Hmmm, 8.let in pol......res ne vem kaj je alternativa, bom kar obdržal da bo imel sin čez 5.let prvi "ornk"wagen...heh....pol pa ne vem, upam da bo kaj pametnega na voljo....
Kolega je začel z Peugot 206 S16, potem je šel na Hondo Prelude, nato na Audi a3 sportback 2.0tdi, nato pa na VW :)....(tiguan 2.0. dizel gate pred 12.leti dal zanj 40k €), nato se ga je znebil po 1.letu, šel na Toyoto 2x, ter sedaj na novo Škodo (1.0. tsi).....od vseh je rekel, da nikoli več ne gre na VW (vsak obisk servisa ga je stal med 500-1000€, in to 12.let nazaj....).....tko da....če nimaš sreče potem je najbolje da se VW čim preje znebiš....
jaz sem pred 6.leti, ko sem vse kupoval na novo naredil doktrosko dizertacijo in v osnovi sem šel v izbor bosch vs. siemens.....na koncu vsega sem ugotovil, da je bosch za cca.10-20% cenejši in so mi pojasnili, da je bosch delan za vzhodni trg (torej SLO), siemens pa za zahodni in zato višja cena.....ker sem se res poglobil, je bila razlika v kataloški oznaki mogoče samo ena črka/številka :).....kakorkoli, potem sem se odločil za bosch in garancijo 3+2 in trkam na les :), sedaj po 6ih letih vse še dela bp (v sklopu garancije sem na pralnem stroju menjal nek senzor za vodo in na hladilniku, ki je no frost neko cev zadaj, ker je kot piše večina "piskal", kar sem sedaj sam ugotovil, da se mi to dogaja, ko so spodnji trije predali zmrzovalnika prazni....če so polni teh zvokov ni, torej hladilnik malo dela pod večjo obremenitvijo, ne vem če je to kaj res....). Aha, kar nisem vzel Bosch, takrat so bile moderne črne nape z steklom in bosch je imel model, ki je stal cca.1500€ medtem sem vzel mercedeza med napami faber in mi ni žal (isti dizajn za pol cene boscha...heh). Je pa za moje pojme tako, da kot večina piše....meni je šlo najbolj, da imam vsaj poenoteno in ne da imam vsak aparat svojo firmo (čeprav so že takrat mi svetovali da je libher bistveno boljši hladilnik kot bosch)....miele pa je bil takrat podobno kot bi danes kupoval avto....bmw, mercedes, audi rang.....zakja že, če je mazda/honda bolj zanesljiva
Tudi jaz mislim, da je Rogla v formi, sem včeraj gledal etapo in se je v zadnji resen klanec, ki je bil cca.35km pred ciljem z lahkoto peljal supaj z Yates-om, vmesnega sprinta za bonifikacije sploh ni šprintal :), na koncu na cilju se jim je pa tako lagano odpeljal, ta je zgledalo, kot da je samo noge malo pretegnil.....se je videlo, da je Rogla čisto druga liga proti Yates-u, Vlasovu......Jonas, pa pomojem težko če je povsem "okreval" po TDS, podobno je bilo s Pogijem, kjer je bilo na SP opazno vidno, da je "skurjen"....in ni imel časa za regeneracijo....tako da upajmo na najboljše, ta tedenska dirka pa za Rogliča ne more biti pretežka, da bi ga zaradi tega na Vuelti zmanjkalo (no vsaj tako jaz mislim, kar sem včeraj gledal)....bomo videli danes, ko je zaključek v klanec s 5%, če jih bo odšprintal v cilj....(če ne bo kakega pobega).
O rata rata, zato je pa tolk bolj nevarno, da se nasankaš. Mal po Youtube pogley kako to spucajo, da ti ni nič jasno.
točno tako, tudi totalke , kjer bi rekel, da je avto za na odpad sestavijo tako da zgleda kot nov (tudi yt, predvsem poljaki, rusi so majstri v tem....).
Imam 7 let staro Kronotermovo toplotno crpalko zrak-zrak. Do sedaj delala brez problemov, zelo zadovoljen. Danes mi je v glavi kliknilo, da mogoce rabi kaksen preventivni servis.
Zanima me ali kdo ve če moram naročiti kakšen servis.
jaz imam doma sicer zrak - voda, in sem (kot je bilo priporočeno) po 5.letih naročil serviserja, ki je prišel, pogledal pritisk, in rekel, da je vse OK ter za to zaračunal 50€ :), tako da če imaš zunanjo enoto tako, da ima dovolj prostora za zrak (nimaš kakega grmovja, itd. zraven) mislim da kakih hudih servisov na teh napravah ni.....tudi kolega, ki je naknadno vgradil toplotno in jo vezal na "staro napeljavo" na radiatorje ni klical serviserja več kot 10.let in mu zadeva špila bp.....on vse kar naredi zunanjo enoto osvobodi zunanjega "zelenja", ker ima tam cel kup enega grmovja.....
Za otroško sobo bom dal izdelati po meri pisalno/delovno mizo in me zanima, če kdo pozna kakega mizarja na Gorenjskem koncu (najraje okolica Kranja, ker nekomu iz Jesenic se verjetno ne bo dalo hoditi v Kranj....) in da je dober ter ni poleg tega, da je mizar zraven še zlatar :). Vsak info. dobrodošel in hvala!
a ta podatek "avg.power" 137W kaže tako popularne kolesarske "vate" (W/kg) in jih Roglič in Pogačar obračata 500+......ali je to nek drug podatek, samo toliko za info.me zanima?
Po domače povedano,tole imaš zelo slabo zavarovanje. 70k € ni nič v orng poplavi🥴
za poplave kot so bile v savinjski dolini in črni, ti ne pomaga niti 250k€ zavarovanje.....za moje potrebe več kot dovolj, ker sem na lokaciji, kjer poplav ne more biti, niso niti fizično možne (sploh pa ne takih ki so bile)....
velika krivda je tudi na občinah, ker včasih so (v času yuge :)) obstajala t.i. poplavna/izlivna polja, kamor so se naše velike reke lahko brez težav izlivale v primeru več vode, brez težav za ljudi.....potem so seveda občine taka področja razpar-celirala, naredila zazidljiva območja z ureditvijo kanalizacije in odvodnavanja za normalno deževje (vse seveda spet za profit občine), ne pa za povodenj kot smo ji bili priča, in ljudje veselo kupujejo gradijo, ne vedoč, kaj je bil namen tega območja pred 30+ leti.....če ne dobiš kakega prijaznega domačina, ki je star 60+let in ti pojasni zgodovino, kupiš brez vedenja.....in potem pride taka okoliščina kot v petek in je drama. Zavarovalnice so pa itak samo "profit" organizacije in gledajo ter iščejo samo optimalne pogoje, kako z čim manj inputa, dobiti čim večji outcome.....tudi če imaš full kasko zavarovanje za bajto je zelo pomembna zavarovalna vsota, kjer če ste pozorni je njihova default vrednost zelo nizka, če jo želiš dati recimo na 200k€ ali vsaj približno vrednost bajte, zelo doplačaš, po drugi strani ti seveda vedno zraven prodajo produkte, ki nimajo veze.....pod črto, če nimaš koga, ki se s tem ukvarja ali da poznaš osebno agenta, potem, je skoraj zelo težko imeti res idealno/primerno zavarovalno polico.....jaz imam posebej dodane dodatne nevarnosti do vsote 70k€ in za to mislim sem doplačal 270€....(pri čemer spet poplava ok za 70k nekaj saniraš, ne vem zakaj imam lom keramične plošče ali snežni plaz, ki ga res ne more biti za isto vrednost ?!? )
👍, mi smo bili v "mestu" no bolj vasica Lassi, cca.20min od letališča, majhen družinsko voden hotel, vse dosegljivo peš....z avtom pa potem cca.45min do njihovih znamenitosti bodisi proti S ali V.....
Malo potopisa po 8.dnevnem dopustu (GR-Kefalonija).....super otok zelo razgiban. Kaj naj rečem, po 12.letih sem bil ponovno v GR in mislim, da imam za naslednje leto že izbrano lokacijo za dopust . Bili sicer v vročinskem valu, temp.mislim da so bile med 35 in 40, ampak je bilo za zdržati v senci in hladnem pivu :)......2.dni v ob hotelskih plažah 5-15min peš, nato smo imeli 3.dni avto (vzel sem Puntota, 200€ z njihovim kasko zavarovanjem, kar je krilo vse razen izgube ključev.....avto sicer 50€ na dan) in potem ponovno 3.dni obhotelske plaže. Hrana (zajtr sami, snack za lunch time na njihovih plažah, ker je prevroče za kosilo, večerja vsak dan zunaj v restavraciji), kjer me je čudilo, da karkoli sem se trudil naročiti, nisem presegel 70€ :).....normalno pa smo plačali med 50-60€.....
Bistvena razlika in kar me je takoj navdušilo napram HR....na plaži nobenega SLO, v hotelu samo 2 SLO (ostali se porazgubijo po drugih hotelih), na vseh plažah FREE parking, na nekaterih celo free marele in ležalniki, tam, kjer pa je za plačati pa za cel dan 8-12 €, razen na eni plaži (antisamos), kjer je žena težila, da želi tendo (20e)....in seveda, ljudje umirjeni, prijazni, sploh v restavracijah, in na vseh lokacijah, ki smo si jih ogledali in so bili plačljive vstopnine, so nas vprašali iz kje smo....in dali family discount.....res se počutiš kot turist , brez občutka, da te na vsakem koraku "nategnejo"....bencin imajo po 2 €, na koncu sem plačal 50€.....kar je na koncu največji minus.....čakanje v LJ na avion, check-in......letalo, in potem nazaj....sem malo gledal uro, vse skupaj še vedno vzame 5h v eno smer....(sam let pa recimo samo 2h)....za tja ni bilo težave, malo se mi je vleklo za nazaj.....pa da ne bo samo tekst, še nekaj slik....Overalll - Priporočam, če ima kdo namen zahajati na ta otok!!!. Aha še budget, vse skupaj, z parkingom na LJ v garažni hiši in vsem ostalim cca.4k€. Še nekaj slik njihovih znamenitosti:
Tole je bilo v petek v lokalnem kinološkem društvu, hvala bogu samo materialna škoda, ko vidiš to v živo, si ne morem predstavljati, kako je tam kjer je res na hard situacija, kar vidim po TV....pri nas je ta potok poleti suh "graben" ob normalnem deževju je mogoče 10-20cm vode....v petek je bil pa ponoren hudournik....noro kaj dela voda/narava....s pomočjo gasilcev, ki so pumpali vodo z 2 črpalkama, smo po 2h zadevo sanirali....v kleti pa je bilo pred teg cca.80cm vode....
