Skoči na vsebino
Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano

Ja ok, samo spet kot sem rekel. Ne vem kdo bo to kontroliral na terenu. Prodajali se bodo še vedno, če ne pri nas, pa v tujini. Kupil ga boš in vgradil - ali sam ali pa vodovodar na fuš.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)

No, nihče še ni objavil 15 minutnih meritev iz moj elektro. Takole so moje špice za lani in letos ter poraba po blokih. Na podlagi lanskih meritev sem dal za letos vse bloke na 6 kW. Sem pa zdaj videl, da so mi za drugo leto sami še za malenkost zbili moči. Super.

2024-10-28_12h38_46.png

image.png

2024-10-28_12h34_41.png

2024-10-28_12h35_50.png

2024-10-28_12h37_24.png

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)

Točno tako, zato sem jo pa jaz na podlagi meritev nastavil na 6 kW na vseh blokih, tistih pet špic ki skočijo do 7 kW max pa pač plačam. S tem da tu je za upoštevati, da grejem 220 m2 na 24°C in delamo vse okrog hiše in v njej - kuhanje, pranje, likanje, hobiji, itd. Edino indukcije nimam, kar bi se mi znalo poznati, če bi plin kdaj menjal. Je pa treba upoštevati, da ne bom skuril 5 jeklenk plina letno, kar je pa tudi 200€ ali ne vem koliko pač je že.

Je kar pomagalo in sem hvaležen sam sebi, da nisem nosil v hišo porabnikov brez glave, kot imajo zdaj nekateri problem.

Do takrat ko bom kupil električni avto se bo pa že malo bolj izjasnilo vse skupaj. Verjetno bo pa najbolje te špice v neki prihodnosti kriti z baterijami, iz omežja pa jemati konstantne nizke moči. Bo pa še malo nafte in plina do takrat preteklo... 

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

To je vse možno, sicer v mojem primeru vse kar mi pride kdo drug delati ne preseže tistega kar ponavadi brkljam okrog hiše in po njej. Razen z redkimi izjemami, ki so pač statistika.

Je pa kot sem rekel, nepredvidljivost ki si jo omenil, namenjena prašičjereji. Bomo videli koga bo treba zaklati kmalu, ker bo najbolj debel...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano

Si se pa lotil. Vsaka čast.

Jaz sem pogledal špice na 15 minutnih meritvah na moj elektro za lani in sem videl da sem samo parkrat v celem letu presegel 6 kW in sem nastavil vse bloke na 6 kW. Zdaj bomo pa videli. Nekih hudih sprememb na računih ne pričakujem.

Po moje preveč dela za premale prihranke.

Je pa dejstvo, da je tole kompleksno, da si lahko prašiči korita polnijo, ker še sami ne vedo kako bi tole zastavili, da bi ljudem čimveč pobrali. Če si zraven je fajn, če ne pa ni...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Klima v stanovanju ...
Napisano

Se strinjam, samo včasih od cevi in marsikje še malo kaplja, to je pa samo spodnji del ohišja. Pomaga, če se malo razširi. Nič ne rečem, če se vse pravilno naredi, ampak, večino problema lahko rešiš pa tako, kot sem opisal. Ker tudi večina monterjev je šalabajzerjev. Razen redke izjeme, vse pohvale njim.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Klima v stanovanju ...
Napisano

Pod zunanjo enoto je praktično zmontirati en enostaven pladenj iz pločevine, ki ima luknjo za iztok vode in jo pelješ tja, kamor pelješ kondenz notranje enote. Kolikor lizoliraš, vedno bo nekje - ob visoki vlagi še posebej, nek kondenz in lahko ven prikaplja. Seveda je pa mojstrsko pravilno, da se čimbolj potrudi tudi z izolacijo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kuharija
Napisano (urejeno)

A, ste odkrili Camino? Zadeva laufa na polno, dobra lokacija. Poizkusite še Stari Pisker v Celju. Sem prejšnjič šel prvič. Je pa tudi tam enako, skoraj sami tujci v strežbi oz. za manjša opravila v strežbi. Naročilo pobira par tistih, ki ima nalogo komunicirati s strankami. Eni so poštudirali sistem, tule tako ne najdeš več kelnarjev, če jih, je pa vse ena sama žalost, kot se lahko večina vidi po gostilnah.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano

Se strinjam, da so tudi drugi primeri tega, ki so bolj znani, samo mene je v primeru Juteksa presentil podatek, ki sem ga omenil, ki je res odstrelil v nebo. Takšne dodane vrednosti niti približno ne vidiš v vsaki firmi in je res kar razlika glede na prej.

Pa ne vem, če je v primeru Juteksa in omenjenega podjetja iz Kočevja imela kaj veliko politika zraven. Tu sta se firmi prodali in delata naprej s polno paro, drugje so drugi interesi zadaj in je vse samo malo manjše crkovanje kot je bilo prej...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Sigurno je tudi to eden izmed problemov, ki jih ni malo. Hotel sem poudariti enega, ki je kar velik. Kot sem omenil, je tule pri nas podjetje Juteks, verjetno ga poznate, delajo talne obloge. Meni je bilo to vedno znano, kot neka zanikrna proizvodnja drugorazrednih talnih oblog, pa brez zamere.

Potem sem pa na neki lestvici videl, da to podjetje danes proizvede okrog 100.000€ dodane vrednosti na zaposlenega. Tu zdaj ne bom razlagal, kaj to pomeni, tisti ki veste, vam je jasno. Pa sem šel malo raziskati in ugotovim, da je bilo leta 2012 prodano tujcem. Ti so v firmo prinesli sistem, organizacijo, znanje je pa bilo že tu. Samo zaposleni so raje šrot proizvajali, pa še kaj za sebe pofušali, kot pa se ukvarjali s produktom. No, tujcem je jasno kaj morajo narediti in od takrat je izgleda nek red. Pa da ne pozabim, kakšen velik trg se je odprl pod novim lastnikom - prej so bile to samo sanje oz. potencialna desetletja truda, da ti podobna stvar uspe. Ne rečem, da ni možno, samo v bogih 30 letih odkar se je sesula prejšnja država, pač to ne gre.

Kot slišim je podobna zgodba s proizvodnjo mešalcev za beton (hruške) v Kočevju. Odkar so tujci prevzeli to laufa. Ni pa to več vrtec za jugoslovanske lenobe, ki čakajo na penzijo. Tačas pa fušajo po svojih kmetijah in hostah. Ker ni bilo nič posebnega, da v primeru lepega vremena, je pol proizvodnje vzelo fraj za košnjo.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Žalostna realnost. Sem tudi jaz tako mislil včasih, potem pa vidiš, da za večino nekih firm, ki pridejo v stanje za prodajo, ni drugega kupca kot tujec. Enostavno jih pri nas ni. Lahko bi za kaj poizkusili vztrajati, samo za večino zgodb ni kapitala in trga, ki pa s tujino pride, če je ta interes. Par takšnih zgodb poznam. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano (urejeno)

Kako veš kje je v Severni Koreji Kim Džong Un doma?

Samo v njegovi hiši je (lahko) luč prižgana...

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup avta pred 2025
Napisano

Jaz sem se odločal med Škodo Octavio karavan, Kio Ceed SW in Hyundai-em i30 SW. Na koncu sem pa Mazdo 6 karavan vzel. 😁

Tule blizu mene je bila ena Ceed SW, res čisto polno opremljena s 30.000 km, letnik 2021, avtomatik, bencinar. Za cca. 20 k€. Sem že resno razmišljal, da bi jo vzel, pa je potem šla. Danes mi ni žal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup avta pred 2025
Napisano (urejeno)

Se strinjam. Eno so neumne želje in polnjenje korit, drugo pa realnost. Tehnika še ni tam, da bi to prenesla. Enostavno bodo prilagodili direktive, ker drugače ne bo šlo.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano

Kot je že bilo rečeno, 150 m2 neto novogradnja je lahko hitro 350 do 400 k€. 200 m2 pa okrog pol miljona. Govorim končana, opremljena hiša in urejena zunanja okolica neke normalne površine. To je realnost danes, ko vse sešteješ in da seveda vse drugi naredijo. Vse ostalo je pesek v oči, pa obračajte kolikor hočete. Da se pa marsikje prihraniti, pa ne samo z delom v lastni režiji, ampak z glavo, ko se zastavlja projekt hiše. Pa dober in fer nadzornik je zlata vreden, večina mu pa niti "jurja" ne bi dala. So pa redki, pa hitro so v rangu 10 do 15 k€, če se resno lotijo dela.

Marsikdo pozabi na fantomske stroške pri gradnji hiše. Recimo obresti kredita - če je kredita 100 k€ in obresti 20 k€, potem moraš tudi teh 20 k€ šteti v stroške na neto m2.

Tule blizu mene (okolica Celja, spodnja Savinjska dolina) so tri parcele prodajali. 120 €/m2, to pomeni okorg 50 k€ za parcelo, 30 k€ je komunalni prispevek v tej občini za neko hišo velikosti 150 m2 in pa projekt 20 k€. Pa si na 100 k€, pa še vedno samo trava za krave raste.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

To je res. Avstrijci tudi niso niti veliko drugačni. Ampak, kot imamo mi (v večini) južno od nas vse za "bosance" imajo tudi oni nas. Tako pač je. Sem pa začel svojo delovno pot v manjšem podjetju, kjer smo dirigirali razvoj strojev v Nemčiji - izredna redkost pri nas. Tam nismo bili samo podizvajalec in se je dalo marsikaj narediti.

Na koncu pa ne vem če je tisti pa oni pomembno. Enostavno smo majhni, kot sem že večkrat pomenil in ne moreš se kot ena čivava zaganjati v slona v tej kapitalistični ureditvi. Če ti to preveč ne ustreza, je bolje da zapustiš te kraje...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ali se to res dogaja v tej kokoški?
Napisano
pred 32 minutami je Slivka napisal:

Glede na to, da velja embargo na Ruske izdelke zaradi vojne, ne moremo dobiti Ruskih reaktorjev. Čeprav tudi Ruski reaktorji, kljub zasnovi, kakršno imajo, delajo varno, če z njimi delajo tako, kot so predpisi in navodila... Mislim, zgrajenih je bilo 17 reaktorjev, če se ne motim. In, če se ne motim, jih 7 še vedno dela. Samo operaterji ne delajo več "testov"... 

Vedno imaš človeški faktor. Tam notri naj bi sedeli ljudje, ki nekaj vedo. Samo so še vedno samo ljudje, ki imajo svoje probleme in rutina lahko naredi svoje. Moderni reaktorji se vsi snujejo tako, da so v nekih kritičnih situacijah stabilni. No, bomo videli. Sam sem mnenja, da se je jedrska doba šele dobro začela, glede na vse kazalce o porabi elektrike. To branžo je treba malo prevetriti in vse skupaj narediti malo bolj modularno, enostavno, ceneje in varno. Nekaj se jih pojavlja, samo bo še malo trajalo, da bo tole šlo skozi.

Drugače pa mali modularni jedrski reaktor je že dolgo znana zadeva, samo vojska ga hoče imeti samo na podmornicah, pa ga nam še ne dajo. 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ali se to res dogaja v tej kokoški?
Napisano (urejeno)

Seveda, meni je to vse jasno. Samo nekaj stvari si narobe napisal, pa ne koristijo, če bere kdo, ki se odloča ali bi podprl jedrsko energijo.

Radon ni tako problematičen, bolj so njegovi produkti, ko razpade. Ko ga vdihneš, produkti, kateri niso plini, ostanejo v pljučih in ti tam delajo sranje. Se pa s tem malo pretirava, še posebej če je to zunaj, ker se enostavno prelufta in gre v zrak. Če imaš pa kakšno klet, kjer se ti to kopiči in si veliko v njej, potem zna biti pa problematično. So pa zgodbe o tistih opekah, ki so bile delane iz elektrofiltrskega pepela malo iz trte izvite.

Beri, piše vse: 

WWW.ZVD.SI

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov...

V Sovjetski zvezi in Černobilu pa ni bil problem samo nesposobno vodstvo in ljudje, ki se niso upirali, ampak tudi nezdrava osnovna zasnova reaktorja, tako da ja - elektrarna je tudi bila velik problem. Pač je moral biti reaktor poceni in želja ob zasnovi je bila, da se njegove produkte uporabi tudi za potencialne vojaške namene. Tam je bil pač skupek enih klasičnih ruskih (človeških) neumnosti, ki so se poklopile in še danes imamo zaradi tega v neizobraženi javnosti sranje s sprejemanjem jedrske energije. Ruski pijanci, kaj hočemo. Fukušima pa tudi ni koristila pri tem. 

Beri - zanimivo branje o mehurčkih pare, ko se reaktor začne pregrevati in voda kot moderator izgubi svoje lastnosti, da bi kontrolirala jedrsko reakcijo: 

WWW.IAEA.ORG

On April 26, 1986, the Number Four RBMK reactor at the nuclear power plant at Chernobyl, Ukraine, went out of control during a test at low-power, leading to an explosion and fire that demolished the reactor...

WORLD-NUCLEAR.ORG

The Chernobyl accident in 1986 was the result of a flawed reactor design that was operated with inadequately trained personnel. Two Chernobyl plant workers died on the night of the accident, and a...

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.