Tistih bogih 200eur bi pa že lahko plačala, saj v AT nimajo takih kazni kot pri nas....ampak egotripi kakršni so, jim pa tudi ZKP odpove ali celo bolje, jim niti ne deluje, ker mislijo da lahko delajo vse kar želijo...
@Boss jaz to premišljujem zadnje leto, naslednje leto bom imel 10.let star avto, ampak ko zaidem na avto.net in si dam svoje € omejitve in letnik avta ter omejitve na km oz. moč motorja (in ne dizel)....v osnovi dobim kar nekaj zadekov, ampak potem ko gledam in gledam slike raznih Hyundai ali Kie....hm, mi nekako to ne gre skupaj in potem se odločim, da bom še nekaj časa vozil Accorda ...(pa nimam nič proti obema znamkama, sodelavka ima Kia proceed GT in je avto zunaj res ličen, noter pa pač plastika ki nekako ni tisto kar bi pričakoval za avto 35k € in enako ima sodelavec ta novega Tuscon-a....zunaj hud stroj, ampak šaltkebl pa kot da si v traktorju....nekako mi to potem ne potegne kot celoten paket, in vsi avti 35k+ plus....), tko da dandanes ni ravno enostavno kupiti avta, ki bi imel dober motor in bi bil tudi vizualno OK.....meni sicer do 40k € je med zelo všečnimi octavia rs, hud stroj, vizualno lep.....(ampak je drug faktor ki odloča 🤣, žena....ki pravi da ji škoda ni všeč, heh)
Evo, servis na 185.000, mojster mehanik pravi, da je avto kot nov :), brez rje, spodaj vse suho kot v puščavi, tako da.....naslednji bo obletnica 200k km in 10.let, zamenjam sprednje "puše" in spoliram luči in to bo malo večji poseg na naslednjem servisu, sicer pravi da se je mašina ravno dobro utekla :), če bo šlo tako naprej, mi je res vseeno koliko stane bencin in ali imam porabo 6, 7, 8.....
Daj ga na net, pa boš hitro ugotovil, da je 8k še malo..... (p.s.je imel kolega pred leti (12.let nazaj)podobno izkušnjo z vw tiguanom (stalno servisi, težave, itd...)za katerega je dal cca.40k....po enem letu se ga je zelel znebiti....v enem od salonov so mu rekli, da ne zelijo biti nesramni in mu raje ne povedo cene, ker jih avto ne zanima (ko jih je vprasal koliko dajo so rekli 20k 🤣🤔)...na koncu ga je pustil v vw salonu (odkup, mislim da za cca.10k manj....kdor je kupil tisti avto ni bil ravno srecen...)
najboljši arhiv za družinske fotke je kakovostna izdelava (foto) slik in jim imaš lepo v albumu :), ker na disku izmed miljarde slik jih redko kdaj spet gledaš.....ko ste že zašli v to temo, ali back-up delate tudi za file izpred 20 let in kaj zaboga bi jih rabil (ok ne rečem recimo neke papirje kot npr. gradbeno dovoljenje, načrti za bajto, itd....), ampak ostala navlaka ?!? (enako kot mail, a tudi gmail back-upirate?), enako kot če imaš v bajti veliko garažo ali klet, pač tja shranjuješ vse, četudi ne rabiš nikoli več
Saj ni samo to....verjetno bi tukaj lahko napisal za pol a4 strani katere vse firme so prodali in jih že dolgo ni več slovenskih (pa ne govorim, da bi bili SLO managerji, ampak lastniško, pa verjetno bi moral v večino SLO firm pripeljati tuje managerje, obdržati lastništvo in bi to funkcioniralo, pri nas je bilo pa ravno obratno ko si je politika razdelila firme, potem pa vemo kaj so razni kvazi politični managerji delali in kje se je vse skupaj končalo :)), tako da......teš bo podobna zgodba kot banke pred časom, raja pa dela in plačuje davke....očitno je "kokoška" izgubila zrno in ga zopet išče, vprašanje kdaj ga bo našla.....(spet, upam da enkrat).....
javni prevoz na žalost deluje samo iz večjih mest v LJ in še tam moraš potem imeti službo v peš coni, da imaš do službe mogoče 5,10min peš....vse ostalo je izziv in prilagajanje, ki ti na koncu pobere več časa in živcev, zato se večina vozi z osebnim avtom....(moja izkušnje je, da povezava KR-LJ vlak je ok, če imaš seveda peš v lj do službe 5-10min peš, ker v KR za vlak še najdeš parking, če moraš pa z busom je pa že drama, ker v KR nimaš parkinga v bližini), s tem da je ta proga KR-LJ vedno problematična ker se vsaj 2x na teden čaka, ker se tovorni in potniški ne moreta srečati in se to lahko dogaja samo v medvodah, šk.loki, kranju in lj-šentvid in tovorc ima kao prednost in potem smo kdaj čakali po 20min da je se privlekel iz šk loke do medvod....kr neki :)....takoj če si izven centra je javni prevoz no-go, ker da se boš še z LPP vozil in lovil je to neizvedljivo....ko sem bi v PO sem ene dvakrat ekperimentiral vožnjo z vlakom, sem rekel, saj je cela trasa dvotirna, to bo super....potem se pa vlak iz PO do LJ pelje do vseh vasi in se ustavi v vsaki vu.....ni, potem je pol proge (vsaj takrat pred 10.leti) bila omejitev na progi 40km/h ker je bila zje...ana proga, tko da je potem kar sem z avtom naredil v 30min prišlo na 1h20min, tko da ne hvala , kjer sem pa trenutno pa z javnim prevozom sploh ne morem priti, ker sploh ni te možnosti , tako da si spet prepuščen lastnemu prevozu.....(imam pa sodelavce iz primorske ki se nekako najdejo 2-3 ki se skupaj vozijo in nekako usklajujejo, ne vem pa kako to gre....)
Na koncu je bilo še malo optimizacije (ohišje, hladilnik, ram, disk) in je kot komplet izpadlo tole (tamau pa že cel dan vesel ko radio :)).....
ASUS TUF GAMING B650-PLUS AM5, ATX
AMD Ryzen 7 7700X, BOX
BE QUIET! DARK ROCK ELITE (BK037) RGB 280W TDP
DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz KINGSTON Fury Beast RGB
SSD disk 2TB M.2 KINGSTON Fury Renegade, SFYRD/2000G
GeForce RTX 4070 Dual 12GB
850W BE QUIET! System Power 10
Antec P20C ARGB
Microsoft Windows 11 Pro 64-bit
to je verjetno primerno za vse pc-e, kjer želiš to spremljati, v last update pa verjetno zapišejo katere procesorje dodatno podpirajo ? (Version 1.54 for windows® x86/x64)
Upam, da je bilo v živo boljše, ker tisto po TV je bila katastrofa. Niserm zdržal do konca pa sem strašen fan košarke.
ja na TV je bilo mučno zaradi RTV komentatorjev/novinarjev, ne vem kje jih najdejo.....vprašanja pa kot da bi jih osnovnošilci dajali, v prvi petletki se razume
Si skupaj "zbral sem drugo opcijo in potem razbitega prodal naprej" dobil več, kot bi dobil na trgu za nekaramboliranega? Sam imam glede tega dobro izkušnjo (avto sem 20 let nazaj nekaj časa neuspešno prodajal za ceno X, potem mi ga nekdo razbije in izberem "tvojo" opcijo in razbitega prodam - stepli so se zanj, vse skupaj pa sem prejel več, kot sem imel prej nastavljeno ceno). Seveda je bila to druga situacija - avta sem se želel znebiti, @Bini-jev pa je v svoji kategoriji super ohranjen, da je malo takih.
Malenkost več, mislim da cca. 1k več (čeprav je to itak špekulacija če bi nerazbitega prodajal za koliko bi ga prodal🤔), sem pa potem še preko odvetnika dobil odškodnino za bolniško, poškodbe vratu (tako da iz tega dogodka sem imel finančni plus)...pri prodaji razbitega sem imel srečo da mi je hondo kupil nekdo ki je poznal zgodovino, vedel glede vzdrzevanja vse in je bil mehankar in jo je nabavil in popravil zase....sicer ne vem kako se prodajajo razbiti....
pred 22 minutami je Shrek napisal:
Pa še tole...nisi vedno kriv, če se v rit zaletiš.
To je bolj izjema kot pravilo....(in verjetno morajo biti zelo dobri dokazi za to)....pri meni so tudi šli gledat kamere in sem se bojda pol metra pred avtom pred mano ustavil, pol nas je pa pospravila od zadaj....
odvisno kdo je kriv, če se ti kdo nabije od zadaj je avtomatsko kriv (= premajhna varnostna razdalja) in tukaj ti kasko nič kaj veliko ne pomaga glede odškodnine, če si ti kriv....ni ti pa treba plačevati popravila / škode oškodovancu....(zavarovalnica bo pa zagotovo ponudila manj kot pa je bil avto vreden pred tem, ker gledajo enostavno samo eurotax....). Jaz sem imel podoben primer, ko me je ena bejba od zadaj nabila na ac, jaz pa potem še enega pred mano.....prvi je stal, jaz sem se ustavil, zadnja pa je bila potem kriva za oba.....meni so avto ocenili totalko in zavarovalnica mi je ponudila dve opciji 1.) povračilo in oni postanejo lastnik ali 2.) malo nižje povračilo in jaz ostanem lastnik (izbral sem drugo opcijo in potem razbitega prodal naprej....) zbito sem imel pa podobno kot @Bini samo da še zadaj odbijač, ter airbagi se niso sprožili in luči so ostale cele. Ko sem avto (takrat je bil vreden cca.10k €) pripeljal k kleparju je samo rekel, brez da karkoli odpiram je škode za 8k € :), tako da mi je bilo takoj jasno kaj bom naredil....
kot je videti so airbag-i zunaj, to ti bodo dali totalko, odvisno tudi koliko je fasal motor.....jaz osebno bi to prodal kot celoto, vsekakor pa boš na (bo hčerka na) izgubi.
Case-a sicer ne poznam, ampak kar sem bral (če to res drzi, sicer dvomim), da jim bodo delali obvoznico 5m stran od bajte......to pa tud ni ravno normalno, sicer se pa strinjam, gre za klasično izsiljevanje kot vse povsod, kjer naj bi na izy zaslužil....
Pomoje zna bit hladilnik mal presvoh za ta cpu. Sam imam isti hladilnik na 5600x (65w TDP) in se temperature v ingame gibljejo 75-80C. Sicer to se ni nic kriticno, ampak vseeno. Tvoj cpu ima pa TDP 105W.
Imam pa v ohisju se 3x front fan, 1x zgornji in 1x zadnji fan. Poleg tega sem na hladilnik dodal se en dodaten fan, kot exhaust fan.
pc je kupljen primarno za osnovno-šolske dejavnosti, igrice so v drugem planu, kjer je tudi postavljen časovni limit , tako da nisem kupoval super brutalen gaming komp, kjer se bo po 8h nažigalo heay duty igrce :), sicer hvala za hint in bom spremljal ob uporabi, sicer ima tamau na voljo primarno PS5 za igračkanje.....(ohišje ima že 4 vent, lahko jih dodatno vgradim še 4).
Hvala @NevLado in @samSimon, pridobivam ponudbe, pomaga tudi @Janez007 pol bom pa videl pa bo iz vsega skupaj.
Hvala vsem !!!
Hvala še 1x vsem za nasvete, na koncu sem se odločil za to sestavo, ki sem jo dobil po naključju, ker je pred par meseci kolega prav tako kupoval za otroka škatlo in mi je dal kontakt na Mlacom-u, tako da skupaj 1.750€.....za čas osnovne šole bo :), pa še za kako igrico bo ostalo od predvidenega budget-a......
AMD Ryzen 7 7700X 8C/16T 4,5/5,4GHz 32MB
ASUS PRIME B760-PLUS osnovna plošča
be quiet! Pure Rock 2 FX (BK033), ARGB hladilnik za procesor
Lokalni (domaci) njoki? 👍👌...neki najboljsega, kar v lj ali kaki drugi fancy restavraciji lahk samo sanjajo.....jaz sem nekaj let nazaj jedel domače v Muhi (lokev)....
heh, nov krog, glede na priporočila (klasični ventilator) :), no pa saj je poletje, imate fantje vsaj kaj za delat..... :), tole je kar sem uspel "nabrskati", pri čemer se mi zdi od vseh 5ih ta prvi pri funtech še najboljša izbira/kompromis. Še nekaj izhodišč želja (vem da so cenovni rangi različni, ampak), idealno bi bilo:
r7 R7700 proc, 32GB ram, 2TB disk, rtx4070 in do 2k€ (max max budget je res 2.300€)
spodaj na drugem mestu tudi model z r7 5700 proc in rtx 4060 (kar sem po cpu benchmark-u gledal neke velike razlike v performancah ni, ne poznam pa kaj to pomeni v realnosti....)
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
zdaj boš lahko realno napisal primerjavo Mazda vs. Kia 👍
Povezava za deljenje
Deli na druge strani