Mazda 5, Toyota Corola Verso, VolksWagen Sharan, Seat Alhambra, Fiat Scudo, ..., ..., ..., ... So ta vozila mogoče dobila primerljive naslednike? Ko prideš pred salon z Mazdo 5 in rečeš, da bi rad zamenjavo, pa ti povsod ponujajo SUVa (ker drugega nimajo) - kako ne bo upadla prodaja enoprostorcev? Najbolj žalostno pa je, da je najboljša alternativa Mazdi 5 - Dacia Jogger...
Pa ko je govora o ekologiji - smo gledali VoklsWagna Multivan.
Vsi politiki in ekologi kričijo, da dizli onesnažujejo okolje in da jih je treba ukiniti, in da so bee... een... eencii... Me kar trese samo, ko moram napisat... Torej ne-dizli (to bo šlo) sprejemljivejši od dizlov. Marsikje po Evropi je dizlom celo prepovedan dostop v mesta. Zdaj pa poglejmo tega VoklsWagnovega Multivana. Na izbiro sta dva motorja: dizel in ne-dizel. Oba imata prostornino 2 litra in oba imata turbino.
Dizel ima izpuste CO2 od 168 do 187 g/km.
Ne-dizel ima izpuste CO2 od 200 do 221 g/km.
Kdo je zdaj večji onesnaževalec?
Poraba?
Dizel porabi od 6,4 do 7,1 l/100km.
Ne-dizel porabi od 8,8 do 9,8 l/100km.
Poleg tega je dizel skoraj 2.700€ cenejši od ne-dizla.
Vsaj tako je bilo na začetku letošnjega leta, ko smo dobili kataloge, iz katerih to zdaj prepisujem...
In cena tega enoprostorca?
Sedite?
Še primite se, da ne padete s stolov...
Torej, dvolitrski turbo dizel, sedem sedežev, osnovni model plus nekaj dodatne opreme: električni pomik drsnih vrat, vlečna kljuka, rezervna pnevmatika, kamera zadaj, parkirni senzorji spredaj in zadaj, zatemnjena stekla zadaj (65%) in zavesice za kolesi, da pozimi pesek in sol ne peskata pragov (v hribih so malo hujše zime kot v dolini) pa zadeva nanese okroglih 56.000€. Brez štirikolesnega pogona, seveda, ker ga ta model sploh nima. In oprema tudi ni nekaj, kar bi lahko rekli, da se preseravamo. Če bi šli na "popolno bojno opremo", bi bila cena preko 62.000€ - še vedno brez štirikolesnega pogona...
Ne vem, kako je pri manjših družinah, a za velike družine je taka cifra zelo težko dosegljiva - če sploh...
In za primerjavo: enako opremljen Volkswagen Transporter pride 54.000€ - se pravi je kombi 2.000€ cenejši od enoprostorca...
Čakalna doba? Da že pozabiš, kaj si sploh naročil...
Če te oni pozivajo, da povej, koliko je vredna - najdi nekega cigana, da ti napiše, da je vredna 1.600€, in to nesi na sodišče. Pa naj se oni praskajo...
In če ne bodo verjeli, naj ta cigan vpraša dva svoja soseda, koliko je vredna. Tako lahko dobiš tri ponudbe in naj sodišče samo izbere najugodnejšo - na način javnih razpisov...
Tale stavek se pa bere kot: "šli smo na pogreb tašče, bil je res lep dan za izlet." 😟
No, če bi bil lep dan za izlet, bi se ustavili in si ogledali zadevo. Če drugega ne, bi vsaj z avtoceste malo bolje pofirbcal, o čem se gre. Tako sem pa nazaj grede, ko smo bili že skoraj mimo, opazil, kaj mi naš triletnik tako navdušeno kaže... In ker je bil tam nek krak kot od veternice, pa sinko je razlagal o veternici, sem domneval, da postavljajo še eno. Nisem bil pa prepričan. Lahko, da bi obstoječo popravljali...
Ja sedaj so dve tam. Baje ni noben okoliški prebivalec sploh bil obveščen in je samo "zrasla"
Jah, glej, če bi kogarkoli obvestili, bi se jih zbralo 100, ki bi bili proti. Najverjetneje istih 100, ki bi bili tudi proti vozilom na fosilna goriva, pa proti jedrski elektrarni, pa proti termoelektrarni, pa proti hidroelektrarni, seveda tudi proti ostalim vetrnim elektrarnam,...
Na protest bi se pa pripeljali z električnimi avti...
Tako jo bodo pa zdaj dokončali in bo služila svojemu namenu...
@Tilen5, v četrtek, ko smo šli na pogreb tašče, se mi je zdelo, da so na vrh Rebrnic postavili pol veternice. A kaj veš, a bo tista veternica, ki tam že stoji, dobila sosedo?
Saj če voziš Mazdo dizel, je to obvezna dodatna oprema. 😃
Aha, ja, seveda...
In nato svizec zavije čokolado - al kako je že šlo...
Sem imel Mazdo dizel. Pri 360.000 km je šla od hiše. Še vedno žalujem za njo in se zaletavam z glavo v zid, kaj mi je bilo, da sem šel prodat dober avto...
Sveti Peter kot ponavadi sedi pred nebeškimi vrati in čuva vhod v nebesa.
Nenadoma pa pred vrati nekdo potrka. Sv. Peter odpre in mali možicelj, ki stoji pred njimi, reče:
- »Zdravo, jaz sem Po ...«
In nato izgine. Sv. Peter zapre vrata in si misli: »Čuden tip!«
Čez par sekund ponovno zasliši trkanje. Spet je možic, ki reče:
- »Zdravo, jaz sem Po ...« In spet izgine.
»Idiot!« zamrmra sv. Peter, a preden se uspe ponovno usesti, spet potrka.
- »Zdravo, jaz sem Po ...« reče možic in spet izgine.
Sv. Peter jezno zaloputne vrata in se prične razburjati, da se ne bo nihče norčeval iz njega.
Pa pride Bog, mu položi roko na rame in reče:
- »Ne razburjaj se, Peter. To je Polde, ravnokar ga na operacijski mizi oživljajo...«
Psihiater je začel testirati pse, da bi ugotovil, če poberejo kakšne navade od svojih lastnikov. Vzel je arhitektovega, računovodjevega in pravnikovega psa.
Najprej je psihiater postavil arhitektovega psa v sobo skupaj z velikim kupom piškotov. Opazoval ga je skozi enostransko prosojno okno.
Arhitektov pes je iz piškotov postavil majhen nebotičnik, nekaj majhnih hišic okoli njega in majhen most.
Zadovoljen je doktor spustil v sobo psa, ki je imel za lastnika računovodjo.
Pes je razdelil piškote v dva enaka kupa, nato pa s premikanjem piškotov z enega kupa na drugega malo odšteval in sešteval.
V tem trenutku je bil psihiater pripravljen za zadnjega psa, odvetnikovega.
Na žalost je pes precej zamujal. Ko je končno prišel, je požrl vse piškote in si vzel ostanek dneva prosto...
- »Halo, je tam društvo za varstvo živali?«
- »Ja, kaj pa je?«
- »Pridite takoj sem. Tukaj neki nesramen pismonoša sedi na drevesu in zmerja mojega psa...«
- »Moj ortoped mi je lani obljubil, da me bo v dveh tednih postavil na noge.«
- »In? Mu je uspelo?«
- »O, pa še kako! Ko sem dobil račun za zdravljenje, sem moral prodati avto in sedaj hodim peš...«
Novemu zastopniku je uspelo zbrati ogromno naročil, zato ga direktor pokliče k sebi:
- »Zaupajte mi skrivnost, kako vam je to uspelo?«
- »Ah, ni vredno besed, ko mi hišna gospodinja odpre vrata, ji rečem: „Rad bi vam predstavil senzacionalen artikel, ampak je vaša soseda rekla, da si ga ne morete privoščiti“...«
- »Mama, danes spet najraje ne bi šel v šolo. Učiteljice se vedno derejo na mene, otroci se norčujejo iz mene, še čistilke me postrani gledajo...«
- »Le pojdi, sine, le pojdi. Navsezadnje si pa star 50 let in kot ravnatelj šole moraš dajati dober zgled!«
- »Kaj je vlak?«
- »Vlak je prevozno sredstvo in je kosmat.«
- »Kosmat? Zakaj pa?«
- »Zato, ker ga moj oče, ki se vozi z njim v službo, vsako jutro ujame za las...«
V podjetju, ki je tik pred propadom, tajnica reče direktorju:
- »Gospod direktor. Zunaj je neki moški, ki hoče na vsak način govoriti z vami.«
- »Naj počaka, medtem pa mu ponudite stol.«
- »To sem že storila, toda on hoče vse pohištvo...«
Dobim "vabilo", da prinesem na upravno enoto prometno dovoljenje, da notri vpišejo prepoved prodaje, ker smo dobili vrnjen DMV (blaznih 138€ in nekaj centov).
In je navedena napačna registrska številka.
Pa dajmo no, a niti na upravni enoti ne preverijo, kaj delajo, ampak samo stiskajo ENTER... Pa prekleta reč, včasih je vsakdo bil mojster svojega poklica - pa ne glede na to, kaj je delal. Vulkanizer, ki je snel gumo z avta, je spotoma pogledal, če imaš ploščice slabe ali pa če ima končnik ali ležaj zračnost. Sicer popravit ni mogel nič, ti je pa povedal. Zdaj pa niti uradnega dopisa ne znajo napisat brez da bi moral za njimi preverjat, če je točno...
So pa vsi na Faceboobu in ne vem kje še vse s stotimi "selfiji"...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
A da je upadla prodaja enoprostorcev?
A bejž no!
A so to sami pogruntal ali jim je kdo povedal?
Mazda 5, Toyota Corola Verso, VolksWagen Sharan, Seat Alhambra, Fiat Scudo, ..., ..., ..., ... So ta vozila mogoče dobila primerljive naslednike? Ko prideš pred salon z Mazdo 5 in rečeš, da bi rad zamenjavo, pa ti povsod ponujajo SUVa (ker drugega nimajo) - kako ne bo upadla prodaja enoprostorcev? Najbolj žalostno pa je, da je najboljša alternativa Mazdi 5 - Dacia Jogger...
Pa ko je govora o ekologiji - smo gledali VoklsWagna Multivan.
Vsi politiki in ekologi kričijo, da dizli onesnažujejo okolje in da jih je treba ukiniti, in da so bee... een... eencii... Me kar trese samo, ko moram napisat... Torej ne-dizli (to bo šlo) sprejemljivejši od dizlov. Marsikje po Evropi je dizlom celo prepovedan dostop v mesta. Zdaj pa poglejmo tega VoklsWagnovega Multivana. Na izbiro sta dva motorja: dizel in ne-dizel. Oba imata prostornino 2 litra in oba imata turbino.
Dizel ima izpuste CO2 od 168 do 187 g/km.
Ne-dizel ima izpuste CO2 od 200 do 221 g/km.
Kdo je zdaj večji onesnaževalec?
Poraba?
Dizel porabi od 6,4 do 7,1 l/100km.
Ne-dizel porabi od 8,8 do 9,8 l/100km.
Poleg tega je dizel skoraj 2.700€ cenejši od ne-dizla.
Vsaj tako je bilo na začetku letošnjega leta, ko smo dobili kataloge, iz katerih to zdaj prepisujem...
In cena tega enoprostorca?
Sedite?
Še primite se, da ne padete s stolov...
Torej, dvolitrski turbo dizel, sedem sedežev, osnovni model plus nekaj dodatne opreme: električni pomik drsnih vrat, vlečna kljuka, rezervna pnevmatika, kamera zadaj, parkirni senzorji spredaj in zadaj, zatemnjena stekla zadaj (65%) in zavesice za kolesi, da pozimi pesek in sol ne peskata pragov (v hribih so malo hujše zime kot v dolini) pa zadeva nanese okroglih 56.000€. Brez štirikolesnega pogona, seveda, ker ga ta model sploh nima. In oprema tudi ni nekaj, kar bi lahko rekli, da se preseravamo. Če bi šli na "popolno bojno opremo", bi bila cena preko 62.000€ - še vedno brez štirikolesnega pogona...
Ne vem, kako je pri manjših družinah, a za velike družine je taka cifra zelo težko dosegljiva - če sploh...
In za primerjavo: enako opremljen Volkswagen Transporter pride 54.000€ - se pravi je kombi 2.000€ cenejši od enoprostorca...
Čakalna doba? Da že pozabiš, kaj si sploh naročil...
A da je upadla prodaja enoprostorcev?
A bejž no!
Povezava za deljenje
Deli na druge strani