Skoči na vsebino
Jamralnik v2
Napisano

Uf danes zjutraj pa je fanj ruknilo. Strela. Sosedovo ulico vse priključeno na štrom sesulo. Bil direkten udar v dimnik. Sesulo stebre od portona, napušč od strehe.... Šrapneli so leteli par deset metrov na okrog. V hišah pa TVje, pcje, naprave, TČ.....

Na desettisoče € škode...

Pr meni tokrat na srečo vse ok.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Agregat za rezervno napajanje stanovanja
Napisano
pred 2 urama je mazdaman napisal:

A za sončnice pa ni rešitve, da bi home made z nekim odklopnikom delala otocno?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Žal ne. Če ni vseh treh faz in prave simetrije ter 50hz se inverter ne vklopi. Ravno tako optimizatorji ne pustijo nazivne napetosti iz panelov ampak samo 1V na panel. Ne vem pa, kej bi se zgodilo, če bi priklopil 3F agregat na sončnico. Pomojem nekaj bi skurilo....

Rešitev je, da en al dva panela prilopiš mimo optimizatorja direkt na nek dodaten regulator in naprej na 12V akumulator. Potem pa na 12V/230V razsmernik. 

Druge lowcost rešitve trenutno ne poznam. 

pred 6 urami je Janez007 napisal:

Zdaj pa poglejte, enak generator bi me v Sloveniji prišel 1.970 €, iz Italije pa 1.221 €. Torej 750 € razlike.  🙃

Sem pa želel nabaviti Honda EM30, ki tehta samo 32 kg, vendar ga ne dobim več nikjer, ti ta novi plastični pa po mojem (in tudi po priporočilu prodajalca) niso tako vzdržljivi.

image.png

image.png

A si naročil preko une IT web strani?

Cena je res ugodna napram pr nas.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je Janez007 napisal:

Tudi o tem sem razmišljal 🤔. Večina sosedov ne bo pripravljena na morebiten električni mrk. Bo si treba medsebojno pomagat. Najbolj bodo na udaru "moderna" stanovanja in hiše, ki nimajo nobene alternative ogrevanja, samo elektrika ali zemeljski plin, nič od tega ne "zraste" doma.

Ne vem kako je s sončnimi elektrarnami na strehah, ali imajo pripravljen mehanizem za otočno obratovanje? 

Sonče ala "samooskrbe" net metering ne smejo delovati, ko je izpad napetosti. To odpade. Imam pa sončno na strehi. Sem pa tudi v to smer razmišljal (ker sem štromar), da bi v primeru blackouta iz strehe povezal 2 al 3 panele na dodaten regulator za polnjenje akumulatorja in gor priklopil sinusni razsmernik. Imam enaga 2kW😆 in 500W sem pa sam naredil. Mogoče je tudi to ena rešitev.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je sportman333 napisal:

@Janez007; ti se pripravljaš na kameno dobo oz. 3rd word war, ampak če bodo Ruskoti spustili jedrsko, ti to (in vsem nam) nič ne bo pomagalo, edino par tisoč € boš odkartal, da se boš počutil varnega :), malo joke-a, ampak a to res rabiš imeti na zalogi....v času žleda, sem prebival v Postojni, in kdor tega ni doživel v živo (otroka sem v vrtec nesel z derezami :)), nima niti pojma, kako je takrat bilo....smo bili v novem stanovanju in svečkah :).....tistih par dni ko je bila totalna je----ba, smo šli enostavno na drug konec Slovenije, kjer ni bilo niti duha in posledic žleda.....ko smo prišli nazaj so že uredili generatorje in je bilo kot da se ni nič zgodilo....(p.s. ne vem, če se lahko danes pripraviš na NNP program....je za moje pojme preveč spremenljivk v igri....)

Bil službeno 2 tedna v Postojni. Res hudo. Takrat so ble že skoraj vojne razmere. Tavečji problem, ki me je "presenetil", da so hitro crkavali agregat. Pri ogledu pa ugotovil, da folk je kradel gorivo in agregatov. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Pred leti sem za društvo nabavil tega 

WWW.URNI.SI

Naziv HXC 3000 Maksimalna moč 230 V kW ISO 8528 3.00 kVA (*teor.- za primerjavo) 3.75 Motor...

In pelje vse stroje in tudi za DJ žurke je odličen. Prenosnik, mešalko, dig.ojačevalec.... Odličen je, ker je lahek in lahko ga ena oseba prenaša. 

Agregati do 3kW so načelona težki od 43 do 50kg. Nad 3kW pa skoči teža in nujno rabiš dve osebi za prenašanje. 

Za jamo pa sem nabavil podobnega dizel takega samo 

GITAS.SI

<p>Dizelski agregat s sistemom AVR – Avtomatske Regulacije Napetosti, ki je primeren za napajanje hiš, poslovnih...

6000kva. Super, ampak 150kg nimas kaj premikat.

Če ne tudi jaz razmišljam, da bi nabavil en 3kw agregat za nujne zadeve.

Sicer pa doma na dvorišču imam se 25kW dizel agregat imt motor star 40 let. Dela. Ta je za hude čase.... Ma spet smo tam. Če ni štroma ni trgovin, ni bez.čpralk in ni goriva... nič ti ne pomaga.

Kaj napajat z agregatom. Moje mnenje je, da pelje boljer za toplo vodo, fen za posušit lasje, grelec/kuhališče za kaj skuhat, luči, pumpe za ogrevanje, in še kake polnilce. Take velike porabnike pa vkljapljaš posamezno na agregat in ne vse na enkrat.

Mislim, da enifazen do 3kW je čisto dovolj za teke potrebe.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

AVR je čisto dovolj za normalne naprave. Ne rabiš inverterskega. Tudi čisto navaden brez AVR pelje vse, preverjeno. AvR je samo boljša regulacija napetosti.

Eno vprašanje. Kaj za boga rabiš napajane za PC in ruterje pa modeme?

Če pade blackout ne bo delovalo nič. Nič. Kamena doba....

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano
pred 51 minutami je Slivka napisal:

Ste zaplesali kakšno kolo?

tako zgleda. Prijeli so 103 migrantov. Zanimivo, da to ni v medijih. Ja to se ne dogaja... Če že pa se ne sme dati v javnost.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano

Fak no, kako bi se lahko najebal. 

Prejšnji teden naročim nekaj preko web Bike24. Normalno preko paypala plačam, dobim račun in email, da je bilo odposlano preko pdp. Po par dnevih pa dobim pripet email. 

Malo se mi je zdelo čudno, kako da me ni kurir dobil. Ok. Kliknem na Popravi naslov in me vpraša po novem naslovu dostave ter po znesku za plačilo cca. 2,8€. Način plačila pa kartica.

No pa smo tam. Kako prefrigana zadeva. Vse se je skoraj ujemalo edino klik mi je naredilo pri plačilu in domeni te falš web strani. 

Na tak način se lahko kar veliko folka najebe😲

Zajeta slika.JPG

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Evo nazaj iz Dolomitev. Noro. Kar tam bi ostal....

Te mašine so se pomojem prpeljale do IT kar z avijonom. Ne verjamem, da so šli vse po cesti.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sončna elektrarna
Napisano

Ni lih ogrevanje, je pa zelo zanimivo branje: 

WWW.DOMOVINA.JE

Cene elektrike gredo v nebo, premier Robert Golob pa napoveduje, da bo Slovenija draginjo napadla s...

In to tudi:

WWW.DOMOVINA.JE

V prvem delu intervjuja z mag. Leonom Valenčičem, ki smo ga na Domovini objavili včeraj, smo spregovorili o...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.