Skoči na vsebino
Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Bini napisal:

Tako je prav, vse mora štimat, da je varno. To je bolezen Renojev, pri 10let starem Twingecu je šla vzmet spredaj na desni, čez leto še drugana levi.... :nevem:

Evo, avto je bil že popravljen in tehnični ponovno tokrat uspešno opravljen.

Strošek popravila (zamenjave 2 zadnjih vzmeti) + zamenjave olja in filtra olja, pa skupaj le pol cene najbolj osnovnega mazdinega pooblaščenega servisa (menjava olja + filtra olja). :)  To bi bilo sicer bolj za rubriko "Pohvalite se".  Majhen avto, mali strošek.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Sem zjutraj v dežju zapeljal našega najmanjšega, 14 let starega Cliota Storia, ki še nima 30.000 km na tehničnega in je padel - počena zadnja vzmet. Pa ravno zato sem ga peljal v dežju, da bi se čim manj ukvarjali s podvozjem ... 🥲 😁

2 leti nazaj je počila sprednja vzmet ... 

Avto je že pri mehaniku.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pivo mi paše
Napisano
pred 58 minutami je Alex napisal:

Ali pa, velik motor, majhen... 😉

Tole je pa tako smešno, da @Jest -u predlagam, da prestavi v drugo rubriko ... ha, ha, ha, ...😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆  😅 😂 🤣 😆 ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano (urejeno)
pred 17 minutami je Slivka napisal:

Zadnja vrsta slabo sprejeta. Ponovi.

Ker zadnje vrste nisem razumel, sem si vzel čas in šel po svoj zvezek še iz vojske, ampak mi ni uspelo rešiti... 

Ha, ha, potem sva nekoč to abecedo oba znala ... mi (radio-prisluškovalci in motilci signalov posebne enote JLA v takratnih Titovih Užicah) smo se začeli učiti abecedo s črko F kot Foča... ti ti ta ti ... :) 

image.png

WWW.CRYPTOMUSEUM.COM

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koprski policisti so med kontrolo prometa ustavili voznika ...

Vozilo so seveda izločili iz prometa, voznik pa si je prislužil plačilni nalog za 6.750 evrov.

Ves lastnikov prihranek z manipulacijami vozila in še kaj poleg je tako odplavalo po morju.

@Alex, jaz bi se na tvojem mestu bal vaših policistov. 😁

WWW.ZURNAL24.SI

Koprski policisti so med kontrolo prometa ustavili voznika zaradi uporabe mobilnika. Sledile so komaj verjetne ugotovitve, kakšno...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano

Govorim o nesorazmerno močnih, dragih protivlomnih vratih. Če že, potem bi morali biti vsi dostopi v notranjost vsaj tako varovani. V našem kraju so kakšnih 20 let nazaj tatovi v trgovski center vlomili skozi streho ...😀

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

A ni tako, koliko denarja, toliko muzike, pri avtih, računalnikih, itd..  

Jaz bi malo pogooglal, pogledal kaj je od tega za ta denar na voljo v SLO (zaradi SLO tipkovnice ... želel bi tovarniško slovensko), potem si pa pred nakupom nujno ogledal, prijel, malo tipkal ... 

Če bo "stacionaren" laptop, potem bi vzel z velikim zaslonom (17"), če se bo prenašal zaslon max. 14" in pod 1,3 kg. V obeh primerih je zame pomembna kakovost tipkovnice. Recimo meni je top tipkovnica Lenovo X ali T serije. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 23 minutami je Agerg napisal:

Zakaj pa je strojnik projektiral napajalne kable? Se štromarju ni dalo? 🤣

Strojnik (univ. dipl) je bil šef  ...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 15 urami je jures napisal:

Pri tem problemu je tako, kot pri mreži, če se vleče vzporednice. Mreža je tako hitra, kot je hiter njen najšibkejši (najpočasnejši) del, ne glede na njeno nazivno hitrost. Enako je v elektro omrežju, podrediti se je treba najšibkejšim členom, ali jih zamenjati, kot del investicije, pa smo spet pri €€.

Če vzamem Janezov primer z internetom, če mu ne bi do doma pripeljal optike, ne bi imel te hitrosti, pa če tudi bi na poti zamenjal vse ruterje, ojačevalnike, splitterje, pa ne vem kaj še.  

upload je pa kot SE, ne moreš uploadati s hitrostjo 200mb/s kot to zmore branje SSD diska, omrežna kartica, ruter, če je kabel od bajte švoh, ali ruter na poti star....

Nekoč mi je štromar pri Mobitelu razlagal, kako je njihov strojnik sprojektiral napajalne kable bazne postaje - do bazne postaje je prišel kabel 16 mm2, naprej v bazno pa je sprojektiral 32 mm2. Škodi ne.

Je pa včasih tako, da so velikoserijski kabli večjih presekov celo cenejši kot nizkoserijski manjših dimenzij. Se spomnim, da so bili nekoč 20 kV bakreni kabli 240 mm2 cenejši kot 180 mm2. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 1 uro je dvorjan napisal:

In v čem točno se po tvoje teoretični družboslovec moti?

Ker zagovarja solarizacijo in večjo energetsko neodvisnost?

Ker zagovarja defosilizacijo prometa?

Ker slepo ne verjame energetikom, da rabimo še eno nuklearko po poljubno določeni ceni?

Ker ne verjame energetikom, da se električna energija dolgoročno lahko le draži?

Tudi lepotica na lepotnem tekmovanju zagovarja mir na svetu, blaginjo za vse, neonesnaženo okolje. Kaj nam to pomaga?

Eno so lepe želje, drugo pa tehnične in finančne omejitve, da se želje izpolnijo. In potem sem poslušal po TV kako bivši minister za energetiko, po izobrazbi teolog, enkrat zagovarja, drugič ne zagovarja določenih energetskih projektov, odvisno od njegove vloge (enkrat minister, drugo leto opozicija) - seveda on lahko mirne vesti preklaplja, ker nima osnovnih znanj energetike. V dveh letih, ko so ga strokovnjaki brifirali, se je nekaj površinsko naučil, vendar to še vedno ni dovolj. Žal pa je danes tako, da takšni ljudje dejansko sprejemajo odločitve.

Jaz vidim eno veliko težavo v tem, ker se nekaterim zdi, da je skoraj vse možno, če se hoče. In v energetiko vlečejo paralele iz sveta informatike, kjer so se zadnjih nekaj 10 let res dogajali skoraj čudeži. Pred 30 leti sem imel doma prvi internet s hitrostjo 32 kb/s, danes imam 600 Mb/s - približno 18.000 x hitrejšega. Pozabite na tako hiter razvoj, razne neverjetne preboje v energetiki.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 2 urama je dvorjan napisal:

Težava je v tem, da Milan Vidmar nima dostojnih naslednikov, ki bi še nadgradili njegovo delo, temveč raje spijo na lovorikah. In jamrajo, ker je to priročna bližnjica do denarja.

Edino, kar se je v zadnjih desetletjih res nadgradilo, je glavno transportno omrežje, da lahko banda služi s prenosom elektrike do sosednjih držav, naš @Slivka pa še pralnega in sušilnega stroja hkrati ne more zalaufati, niti sanjati o terensko usmerjenem EV.

Kje je kakšna revizija sredstev iz naslova omrežnine? Naj pokažejo, kako so jih porabili, kaj so z njimi zgradili?

Ne pa da mora vsak od nas sam financirati elektro omarico in kabel do glavnega voda in jim ga predati v uporabo, da sploh dobi dostop do elektroomrežja - to je šele norišnica. Še dobro, da ne asfaltiramo vsak po par metrov cest vsako leto ...

Lahko je biti družboslovec in soliti pamet tehnikom in inženirjem. 😃

Osebno cenim tako dobre družboslovce, dobre novinarje, filozofe, psihologe, dobre politike in tudi dobre naravoslovce, dobre zdravnike, dobre kemike, dobre tehnike in dobre inženirje  itd. Ne cenim pa inženirjev, ki pametujejo zdravnikom, ali zdravnikov, ki pametujejo inženirjem. Jih pa razumem zakaj pametujejo - ker tako malo vejo o področju drugih. Če bi bilo tako enostavno, bi že zdavnaj odkrili metodo, ki bi podaljšala življenje recimo na 1.000 let ali razvili baterijo, ki bi omogočala, da z običajnim serijskim EV pozimi z enim polnjenjem prevoziš 1.000 km. 

Zadnjič pred novim letom mi je Danec jamral, da so imeli rekordno visoko ceno električne energije, ker ni bilo sonca in ni bilo vetra. Buteljni Danci, ker ne vejo za baterije. 😁

Apel podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi.

Pred njo s kopiti čévljarček se ustavi;
ker ogleduje smôlec obuvalo,
jermenov méni, de ima premalo;
kar on očita, koj Apel popravi.

Ko pride drugi dan spet mož kopitni,
namest, de bi šel delj po svoji poti,
ker čevlji so pogodi, méč se loti;

zavrne ga obraznik imenitni,
in tebe z njim, kdor napačen si očitar,
rekoč: "Le čevlje sodi naj Kopitar!"

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 20 minutami je dvorjan napisal:

@Janez007 Zakaj spet operiraš z ekstremi? Noben sistem se ne dizajnira za robne pogoje, ker to nima smisla.

Poleg tega: 

1a) Nobena sončna elektrarna ne daje od sebe svojega maksimuma 10 ur dnevno, kvečjemu 2-3 ure v res idealnih pogojih.

1b) Ne rabiš shraniti vse presežne energije.

2) Od kje si privlekel ceno 2.500€/kWh hrambe? To je podatek, star vsaj desetletje. Trenutne cene so 15-20x nižje. Pa še nižje bodo.

https://www.tesla.com/megapack/design

Staroenergetiki znajo samo jamrati in cuzati denar, namesto da bi se kaj novega naučili. Npr. postavitve pametnih omrežij. Ali pa tržnega gospodarjenja - narod bi sam rešil njihove izzive, če bi bil motiviran. Želiš primer: če bi uvedli, da na sončen dan gospodinjstva stane elektrika simboličen 1c/kWh (+davščine) med 12. in 15. uro, ti povem, da bi vsi takrat polnili avtomobile, kuhali, prali posodo in perilo itd. Bi bil izziv, kam s presežno elektriko, elegantno rešen.

Ampak za kaj takega je potreben (pre)velik zasuk v (pre)trdih bučah.

Ceno je vrgel Copilot .. 

image.png

Bil sem pred leti na temo pametnih omrežij na ekskurziji v eksperimentalnem mestu Aspern - Dunaj. Velik del (pameti) izredno dragega projekta je financiral Siemens. Ne vem, če si mi lahko to privoščimo, najprej si dajmo privoščit vsaj dosegljiva stanovanja, potem pa naprej. Tako pa se mi tole glede baterij ob trafo postajah (samo elektro Ljubljana jih ima če se ne motim preko 3.000  ... x tvojih 250.000 € = 750 MIO € za Elektro Ljubljano, eno od 5-ih elektrodistribucijskih podjetij), kaj šele pametnih mest bolj kot "sanja svinja kukuruz".

Glede  starih energetikov in (pre)trdih buč. Če ne bi bilo Milana Vidmarja, Andreja Pehanija itd., ki so 70 let nazaj zasnovali koncept enostavnega, izredno zanesljivega in vzdržljivega elektroenergetskega omrežja, ki še vedno kljubuje tudi raznim neumnostim mehkih elektroenergetskih buč, se mnogi ne bi mogli prevažati z EV.    

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 46 minutami je dvorjan napisal:

Te bučke, da se bo ljudi "sililo" k namestitvi baterij, so tudi ogromna neumnost.

Hranilnike energije naj se postavi zraven trafo postaj in "mirna Bosna". Tam so/bodo tudi daleč najbolj učinkoviti.

Pa akterje iz sveta elektromafije naj začno počasi loviti in zapirati, se bodo stvari pospešeno uredile.

Super, a veš koliko bi to stalo? Bi bil pripravljen to plačati? In ta baterija še nič ne reši morebitnih obratovalnih težav (tokovi, napetosti) v vodih od trafo postaje do zadnjega odjemalca. Torej baterija + zamenjava-ojačitev vodov. 

Recimo na našo trafo postajo moči 400 MVA je priključenih 10 x 10 kW sončnih elektrarn, ki poleti čez dan pridelajo 10 x 10 kW x 10h električne energije, skupaj 1 MWh. Na to postajo je priključenih cca 50 stanovanjskih hiš.

"Cena baterijskega hranilnika z zmogljivostjo 1 MWh se lahko precej razlikuje glede na proizvajalca, tehnologijo in dodatne funkcionalnosti. V Sloveniji se cene za baterijske hranilnike gibljejo okoli 2.500 EUR na kW, kar pomeni, da bi za 1 MWh (1000 kW) lahko pričakovali ceno približno 2,5 milijona EUR"

(samo še popravim tega Copilota: 1 MWh = 1000 kWh in ne 1000 kW)

2,5 MIO €/ 50 hiš = 50.000 €/hišo ... vidiš kako poceni je v resnici električni avto, sončna elektrarna, ... ... oziroma koliko škodljiva za elektroenergetski sistem

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano
pred 32 minutami je jures napisal:

Cestitam (to mislim resno, lep CV), zakaj pa nisi ostal v teh vodah potem?

Na tržni smo imeli dežurstva, ki smo mu rekli pljuvalnik, nehvaležna služba, eni kolegi so zdržali le nekaj dni.

Na elektroenergetskem področju je vedno več politike, marsikatera usmeritev se mi je zdela nerazumna, ti jo moraš pa zagovarjati pred ljudmi, parlamentarci, ... zoprno.  

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.