Bi bilo zelo lepo, če bi se narod v Sloveniji malo spravil k pameti. Danes so po celi Sloveniji gasilci gasili oz. še gasijo 41 požarov v naravi, 7 požarov v objektih in 2 požara na vozilih. Poleg ostalega dela, ki so ga še imeli.
Sodelavec Andrej je star že 40 let, pa še vedno nima dekleta.
Nekega dne ga vprašam: "Kako to, da pri tvojih letih še vedno nimaš žene. Vsi ostali iz družbe smo že poročeni, ti pa dekleta menjavaš kot po tekočem traku!"
Andrej: "Tega pa nisem sam kriv. Katerokoli dekle pripeljem domov, za mojo mamo ni dobra."
Pa mu predlagam: "No, potem moraš pa najti dekle, ki bo podobno tvoji mami.''
Danes se spet srečava, ker sva "padla" na isto dežurstvo, pa ga vprašam: "In? Si našel dekle, podobno materi?"
Andrej: "Seveda sem. Popolnoma tak karakter ima. Mama je navdušena.''
Jaz: "Se bosta torej poročila?"
Andrej: "Kje pa. Moj oče je ne prenese!"
Zadeva ni tako enostavna, da bi se dalo na kratko napisat na forumu. Čeprav zadeva fizično sploh ni problematična. V podpostaji se odklopi cevi daljinskega ogrevanja in priklopi toplotno črpalko. Se je pa potrebno prej pozanimati, če lahko priklopite tak električni porabnik. Pa kup birokracije je treba spravit skozi, pa... ... ... Pa pozna ura je in jutri moram zgodaj vstati.
Prej sem se izogibal tej temi, pa sem bil nekako "potunkan" vanjo, ker se je začela ta debata v neki drugi temi. Zdaj bom napisal samo eno objavo in potem spet ne bom več bral te teme. Komur bo ta objava koristila, prav, komur ne bo, tudi prav. Če bo koga spodbudila k razmišljanju, prav, če pa nikogar, pa tudi prav. Teh nekaj deset minut za tole pisanje bom že "požalval". Mogoče pa kakšnemu fejstbukovemu-doktorju ali kakšnemu google-primariju razjasni kakšen pojem...
Ljudje kot ljudje smo živi organizmi. In kljub temu, da nas ves čas prepričujejo, da smo enaki, smo si različni. Konec koncev, če pogledate avtomobile: lahko prihajajo en za drugim z istega tekočega traku, pa bo vsak že v štartu malo drugačen (tolerance pa to). Po nekaj letih uporabe pa se bo poznalo, da so drugačni. Sicer v malenkostih, a če se bo voznik, ki je navajen enega, usedel v drugega, bo opazil, da se vozi drugače. Pri živih organizmih pa je to še toliko bolj opazno. In vsak organizem ima svoj imunski sistem, ki ga brani in ščiti pred zunanjimi "sovražniki". In potem so tu virusi, ki pravzaprav delujejo zajedalsko: poiščejo gostitelja, ki ga izkoristijo za razmnoževanje. Načeloma virusu ni v interesu uničit gostitelja, se pa zgodi.
Zdaj pa cepljenje, korona in vse ostalo. Kot sem omenil, vsak organizem deluje malo drugače. In vsak imunski sistem se odziva malo drugače. Nekateri se na viruse odzovejo hitreje, drugi počasneje. Ker pa je virus SARS-CoV-2 precej nevaren in povzroča precej težke poteke bolezni, so sestavili cepivo in začeli s cepljenjem. Cepivo virusa ne uniči. Cepivo zgolj nauči naš imunski sistem, da se je treba pred tem virusom branit in kako se pred tem virusom brani. Cepljen človek se torej ravno tako lahko okuži z virusom SARS-CoV-2, ampak ga njegov imunski sistem takoj prepozna in se začne boriti proti njemu. Koliko je pri tem uspešen, je odvisno od posameznika.
Če torej povzamem na kratko: okuži se lahko vsak, ki pride v stik z virusom. Le da bo imunski sistem cepljenega hitreje reagiral in se boril proti virusu kot imunski sistem necepljenega. Kar pa ne pomeni, da bo posamezni necepljen človek pri okužbi imel težave - odvisno od njegovega imunskega sistema. In tudi ne pomeni, da bo posamezni cepljen človek okužbo preživel asimptomatsko. Vsekakor pa ima cepljen človek bolje pripravljen imunski sistem in zato manj težav pri okužbi z virusom SARS-CoV-2 kot če ne bi bil cepljen. Če pa ima kljub cepljenju težave, si pa lahko predstavlja, kaj bi bilo, če ne bi bil cepljen.
Kot sem že na začetku omenil, smo ljudje živi organizmi in zato niti eden ni enak. In se lahko zgodi, da na vsakih milijon osebkov eden pa "narobe" reagira s cepivom. Se zgodi. Konec koncev imajo tudi ostala zdravila stranske učinke in na vsakih milijon bolnikov se najde eden, ki mu zdravilo bolj škodi kot koristi.