Sem popolnoma enakega mnenja! Jaz bi vzel klimo in se hkrati po potrebi tudo hladil ali pa ogreval....👍😉
Imam pa eno vprašanje oziroma 2,na kaj se ti ogrevaš?
Poznam večino slabosti in prednosti ogrevanja pa razmišljam o dveh možnostih ogrevanja; TČ in split klimatskem sistemu. Prva bi me stala 10- 12kw cca 10000€ in menjava radiatorjev po celi hiši 10 kom za 160 kvadratov,cca 2000€.
Druga pa montaža 6tih split klim.sistemov cca 7500€ (odvisno od znamke) in za kopalnici 2 IR panela cca500€. Stroški za radiatorje odpadejo.
jaz bi rekel (pa nisem ne strojnik, ne arhitekt), ampak iz svojih in drugih izkušenj....kolega ima 50.let staro bajto pa so šli pred 15.leti na TČ in ohranili radiatorje....brez vlaganja v izolacijo in ostalo je imel nižje stroške kot z kurilcem....sedaj je vse prodal. Ko sem sam še živel v Postojni, sem bil tam v času žledoloma, kar je bil najhujša mora, kar sem doživel sam (razen tega kar je sedaj v primeru poplav)....tam je bilo ogrevanje na butan/propan plin (ne zemeljski) , kar je redkost, in se izjemno drago...ko je vse odpadlo in so če nekaj dni vzpostavili elektriko, tega plina seveda še ne....sem imel v stanovanju 80m2 klimo....gretje na klimo za moje pojme no go na dolgi termin, za ogreti prostor ok, ne pa da boš s klimo grel v zimski sezoni....doma imam sedaj TČ Daikin zrak-voda, in za poleti klimo (Daikin) - 1 zunanja, 2 notranji enoti, ki jo uporabljam izključno poleti za hlajenje.....TČ kot rečeno za moje pojme je zakon....
1. ko grem na morje ne gledam na denar, ker grem na dopust, in če bi še tistih bogih 14.dni ko grem na morje gledal na denar bi bil doma
2. hrvaška:grčija; zame pod končno črto osebno zagotovo grčija, čeprav sem bil zadnji 10.let na hrvaškem in to mislim da se bomo vsi strinjali tudi hrvaška ima svoje prednosti (meni osebno, ko sem imel majhnega otroka, kam boš šel z avtom , vozičkom, druagam kot na hrvaško, ker je najbližje, najlažje za organizaicjo, itd....).
3. če bi primerjal tri destinacije grčija:hrvaška (kjer sem bil vsaj 2x, rab, brač, pelješac), bi rekel, da mi je od hrvaške najbolj všeč brač in tja bi (bom verjento) še šel....ni tako zelo daleč, trajekt vozi malo časa, otok je super in še vedno ne preveč skomercializiran (razen bol, kjer sem bil samo 1x in potem nikoli več)......ker v grčijo ne greš z avtom (imam tudi kolege, ki se vozijo, meni osebno se to ne da), pa imaš potem vsako leto na voljo druge destinacije in je vedno kaj novega. Zame osebno po vrstnem redu, kar sem bil v grčiji Skiatos, Samos, Lefkas, Kos (in upam, da Kefalonija letos pride med prve 3 :))
4. meni osebno je pri hrvaški najbolj odbijajoče, ker je dol x slovenceljev in vse kar ne želim, da imam v apartmaju/na plaži za soseda slovencelja, ki ima 1000 težav z otroci, ženo, prijatelji in kot je že napisal @skritikrt, da želi, da se družim z njim v lokalu in poslušam njegove nebuloze, ki me niti najmanj ne zanimajo
5. zato je tujina v primerjavi z hrvaško še vedno meni osebno boljša, ker je manjša verjetnost, da dobiš slovenske ego/wannabe majstre, ki jih seveda na dopusti ne potrebuješ, heh....
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
cona 4 in 5 v osnovi nista "dobri", razen če se za kaj specialnega pripravljaš, za normalno rekreacijo je najbolj priporočljiva cona 3....
Povezava za deljenje
Deli na druge strani