Skoči na vsebino
Avto za osemdesetletnike ...
Napisano
pred 2 minutama je Janez007 napisal:

Kje odpre aplikacijo? 😂 

V tvojem primeru drži tipko 1, da prikliče vsevedega Janeza in mu nato sporoči, kje se nahaja in kam je dal/a kabel, Janez007 pa s svojega pametnega telefona aktivira (in plača) polnjenje. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je Janez007 napisal:

Cenovni razred je okoli 25.000. Začela sta razmišljati okoli 20, po pol leta se razmišlja tudi že o 30. 😃 Ne vem, če so ti kabli za starejše ljudi??? Sploh pa kakšne polnilnice, pa kartice, ...

Grem kar po vrsti:

1) To je fantastično, če je toliko sredstev, se lahko že malo zmišljuje. Jaz sem imel precej bolj omejen budžet, zato sem poiskal kar najboljšega malo rabljenega.

2) Glede kablov: ne more nič zajebati, ker ga lahko vstavi samo na en način. Medtem ko na bencinski lahko vstavi ročko z napačno vrsto goriva.

3) Glede polnilnic in kartic: v Sloveniji imaš praktično samo dve "struji" - Petrol ali pa Gremo na Elektriko (bi rekel, da ta dva pokrijeta 95 % vseh polnilnic, če ne celo več). Torej imaš dve kartici - ali pa sploh nobene, ker je vse v aplikaciji na mobilnem telefonu.

Kako to zgleda v praksi? Prideš do polnilnice, povežeš kabel (ozr. ga vstaviš v avto), odpreš aplikacijo z istim imenom kot je na polnilnici, počakaš sekundo ali dve, da po lokaciji pogrunta, kje si, in nato samo še klikneš 1 ali 2 (št. priključka, kamor si se povezal). In že letijo elektroni. Končaš lahko s klikom v aplikaciji ali pritiskom na polnilnici, kjer se potem stvar obračuna in trga iz kartice (ki si jo predhodno shranil v aplikaciji).

Starost: bliže 70 kot 60. 😃

In ne, niso ji blizu niti pametni telefoni, računalniki, IP TV ...

Do kakega leta nazaj tudi MMS ni poslala, samo kako igrico je igrala.

V bistvu je treba starejšim stvari samo pokazati in jih pomiriti, da ne morejo nič zajebati. Torej, da izgubijo strah pred novostmi. In potem se na nove/boljše stvari zelo hitro navadijo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je NevLado napisal:

Starostnik pri 80 se bo težko navadil avtomatika, sploh pa električarja.

Dalje.

Ne drži.

Veš, kako je odreagirala moja mati? Takole:

- A si ti ziher, da bom jaz to znala?

- Do bom temu kos?!

- To zagotovo ne bo zame! To je za vas tamlade.

... in po 15 prevoženih kilometrih ...

- O, to je pa "izi".

- Kako zdaj deluje oni tempomat?

Pa po parih obiskih se zdaj tudi javnih polnilnic ne boji več. 😃 Ravno včeraj mi je poslala MMS, kako je nafilala baterijo do 100 %.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Glede na to, da sem bil pred mesecem dni v zelo podobni dilemi, ti lahko priporočim le mojo rešitev.

Električni avto! Zakaj? Poglejmo:

- ker so avtomatiki (80 letniki in šaltanje)

- ker imajo veliko pomagal (če že delajo kake napake)

- ker odpadejo dragi servisi (sploh ker se delajo samo kratke razdalje)

- ker bodo navdušeni nad uporabniško izkušnjo

Tako da bi jaz na tvojem mestu gledal v smer:

- Twingo electric

- Smart ForFour EQ

- Volkswagen e-Up

- Škoda Citigo-e

- Renault ZOE

ali kaj podobnega.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 32 minutami je Slivka napisal:

Še tako močan nosilec se da zlomit, če imaš dovolj veliko silo.

Po več kot petnajstih letih dela v bolnici sem dal odpoved...

Ne sekiraj se, za pride in delavne ljudi se vedno kaj najde.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Android TV box
Napisano

Pa dejansko veš, kje je težava?

O kakem boxu govoriš? Usmerjevalniku (router) ali TV-škatlici (set-top-box)?

Ker jaz imam na periferiji tudi A1 VDSL in brez težav delata dva televizorja in internet.

Predlagam naslednje: v nastavitvah usmerjevalnika poglej, s kakšno hitrostjo se ti stvar sploh sinhronizira in potem kliči na podporo, če ti dvignejo hitrost (na oglaševano v paketu ali čim višjo), češ, da ti ne delata dva tv sočasno.

PS: Lahko pa tudi ugasneš ali vsaj omejiš torrente na računalniku, to vsekakor pomaga pri VDSL povezavah. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano

Komur se ne vozi v Grčijo, ima praktično od maja do oktobra cel kup nizkocenovnih letov iz bližnjih letališč (VCE, TSF, GRZ ZAG) na grške otoke. Cene (primerljivih) namestitev so nižje kot na Hrvaškem, edino rent-a-car se je v času korone noro podražil (ker so pač ponudniki imeli premalo avtov za vse turiste). Bi ugibal, da bo letos situacija z izposojo vozil vendarle nekoliko boljša ... in s tem tudi nižje cene.

Aja, pa hrana je super, posebej morska je bistveno ceneje kot na Hrvaškem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 21 minutami je SpEkTr napisal:

Kako si pa sicer zadovoljen z RAV4? A to je 2.5 motor + dobre 4khw baterija? Ti uspe dosti časa voziti na električen način? Meni se to dopade, da ni tega vtikavanja kablov :)

Ja, samopolnilni hibrid je.

Torej 2.5 bencinar + majhna 1,6 kWh baterija + CVT menjalnik. Vse dela samodejno ...

Na elektriko lahko vozi do nekje 2 km po ravnem, pa pač povsod, kjer gre navzdol. 😃

Preklapljanje med pogonoma je precej nežno, če se ravno ne zgodi "kick-down".

V glavnem največ časa na elektriko preživi v mestni vožnji in pri nizkih hitrostih, takrat ti tudi največ privarčuje. Ob ne preveč zahtevnih speljevanjih tudi speljuje na elektriko. Po avtocesti pa razen spuščanja plina pred kakšnimi tuneli in območjih z deli na cesti ves čas deluje bencinski motor, se pa na instrumentih vidi, da mu pomaga še električni. Sicer pa se lahko kratek čas tudi 100-110 km/h pelje na elektriko.

Mene, ki rad hitreje vozim, občasno jezi CVT menjalnik, ker se pač motor dere, ko želiš nekaj več od njega, ob normalni vožnji pa tega sploh ne opaziš (mogoče kakšno hitro vključevanje na AC in/ali odločno prehitevanje).

Je pa velik plus nizka poraba, ki je na letni ravni 5,9l/100 km (po računalniku, ki je precej natančen), kar se mi zdi odlično za tako "kravo od avta", ki čez palec 80 % kilometrov še vedno naredi po avtocesti.

Za razliko od večine drugih proizvajalcev ima celo gumb, s katerim mu vsiliš "EV mode", če je le dovolj polna baterija. To mi je recimo prišlo prav pri plezanju po grških makadamih - na poti do plaže (navzdol) se je lepo napolnil, nazaj (gor) pa počasi in na elektriko.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 18 minutami je SpEkTr napisal:

Suma sumarum je pa koliko potem na koncu ? 3 jurčke je dovolj?

Ja, ravno nekaj takega je moralo biti.

pred 19 minutami je Jest napisal:

Kje ti je pa uspelo dobiti RAV-4 hibrid? VIP (Veze In Poznanstva)?

Ne, to je pa kar lepo prvi avto v gospodinjstvu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano
pred 11 minutami je Jest napisal:

Pa nisi sel z Mazdo? :D 

Ne, niti na pamet mi ne pade, da bi šel s trojko, je prenizka. Ali pa bi pač moral pakirati povsod tam, kjer se asfalt konča in presedlati na "peš hondo". 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano
pred 10 urami je AmpeR napisal:

Ima kdo kako idejo, kam se splača it?

Ker ti vožnja več kot očitno ni problem, predlagam Grčijo. Mogoče ne boš nikoli več želel na Hrvaško. 😃

Jaz grem vsako leto, sicer večinoma z letalom po različnih otokih, lani pa sem šel tudi z avtom - 3 tedne, 4.000 km po zahodnem delu. Obiskal tudi tri otoke, in sicer Lefkado, Kefalonijo in Paxos (Krf sem nalašč izpustil).

