Ko Alex razlaga, kako se vozi s svojo mazdo po vrhniškem klancu.
haha, ampak vrhniški klanec je drugače zelo zanimiv in specifičen, tako da tam se res vidi ali avto ima navor/kubaturo/konje ali pa ga/te zmanjka v prvi tretjini klanca, tam pri mostu pod železniško progo :), zanimiv za vozit, če imaš za ta klanec primeren avto (kar nekaj zanimivih izkušenj še izpred nekaj let nazaj:)), mislim da med drugim zelo zanimiv klanec na SLO AC....mogoče je hujši samo še iz morja nazaj proti LJ , tisti klanec proti Nanosu.....
vzpon na Jošt (slovi kot zelo strm odsek), spust v Kranj, vzpon na Šmarjetno Goro (strmo), spust v Kranj.....
Sportman333, ti si iz okolice Janč, ne? 3dni nazaj našel top povezavo čez Rečico na Koške Poljane
sem iz Gorenjske KR okolica, tako da zelo dobro poznam in Jošt in Šmarjetno.....da Jošt zadnji del od bivše gostilne, navzgor v gozd je mislim da cca.18% strmina, tako da moraš kar "pritiskati", kot mulc sem bil n-krat gor
tukaj je zanimiva stran, kjer imaš profile raznih tur, je pa Šmarjetna malenkost težja kot Jošt, ker nimaš vmes počitka
Načeloma je pulz v mirovanju precej dober pokazatelj fizične pripravljenosti.
Ali pa test, ko se npr pri teku zaženeš v nek klanec (oziroma si nabijes pulz izven cone udobja) in se potem ustaviš ter popolnoma mirujes 60sekund in gledaš za koliko ti pade utrip v tej minuti.... To ti pokaže kako hitro se telo zregenerira (pomembno recimo na kolesu, kjer imaš vzpon ter potem 2minuti spusta ter spet vzpon). Sem pozabil lestvico kjer je pisalo koliko je že dobro da ti pade pulz v tej minuti, vem pa da je vrhunsko če ti pade utrip v prvi minuti za več kot 60udarcev. Jaz sem parkrat probal in imam rekord padec za 58utripov v prvi minuti. Imam pa v mirovanju 39-40.
kolesarji so sploh poznani po tem, mislim da ga je imel Indurain v svojih najboljših časih pod 30! :), glede samega pulza je pa tako da je bistvo, da z leti ne nabijaš pulza čez pretirano mejo, torej vsekakor ni priporočljivo, da ga nabijaš 170+, ker s tem nič koristnega ne delaš, kvečjemu škodo....(pusti sedaj če si mulc pri 20-25 letih, jaz ko sem še plavalnje treniral smo ga imeli tudi po 200+, in v mirovanju med 35-40, ampak to je bilo 20let nazaj :)), sedaj ko mislim da če imaš neko rekreacijo bodisi tek/kolesarjenje/plavanje itd. je mislim da najboljše pulz tam med 130-150 in je to neke vrste aerobna vadba.....ni fora v peak-ih, sploh pa to ni dobro.....poznam kar nekaj primerov starejših kolegov, super športnih oh in sploh celo življenje, pol pa pri 65+ pretirava in potem same težave (odstop mrežnice, šrčna kap, itd.....nekateri so imeli srečo in so se "zmazali" parim tudi ni bilo pomoči - rip).
Sem se vrgu v stroške, prvo nabavil kolesa sedaj pa še Thule 598 nosilce. V navodilih piše da lahko šibam 130 km/h. Kako pa to izgleda v praksi, kolk hitr se vozite a kolesi na strehi?
Gor lahko namontiram 2 x kolo in 1 x kovcek. Nosilnost strehe pise da je 100kg, thule nosilcev pa 75 kg. Torej ce natrpam 75 kg bo ok, al lahk kej streho začne kriviti, aje kdo to sprobal?
jaz imam tri nosilce za kolo, 2x odraslo in 1x mulc kolo, na zadnje ko sem šel na Brač, sem imel kar konkretno višjo porabo,kot je že nekdo zapisal cca.+2l, je pa res da sem vozil tam do 140km/h.....je tako s kolesi na strehi mislim da je nekako idealno okrog 120km/h.....vse kar je več, imaš kar dosti višjo porabo, kar pa je meni bistvo ni več ravno feeling dober.....lasni sem se vozil po jadranski magistrali, je pihal pa full veter in tam itak voziš 80-100 in če te zajame sunek kar čutiš ta kolesa gor...
U, slučajno videl ta topic. Sem približno iz foha (dr. molekularne biologije) in imam izkušnje z ocenjevanjem varnosti in učinkovitosti zdravil. Morda bom znal odgovorit na kako vprašanje, če vas kaj zanima.
lp, Nejc
torej bi bilo vprašanje: katero cepivo je najboljše? (v smislu, da se greš cepit in upaš, da nimaš nekih hudi siptomov)....
Se povsem strinjam. Jaz sem sicer kolesar in sem zlahka prišel na 1h51' na 21km teka po razgibanem terenu, ampak... Če na kolesu ne gledam na sekunde in minute, potem tudi na teku ne mislim. Takrat sem so rekel : "no, pa da vidimo če gre" 😂. Ampak ja... Kar je pod 5'/km in da to zdrži 21km je ze kar rezultat neke dobre tekaške pripravljenosti.
Recimo pri nas je Vršič klanec kjer VEDNO pride debata o tem koliko imaš čas gor. In se 1x pogovarjava z znancem... Mi reče da je peljal 46' gor... To je zelo dober do super rezultat za rekreativca in tip se že spogleduje z dirkanjem. Jaz pa dan prej 50'... Je malo zviška pogledal.. Dokler mu nisem povedal, da sem vozil v zame pogovornem tempu, nadaljeval sem na Mangartsko sedlo, Sella Neveo, Planino pod montažem, Pontebbo in tisti dan naredil 160km brez kaj dosti ravnine(eden boljših dni v mojem življenju) ... Je rekel da on bi nekje pri sella nevei že škilil... Bottom line:niso vse številke. Kaj bo meni pomagalo, da se bom raztrgal na nek klanec in bil zgoraj tako zgonjen, da ne bom mogel spiti kave, ne bom videl noro dobre bejbe ki se slika pri tabli in bom zabediran ker je bil sosed minuto prej gor (na Vršiču, ne na bejbi). Grem raje v coni udobja in uživam. Zame je to smisel gibanja.
hehe, se povsem strinjam, moji dve zgodbi iz preteklosti sta dve....ko sem bil še mulc, smo stavili za gabo, da bom 10x zapored gor/dol prišel na Šmarjetno goro (kdor je iz Kranja in okolice pozna), in sem prišel 8x gor, potem sem poklical da sem izgubil stavo, na poti navzdol sem bil tako hin (in hvala bogu se nikoli še nisem tako počasi peljal navzdol, v tistih časih čelad še ni bilo) in na polovici krešnil v 2 avta (resda smo imeli oboji krivdo), ampak jaz sem polomil kolo, roko......druga pa zopet iz Postojne, sem imel obdobje, ko sem res hodil na Nanos in sem bil v tej gorski hoji natreniran, sem eno soboto štartal in pred mano en tip mogoče 25-30m in sva celo pot (po strmi, kdor pozna Nanos ve), mislim da cca.50min....ko sva prišla gor, sva za šankom pila čaj, je tip rekel "si imel kar dober tempo", jaz pa ja v redu, ampak kaj hitreje ne bi šlo, on pa meni nazaj "ma veš sem imel še 5kg uteži na nogah, sicer grem pod 45min" :).....tako da kot so že poudarili, bistvo je rekreacija, vsako pretiravanje sploh na stara leta in v obdobju "moške krize " je brez potrebe
mojih 5.centov, jaz tečem že vsaj 25.let rekreativno in mislim da če ima nekdo tempo pod 4:30 je to že kar vrhunsko za rekreativnega tekača, sam sem se včasih štoparil in meril, sedaj se mi ne da več kot je že nekdo napisal (1) se mi ne da, (2) nimam več te potrebe, (3) bistveno je da grem ven in tečem cca.3x tedensko od 5-10km in da to pretečem brez neke muke, pri čemer imam nekako na okroglo tempo med 5 in 6min/km odvisno od razpoloženja :)....in (4) nikoli nisem imel tekaške postave in tudi če bi treniral ne vem kako ne bi prišel blizu 4:30 ali pod.....(najboljše kar sem odtekel je bilo cca. 48min 10tko na Nočni 10tki na Bledu, pa imaš tam tekače, ki tečejo bosi in so me prehiteli za 10min :)), imam pa sodelavca, ki je že po konstituciji tekač in teče cca.4:00 brez problema 10tko ali 21tko, tako da...bistvo je da se gre v naravo , ampak tudi je odvisno ali si se kdaj s tekom pred tem ukvarjal ali ne, ker nekdo ki je treniral ima že v štartu boljšo tehniko in pravilneje teče, se ne matra tako, itd...in ima že v štartu pomojem minuto fore na km :), jaz sem svoje čase pol-profi plavanje treniral 12.let in vem kaj to pomeni, če se prestavim iz teka v bazen na plavanje (se pa spomnim ko sem živel še v Postojni, ker bil v PO mesninah en mesar in ko je debata naletela na tek, sva se malo pogovarjala in ko je povedal cajte sem rekel, ok ti tečeš, jaz pa hodim proti tebi :), maraton 2:35, 21tka 1:10 in taki nori časi, je pa iz Vipavksega konca, tako da če je kdo od tam ga zagotovo pozna, sem pa že pozabil kako se kliče....)
kako klasično "Slovensko", Volkswagen uber alles :), več kot še 1x več glasov kot pa m3 oz. skoraj več kot 2,3,4 avto skupaj....zakaj sploh dajo anketo, če vejo da bo VW prvi
Začeli smo nov primerjalni test PRIMA, v katerem tokrat podrobno ocenjujemo avtomobile spodnjega srednjega razreda. V rokah imamo deveterico kandidatov, ki tvorijo zanimivo kombinacijo povsem novih...
piše že, kot tudi made in china :), pravo usnje, da res rečeš usnje ga moraš pri kakem "stricu" iskati ki dela še na jugo način....ravno zadnjič sem preobračil kuhinjske stole, kjer sem imel kao usnje, mi je tapetnik rekel, da je to umetno usnje in da tudi on, pa dela v fohu 40let dandanes težko dobi res pravo usnje kakršno je bilo 20-30let nazaj....ga dobi, ampak bi potem za 6 stolov plačal več kot da bi nove kupil....sem se nato odločil za alcantaro oz. nek podoben material....
Vrtna kosilnica. Kaj uporabljate in kaj priporočate. Sem pred nabavo vrtne kosilnice. Sedaj imam stigo že cca 15 let, pa je riknil pogon, vendar je še v rezervi. Kupil čip šit iz bau, pa je riknil pogon po petih letih. Sedaj napadam novo. Kaj kupiti? Nagibam se japoncu - Hondi. Kaj vi vozite po travi in kaj priporočate?
Jaz imam zdaj 5.let Hondo HGR 466, super zadovoljen, dela bp, servis 1x leto 25eur in to je to....imam cca.300m2 ravne površine za kositi za kar je povsem ok (če imas za kositi vecjo povrsino, ki ni povsem ravna bi ti priporocal en model mocnjeso oz.odvisno kaj zelis)
jaz sem pa danes zjutraj s psom odtekel 4km, nato pa v KR v olimpijskem bazenu preplaval 2,5km (z serijo 400m razplavanje, (4x50, 2x100, 1x200)X3 z tempom pod 1:20 in štartom na 1:40)....kdor se je kdaj ukvarjal s tem športom pozna, sicer pa recimo da dober rekeratievn tempo
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
haha, ampak vrhniški klanec je drugače zelo zanimiv in specifičen, tako da tam se res vidi ali avto ima navor/kubaturo/konje ali pa ga/te zmanjka v prvi tretjini klanca, tam pri mostu pod železniško progo :), zanimiv za vozit, če imaš za ta klanec primeren avto (kar nekaj zanimivih izkušenj še izpred nekaj let nazaj:)), mislim da med drugim zelo zanimiv klanec na SLO AC....mogoče je hujši samo še iz morja nazaj proti LJ , tisti klanec proti Nanosu.....
Povezava za deljenje
Deli na druge strani