Nejc, glede tega da ti ne vozis z 0.2 v krvi je to samo to da ti ves kje so tvoje omejitve, velika vecina voznikov pa tega ne ve, te se po pa tisti problematicni in tudi znizanje vrednosti ne bo pomagalo, ker oni bojo v svojih oceh vseeno bogovi in nadvse sposobni, pa ceprov ze trezn ne zna pelat. Pomoje bi blo treba delati na nadzoru in kulturi voznikov da se bo kaj spremenilo.
In zato ker ljudje ne vedo kje je njihova omejitev, bi jim zakon postavil to omejitev.
Jaz tudi ne vem kako bi funkcioniral ?e bi se z avtom peljal 170kmh ?ez Karavanke, nevem kje je moja meja. Ve pa zakon,ki nam to hitrost omejuje . Vem,glup primer,dal sem ga samo za to,da prikazem poanto.
In da ljudje izvejo,da so pri enem promilu nevarni vozniki, to pomeni,da so sprva morali probati dejansko voziti s promilom v krvi...
Poklicni vozniki, torej tudi vozniki ?olskih avtobusov, imajo ?e sedaj dovoljenih najve? 0,0 promila...
?e pa grem jaz na obletnico mature in tam jemo ribo, pa zraven ribe pa? bolj pa?e "deci" belega vina kot pa "deci" jagodnega soka... Pa ne mi zdaj ugovarjat, da z enim decilitrom vina ?e ne bomo dosegli novo predpisane meje. Ker je to pa? precej odvisno od kilogramov. Vi mogo?e od enega decilitra ?e ne boste dosegli te meje, jaz pa imam najbr? nekaj 10 kg manj... Vseeno vem iz lastnih izku?enj, da sem pa? po ve?erji s prijateljicami in enem decilitru vina sposobna varno pripeljati domov.
Bolj kot promili je pa? po mojem mnenju problem razmi?ljanja. Dobro, ko je ?lovek enkrat ?e pod vplivom alkohola, itak ni ve? sposoben trezno razmi?ljati. Zato bi takrat pa? morali ostali prevzeti pobudo, da se takega pa? varno spravi domov. Ne pa, da se na policaje gleda kot na inkasante in je pa? najve?ji frajer, ki se, kljub temu, da je pa? ?e precej popil, odpravi z avtom domov. Ostali v gostilni ali pa na zabavi mu bodo pa ?e nasvete dajali, kje naj gre, da se pa? izogne policijski kontroli, namesto da bi poklicali policaje in jim povedali, kje in s katerim avtom se pelje, ?e mu pa? ?e niso prepre?ili vo?nje...
Ubistvu se na nek na?in strinjam s teboj, oziroma vem kaj ?eli? povedati,ampak poglejva ?e zadevo iz dveh vidikov.
Verjamem,da zmores varno peljati tudi po kozarcku belega vina. Verjamem,da zmoreva oba varno peljati 140kmh po AC in verjamem,da zmorem peljati avtomatika varneje od marsikaterega nedeljskega voznika brez telefona na usesu,tudi ?e bi jaz telefoniral med voznjo.
Ampak... Jaz bom vozil varneje ?e ne bom telefoniral, kot ?e bom. Varnej?i voznik bom ?e ne bom spil 2dcl piva,kot ?e bi ga. Varneje bom vozil ?e bom vozil 130kmh,kot ?e bi vozil 150kmh (?eprav bi tudi to hitrost zmogel obvladovati).
Zakaj se torej nebi potrudili,da bi bili na cesti najvarnejsa izvedba sebe?
Drugo... Oba veva da je med nami na cesti ogromno idiotov,debilov,kretenov... Eee...da ne bom okurcan zaradi sovra?nega govora;med nami je ogromno neodgovornezev, ki jim ponudis prst in vzamejo roko.... In tudi zaradi takih posameznikov MORAJO obstajati pravila. In ve? ko je hudih prestopnikov in bolj kot so te prestopki hudi, bolj morajo biti pravila jasna in stroga. Seveda ob HKRATNEM ozave??anju in predvsem ob HKRATNEM izvajanju nadzora,ampak, zaceti se mora pri pravilih.
Tudi sredi no?i je prepovedano iti cez rde?o pa tudi ce ni nikjer nikogar. Zakaj?ker je vecina ljudi preneumnnih,da bi zmogla oceniti kdaj je varno in ker bi to najraje po?eli tudi sredi dneva na Celov?ki.
Ti morda lahko varno vozi? po enem kozarcku (?eprav mi nih?e ne bo rekel,da nisi ?e bolj varna ?e tega kozarcka ni), ampak ljudje okoli tebe?
Jaz sem lani spil 2mali pivi,leto poprej pa Max 5malih piv v celem letu.
