Skoči na vsebino
Smetenje ...
Napisano

Ne vem, kam naj napišem, pa bom kar sem.

Torej, smejali smo se fotografijam iz Ruskega Sočija, kjer so v Olimpijski vasi slikali 'skupinska' stranišča.

No, to sem pa jaz slikal v Ljubljani:

IMG_20230222_090055038.jpg

Ja, pa še šopek je v vogalu:

IMG_20230222_090059050.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano

Sm kmet an s hribu doma, pa ne zastopm prou preuč usega tega... Če narobe parkiraš, ti ga pajek odpelje in potem plačaš kazen za napačno parkiranje, odvoz in hrambo. In če slučajno ne plačaš, sledi izvršba na osebni dohodek. Tu se je model vozil z neregistriranim avtom z ukradenimi tablicami, pa pustijo pri miru. Ali pa je lastnik član kakšne 'manjšine', pa ima več pravic kot ostali...

Zakon o pravilih cestnega prometa, 19. člen:

(1)Pooblaščena uradna oseba odredi odstranitev oziroma odvoz vozila, ki je parkirano v nasprotju s tem zakonom (nepravilno parkirano vozilo), če onemogoča drugemu udeležencu cestnega prometa varno nadaljevanje poti tako, da je pri izogibanju temu vozilu on ali kdo drug ogrožen ali bi glede na okoliščine lahko bil ogrožen, ali ovira druge udeležence cestnega prometa v smislu 1., 4., 16., 17., 18. ali 19. točke četrtega odstavka 65. člena tega zakona  ali predstavlja oviro na cesti kot to določa zakon, ki ureja ceste.

(2)V primeru, da pooblaščena uradna oseba najde zapuščeno vozilo, namesti nanj pisno odredbo, s katero se naloži odstranitev vozila najkasneje v treh dneh od dneva izdaje odredbe.

(3)Če zapuščeno vozilo ni odstranjeno v roku iz prejšnjega odstavka, ga odstrani pristojni izvajalec rednega vzdrževanja cest. Po treh mesecih se lahko zapuščeno vozilo uniči ali proda.

(4)Odstranitev vozila iz prvega ali tretjega odstavka tega člena  se opravi na stroške lastnika vozila.

(5)Z globo 120 eurov se kaznuje lastnik zapuščenega vozila, ki vozila ne odstrani, kljub temu, da je bila odrejena odstranitev v skladu z drugim odstavkom tega člena .

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Smetenje ...
Napisano
pred 7 urami je FuManchu napisal:

Zmeraj več je takih, žal...

Em, kakšnih?

Takih, ki jih olupijo na servisu ali takih, ki se niti ne predstavijo?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zlorabe plačilnih kartic
Napisano
Pred eno uro je TiEn napisal:

Pokliči nazaj, da izveš :)

To je bilo retorično vprašanje. Jaz dobro vem, kaj je želel. In tudi vem, katere jezike govori. Še najboljše govori €, pa tudi $ in £ obvlada, pa še katerega drugega tudi...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zlorabe plačilnih kartic
Napisano

Sem pa očitno zelo poznan po svetu. Danes mi je zvonil mobitel, izpisala se je pa številka

222 36 82 32 29.

Če sem gospoda Googla prav razumel, je tole nekdo iz Mavretanije. Le kaj je želel? In v katerem jeziku bi se sporazumevala?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Ah, amaterji. Kar povsod vidite neke teorije zarote. Resnice pa ne poznate. Zaradi vojne v Ukrajini so šrapneli poškodovali nekaj balonov, ki držijo nebo gor. Ker jih je manj, so pod težo neba prišli nižje in so enega opazili Američani, pa so, paranoični kot so, takoj začeli kričat, da je to Kitajski vohunski balon in so ga sestrelili. In je nebo zaradi tega prišlo še nižje in je precej ohlapno, pa je v Turčiji udarilo ob tla. Se zgodi, saj ni prvič. Pred dvemi leti je tudi Petrinjo to prizadelo. Tam so potem celo zmerili, za koliko jo je "zabilo" v Zemljo kar za trideset centimetrov! Zdaj sta pa samo dve možnosti: ali bodo vesoljci namestili nove balone in popravili ta labotatorij, v katerem smo ali pa bodo obupali, da bi iz tega poskusa ratalo kaj dobrega in uničili še to, kar je ostalo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
dne 14. 2. 2023 ob 15:59 je Jest napisal:

Jest pa zaenkrat samo razmisljam, da bimmenjal avto ;) … Sluzba je zaenkrat cisto OK… 

Poznam pa prijatelja, ki je pred leti najprej zamenjal sluzbo, potem zeno, posledicno se je preselil… pa potem zamenjal se avto… ;) … in to vse v roku parih mesecev… Lahko da sem uamesal vrstni red… ampak poanta je, da je zamenjal skoraj vse… ;) 

Mogoče sem tudi jaz na podobni poti kot ta tvoj prijatelj...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Jaz tudi. Sem bil v realnem sektorju, krasno smo se imeli, vse se je dalo zmenit, vse se je dalo urediti, s šefi smo se dobro razumeli, plača za vikat,... Potem je prišla pa selitev in ker mi je bilo malo daleč vozit se dve uri in pol v eno smer, sem pristal v javnem sektorju...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Piščalka proti naletu divjadi
Napisano

Mejduš, kej si bodo tamestni še omisnli? Ceu žiulejne se po hribh wozm, pa še nism diujačne nabasu. Sm pa en bot na lopato nabasu diujega soseda, sam ne vem, če to tud šteje... A za po mestu se vozit je treba pa pišuke montirat, de bo srne preganalo. Je Greta govorila, de bo narava čist zmešana, pa nism vrjeu. Ma očitno se že kažejo spremembe...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 8 urami je Alex napisal:

V bistvu niti nimaš tako slabe plače. Naj razložim.V moji bivši službi (realni sektor) imajo toliko inženirji strojništva, in inženirji elektronike. Resda ne delajo ob praznikih, delajo pa kakšno soboto in velikokrat pop... ... ... ... ... ... ...

Poleg tega nisem taka svinja, da bi to držal samo zase. Več kot petnajst let sem bil tam, zdaj dam pa možnost še komu iz gospodarstva, da pride v javni sektor, kjer se nič ne dela in niti ni tako slaba plača...

Raspis je zunaj, tako da hitro navalite na dobro plačano službo:

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2950581/#/?pdmid=2950581&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI&pokPod=&regija=Gori%C5%A1ka,

Sicer piše 40 urni delovnik zato, ker dežurstvo ne šteje v delovni čas, čeprav si na delovnem mestu: soboto cel dan in nedeljo cel dan. Ko na koncu potegneš črto, ugotoviš, da si v povprečju vsak delovni dan deset ur in pol v službi. No, dobiš pa vsakih pet let tri dni študijskega dopusta, da se pripraviš na izpit pred komisijo v Ljubljani. Tisto 'enciklopedijo', ki jo je treba proučiti, pustim v omari, za bo naslednik imel gradivo že prvi dan v rokah...

Iščejo pa še druge poklice, če koga zanima:

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2930021/#/?pdmid=2930021&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2949092/#/?pdmid=2949092&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2948962/#/?pdmid=2948962&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2938606/#/?pdmid=2938606&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2938609/#/?pdmid=2938609&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2924532/#/?pdmid=2924532&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2916372/#/?pdmid=2916372&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2906714/#/?pdmid=2906714&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2904772/#/?pdmid=2904772&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2874448/#/?pdmid=2874448&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2888083/#/?pdmid=2888083&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2948880/#/?pdmid=2948880&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

https://www.ess.gov.si/iskalci-zaposlitve/iskanje-zaposlitve/iskanje-dela/?idp=2948883/#/?pdmid=2948883&iskalniTekst=&iskalnaLokacija=&drzava=SI,&regija=Goriška,

Pozorno oko bo ugotovilo, da takoj zaposlijo 26 delavcev. Torej v naši bolnici manjka 26 delavcev. A glej ga zlomka, ne iščejo nobenega doktorja medicine - očitno jih ni tako malo in ni takega primanjkljaja, kot kričijo takrat, ko stavkajo... A to je že druga tema, tu so samo možnosti za zaposlitev. In iz prve roke vem, da tudi če ni razpisa, takoj zaposlijo še enega elektrotehnika (V. stopnja izobrazbe) in da bodo v kratkem zaposlili tudi 'navadnega štromarja' (IV. stopnja izobrazbe). V roku enega leta pa še enega štromarja, še enega elektrotehnika-energetika in še enega strojnega tehnika - energetika.  Tako da, zainteresirani za dobro plačano službo, kar spisat prijavo, tudi če ni razpisa...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Ja, je bilo kar težko. To delo sem rad delal. In vsak dan, ko sem šel domov, pa tudi če je bilo to po celodnevni na praznik ali vikend, sem imel občutek, da sem nekaj dobrega naredil, mnogim pomagal. Ampak ko pridejo odnosi tako daleč, kot je prišlo tu, je pa počasi čas za slovo.

Ko je bila tam še "stara garda", smo se dobro razumeli, vseh šest je bila ekipa (šef je bil pa sedmi), in vsi smo se trudili za isto stvar. In smo reševali stvari in znanje delili med seboj, da če te je kakšna reč doletela, ko si bil sam, nisi ponovno odkrival, kar je nekdo drug že odkril. Enako je bilo tudi pri vseh drugih ekipah. Potem je eden iz naše ekipe šel v penzijo, namesto njega je prišel drugi. Saj je bil strokoven, ne da ne. Ampak ko si ga vprašal, kakšne težave so bile in kako je rešil, je bil odgovor: "Ah, ni da bi govoril." In od njega nikoli nismo zvedeli nič. Nato je šel naslednji v penzijo in je prišel še en tak. In se je začelo "rivalstvo": od vseh vse znanje pobrat, pa nikomur nič povedat. In smo postali zbor posameznikov, ne pa ekipa. Potem je v penzijo šel naslednji, namesto njega ni prišel nihče. Zamenjal se je še predstojnik, zamenjal se je šef, oba silno izobražena in z premnogimi idejami, za katere smo se samo za glavo držali. In ker nista sposobna svojega spoštovanja doseči s svojo strokovnostjo, sta jo začela "dosegat" z ustrahovanjem. Rezultat: kar je starih, samo še čaka penzijo, kar je mladih, odhaja. In tudi v drugih ekipah se je začelo "rivalstvo" in so postale zbor posameznikov namesto ekip. V pol leta se je naš "oddelek" kar skrčil. In še letos se bo še bolj, ker jih gre še veliko v penzijo. Z našega "oddelka" smo trije dali odpoved in en je šel v penzijo. Predstojniku pa je uspelo dobiti enega novega, ki so ga izbrali na razpisu, a je po vsega enem mesecu pustil vse skupaj in odšel. To precej pove o odnosih...

In tako je prišel čas slovesa tudi zame. Saj to delo rad delam, ni mi težko tudi, če me ob dveh zjutraj kličejo, da so težave in je treba v službo, ampak, da pa ves čas čakam, komu se bo zazdelo, da sem nekaj naredil narobe oziroma, da mu bodo drugi napolnili glavo, da so oni silno pametni in vse vedo, jaz pa se na stvari ne spoznam (in to tisti, ki so prišli krepko za menoj v "hišo"), se mi zdi pa trapasto. Malo me sicer moti, ker odhajamo taki, ki poznamo objekte in vemo, kako deluje in kaj je kam vezano. Ker če se v bolnici kaj zameša, so hitro trupla. To se je videlo ravno na naši Urgenci, ko so pri gradnji zamešali dve cevi. Ko mi odidemo lahko dobijo nove, ampak znanje bo šlo z nami in kaj bodo potem? Delali poskuse, pa pogrebno službo v pripravljenosti?

Zraven je pa potem še denar. Saj vem, da denarja ni nikoli dovolj, ampak tole tu je bolj žepnina kot pa plača:

- delal sem 1.1., na državni praznik, cel dan

- delal sem tudi en vikend, se pravi soboto cel dan in nedeljo cel dan 

- ker je prišlo do okvare, sem enkrat prišel v službo ob štirih zjutraj, kar pomeni, da sem imel dve naduri v "nočni izmeni"

- zraven je dodatek na delovno dobo

- pa še dodatek za izmensko delo

- pa dodatek za prehrano

- pa dodatek za prevoz na delo (27,5 km v eno smer)

Ko se vse to sešteje, je bila plača za januar (izplačilo na TRR) 1.350,01€. In jaz se s to plačo lahko kar pohvalim. Tisti, ki bo prišel namesto mene (če sploh kdo bo), bo začel z izhodiščno plačo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Agregat za rezervno napajanje stanovanja
Napisano

Enofazni generator izmeničnega toka nima nule. Šele ko en pol povežeš z zemljo postane nula - ima napetost proti zemlji 0V. Drugi pol je potem faza. Kateri pol povezati z zemljo je načeloma vseeno, razen če je en pol že povezan z ohišjem generatorja in je s tem že določen kot nula. O tem se prepričaš, če meriš napetost med ohišjem in polom. Če je pri obeh napetost 0, potem noben pol ni vezan na ohišje. Če ni noben pol generatorja vezan na zemljo, tudi z voltmetrom ne moreš izmeriti napetosti proti zemlji, ker z voltmetrom nisi sklenil tokokroga. Lahko izmeriš samo napetost med poloma. In tudi, če je en pol vezan na ohišje, ohišje pa na vozičku z gumijastimi kolesi, nimaš nule...

Itak trgovci poleg agregata prodajo železno sondo, ki ni namenjena dogovarjanju med sosedi ampak pa temu, da jo z macolo zabiješ v zemljo, nanjo povežeš vodnik in na tak način izvedeš ozemljitev agregata. Napetost med ničelnim vodnikom in ozemljitvenim vodnikom mora biti 0V, med faznim vodnikom in ničelnim pa 220 V. Če te vrednosti odstopajo, obstaja velika nevarnost poškodb elektronskih komponent. Enofazni agregat pri obremenitvi enostavno ne ve, kaj je faza in kaj nula. Napetost ni konstantna, kar je najslabše za elektonske naprave. Ozemljen agregat ti poleg varnosti omogoča stabilizacijo napetosti in prepreči nihanja, ki jih povzroči statična napetost ali t.i. jalova napetost. Ozemljitev agregata mora biti vezana direktno v zemljo. Sondo je potrebno zabiti v zemljo, ne sme biti vezana na morebitni ozemljitveni vodnik, ki pride iz hiše!

Lahko pa narediš tudi drugače, nimam nič proti. Preden pa narediš drugače, bi ti rad povedal, da te je bilo lepo poznati...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kuharija
Napisano

Eno vprašanje za mojstre.

Tu v bližini je en kmet, ki doma prideluje in predeluje mleko. Pa smo šli z otroci gledat, kako nastane skuta.

Za hišo imamo nekaj jablan in je otrokom jasno, kaj vse je potrebno, da jabolko pride na kuhinjski pult.

Na dvorišču imamo tudi tri orehe in je otrokom jasno tudi, kaj vse je potrebno, da se na kuhinjskem pultu znajdejo mleti orehi.

Zdaj bi rabil še mak. Ima kdo doma kaj makovnic, da otrokom pokažem, kaj ostane od makovega cveta, kako se ven izlušči seme, kako se ga melje,...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Agregat za rezervno napajanje stanovanja
Napisano

Stvari se da malo poenostavit. 

Dobro, pri stikalu nimaš kaj poenostavit. Postaviš ga tam, kjer je prostor in to je to. Gor PRAVILNO povežeš žice in zadeva dela. 

Pri povezavi za agregat pa... Ne kompliciraj. Na primerno dolg trožilni kaber primernega preseka montiraj en vtikač, ki paše v vtičnico na agregatu. Na drugi strani pa žice poveži direktno v stikalo. Ker stikalo 1-0-2 ne spušča elektrike iz pozicije 1 v pozicijo 2, tam nikoli ne boš imel elektrike. Za vsak primer (in za boljši občutek) lahko kupiš še eno vtičnico, ki je ne povežeš nikamor, samo nasadiš jo čez vtikač in tako skriješ nastavke, ki bi mogoče slučajno kdaj ob nepooblaščenem posegu pristali pod napetostjo... Podaljšek pa bodisi potegneš v prostor, kjer bo agregat bodisi zviješ in obesiš poleg elektro omarice in je pripravljen za uporabo takoj, ko bo treba.

Pri fazah in nulah in ozemljitvah pa sem pisal že na prvi strani te teme in še slike sem dal zraven... Se da rešit v omari s posebno ozemljitvijo nule, ker pri agregatu ti sicer na obeh priključkih pokaže fazo... Pojdi brat na prvo stran...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.