Skoči na vsebino
Poplave 2023
Napisano (urejeno)
pred 15 minutami je jacques33 napisal:

Pri sklepanju zavarovanj si je treba vzeti čas, katerega pa velikokrat nimamo. Se mi je že zgodilo, da sem agentu naročil,  da želim podaljšati obstoječe zavarovanje pod enakimi pogoji, pa so bile napake na novi polici.

Pri vsakem sklepanju zavarovanj pa si na začetku razčistiti, kaj želite imeti zavarovane, potem pa naj agent pove, koliko bi dobili v primeru zavarovalnega primera. Bodo pa premije za nevarnost poplav sigurno višje. 

Kdo pa zmore spremljati, preštudirati kupe konkretnih produktov in splošnih pogojev, ... in si zapomniti do naslednjega leta? Pri zavarovalnicah so še bolj zapleteni produkti kot pri telekomunikacijskih operaterjih. Navaden človek s povprečno izobrazbo, na drugi strani pa štab pravnikov, ki profesionalno delajo samo to in v težnji po še večjih dobičkih kreirajo zvite pasti, v katero se ujamemo.

V tem smislu se mi sedanji kapitalizem obrača. Korporacije so premočne, nad voljo večine prebivalstva, mnogokrat celo nad državo. 😏

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poplave 2023
Napisano (urejeno)

Bini, imaš prav ... na naši mikrolokaciji si ne predstavljam poplave ali snežnega plazu, ...

Vidim, da imam na polno zavarovan padec aviona na hišo😀 Me zanima, kolikšna je verjetnost takega dogodka in koliko so imeli že izplačil s tega naslova v zadnjih 10-tih letih. 🙃 Torej nekaj postavk imajo zgolj za okras in zavajanje. 😏

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poplave 2023
Napisano (urejeno)

To pisanje v medijih o podzavarovanih hišah sem pogledal našo polico in ugotovil, da bi v primeru, da hišo odnese hudournik, od zavarovalnice prejel 2.500€. 😏

V primeru izliva vode iz počene vodovodne cevi, pa bi lahko za nepremičnino (ne opremo) prejel celo zavarovalno vsoto, skoraj 200.000 €. 🙃

Kje je tukaj logika zavarovalnega produkta-paketa, ki mi ga je ponudila zavarovalnica? Kot da bi počena vodovodna cev lahko uničila celotno konstrukcijo hiše? Če prav razumem zavarovalnice zavestno nategujejo stranke z visokimi zavarovanji nemogočih situacij, dejansko nevarne pa zavarujejo zgolj simbolično

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pivo mi paše
Napisano
pred 8 urami je Alex napisal:

Irska je zakon. 🤘👍

Kdaj si to zbežal iz Slovenije in se izognil pomoči po poplavni katastrofi?  😁

Kolikor te poznam @Alex znaš z rokami marsikaj koristnega naredit in je škoda, da v teh časih misliš samo na pivo. Ampak nikoli ni prepozno: 

POPLAVE2023.URSZR.SI

Spletna aplikacija za oddajo pomoči ob poplavah 2023.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vlaga v stanovanju
Napisano (urejeno)

Še v prehodnem obdobju, če jo kdaj prižgem za ogrevanje, občutek ni primerljiv z radiatorskim ogrevanjem, kaminom ali talnim ogrevanjem. Zaradi pihanja je še slabši občutek od IR panelov.

V službi imamo ventilatorsko ogrevanje in hlajenje (konvekcijsko). Pozimi nas ima kar nekaj zraven pisalne mize še svoj privat oljni radiator. To ti pove vse. 

Za komfortno ogreto stanovanje je potrebna tudi akumulacija toplote, tako v radiatorjih in tudi v gradbeni konstrukciji (betonu, stenah). Pri klimi je akumulacija toplote = 0, enako pri IR panelih. Voda, kamen, beton, opeka pa akumulirajo veliko toplote in zato ni ON/OFF občutka njihovega obratovanja. Pri montažnih hišah, ki nimajo dosti akumulacije v konstrukciji, je potrebna še toliko bolj odzivna regulacija.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vlaga v stanovanju
Napisano (urejeno)

Ali se s prehodom na TČ rabi večje radiatorje?

Če sodim po naši hiši zgrajeni po standardih z leta 2003, P+M, z 10 cm stiroporja na fasadi, cca 25 cm volne nad mansardo, imam v hiši 150% potrebnih radiatorjev. 20% ni nikoli odprtih, običajna temperatura ogrevalne vode pa je nekje med 40 in 55 stropinj. Torej če odprem vse radiatorje v najhujšem mrazu, pridem skozi tistih nekaj najbolj mrzlih dni tudi s temperaturo ogrevalne vode 55 stopinj. Ko enkrat crkne peč na kurilca, jo enostavno zamenjam s 55 stopinjsko TČ - brez menjave radiatorjev.

Seveda so hiše, kjer radiatorji potrebujejo temperaturo ogrevalne vode 60 stopinj in tudi več. Rešitev so ali večji radiatorji, ali boljša izolacija ovoja stavbe (proti strehi, fasada, okna). Dimenzioniranje ogrevalnega sistema je treba načrtovati dolgoročno in vključiti bodoče toplotne sanacije. Tudi v tem primeru pretiravanje lahko škodi (recimo najprej dimenzioniraš ogrevanje na slabo izolirano hišo, potem pa hišo bistveno bolj izoliraš). Zato je najbolje sanirati vse hkrati in pri tem potrebno toploto (dimenzije ogrevalnega sistema) izračunati na novo.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vlaga v stanovanju
Napisano (urejeno)
pred 6 urami je Bini napisal:

Sem popolnoma enakega mnenja! Jaz bi vzel klimo in se hkrati po potrebi tudo hladil ali pa ogreval....👍😉

Imam pa eno vprašanje oziroma 2,na kaj se ti ogrevaš?

Poznam večino slabosti in prednosti ogrevanja pa razmišljam o dveh možnostih ogrevanja; TČ in split klimatskem sistemu. Prva bi me stala 10- 12kw cca 10000€ in menjava radiatorjev po celi hiši 10 kom za 160 kvadratov,cca 2000€. 

Druga pa montaža 6tih split klim.sistemov cca 7500€ (odvisno od znamke) in za kopalnici 2 IR panela cca500€. Stroški za radiatorje odpadejo.

@skritikrt,kaj misliš o tej možnosti 🤔

Moje mnenje. Radiatorsko ogrevanje je popolnoma nekaj drugega, kot ogrevanje s klimami. Brez premišljevanja TČ + večji radiatorji. IR panelov raje ne omenjam - so za kakšne manjše vikendice.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vlaga v stanovanju
Napisano (urejeno)

Sem se šel te igrice z vselitvijo v novo hišo brez prisilnega prezračevanja. Najprej razvlažilec (Vortice Dumido 20), pozimi ultrazvočni vlažilec .... Hitro ugotoviš, da je najbolje 3 x na dan na prepih prezračiti.

Sedaj poleti ob soparnih dnevih/nočeh uporabljam invertersko klimo Toshiba v režimu razvlaževanja (dela že 20 let brez težav). Pozimi več ne vlažim ... nekaj vlage itak pride od kuhanja/dihanja/tuširanja. Ko prezračiš ob suhih mrzlih dneh itak pade relativna vlaga iz 60% na 30%, včasih še manj, ker ima zunanji mrzel zrak malo vlage.

Težava prekomerne vlage je v kopalnicah. Poleti je ves čas okno na preklop in je OK. Večja težava z odvajanjem je pozimi ... najbolje bi bilo uravnavati z razvlažilcem ... ampak to ropota, pa zavzema prostor in rabi šuko vtičnico.

V kurilnici imam toplotno črpalko za sanitarno vodo - ta tudi super razvlažuje zrak ... odprem vrata v bivalni del stanovanja.

V Hoferju sem danes videl spodobne razvlažilce za 99€, sicer boljši stanejo med 200-300€.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kava
Napisano

🙂Danes mi je šlo bolje, vse tako kot mora biti. 

Pa še malo zaloge v kleti - zadnjič sem jo v Splitu v Lidlu nabavil 5kg ... po 9€/kg. V Hrvaških Lidlih imajo skoraj vedno v akciji Barcaffe po ugodni ceni.

20230805_082448.jpg

20230805_082539.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Orodje (poceni vs. drago, “noname” vs. brand name)
Napisano (urejeno)
pred 15 urami je NevLado napisal:

Top, pa se ti zdi vreden razlike v denarju?

Jaz z lidlovim operem bp, najbolj pogrešam ta prah, ki je v avtomatskih avtopralnicah.

Ali imaš še opcijo za dozo s peno pod nosilcem?

Sem dan pred nakupom v Hoferju našel še enega neprodanega Ferrexa. Pridem domov in povem ženi, da me je mikalo, da bi spet vzel kar Hoferjevega za 139€ pa bi imel 3 lega mir. Pa je odgovorila "da slučajno nebi". 😀 Ona je predlagala, da kupim K7 compact.

Screenshot 2023-08-05 12.55.08.png

Tega Karcher HD 5/15 sem staknil novega nerabljenega na Bolhi za 530€. Je pa garancije zato le slabo leto (na K7 bi dobil 5 let ... pogoj za podaljšano garancijo je slovenska trgovina). Če bi imel na voljo le opcijo za 730€, bi vzel K7 za 440€ pri Shoppster.

Ležišča za posodo pene HD 5/15 nima. Lahko kupim nastavek s kantico za cca 140 €. Problem profi verzije je, da vsi deli/priključki stanejo x3 glede na K hobi verzijo. 

WWW.BAUHAUS.SI

Šoba za peno Kärcher Advanced 1 je opremljena z glavnim elementom iz robustne in trpežne ekološke medenine Ecobrass za visokotlačno...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 2 urama je Alex napisal:

Enako. Z vsakim prevoženimi kilometrom sem bolj vesel, da sem se

prav odločil, ko sem kupil cx30 s tem motorjem. Res ne pogrešam več dizla in tudi 6-ke ne. 

Še dobro da nisi poslušal sebe in bral svojih objav 🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kava
Napisano (urejeno)

Danes sem po nesreči vlil smetano en korak prekmalu, kar v neprecejeno. 🙃 🤣 

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Brane napisal:

Je on , ma kaj delaš za FBI? Po moje si me odkril po drvih? Lep pozdrav Brane-tornado

Ne, FBI ne bi ugotovil. 😃 Malo se poveže informacije, ki jih puščamo na spletu ... 

Koliko je mehanikov na vašem koncu zrelih srednjih let, ki bi bili povezani z nekoč prodajano M6 na vašem koncu, pa se ime začne z Bran...? 😃 

Kako sanacija, veliko škode? Zavarovano?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Orodje (poceni vs. drago, “noname” vs. brand name)
Napisano (urejeno)

Končno, po dolgem kolebanju med Karcher K5, K7 in HD15/5, sem se odločil za slednjega, ker je menda neprimerljivo bolj vzdržljiv, poln medenine in temu primerno težak cca 26 kg. :) 

V primerjavi s prejšnjim  Hoferjevim Ferrexom, je ta opazno močnejši in tišji.

Sicer pa tudi Hoferjev sploh ni bil slab in to za 20% cene tega Karcherja. Mogoče me je najbolj motila plastična visokotlačna cev, ki se je ves čas zankala in sem jo moral odvijati. Prvič sem začel uporabljati visokotlačni čistilec šele pri svojih 51-tih letih (Ferrex za 99€, danes 3 leta kasneje 100W močnejši stane 139 €) in z njimi nimam dosti izkušenj. 

HD 5/15 C Plus | Kärcher (kaercher.com)

FERREX Visokotlačni čistilnik | HOFER

Primerjava Ferrex/Karcher:

• moč: 2.400 W /2.800W
  • največji tlak: 170 barov/200 barov
  • nazivni tlak: 115 barov/150 barov
  • poraba vode: 500 l/h
  • glasnost: 94 dB(A) / 88 dB(A)
  • 10-m visokotlačna cev
  • z vgrajeno posodo za čistilno sredstvo/ samo cevka
  • na 2 kolesih
  • cena: 139€ /730€

20230803_171059.jpg

image.png

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.