Glede na mojo tezo (67kg)bi mi 1pivo pokazalo koliko?0,2? Pa si prepricana,da bi bil takrat sposoben varne vo?nje?
Teko?ih 1000km in po Autobahnih ne bi bilo nevemkaj, ampak je bilo kar precej zastojev, pa itak je DE eno samo veliko gradbi??e, tako a kurckej od u?ivancije, razen ko sem karavana pognal do max. kar zmore (to pa je realnih glih malenkost preko 200kmh). ampak vsaj legalno pritiskanje.
Poznam ta ob?utek,ko sem v eni no?i naredil relacijo lj-celje-innbruck (?ez Italijo)-lj. Avto? Nissan Pathfinder letnik 05 (i guess) brez tempomata.
Sicer je ?e precej let. Soseda je imela invalidski pildek v avtu da je lahko parkirala kjerkoli, pa se je lahko ?e celo z biciklom okoli vozila. Medtem ko sem imel vedno cele kolobocije kako izvesti prevoz moje mame do dohtarja, po slu?ni aparat, ortopedske pripomo?ke... ker ni imela statusa invalida in se ni dalo parkirat dovolj blizu.
Nima veze s parkiranjem na invalidskih placih. Enkraten dogodek. Farsa je bila kako mamo dobiti ven iz bolni?nice. Takrat za?asno ni bila pokretna - bila je na invalidskem vozi?ku. Edino skozi slu?beni izhod bi jo lahko normalno dobil ven, vendar mi ga niso hoteli odpreti - kao ni po predpisih. Druga varianta bi bila vhod na urgenco kamor bi se edino dalo priti z avtom dovolj blizu. Tja mame nisem mogel odpeljat, ker invalidski vozi?ek ne sme iti z enega oddelka na drugega. Po ene dveh urah intenzivnega iskanja re?itev, kako mamo spraviti ven, je ena du?a od medicinskih sester kr?ila predpise in zapustila oddelek ter z invalidskim vozi?kom (ki sicer ne sme z oddelka) skupaj z menoj odpeljala mamo na vozi?ku skozi klini?ni center v gara?no hi?o na vogalu Zalo?ke in Njego?eve (tisto tadrago)
Na?e zdravstvo je to?no toliko v kur.., kolikor je v kur... na?a dr?ava. Se pravi, kar precej.
Ker poznam situacijo; na urgenci pusti? avto , gre? z vozi?kom ki je na urgenci po gospo na oddelek in si jo pripelje? do avta....
?e je gne?a na urgenci: avto ima? v parkirni hi?i, gre? pe? na urgenco , vzame? vozi?ek iz urgence ,gre? po gospo , jo zapeljes na urgrnco, po?aka tam 5' in ti pride? z avtom na urgenco.
Druga?e je mamica kar zadela ?ebljico na glavico. Edino tisto o klicanju policije ?e se nekdo vinjen ba?e v vozilo, tega ne bom ve? naredil ker me je ?e izu?ilo, bom drugi? raje pogledal vstran. Mi je varnost moje familije vseeno pomembnej?a.
Kar se ti?e klicanja policije, ko vidi? da sr nekdo pijan na?e v avto... Zgleda si imel negativno izku?njo? To je nekdo odpovedal tu; storilec ne sme izvedeti kdo ga je prijavil...
Te pa razumem...
Je pa res (in to ne leti direktno nate); dokler bo dru?ba javljala na Radio kje so kontrole in pijanemu folku v gostilnah rekla "pazi na policijo , je tam in tam"in potem gledala pijance kot najve?je carje ?e? "bravo da te niso ustavili", namesto ,da bi se njih "zatozilo"policiji in javili da se bo tam peljal en pijandur ter se na splo?no stigmatiziralo vo?njo pod vplivom alkohola.... No , do takrat se ne smemo ?uditi ,da je tako kot je.
Jaz sem ravno zato,ker mi je varnost moje dru?ine pomembna , neko osebo prijavil policiji,ko se je mrtvo pijana vsedla v vozilo... In so jo ?ez 1km ustavili in odvzeli izpit.... Verjamem in vem pa,da bi se lahko stvar zame tudi druga?e razpletla, ?eprav kot re?eno... Nebi se smela.
Ho?em povedati,da jaz moramo in moji sodelavci paziti,da ne spijemo kapljice alkohola v urah pred sluzbo. To, da ne pijem, je zgolj sre?a zame in mi pa? Mali olaj?a ?ivljenje s tega vidika
?e mo?ki spije kozar?ek ali dva, ne rabi nobena domov, takrat so vse lepe.
Saj to pravim; ostanejo zgolj lepe, grde ne obstajajo; so ?le stran...
Hmmm, ne vem samo ?lanek je pa? napisan ?isto realno, ?eprav gre v nekaterih delih mogo?e mal ?ez mejo. Kdor je alkoholizirn nasilen je pa? tak po karakterju a ga trezen ?e dobro skriva. Tako, da posplo?evat, da tak pride domov in terorizira familijo ni glih pravilo.
