se strinjam.
Mimogrede - delam v Amebisu, kjer razvijamo Besano (https://www.amebis.si/besana). Če bi slučajno koga od forumašev zanimalo, mu lahko pripravim trimesečno brezplačno verzijo. Ne vem, koliko je pri vas zanimanja za slovenščino, prepričan pa sem, da je nekaj zagotovo takšnih. Kdo želi licenco, naj mi piše na ZS.

Sedaj pa nazaj k pivu. 🍺

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Res. Tudi Pogijev krono pred leti je odstopal, ampak niti približno ne tako. Bil je tudi bolj gorski in občutno daljši (se mi zdi, da 36 km, sedaj 22?).
Ampak tole je pa res vesoljsko. Vem, da zadeve vsako leto napredujejo (tehnika, treningi, prehrana, obnašanja ...), ampak to bolj v stilu tega, kar so razlagali pri UAE (da so pač pridobili kakšno sekundo ali dve na kilometer).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Ja, sem tudi to opazil, pa zelo dobro zaznavam te mimike.
Zmatran do konca, to je jasno, ampak sumljivo, res.

Da ne bom še za Rogliča začel dvomiti na kronometru. Samo še na Vuelti naredijo nekaj takšnega.

356957819_824784835847182_5963362609069058189_n.jpg

Popravljeno od kacnje
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Za tole pa res kar malo dvomim, da je bilo čisto. Pa precej pozno začnem dvomiti.
Šele ob tem mi je jasno, zakaj je Jonas ves čas govoril, da razlika ne bo v sekundah. nullSo točno vedeli?

Včeraj je bil boljši, to mu je treba pošteno čestitati. Zaradi vesoljskega nastopa pa dvom.

image.gif

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Danes je pa Jonas res nenormalno dobro odpeljal. Sploh se ni veselil na cilju, kot bi bil v nekem drugem svetu. 
Recimo, da je čist, potem ni kaj, je bil boljši.
Konec sicer še ni. Vse sorte se dogaja.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Parkiranje na klancu
Napisano
pred 12 minutami je DonFelipe napisal:

To je normalno, sem vozil klasičnega dizla, Opel Zafira A, normalni obrati obrati na začetku 900, potem pa zadeva pada na normalno ko se ogreje. Samo gretje pa ne začne delovati ko ni na delovni temperaturi.

Vidiš, moj Passat je bil pa precej bolj uglajen. Skoraj nič ni dvignil obratov (no, nekaj malega).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Parkiranje na klancu
Napisano
pred 6 urami je Boss napisal:

Pri bencinskih Mazdah skyactiv G si hotel reči? Dizel nima nekih pretiranih obratov, ko je mrzel.

Moj dizel kar pogosto zažene z visokimi obrati. Za moj okus previsokimi. Nekaj časa traja, potem pa spusti obrate.
Naj bi bilo normalno, celo v priročniku je opisano, da se ne sekiraj 🙂
Mislim, da je to povezano s tem, da Skyactiv D nima AdBlue, pa vseeno dosega Euro 6 standarde in so pač morali uporabiti nekaj drugačen pristop. Ne poznam podrobnosti.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.