@Z M A J tole lahko gres in imas bolj tko malo glavne ceste. Iz skofje loke gres proti Poljanam in naprej Gorenja Vas in Hotavlje (iz Skofje Loke do Brodov mas cesto potem gres okoli, nato 300m spet po cesti in pred ravnino gres desno do Log-a, potem pa cez Visoko skoraj cist do Hotavelj po stranski kolesarki poti). V Hotavljah gres desno na Leskovico in do smucisca Cerkno, nato pa spust v Davco in Zali log (to je pac cesta sam ni promtna). Potem pa kolesarska do Zeleznikov in potem po travniskih poteh do Skofje Loke.
Jaz sem vecino delnega kaska odstranil in imam samo "lizing paket". Splosni kasko + kraja + naravne nesrece.
Delni kasko se je NORO podrazil.
Ce dam konkretno primer pri meni (leto 2022 - 2023 - 2024):
delni B: 91 - 127 - 240
delni D (zivali): 85 - 161 - nisem vzem blo je cca 250
delni E (steklo): 102 - 192 - nisem vzel
delni H (parking): 282 - 306 - nisem vzel
delni J (luci in ogledala): 85 - 94 - nisem vzel
delni K (kraja): 54 - 54 - 36
Splosni kasko je sel: 241 - 313 - 328
Odbitna fransiza je 200 eur. Ce bi vzel vsa ta delna kasko zavarovanje bi kar konkretno naneslo. Pac ce bo karkoli bom uveljavlal splosni kasko in placal tistih 200 eur (+ malo vec ker zgubis premiski razred).
Evo moja ozgana roka. Cist sem pozabil na soncno kremo. Zadnji klanec (podlipa -> smrecje) pa je celo pot zgal sonce.
Sla sva s kolegom lepo pocas. Ampak se nabere potem se. 1 uro sva cakala na hrano, pa da sva pojedla, pa pri kolegu sva se ustavila in spila 1 pir No saj moving time je precej manjsi nullnull
Tale vikend je bil zanimiv. Mlajsi brat je pripeljal 2 elektricna MTB-ja (od punce in njenga fotra).
Vcer sem sel z zeno en krog, dons pa z mami. Ze od nekdaj sem dokaj "fan" elektricnih. Zelo zanimivo koliko ti pomaga in kako to lepo gre v klanc. Ni pa, da bi se pretegnu
Gravel kolo za kondicijo in svic, elektrika za uzivancijo in malo u easy furanje okol.
Če imaš slab gozd, kjer je večina lesa primernega le za kurjavo, je donos okoli 7 m3 na leto na ha, kar predstavlja okoli 135 €/ha na leto - po plačilu vseh davkov, dajatev, sekačev,...
Pri boljšem gozdu je letni prirastek skoraj enak, le kvaliteta lesa je boljša in se ga proda po višji ceni, ne pa kot kurjavo, zato le letni donos v € večji...
Če imaš smisel in oko za gozd, pa se lahko zgodi, da dobiš v gozdu eno samo drevo, ki je tako kakovostno, da njegova vrednost presega vrednost vsega drugega lesa. Takšna drevesa je treba pravočasno prepoznati in, ko „dozorijo," se jih proda na dražbi, kjer dosežejo cene nekaj sto ali celo nekaj tisoč evrov na kubični meter. Najdražji hlod letos je bil prodan za skoraj 15.000€...
Fant z vasi, gozd okol in okol nas .... ampak za hudica vse kar vem o gmajni je, da so listavci in iglavci.
Se pravi imam 10.000 eur. Grem online in odprem kupigozd.si in kupim gozd nekje na hribu. Potem ugotovim kako to prepisat, uredit davke in dajatve. Potem nekak ugotovit kaj so sekaci in kaj ti sploh delajo, pa odvoz pa prodaja pa potem davek na prodajo pa .....
Smisel in oko za gozd nimam tako da zame je 15k drevo enako kot 100 eur drevo.
Torej je 10.000 eur nalozba v gozd ZAME se vedno primerna? Verjetno ne.
OK dajmo ze neki razjasnit. Nekateri so imeli tko 20k na "rezervi", pac varcevalni racun na banki. Na to je cca 0eur obresti.
Potem se odlocis da bi to nekam dokaj varno dal, da je vsaj neki. In se odlocis dat 10k v obveznice. Dobis vsako leto dobrih 300 eur na racun in cez 3 leta nazaj in toj to.
In sedaj bi vi nekomu tkole predlagali, da to ni ok in naj raje kup parcelo/gozd in potem to nekako vzdrzuje oz. ima del s tem.
Ne vem se mi zdi, da se malo mesa jabolke in hruske tukaj. Tisti, ki bo sel v investicjo v nepremicnino bo vedel zakaj.
Tukaj je bolj a dam v obveznice za 3,4% pa je mal vecja jeba, al grem kak depozit na banki za 2,6%.
No pa vseeno, maja dobim 10k in razmislam kam naj to investiram. Se pravi kater gozd naj kupim? In koliko bom imel cez cca. 5 let?
Jp, tocno to je bil najvecji problem teh obveznic. Drzavne obveznice so kar redni financni instrument in ni neki novega.
Ker pa v sloveniji velja to neko sovrastvo do drzave (lahko greste brat komentarje na 24ur pod clanek o zastavi, ki so jo nemci obesli), in pa tudi sovrastvo do nasprotnega politicnega pola se vse to gleda striktno samo iz tega vidika.
Moje ugibanje: Tisti, ki so kupili jim je vseeno za politiko. Tisti, ki so bili pa full proti in na polno kritizirajo, so pa nasprotni strani politike. V primeru, da bi druga vlada dala to ven, bi bila pa druga stran full proti
Jaz sem se malo bol v to dal sele zdaj in mi je res zanimivo kako to poteka.
Par primerov:
1. Razmislam da bi kupil obveznice: KAAAJ! Pfu 3,4% to je se infacija vecja. Pa 1000 in 1 druga bols opcija je. Pa to das v crypto in mas jutr lambota, pa ta politka bo vse zafurala, pa...
2. Mam neki crypto a bi to kej stejkal al pa kaj: KAAAJ!! Crypto, pfu to je sam nateg, to bo slo vse v nulo, to je itak sam za dnar prat.
3. ... nadaljuj za karkoli poljubno
Ne vem no, na pamet tko govort je mal BV. Saj se slis super nakup nepremicnine, gozda, .... sam za recimo 10k bos tezko dobil kaj + s temu je delo. Mogoce ma kdo ze nepremicnine, delnice, crypto, 4 zene, 2 avta, ... in bi rad "samo" 50k nekam bolj varno nalozil.
- SAMO 3,4%, ne splaca se! .... ok bom pustil na banki za 0,01%
- SAMO 3,4%, ob inflacij 10% bwahahah butast .... ok pustim na banki/sefu/stunfu tam pa inflacija ne pozre
Full verjamem, da to ni NAJbolsa nalozba, samo mislim pa da ni slaba.
Danes odprl racun na Iliriki. Rabis recmo cca 30 minut ce si bolj pocasen, da vse izpolnes in opravic video identifikacijo. Drug teden nakazem se denar in oddam narocilo za nakup.
No pa gremo v drugo. Sedaj v crypto nekaj ze imam: USDC po 10% obresti, DCA strategija na binance za ETH, pa neki malega pac drzim na ladgerju.
Sem pa nek bullshit nalozbeno zavarovanje (ki mi je naredilo cca 1k minusa), sedaj ukinil in iscem se neki kamor bi mesecno investiral. Mogoce kak ETF (nimam pojma kaj to je), ali kaj podobnga. Kaka ideja?
Se pravi nekako bi mel:
- Obveznice in depozite kot male obresti ampak varno
- crypto kot velik riziko ampak opcija velikega donosa
- potem pa neki srednjega, srednji riziko in srednji donos bolj za varcevanje ke do 60 leta
Jaz sem pisal na 3 (ilirika, nlb, nova kbm). 2 od teh (nlb in nova kbm) moras fizino it v poslovalnico za odprtje trgovalnega racuna. Pri iliriki vse lahko opravis online. Cenovno so vsi zelo tam tam, par eur razlike.
Pri 10k te pride vse skupaj dobrih 60 eur. Se pravi po 3 letih imas nekje 950 eur.
Jaz bom to uredil prek Ilirike. Porocam kako bo slo
@Jest on prvi podcast je bil objavljen preden so bili znani podatki. Tudi v podcastu povedo, da obrestna mera se ni znana, ni znano kako kupit, .... kar pa je potem cez par dni bilo vse znano. Je pa vseeno dobro za poslusat.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ah, zame nikol ni konec sezone Edino kar mam pogoj je da je nad 0. Januarja sem enkrat sel pa je blo -5 in ni prijetno
Povezava za deljenje
Deli na druge strani