Priporočam Kefalonijo, ker je ravno toliko odmaknjena, da tudi sredi poletja ni hude gužve, tja vglavnem priletijo angleški turisti. V tednu dni nisem srečal druge slovenske tablice na avtomobilu ... Lefkada je tudi lepa, ampak tja se zgrnejo vsi Balkanci plus Italijani (pač vsi, ki nočejo dati za trajekt) in je nenormalna gneča. Paxos je pa zelo lep, a miniaturen, butičen in presneto drag. Mogoče skočiš za 2- ali 3-dnevni obisk ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

Hja, pa boš moral pogledati račune, če ne želiš odpirati škatle.

Sicer pa poglej, kakšni sta max. poraba procesorja in grafike, to sta daleč največja požeruha, vse ostalo je "za okras". 😃

Sicer pa kakšni no-name 500W, 550W ali celo 700W napajalniki so bolj 250-300W v praksi, mogoče imaš zato težave ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano
Pred eno uro je Slivka napisal:

Petek 13. je boljši kot katerikoli ponedeljek...

Ej, ne vem, če bo držalo.

Jaz sem bil včeraj na toilko "življenjskih preizkušnjah" kot že dolgo ne ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Kakšno uro nazaj nesreča pri Gozd Martuljku ... na hitro je zgledalo, kot da je akter zletel s ceste na polje.

Bila pa je rdeča Mazda 6 karavan (2013-2018, če sem prav videl), ki ima sedaj nekaj krajši "smrček".

Kdo od tu?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano

Moja dva centa: Applov ekosistem sicer deluje, a je močno močno precenjen.

Ne razumem, čemu bi za pametni telefon dal 1400, če telefon za 300-350 evrov drugega proizvajalca deluje vsaj tako dobro.

Potem pa še take neumnosti: normalen original polnilec 30€, kvazi hiter polnilec 70€. Razumem, ovce se strižejo. Ampak na trgu dobiš hitrejši (od Applovega najhitrejšega) polnilec za 7€. In to ne tak, da se ti vtičnica vžge, kar skrbi našega Janez007. 😃

Meni osebno je najbolj všeč Xiaomi (ampak samo modeli s Snapdragon procesorji), pa še to predvsem zato, ker imajo neverjetno dobro in veliko skupnost uporabnikov, ki razvije marsikaj. Tako so poleg odlične tehnične zasnove stvari hitro nadgrajene, sfrizirane itd. In tako stvar postaja čedalje boljša.

ČE imate Xiaomi telefon, si oglejte ROM-e na Xiaomi.EU. Predelani in optimizirani za Evropo, priporočam.

Kdor pa ima rad predvsem bliskovito hitro delovanje in res dolgo avtonomijo baterije, pa priporočam "olajšana" sistema SparkOS in ArrowOS.

Na zdaj že tri leta starem Mi 9T deluje SparkOS Android 13.3 - stvar "leti".

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mobilna telefonija
Napisano
pred 14 urami je Z M A J napisal:

Redmi 9T

9T ali Mi 9T?

No, slednji je tudi pri nas doma ...

Tole naredi:

- naloži zadnji firmware (dobiš na

MIUIROM.ORG

Download the latest version MIUI. Official stable firmware Recovery ROM, Fastboot ROM, OTA Updates for Xiaomi, Mi, Redmi, POCO...

- naloži SparkOS (

SPARK-OS.LIVE

SparkOS is an AOSP based rom with customizations, mainly focused on stability and most of all smoothness.

) ali Xiaomi.EU ROM (https://xiaomi.eu/community/threads/miui-13-stable-release.64441/)

in potem še s prejšnje povezave LMC in Shamim kamero ...

To je praktično največ, kar lahko iztisneš iz (vsakega) Xiaomi telefona. In mu vdahneš novo življenje.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Ali pa tole:

WWW.ZURNAL24.SI

Toyota bo v luči višjih cen materialov, pomanjkanja mikročipov in zmanjšanih prihodkov povečala cene avtomobilov v Evropi in ZDA.

Pa Toyota je letos že objavila mislim da vsaj 8 cenikov (praktično vsak mesec novega z višjimi cenami) ...

Sicer je pa do neke mere logično - če se cene hrane skoraj podvojijo, se bodo tudi avtomobili ustrezno podražili (in vse ostalo).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.