Ne da bi pametoval,vem pa nekaj o tem,ker delam v zdravstvu in vam povem zmernost v?portnih dejavnostih je pravilen nasvet,pa ?e to v razli?nih dejavnostih kar je dobro za celo telo ,da je razbremenjen dolo?en del telesa in pove?ana gibljivost na?ega telesa. Vo?nja s kolesom je pa vredu,saj jo priporo?amo pri rehabilitaciji kolenskega sklepa ampak ne pretiravat! Kolo je slabo samo glede na prisilno dr?o za vrat in hrbtenico zato je potrebna ?e kaka druga dejavnost,da razbremenimo vezi in mi?ice na tem delu telesa. Lp
Se strinjam. Fajn so tudi kaksne vaje za moc in stabilizacijo trupa. Sicer znajo o tem tudi predvsem smucarji marsikaj povedati, ko pride do poskodb sklepov (kolena), zaradi mocne prednje stegenske misice in zapostavljenih misic na "zadnji" strani nog... pa?; zmernost. Kot povsod v zivljenju.
In poslusati lastno telo. Jaz obozujem trenutke, ko sem na kolesu pa se veeeno znam ustaviti.
Na kratko sem bil v cetrtek in potem v soboto 6km lahkotnega teka in potem nikakor nisem bil taprav. Vikend frei, vceraj bi lahko sel na kolo ali te?. Pa nisem sel, ker izhajam iz tega, da sportam ker si zelim, ne ker bi moral... cel vikend prelezal in prelenaril in pasalo je.
No, vceraj zvecer sem komaj cakal danasnje jutro in kratko voznjo pred sluzbo... jebemu je pasalo...
A niso v?asih stra?ili da je tek strup za kolena? Saj to vem , da je .... Ravno zato je fotr (biv?i profi teka?)pri svojih 45ih letih presedlal na specialko....
Malo me bega, ker je videti samo dve zra?ni vre?i spredaj na armaturi. Tistih iz naslonjala sede?a in "zavese" ni opazit. Se jih le ne vidi ali jih dejansko tak avto nima? Ali pa se niti niso utegnili odpreti? Ali pa je bil avto ?e karamboliran, popravljen in uvo?en v Slovenijo?
Dobro opazujes... Zavese se sicer po trcenjih zelo dobro vidijo in tudi glede na silovitost tr?enja bi bilo za pri?akovati,da se bodo tu odprla....
Da se pohvalim, bicikl za dobre 3 jurje je poleg menjave shity diskov in bremz potreboval tudi zamenjavo vilic, ker original nikakor niso delale in tudi po ve? servisih v garanciji jim ni uspelo spravit zadevo v delovanje. Sedaj bicikel dobil rock shock-e, ki nikakor niso top, ampak, kar je najpomembneje - delajo
Dobra ?ola za drugi? da se pri nakupu bicikla ne ?para.
Sam ti res nima? sre?e s tem bajkom.... Jebemu,meni pri vseh mojih kilometrih 3x cenej?a stara specialka dela b.p. ?e ?esto sezono.... Od tega kar nekaj Zimskih razmer...
Ker je od mene res te?ko kdaj sli?ati da jamram po tem delu foruma ...sem se odlo?il da vseeno napi?em ker le ste?ka zadr?ujem in ?akam na najte?ji moment ki bo jutri ob 15h, ko bom pospremil ?e zadnji? enega od dveh bratov, ki se je v torek odlo?il kon?ati pot pri 28 letih ... :'(
Res je.... In elektri?na kolesa so se tudi ?e razpasla in so hudicevo hitra . Tako hitra,da te zlahka presenetijo.... 25kmh povpre?en nedeljski kolesar na lastne noge pa? ne vozi po centru Ljubljane... E-bike pa ja. In si misli?: Ah...saj je ?e dale?... Ja,je bil dale?,zdaj pa ni ve?...
Sem se tudi sam ?e 1x tako zajebal,ko je malo manjkalo,da bi ga dobil v bok kombija...
Dejstvo je, da se v prometu (pre)mnogokrat pokaze pravi karakter cloveka...
In sodec po videnem na nasih cestah smo res veliki agresivci...
Dejstvo pa je, da s(m)o kolesarji hudicevo ranljivi in da bi se tega morali v prvi vrsti zavedati sami. Po videnem med kolegi kolesarji, se tega redkokdo zaveda.
Par mojih ukrepov vprid vecje varnosti:
-izbira vpadljivih barv dresa in celade
-vedno spocit na kolo
-vedno z prizganimi KVALITETNIMI lucmi (bogokletno za marsikaterega cestnega kolesarja), sploh voznja proti soncu pozimi je zelo, zelo nevarna . Strosek za 2 signalni luci je 90eur... drobiz , ce to pomeni vecjo vidnost.
-ogledalo na vseh kolesih (?e bolj bogokletno za "prave"kolesarje)
-trening se za zacne na periferiji; dvigovanje avg.speed z divjanjem cez semaforje in po mestu je za idiote. Pravi carji dirkajo v klanec.
-ko vidim, da sem povzrocil kolono, se ustavim na dvoriscu, postaji..ipd. velika vecina se mi prijazno zahvali... upam , da bodo tudi zaradi tega bolj strpni do ostalih kolesarjev
-ko pridem do rdecega semaforja, kjer se pot nadaljuje po cesti,kjer bodo avti hitrejsi, se ne rinm na celo kolone,ampak spustim voznike mimo, sploh vozila,ki bi me tezje prehitela (kamioni,bus,prikolice...)
.
.
.
Zelo pomembno: nevarni so zaprti desni ovinki... zakaj? Jaz se matram 10kmh v klanec skrit v vrhu ovinka, avto se pelje tik ob desnem robu... in me vidi, ko sem pol metra pred njim...
Zato vedno ko slisim avto za menoj, se samozavestno, a defenzivno postavim proti sredini cestisca, ravno da me vidi in potem speezdim na desni rob...
Voznja tik ob robu cestisca? Nevarno... jaz se vozim 1meter od roba in v trenutku, ko me nekdo na knap prehiteva, skocim na desni rob in si s tem "kupim"pol metra prostora...
In pa najpomebneje... na nekaterih cestah me ne boste videli kolesariti; lj-kocevje, lj-trbovlje, grosuplje-racna... so sicer mamljive kar se tice tras,ampak... ne hvala... ozke, hitre in prometne...
Ja,ok... Ampak problem je v tem da ve?ina kolesarjev gre v extreme ; ali veselo klepetajo in ne jebejo gne?e za sabo ali pa se bojijo samega sebe in nesamozavestno vozijo 2cm od bankine,kreteni v avtih jih pa prehitevajo tik ob balanci,maneverskega prostora pa seveda ni...
?e bi se vsi kolesarji obna?ali tako,kot bi ?eleli da se ostali kolesarji obna?ajo ,ko so oni sami v avtu in ?e bi vsi avtomobilisti prehitevali kolesarje , kot da je na kolesu njegov otrok... Bi bilo vse druga?e..
Se pa sam (zelo uspe?no)izogibam vo?nje v skupini,ker marsikoga... Preprosto ... Boli qrac za vse ostalo,sploh ko gre pulz v vi?ave...
No,jaz sem lani pred kolesarjenjem v Alpah in Dolomitih iskal torbico za na okvir specialke, kamor bi dal recimo rezervno majico, ?e drugo rezervno zracnico, nekaj energijskih gelov in ?e kak?no malenkost od obla?il,hkrati pa sem ?elel, da ima mo?nost fixiranja telefona (eventuelno spremljanje navigacije).
Za?uda je bilo te?ko najti kaj primernega; zadeve namenjene za specialko so zelo,zelo majhne, 5 in ve? litrskih torb pa tudi ne rabim.
Na koncu sem za drobi? na?el zelo uporabno torbico v decathlonu. Na vsaki strani ima po 1predal,na vrhu pa prozoren etui za telefon. Vse skupaj sicer zahteva nekaj improvizacije . Jaz sem se zna?el tako,da imam med okvirjem in torbico zlo?en rezerven plasc. Zadevo itak uporabljam ko grem na ture dalj?e od 100km v spremenljivih razmerah,kot npr 2tedna nazaj ko sem bil v roku pol ure na Ucki na 5stopinjah in potem v Opatiji na son?nih 20ih stopinjah; takrat je pa? dobrodo?el vsak predal za imeti rezervne cunje...
Ni pa vodotesna in ?e moj osnovni huawei gre ravno komaj v etui...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Se strinjam. Fajn so tudi kaksne vaje za moc in stabilizacijo trupa. Sicer znajo o tem tudi predvsem smucarji marsikaj povedati, ko pride do poskodb sklepov (kolena), zaradi mocne prednje stegenske misice in zapostavljenih misic na "zadnji" strani nog... pa?; zmernost. Kot povsod v zivljenju.
In poslusati lastno telo. Jaz obozujem trenutke, ko sem na kolesu pa se veeeno znam ustaviti.
Na kratko sem bil v cetrtek in potem v soboto 6km lahkotnega teka in potem nikakor nisem bil taprav. Vikend frei, vceraj bi lahko sel na kolo ali te?. Pa nisem sel, ker izhajam iz tega, da sportam ker si zelim, ne ker bi moral... cel vikend prelezal in prelenaril in pasalo je.
No, vceraj zvecer sem komaj cakal danasnje jutro in kratko voznjo pred sluzbo... jebemu je pasalo...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani