Ja, res je. Zamolčal si pa, da je povprečna starost traktorjev v Sloveniji preko 20 let.
In traktor ni 'vozni park' ampak delovni stroj. Bistvena razlika. Tudi šoferji imajo tovornjake za 150.000€, pa se nihče ne vtakne v to, ko Klobasa in ostali štrajkajo. Pa je povprečna starost tovornjakov trikrat manjša kot je povprečna starost traktorjev.
Da pa je toliko traktorjev, pa ni toliko lenoba kmetov, da se jim ne da priključke menjat kot to, da stari traktorji niso vredni nič. Potem je pa logično, da ga za tak denar raje obdrži doma kot rezervo. Pa če je že možno, raje kot menjat priključke, zamenja traktor... Za tamestne: zamenjat priključek na traktorju je bistveno težje in traja bistveno dlje kot zamenjat USB-"priključek" na računalniku...
In kar se traktorjev tiče, si popolnoma zgrešil bistvo. To ni tako, kot da bi konkretno ti imel en avto za na morje pa en avto za v službo pa en avto za kurčit pa en avto za kruzat pa en avto za sosedom zavist ustvarjat pa en avto za... ampak je primerljivo temu, da bi konkretno ti imel en računalnik za preizkušat programe, en računalnik na svojem delovnem mestu, en prenosni računalnik za delo na terenu, eno 'tablico' za enostavnejša dela na terenu, en star računalnik za otroke da igrajo igrice,... Zate konkretno je računalnik to, kar je za kmeta traktor. Ni treba tukaj javno pisat ampak pošteno sam pri sebi preštej, koliko računalnikov imaš...
Ja, kmetje dobivajo subvencije. Ampak tale štrajk je zaradi divjadi, ki dela preveč škode ni pa odstrela in ker so njive preštempljali v travnike pa kmetom prepovedali oranje in podobno.
Ko si privatnik kupi nov CNC za 80.000€, nihče nič ne reče. Ko si kmet kupi traktor za 80.000€, pa vsi v luft kako so kmetje bogati... Ja, kaj mislite, da bo z lopato prekopaval njive? Da bo z volovsko vprego oral njivo? Tudi vi nimate Commodorjev 64, ampak si vsakih nekaj let kupite nove računalnike. Marsikdo celo samo za to, da igra igrice na njem... Zdaj je pa problem, če so se kmetje posodobili. Zdaj je ročna obdelava prepočasna in ni konkurenčna. Zdaj na enaki površini pridelajo bistveno več in z manjšimi stroški.
Poleg tega - kaj je važno, koliko so dragi stroji. Saj kmetje niso zahtevali neke 'finančne injekcije', kot so jih dobivale na primer banke - pa se takrat nihče ni spraševal, koliko so vredni avtomobili predsednikov uprav teh bank. Pa so to samo avtomobili, ne delovni stroji... Kmetje bi pa radi, da jim dovolijo orat njive, ki so jih birokrati prežigosali v travnike pa da bi bila birokracija manj zapletena ter da bi se divjad zmanjšala na neko normalno raven, da ne bi delala preveč škode. Je veliko vinogradnikov, ki jim srne vsako leto naredijo za kakšnih 5000€ škode. Če bi se to dogajalo tamestnim, bi bila že huda revolucija. A kmetje naj bodo pa tiho in naj z volovsko vprego orjejo.
Se čutite klošarje? Ja, manjka vam, veliko vam manjka. Ampak ne v denarnici...
Pošljite to sporočilo sedmim ljudem in v sedmih dneh boste doživeli še eno nedeljo. 100% deluje. In ne norčujte se iz tega! Moj prijatelj je ignoriral to sporočilo in že čez nekaj ur doživel ponedeljek...
Na trg so prišle nove ponve za kuhanje z elektronskimi senzorji, ki kontrolirajo proces kuhanja. Takoj, ko senzorji zaznajo, da se vam nekaj na štedilniku žge, vam avtomatsko izklopijo internet...
V Ajdovščini piha burja. Moški se pelje po Ajdovščini s kolesom in ima odprto zadrgo pri hlačah. Ko ga vidi neka ženska, mu to pove.
- "Ja, pravi, sem jo odprl nalašč."
- "Zakaj pa?"
- "Pred nekaj dnevi sem se peljal z avtomobilom po Ajdovščini in je pihala burja, imel sem odprto šipo in potem sem imel še tri dni trd vrat..."
Samsung ima v ponudbi čudovite Samsung Watch 4. In, da se odkupim, sem dal svoji dragi na ročico eno tako uro. Je bila zelo srečna.
Bistvo je pa, da lahko občudujem gibanje oz. trimčkanje svoje drage, tudi če sem pravkar službeno na drugem koncu Slovenije. Zadeva namreč javlja hitrost gibanja in srčni utrip. Me pa danes zadeva malo bega: hitrost gibanja je 0, a srčni utrip je pa zelo visok...
Danes s sodelavko odpotujeva v Ljutomer. Tam si ogledava stvari, pa nama nekaj ni bilo prav všeč in sva malo cincala in se nisva mogla kar odločit. Pa greva v avto in se pogovarjava. Pride mimo mož, potrka na vrata, sodelavka odpre okno, on pa:
- "Kej teko obečovleš zaj se pa onegaš?"
Sodelavka je pri zadnji besedi dobila neko asociacijo in je krepko znorela.
Šele pozneje so nama prevedli iz Prleščine v Slovenščino...
Pride star stric k zdravniku. Ga zdravnik pogleda, pregleda jetra pa pravi:
- "O, stric, vi ste pa svoje že spili!"
- "Ja sej sem res, ampak ga ima brat še 300 litrov..."
Odvetnik pokliče svojo stranko, bogatega poslovnega tajkuna.
- "Imam eno dobro in eno slabo novico."
- "Imam resnično težak dan za seboj, najprej povej dobro."
- "Vaša žena je kupila dve slike za 5.000 €. Ona trdi, da so vredne 2 do 3 milijona €."
- "Vsaka ji čast, to je res dobra novica, res si me spravil v dobro voljo. In katera je slaba?"
- "Na sliki ste vi in vaša tajnica v delikatni pozi brez obleke..."
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Mi je žena rekla, naj več časa posvetim njeni družini.
Tudi prav.
Pa sem 'kresnil' še njeno sestro...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani