Zaradi Intel paranoje in posledično prehoda na AMD... a se kdo počuti pogumnega in bi ga zanimal kombo 13700K + Strix Z790? Ostane tut DDR5 ram in pa možnost z EK AIO al pa Thermalright Phantom Spirit coolerjem 😅
@skritikrt Drugič vpraši, če ma kdo kak socket 1150 proc kje doma, recimo 4690K, pa boš lahk testiru 😄 Mam pa tut Z97 plato, če misliš, da je bios kriv.
Drugač pa si nabral kar ''overkill'' komponente za novga. Dobr, dobr! Poznam še enga entuzijasta, k je T705 vzel ta teden... 😄 Ne bi pa menju ventilatorja na tem Mini Assassinu , ker niti ni glasen, pa sigurno boš krivuljo znižal, da ne bo nikol na 100%, to bo neslišno, brez skrbi. Škoda, da ni mal bolj seksi ohišje, če je že taka žvau, ampak to je sam moje osebno mnenje in okus. 😊
Glede rama bi lahko vseeno mal bolj pogledu. Tvoja nova plata ma za ta proc 8 modelov Crucial ramov na listi kompatibilnosti, ta tvoj ni med njimi, lahk bo ok, lahk pa problem. AMD-ji znajo bit kar hecni včasih, ko pride do ramov in niti ne priporočajo it nad 6000MHz. Vsekakor bi pa za ta denar dobu CL30 ram 6000, CL48 je kr slabo. Tuki mislm bolj latenco in ne same hitrosti, če me razumeš.
Mal za hec... a si preveru, da ma ta ram tut 2 EXPO profila, al si na blef za AMD kupu ram, ki ma v nazivu INTEL XMP? 😅
Ne bom več nič meril, dans dam kišto iz rok. Sem probu včer še iz firbca NZXT cam, čeprav nimam kontrolerja, ampak temp vseeno kaže. Kaže pa isto kot HWINFO64. Mogoče sem pa v Afterburner gledal drug temp senzor, da je blo 12 stopinj razlike. Kokrkol, laufa vse bp, FPS pa za izvoz. Dans bo en otrok osrečen 😄
S katerim software-om pa spremljate temperature, oziroma kater value točno gledate pri Ryzen procesorjih? Jaz sem v HWinfo64 gledal ''CPU (Tctl/Tdie)'', ampak očitno Afterburner meri druge senzorje, ker je razlike 10-15C.
A bi blo v HW bolš gledat CPU CCD1 (Tdie), ker kaže isti temp (nižji) kot Afterburner naprimer?
Najdu sem sicer neko pojasnilo:
According to Martin (HWInfo Author):
"CPU (Tctl/Tdie) in HWiNFO should be the immediate hottest temperature in the entire CPU package, while the CCD (CPU (Tdie)) value covers only the CPU cores of a given Core Complex Die (CCD). Based on our measurements, the CCD value should be closer to AMD Ryzen Master reported temperature. "
Bonus vprašanje... 😊 Kater senzor v HWinfo64 upošteva krivulje za ventilatorje, nastavljene v biosu?
Sam sem se veliko igral s krivuljami napajanja ventilatorjev, ne samo strminami, tudi zakasnitvami, da je zaganjanja ventilatorjev čim manj. Najprej v Fan Xpert od Asusa, nato sem krivuljo nastavil v BIOSU. Pretiravam - lahko nastaviš krivuljo za CPU ventilator tako, da se ventilatorji zares zavrtijo šele pri 85 stopinjah ... temperatura bo ves čas tam blizu.
Tut jst najrajš v biosu nastavim krivulje. Par biosov nazaj se je pojavu ta cpu spiking in zaganjanje ventilatorjev in idle temp se je dvignu 4-5C, najbolj moteče je to ko maš tih komp in potem klikaš po youtube zavihke in se ti zaganjajo in izklapljajo ventilatorji. Sm nastavu, da do 60C ne grejo čez 40% in je nekak ok. Potih upam, da bo to ta intel 0x129 microcode popravek čudežno odpravu, sicer pa se bom lotu teh ročnih nastavitev zakasnitev.
Ja, sej tut tale Ryzen 7600 idla na nekih 50C, pa povsod pravjo, da je to normalno. Verjetno PBO nima smisla izklopit, ker je bolj vezan na max frekvenco in idle temp ne bo nič kej manjši? Undervoltal in šaril neki ful po biosu ne bom, ker sem komp sestavu za kolegovega otroka in bi rad pustil čimbolj default. Ko sem svoj Intel prov undervoltal, se je na idle temp komaj kaj poznalo. Testiru sm prej še Warzone na max grafiki in so iste temperature več al manj, tko da za sam gaming me ne skrbi.
Lahko ga še pokažem 😊
Iskreno ne, je pa bil na Asusovi strani takrat in to kar dobro skrit... Nek Asus bios kit dejansko, nism 100% glede imena. Sem pa najdu download link za bios editor, glede na identičen problem, če se počutiš pogumnega. https://www.techpowerup.com/forums/attachments/bios-modifier-zip.200922/
To pa je vezano na bios, enkrat sem to samo delu, ko je kolegu neki sral VPN in je moral to vnest. Je pa bla Asus matična in sem najdu nek program, v smislu bios editorja, pa jo potem sam določiš. To ni serijska od matične, da ne bo pomote.
se mi zdi od vseh 5ih ta prvi pri funtech še najboljša izbira/kompromis
Nimaš kaj falit s tem prvim Funtech in ima vse kar si želel ubistvu. Grafičnih z 8GB rama pa res ne jemlji. Bo pa za vaše potrebe 12 ali 16 GB prav vseeno. Pa Nvidia načeloma itak uporablja manj rama v isti igri kot Radeon. Glede na namen uporabe, uporabljal ga bo tvoj otrok, verjetno ne bo DLSS-a niti vklopil, verjetno mu bojo vse te nastavitve itak španska vas. Pa tudi rabil ga ne bo pri takem kompu. Otrokom je samo RGB pomemben in da igrica šiba. 🙂
Ram je kompatibilen, hladilnik pa je previsok za to ohišje. Drugo vse super. Procesor je kar mal overkill, ampak od viška ne boli glava.
Pač pri kupovanju že sestavljenih PC-jev v trgovini bojo vedno neki kompromisi in vedno te bo nekaj zmotilo. Takole po komponentah kupovat bo vedno ugodneje in izbral boš lahko bolj kvalitetne proizvajalce/modele za posamične komponente. Ampak, če se ne želi ukvarjat s tem, oziroma karkoli reskirat, potem bo pač izbral sestavljen PC, za katerega ti trgovina jamči, da bo deloval. Zato so tudi malo dražji, ker za vsak sestavljen PC, trgovina plača certifikat, ker ga prodajajo kot svoj izdelek, na katerega ti potem tudi dajo garancijo. Zato potem dostikrat celo ni opcije dokupit ekstra rama, ker v teoriji (na certifikatu) ne gre več za isti izdelek/PC. Mal smotano, ampak ja... Ko je moj šef za firmo kupoval nov PC, sem mu rekel točno to, ''vprašte, če se da dobit boljši napajalnik'', pa žal ni šlo. Je pa kupoval mislim, da v E-Misiji.
Jaz ravno sestavljam za kolegovega otroka PC, ima rojstni dan konec meseca. Pa sem dal kar AM5 plato in gor 7600 (7600x se mi je pred nosom prodal) + 7700XT grafično. AM4 in DDR4 je meni osebno pozabljeno poglavje, nisem pristaš tega, da bi delal nov PC s starejšo tehnologijo, ker v teoriji ''ni potrebno''. Drugo je, če nekaj delaš po sistemu ''samo da bo''.
Podnožje je dokaj novo in procesorje bojo delal še vsaj 3 leta, tako, da lahko tudi čez 5 let da novejši procesor + grafiko not in je dober.
Kar se tiče AIO, hvala, ne hvala. Ni problema? Videl sem čist preveč problemov, predvideno življenjsko dobo imajo nekih 4-5 let. Potem ponavadi gre pumpa in moraš vse skup zamenjat. Se pa dostikrat problemi pojavijo že bistveno prej. Konkreten primer, po letu in pol se mi je v EK AIO nabral tist zeleno-bel smrkelj in čudežno ni več odvajalo toplote, med youtubom se je proc pregreval in posledično je ugašal komp. Pumpa je sicer delovala. Nekaterih AIO niti ne morš razkopat in čistit. Prisegam na zračne hladilnike, kjer lahko crkne samo ventilator, ki ga za 10-15€ zamenjaš in zadeva je večna.
Tak PC @sportman333, kot si ga prilepil od Anni, ti lahko sestavimo sigurno za max 1500€, za primerjavo.
Kot dobavitelj nadomestnih delov, se včasih večkrat sprašujem, kaj tej kleparji pravijo strankam, ko mojster po dva tedna ne pride po robo za popravilo avta... zdej vem... ''bo bo bo'' očitno 🙄
Kaj pa priporočate nekomu ki ni v hribih, ampak je vseeno na nogah 10 ur in prehodi 20-25 km? Nekaj bolj športnega za vsak dan...
Odvisno kaj ti je vizualno všeč in kolk mora dihat, da ti noge ne zgnijejo po 10urah, ampak sigurno bi s kakimi tekaškimi prišel dobro skozi. Verjetno bi bil čist zadovoljen s kakim od teh modelov:
-Hoka Clifton 9
-Nike Air Pegasus 39 (maš tut 40, ampak 39 bolj diha)
A si kupu La Sportiva, al pa Scarpa, La Scarpa pa sigurno ne 😁 Je pa oboje pro liga in nisi mogu nič zajebat.
dne 15. 5. 2024 ob 14:13 je Bini napisal:
Alpina ni kriva ampak dobavitelj Vibram@
Vibram je kar v vrhu, če ne vodilni kar se tiče te scene, imaš pa različne Vibram podplate, glede na lastnosti oz. potrebe uporabnika. Sam imam dvoje La Sportiva plezalke in ene imajo Vibram Grip, to je zelo mehak podplat, ki se hitro obrabi, se precej upogiba in je bolj primeren za kake gladke skale, plate, medtem, ko imam druge plezalke z Vibram Edge podplatom, ki je precej trši in posledično tud cela plezalka je tko narjena, da ma trdi in oster rob in je precej neudobna, to maš pa potem za stopat na mikro špičke, robove in reže v skali.
Pojasnilo Alpine glede degradacije ali hidrolize materiala je ubistvu na nek način zelo na mestu, to se dogaja tudi drugje. Ne poznam pa Alpininega načina/kvalitete proizvodnje. To je vse na nek način performance obutev in da vam bo držala 15 let nikol ni bil njen glavni namen. Ni problem v podplatu, pač pa materialu ''midsole-a'', tistga dela med podplatom in samim čevljem in pa tudi vrste lepila. Kot ljubitelj in zbiratelj, sem to vidu tut pri supergah, ko ima nekdo v kolekciji kak starejši nenošen par, na polički ali v vitrini, po možnosti še mal sonček gor posije dnevno... Na pogled zgleda čist ok superga, ampak midsole rata kot biskvit in razpade, če začneš karkol prčkati po njem, ali nosit. Zgleda pa nekako tkole.
Isto je z vašimi pohodnimi čevlji, če jih ne nosite in ležijo nekje v kaki rahlo vlažni garaži, kleti 10 let... Tuki podplat ni kriv nič, konc koncev podplat ne razpade, ampak odpade.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Zaradi Intel paranoje in posledično prehoda na AMD... a se kdo počuti pogumnega in bi ga zanimal kombo 13700K + Strix Z790? Ostane tut DDR5 ram in pa možnost z EK AIO al pa Thermalright Phantom Spirit coolerjem 😅
Povezava za deljenje
Deli na druge strani