Kljub temu, da sem zelo proti alkotu, za ?isti 0,0 tudi sam nisem pa predvsem zaradi tega, ker je lahko ?e nekaj rum-kokos bonbonov verjetno dovolj, da ni 0,0 al pa kak?na ustna vodica oziroma kis v solati. Toda po drugi strani pa morajo ?e danes imeti 0,0 profesionalni vozniki in vozniki za?etniki pa se nih?e od njih ne buni kaj dosti.
Ne vem, ampak kako bi zagovorniki alkota za volanom reagiral, da bi njihove otroke vozil avtobusar z 0,5 promila. A bi dali otroka na avtobus ali ne? Sej ni ni? nevaren, saj to ?e ni pijanost, malce je bolj ?idane volje, si pa bo ja eno pivo/kozarec vina ali dva privo??il pri kosilu, saj se je nagaral, ko je cel dan vozil razigrano mularijo naokoli.
Mislim, da ga na tem forumu ni nikogar, ki bi zaupali otroka takemu ?oferju, tako da pa? lahko nehamo z dvoli?nostjo in re?emo, da alkohol pa? ni za volan in pika. Aja ?e pa kdo ?e vedno ne verjame, kako to zgleda v praksi naj si pogleda tiste ruske dash cam vide, kjer je vsak drugi v ro?icah, ko naredi karambol.
To?no to, jaz osebno sem za 0,0. Preprosto zato,da se pokaze,da alko in volan NE gresta skupaj. In naj bo za do recimo 0,2 neka minimalna kazen,ampak kot re?eno; naj se po?lje sporocilo: alko in volan=No Go!
In ja,jaz moram imeti v slu?bi 0,0. Torej 1dan prej moram paziti kaj spijem zve?er. In pred no?no ne morem spiti kozar?ek za zdravje.
Kar se ti?e ?lanka... Meni se ne zdi ?ez mejo. Pa? veliko ljudi ima te?ave z alkotom in ogromno ljudi je dejansko na to?ki,ko sredi dneva ne zna naro?iti drugega kot alko. Zjutraj ob 8h ko grem mimo Kafica...eni in isti pijanci dan za dnem z tretjim pirom v riti... Pije se za rojstvo,smrt in vse vmes.
In to ni Kul. Ja,ok naj se ga ?lovek napije. Ampak ne dan za dnem....
Evo,tole mi je dalo misliti; pravijo da obstaja ?e tretja;najte?ja pot. Iz Priole. Naj bi bila asfaltirana l.2006,ampak si ne predstavljam , kje naj bi bilo to.
Tudi jaz ne. Pa je parkiranje moja ?ibka to?ka; parkiral na zelenicah,plocnikih, tudi pajek mi ga je ?e odpeljal,ko sem sredi naliva za 5' pustil avto na parkingu za motorje...
Ampak vedno; tudi s slu?benim avtomobilom ko dejansko moram stranko pripeljati do vrat VEDNO gledam,da tudi ?e parkiram/ustavim na plocniku, pustim vsaj toliko prostora,da lahko invalidski ali pa otro?ki vozi?ek pride mimo...
Ampak,na parkingu za invalide.... Ni najmanj?e sanse ,da parkiran in obsojam to.
Ah dejno, zdaj si pa Ono vzel za referenco. Kaj pa ?e avtorica tak ?lanek napi?e zaradi potrebe po katarzi zaradi moralnega ma?ka ker po kozar?ku ali dveh prehitro da.
Nejc, samo ?e zdravljeni alkoholiki zganjajo huj?o gonjo proti alkoholu kot to po?ne? ti. A pa si kdaj ?e pomislil na pozitivne u?inke alkohola?
Nisem proti alkoholu, sem pa proti zlorabi le-tega... Amm... pozitivni ucinki... Naprimer? Da vidim kaj zamujam...
Nejc, tale fotka ponazarja mojo 'indijsko sveto kravo', kot je prijateljica poimenovala mojega stalnega sopotnika, hehe
Top. To je ko avto slu?i lastniku in ne obratno... Tiste pixne pa le fixiraj nekam pred voznjo, bognedaj dobiti tole v glavo med ornk zaviranjem ali, bognedaj, ?e huj?im pojemkom.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Jaz tudi ne vem kako bi funkcioniral ?e bi se z avtom peljal 170kmh ?ez Karavanke, nevem kje je moja meja. Ve pa zakon,ki nam to hitrost omejuje . Vem,glup primer,dal sem ga samo za to,da prikazem poanto.
In da ljudje izvejo,da so pri enem promilu nevarni vozniki, to pomeni,da so sprva morali probati dejansko voziti s promilom v krvi...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani