Tole ajdovsko podjetje poznam in lastnika, to je isto podjetje ki je pred leti imalo vdor in izgubo bitkonjev v miljonih. Sedaj ko je elektrika drazja od konjev se mi porajajo Boss teorije
Hehe, poznam razmi?ljanje takih "ti?ev" zato me niti ne presene?ajo ve?, da si spomnijo takih zadev.... ampak tako kot pravijo "follow the money"
Ja seveda, danes pa ni reve?ev... vsi imamo polne riti, rev??ina je izkoreninjena, klo?arjev ni.
A si upa kdo napisat, da je bilo za ?asa juge procentualno ve? reve?ev kot danes? Sigurno je pa danes ve? bogata?ev kot v jugi, ampak kaj pa ima povpre?en folk od bogata?ev, razen jamranja, da so ubo??ki, ker so preve? obdav?eni.
Boss predvidevam, da se je dedek al nekdo iz druzine boril za partizane, pol so vcepili otrokom, da so nemci slsbi, rusi (komunisti) pa najboljsi. Kakor sem opazil, je to klasika v Sloveniji in potem se to vlece iz generacijo v generacijo...
Kot da jugoslavija ni dobila nobene pomoci iz USA. Se za jest niso meli no...
Skoda edino, da je bila slovenija del komunizma, ker po mentaliteti je blizje nemcije, kakor temu jugo komunisticnem bloku, in bi nam zdaj bilo verjetno bolje kot tem avstrijskimi pedri :-)
Direktno ne, je pa bil dedek na ?eleznici in je tihotapil po?to v in iz Lj. Partijsko knji?ico pa je imel edino fotr, ker je pa? delal na ?oli in je bilo skoraj obvezno. Meni so jo poskusili vsiliti pa sem jo odklonil in tudi rahlo najebal v JNA zaradi tega.
Ne vem pa kje sem pisal, da so Nemci slabi in da so Rusi najbolj?i... samo zgodovinska dejstva sem navedel, ni? ve?.
Juga je dobila pomo?, ker je bila zaradi vojne in okupacije na tleh. Morala bi pa dobiti reparacije s strani agresorskih dr?av pa jih ni. Za vse kar so zgradili so bili potrebni krediti, ki jih je Juga morala pla?evati in ne tako kot Nem?ija, kjer so ji prakti?no vse odpisali - sicer je to logi?no saj jih itak ne bi mogli vrniti ampak vseeno je bistveno la?je se spravit na noge, ?e dela? obnovo na sve?e brez dolgov in z izdatno pomo?jo (Marschallov plan) kot pa da se mora? na za?etku zadol?it, samo, da pre?ivi?.
To sem pa ?e davno povedal, najve?ja ?koda je bila, da se ni celoten Slovenski in Jugo folk obrnil proti okupatorjem ter tako prepre?il enostrankarski sistem in prevlado KP. ?e ne bi eni vlekli z okupatorjem bi takoj po vojni imeli pluranost strank in skoraj sigurno ne KP-ja na oblasti 45 let.
Hja, bi bili, ?e jim ameri ne bi pomagali... dejansko pa se lahko zahvalijo Sovjetski zvezi, ki je z agresivno politiko nove razdelitve sveta in politi?nih interesov prisilila amere, da so le ti ostali v Nem?iji in jo tudi zelo kmalu nekaj let po ustanovotvi NATA sprejeli v organizacijo, ki je kljubovala SZ in zaveznicam. Nem?ija je bila tako kot Avstrija in tudi Juga pa? mejna ?rta med zahodom in vzhodom. Tudi zato je bil interes ZDA, da Nem?ije ne smejo pustiti propasti.
Vpra?anje se postavlja, kaj bi bilo, ?e SZ ne bi bila gro?nja iz vzhoda, saj amere v tem primeru Nem?ija ne bi zanimala, reparacije in dolgove bi o?kodovane dr?ave zahtevale ali pa bi Nem?ijo dobesedno razgrabili (to se je takoj po vojni tudi za?elo dogajati). Sre?a za Nemce, da so s prej omenjenimi sestanki to povojno plenjenje Nem?ije nekako ustavili, ker ?e ne.... upam, da ne rabim razlagat, kaj bi bilo. Zgodovina je zanimiva stvar ?e bolj pa so zanimiva politi?na, gospodarska, vplivnostna dogajanja, ki diktrirajo razvoj dogodkov.
Ja res je sme?no - sploh ?e se pozablja na zgodovino. Nem?ija kot agresorska dr?ava je bila pora?ena in bi po vojni morala pla?ati reparacije vsem dr?avam, ki jim je naredila ?kodo. ?e bi se to dejansko izvedlo bi bila Nem?ija en navaden nerazviti pa?aluk.
Po konferencah na Jalti, Potsdamu in Parizu bi bila Nem?ija na kolenih kar za dolgo dolgo ?asa. Tukaj ji je prisko?ila na pomo? amerika saj je bila Nem?ija za njih glavno opori??e za vpliv v Evropi zato so se ?li tudi Marshallov plan, ki bi takratno ZRN ponovno postavil na noge,
V glavnem Nem?ija je bila ?e zaradi dolgov iz vojne pa tudi po njej tako zadol?ena, da je dana?nja Gr?ija en navaden nepomemben smeh. Vse te dolgove so delno ali pa v celoti odpisovali tako glavnice kot obresti. Zraven so ?rtali zlate klauzule iz dolgov, da so ti takoj padli na skoraj polovico vrednosti. Glavno so pa bili oropani zasebni upniki, ki so morali pristati na reprograme v upni?ko ?kodo, vklju?no z dolgovi, ki si jih je nabrala pri centralnih bankah zasedenih dr?av.
Aja pa de ne pozabimo prevarantskih odpisov dolga tako, da so Stare Raichmarke menjavali keta 1948 po na?elu 10 za 1 tako, da so v tistem trenutku bili upniki z dolgovi v starih markah ob 90% svoje terjatve.
Tudi recimo nem?ki dolg do Juge in reparacije so prefinjeno izvedli tako, da je Juga dobila le in zgolj samo kredit po ugodnih obrestih.
Tukaj bi lahko ?e napisal ampak raje neham, saj ?e bi Nem?ija morala izvr?iti vse svoje obveznosti bi bila propadla dr?ava, tako pa so vse njene zadol?itve pla?ali vsi tisti, ki so bili ?rtve okupacije. Se pravi tudi na ra?un Juge in drugih pod protektoratom ZDA je Nem?ija spet dosegla tak razvoj. Da ne bo izgledalo kot da so Nemci res Ubermansch kot jih nekateri vidite.
Kraje oro?ja so pogoste ampak najve?krat lovcem oziroma tistim, ki ga imajo doma - navadno za??ita tega ni na nekem nivoju - ?e omare za oro?je nimajo zaklenjene, ?e nimajo otrok v bli?ini.
Kraja specializiranih trgovini pa ni hec, ki bi se ga amater kar takole lotil, znesek pa tudi ni ne vem kako visok za profesionalni rop. La?je je zlatarno oropat za ve? profita. Zato je meni ta zgodba pa? sumljiva - lahko, da se motim, ampak pred leti sem v nekem ?lanku naletel to?no na tak scenarij (ne, ni ?lo za film).
To je samo za pesek v o?i javnosti in organom za??ite in pregona.
Insajderko delo, da sam sebi ukrade? oro?je, ki ga legalno ne more? spraviti v promet. Tako bodo uvozni dokumenti pokriti, prodajalec izpade ?e celo bogi, ker je bil okraden. Robo bo pa veselo spravil v promet ilegalno pa ?e DDV-ja se bo izognil. Upam, da na?i preiskovalni organi ne bodo nasedli oziroma izpadli naivni.
Jaz bi prej rekel, da so v veliki ve?ini nezainteresirane in jemljejo vo?njo kot pa? nekaj, kar je nujno zlo, zato jih podrobnosti ne zanimajo. Pa da ne bo narobe razumljeno, tudi z ve?ino mo?kih osebkov je enako.
Zanimivo, da je ravno avtor te teme imel najve? povedati ?ez ?olo varne vo?nje in da je to ?ist brezveze. V bistvu, ?e ne druzga, ti tak te?aj vsaj vbije v glavo, da avto ni samo gas pa bremza in da ?e nima? filinga (kar ga 85% folk dejansko nima gredo stvari lahko po svoje. Ravno zaradi 85% voznikov je treba notri tla?it aktivno, pastvno in bohvedi ?e kak?no varnost ter imeti tiso? in en predpis ter omejitev, Sem prepri?an, da bi v 90 stopinjski ovinek nekdo priletel 90km/h, ?e pred njim ne bi bilo znaka za omejitev 50km/h.
Samo malo velik skok se mi zdi, zgodi se huda prometna nesre?a -> udele?enci akrapovi?evi delavci -> kapitalizem kriv
Dobro da ni vozil kdo od njiju dveh, bi rekel da je bil tako zgaran da se ni mogu fokusirat na vo?njo.
Se pravi to ni mo?no po tvoje - tudi pregarani ?oferji kamionov, ki jih delodajalec sili v prekr?ke in posledi?no v nesre?e so samo izmi?ljene zadeve.
Ti si taprav za PR, lahko tudi pri Akrapotu . Bosta skupaj razlagala, da so Slovenci leni, ker izu?eni varilci s posebnimi znanji no?ejo delat za 1100 bruto. Zdaj jih i??e v tujini in ?e kr?i slovensko zakonodajo - sej bo pla?al kazen pa bo, a ne? Da pa bi mogo?e sam izu?il varilce, jih recimo namensko ?tipendiral in seveda ustrezno pla?al je pa verjetno previsoka matematika oziroma ni ekonomske ra?unice, kot bi dejala Velepi?ka. ?e varilcev ni jih pa? v Belikrajni pa? ni. Tud ?e bi tam nekdo iskal 20 raketni znanstvenikov za dobro pla?o jih pa? tam ne bi na?el. Tako, da podjetja, ki potrebujejo specialna znanja bi pa? morala dati ve? v ?olanje kadra in ga ustrezno pla?at.
Sef ne vprasa kdaj sem zacel, kdaj sem koncal. Ocenjuje z rezultati, vmes vprasa kje smo, kaj rabimo, poslusa ideje predloge, jih sprejme zavrne....kadarkoli ga lahko poklicem bo imel cas, in eskaliral naprej cenje treba.
Seveda ob vsem nosi odgovornost in odkrito pove ce je treba kaj popraviti, ni sprejemljivo itd.
Konpride pa do dopusta, pa bo naredil vse da uslisi zelje, kljub natrpanosti je to osebna pravica ki ti pripada in ima pripriteto.
Skorajda ni razumel(je razumel da je delo) da si nisem vzel frej za novoletne niti dneva, ampak je itak lazje ker imam home office. Gre se zaradi projekta v Indiji. Ko pa sem poslal request za Maroko v marcu je priznal da ga vesei ker ve da je njegova ekipa obremenjena in mora tudi na dopust.
No pa to - ko nisem v tujini delam od doma, enako se 9 osebkov v nasi ekipi. Nikoli ni nihce povprasan kje je, a je ob 09:00 za pcom....ce so rezultati so pohvale, s tem pa ljudje tudi motivirani in ne delajo bedarij.
To je odnos, kot bi moral biti in ?koda, da marsikdo tega tvojega pisanja ?al ne razume.
In tole valjenje krivde,oziroma iskanje povoda v Akrapovicu... Je za moje pojme odsev dana?njega ?asa. Vedno mora biti nekdo drug kriv.. kriva je voznica (?e se ne motim),lahko se vsakemu to zgodi,hitreje kot si mislimo in upamo .
Precej selektivno bere? in bi bilo mogo?e dobro, da ?e 1x prebere? kaj sem napisal. Nih?e ne bi vozil prehitro, ?e bi vedel da se bo nesre?a zgodila. Ampak vozila je prehitro verjetno zato, ker ne bi rada zamudila in v tistem trenutku se je zdelo to bolj?a odlo?itev. ?e bi ?lovek vedel, da ne bo frke na cilju zaradi zamude bi 90% vozil po?asneje. Seveda je krivda v voznici ampak vsaka stvar ima nekje nek povod, je pa vedno dolo?en procent mo?nosti, da je pa? voznica divjak po naravi ampak verjetno bi ji ostali trije sopotniki v avtu prigovarjali naj gre po?asneje. Tako pa ker se jim je mudilo so bili verjetno tiho.
Glej ?e enkrat - ugibam in vedno pi?em verjetno ali mogo?e. Ampak dejstva pa so; vo?nja na ?iht, slabe cestne razmere in tudi to, da marsikdo, ki je od?el od Akrapovi?a je znal marsikaj povedat o vzdu?ju in pritiskih v firmi.
Akrapovi? je res unikaten, ostali delodajalci ploskajo z u?esi ko zamuja? na ?iht. ?e dela? v ve? izmenah sodelavci, ki so zaradi tebe delali dlje vrjetno ?e bolj.
Bo pa imela gospa lepo prebujenje v bolni?nici, ko ji povejo da je fentala dva kolega/prijatelja in hospitalizirala ?e par drugih. Sodi??e ji kaj huj?ega od tega ne more prisoditi.
A si ti besen na sodelavca, ki recimo zarad ivi?je sile zamudi in mora? sam tistih 10-15 minut potegnit ?iht? Ne vem, jaz to ne jemljem kot nekaj groznega, ker naslednji? se lahko zgodi meni.
Govorimo pa o vi?ji sili - cesta je bila rahlo zasne?ena in vpra?anje je bilo kaj se je dogajalo prej, da je bilo potrebno potem tako divjat? Mogo?e je kdo cjazil, mogo?e kak?en tovornjak ni zmogel zasne?enega klanca, nekdo z letnimi gumami, nekdo, ki je bil presran samo da je videl malo belega po tleh pa da to ni bila koka.
Ne vem, ?e bi imeli malo ve? tolerance, do nepredvidenih dogodkov si upam trditi, da bi bilo tudi bistveno manj nesre? in vi?jo varnost. A to je produktivno, da dr?i? delavca v konstantnem stresu? V paniki, da bo zamudil eno minuto? A to je bistvo? A to bo zve?alo produktivnost? Al mogo?e prijetno delovno okolje, nepotrebni o?itki, nepotrebna grajanja in iskanja dlake v jajcu ipd niso tiste zadeve, ki naredijo ve? za podjetje kot pa vsako teroriziranje in besedno pretepanje podrejenih.
Sej ne vem, ?e je bilo tako tudi v tem primeru, ampak se ne bom ?udil, ?e se bo na koncu izkazalo, da je povzro?iteljica pretiravala le zaradi bojazni pred nadrejenimi zaradi morebitne zamude.
Jaz lahko samo kapo dol dam pred francoskim sefom. To je povsem druga kultura.
Sej res, dej nam Jures razlo?i iz prve roke, ker dela? v tujini, a imam prav ali se motim glede razmi?ljanja.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Hehe, poznam razmi?ljanje takih "ti?ev" zato me niti ne presene?ajo ve?, da si spomnijo takih zadev.... ampak tako kot pravijo "follow the money"
Povezava za deljenje
Deli na druge strani