Menite, da je odločitev o cepljenju stvar posameznika in da se vsak sam odloča, ali se bo cepil ali pa se ne bo cepil? Hja, mogoče imate celo prav, do neke mere. Ampak to, da se nekdo ne cepi, daje virusu ugodnejšega gostitelja in s tem boljše možnosti za širjenje. Če imunski sistem posameznega necepljenega deluje vrhunsko, ni tu nobenih težav. Če pa ta, ki zavrača cepljenje, nima vrhunskega imunskega sistema in ima težji potek bolezni, pride v bolnico. In tam imamo vsi zaposleni z njim precej dela, kar pomeni več stika z okuženim kar pomeni, da smo bolj izpostavljeni okužbi. Tudi če smo cepljeni, lahko virus dobimo. Sicer se naš imunski sistem takoj odzove na virus in ga začne uničevati, še vedno pa lahko ta virus prenesemo na domače, na naše otroke. Tukaj se pa odločitev posameznika, a se bo cepil a se ne bo cepil, konča. Ker njegova odločitev lahko ogrozi moje otroke. Tako kot je v prometu: po mestu se vozi 50. In ni stvar osebne odločitve posameznika, a se bo omejitve držal ali ne, ker njegovo dejanje lahko ogrozi zdravje in življenja drugih...
Toliko na kratko, in ker je ravno 8. marec, grem razveselit ženo, ki je že zgoraj v spalnici.
Sem začel brat od zadnje neprebrane objave, pa samo nekaj o kovidu. In spet sami fejst-bukovi doktorji. O tem, kdo je pameten in kdo ne in kdo je naredil prav in kdo ne.
V bolnici Šempeter smo pa največ dela imeli s tistimi, ki so se svobodno odločili, da se ne bodo cepili. In smo samo za njih potrebovali okoli 6000 kg tekočega kisika na teden. Je cisterna vozila dobesedno vsak teden, ker imamo premajhno cisterno za tak naval. In potem tu berem, kako ste trpeli in bili ne vem kaj, ker ste nosili maske in kazali kovid-potrdila. Ja, res ste ubogi. Mi, ki smo pa (poleg 6000 kg tekočega kisika tedensko) po bolnici v skafandrih prenašali po 100 jeklenk (3 litre na 200 bar), mi pa nismo bogi. Cepci, in to šolani, nimam kaj drugega reči. In enkrat sem že omenil: če bi padale bombe, a bi tudi protestirali, da je vaša pravica, da se sprehajate, kjer se vam zahoče? Če je nekdo omejen, je omejen in mu ni pomoči. Najhuje je, da tak ponavadi ne ve, da je omejen in zato trpijo vsi drugi... In koliko ste trpeli, ker niste smeli ne vem kam in ne vem koliko potovati, nekaj časa niti v sosednjo občino. Ja, res ste grozno bogi! Jaz bi z veseljem ostal vsaj kakšen dan doma, pa se ni izšlo. Še rojstni dan sem praznoval med dežurstvom, ker sem bil 48 ur na delovnem mestu - povečan obseg del... In da sem v dvanajstih koledarskih dnevih naredil po 14 izmen, je sprejemljivo. Da se pa nekdo ne cepi in še druge prepričuje, da je to edino pravilno... Zblojeni ste, vsi po vrsti!
Ej, a še kdo opaža množične prekvalifikacije ljudi iz facebook epidemiologov v facebook vojaške analitike? Zdaj čakam samo še petkove kolesarje, da začnejo protestirati in zatrjevati, da Rusi ne streljajo v Ukrajini in da ranjeni niso ranjeni ampak samo rahlo opraskani in da ubiti bi tako ali tako umrli in da to nas samo Janša nekaj straši z neko vojno, v resnici pa vse to sploh ni res...
Rusi imajo en pregovor: ne glede na to, kaj nevesta govori na ohceti, na poročno noč bo f*k*la...
Govori ti, kar hočeš, čez 8 let ne boš več dobil Mazde ne na bencin ne na nafto. In tudi gretja v avtu ne boš potreboval, ker te bo grela misel na Greto...
Berem tale članek in mi je zanimiva novinarjeva ugotovitev: piše, da je to lahko dobra naložba, ker je to "namreč zadnji klasični bencinsko gnani avtomobil znamke Alpine. Prihodnji avtomobili bodo električni". Če jaz s svojo kmečko logiko prav razumem, je to zadnji bencinar, ki ga lahko dobiš in se bo zaradi tega čez deset let prodajal dražje, kot se je zdaj kupil ali pa vsaj po enaki ceni. Torej novinar sam ugotavlja, da od "štromarjev" ne bo koristi in bodo ljudje iskali vozila z motorji na notranje izgorevanje in bodo za to pripravljeni tudi plačati - več kot zgolj "knjigovodsko" vrednost... Tako, kot stari Tomosi. Ko je Tomos še delal, je prodajal nove mopede po 900€, zdaj pa se stari in zmahani prodajajo po 700€, če pa je lepo ohranjen, pa tudi po 1200 in več...
Mislim, da bo velika večina vozil z motorji na notranje izgorevanje, kupljena med letoma 2024 in 2029, dosegla status starodobnika. Pa ne zato, ker bi bila tako trpežna...
Z ženo sva se nekaj spričkala glede pospravljanja in mi zabrusi, da bo ona odpeljala otroke ven, jaz naj pa sam pospravim, če sem tak talent. Oni odidejo ven, jaz pa se lotim pometanja in pomivanja. Takrat pa na vratih pozvoni. Grem pogledat in zunaj stojita dve Jehovi priči: "Prišla sva te rešit." Si mislim: »Sam Bog vaju je poslal – in briga me, kateri!« In ju povabim noter. Prvemu porinem v roke metlo in smetišnico, drugemu vedro in cunjo. BIL SEM REŠEN!
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Bi bilo zelo lepo, če bi se narod v Sloveniji malo spravil k pameti. Danes so po celi Sloveniji gasilci gasili oz. še gasijo 41 požarov v naravi, 7 požarov v objektih in 2 požara na vozilih. Poleg ostalega dela, ki so ga še imeli.
Pa je šele 7 zvečer, kje je še konec dneva...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani