Skoči na vsebino
pred 1 uro je skritikrt napisal:

Ne priporočam zmanjševanja čez noč,mi v spalnici izključimo radijator in je lih prav...pač zapreš vrata in se greje samo preko zidu...pošteno prezračiti je itak trebatako da je spalnica najhladnrjsi prostor v bajti..mostalo pa vse na isti temperaturi.

Ja,pa ja shranjevalnik...shranjevalnik jecše ena dodatna stopnja prenosa in še dodatne izgube-višja poraba.

A vse naj kupim,od sončnice,do shranjevalnika,dodatno izoliram itd...za tisto malenkost,in se mi ne bo nikoli povrnilo...samo,da se bodo lahko drugi z EVji kurcili,in taubi denarce štel...

Je lih včeraj žena izračunala za 2023, koliko je šlo na TČ stroma...1250€ za ogrevanje v kurilni sezoni in pripravo tople sanitarne vode...pa je bajta 4x100m2,tri gospodinjstva in 7 oseb,hiša pa zolirana z 5cm stiroporjem.

Pa naj investiram npr 10 jurjev za npr 10-15cm dodatne izolacije...pa ni šanse,da to narediš za 10 jurjev...k so še stopnice,okenjske police itd....a po moje 20 jurjev najmanj 🤔 

Pa recimo za foro 10 jurjev...da bi na leto prišparal recimo 300-400€... pa ne verjamem,da bi prišparal toliko,ker je v kurilni sezoni delež na toplo sanitarno vodo zelo velik v primerjavi z ogrevanjem...

Pa vseeno recimo 400€ prihranka.

Vsi smo bili v osnovni šoli in znamo izračunati,koliko let bi potreboval,da strošek desetih jurjev dobiš nazaj.

Star sem 52 let..pa da bom šel v tako investicijo...bom šel,ko mi bo na čelu pisalo "budala"...a na srečo  zaenkrat temu še ni tako.

Pa o shranjevalniku niti se nisrm začel....lahko samo sanjajo.

Kurim na pelete.

Okna sem menjal. Izolacije ni.

Jaz nobenmu ne solim pamet, samo tolmačil sem uradno direktivo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 8 urami je skritikrt napisal:

Meni je montažer od Tilije 

WWW.TILIA.SI

Ogrevanje vseh vrst za vsak objekt. Toplotne črpalke, sončni kolektorji, hranilniki/zalogovniki, centralno ogrevanje, vodovod, sanitarna voda...

razložil "kontra" primer,če bi ponoči ugasnil obtočno črpalko,kot smo to imeli prej na kurilcu (00:00-06:00 izklop) ,da v primerjavi z neprestanim obratovanjem brez znižanja ponoči!!! je razlika (odvisno od izolacije hiše seveda) lahko tudi za faktor 5 v prid neprestanega 24/7 ogrevanja oz. obratovanja TČ in obtočne črpalke.

Torej vsako izklapljanje ogrevanja ali npr. zmanjšanja temperature v sistem dovedene vode ima za posledico "praznjenja" glavnega shranjevalnika toplotne energije! Kot glavni shranjevalnik toplotne energije je tukaj mišljena cela hiša oz. objekt in vse kar je "znotraj izolacije"-zidovi,tla,stropi,pohištvo,igrače na tleh.....VSE!!!

Pomeni,da vsemu znotraj fasade oz. izolacije pada temperatura,ker dovedena energija ne pokriva izgub...ker za konstantno temperaturo je treba dovajati točno toliko energije,kot je izgub.

In če bodo pametnjakoviči omejili porabo TČ,bodo dejansko povečali obremenitev elektro omrežja ne samo takrat,ko nobena "sončnica" ne dela,ampak tudi skupna-celodneva obremenitev bo občutno višja....

Ali pa ne,ker bo itak varovalke ven pometalo😲

ŽIVELA EKOLOGIJA😂🤣

Tudi pri kurilnem je isto.

Vedno je ugodneje vzdrževanje, kot pa dogrevanje. Samo podnevi imam 21 ponoči pa 19.

In ne bom kuril ponoči na 21, pa spal odkrit v gatah.

Verjetno silijo k temu, da bi imel zraven TČ še 2000l zadrževalnik. In bi ponoči to grel, po dnevi pa samo iz tega jemal.

Podoben primer je že zdaj pri ljudjeh na drva. Zakuri 1x na 2-3 dni in zagreje par tisoč litrov, potem pa obtočna namesto iz peči, jemlje od tam.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Orodje (poceni vs. drago, “noname” vs. brand name)
Napisano (urejeno)

Jaz rabim dvigalko. Do sedaj sem si sposojal od familije lidl/hofer dvigalko.

Zdaj morem naredit analizo kaj kupit.

Imel bi malo boljšo robo.

S financ ministrom je pa tako. Jaz uporabljam, torej ni pritožb. Ne pretiravam in tudi ona ne pri torbicah in cotah. Sma kr oba bolj škrte sorte. Če pač rabiš, pa rabiš, seveda prej 7x premisliš....

Tudi mene vsi šlampasti mojstri jezijo in delam vedno več sam. Učil sem jih na uradnih avto servisih. Boljše nastavim regulacijo na peči, itd.....

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Tole me je malo presenetilo, ker če je pa kej enostavno je pa demontaža police saj se vse lepo zloži samo vase - vsa čast Mazda inženirjem za ta design. Za demontažo 5 sekund za montažo pa mogoče 15 sekund. Tole je bolj enostavno kot na kateri koli moji prejšnji Mazdi in vedno prst gor, ko dajem kolo zadi v avto.

.. na pa me spet pr srcu stiska... :(

A še ti Brutus... da me na koncu zaštihaš v bolečini. 🥺

Sanke so lepe, če so nizke 😉

Stare, visoke, pa res izgledajo delavsko.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 7 urami je skritikrt napisal:

Jep-žena naslednjo leto tud dobi nove "gume"...bom najbrž vzel spet Dunlop Sport-maxx RT...tokrat drugo generacijo (RT-2),k prvo po moje ne dobiš več🙄...res TOP gume za cvenk...samo,če bi dobil kaj takega tudi za Mazdo...so serijske Toyo že zelo dobre,a tistih 5-10% na meji mi manjka,da se ti res lahko odpuli...k zna ratati nervozna,i če ne paziš ni dobro😬...bom najbrž tudi prešaltal na Dunlop...bom videl🙄

Pri meni dobi zimske.

Letne še bojo. Čeprav so te Primacy 4+ take kot tvoje Toyo. So super, fali pa jim tistih 10%. V vročini, nad 170km/h, dobiš glatteis efekt.

Dunloop sem imel Sportmaxx TT na Alfi. Nora guma. GY Eagle F1 AS3 je bila za njo gor in mi ni tako zelo sedla.

Tega TT-ja šije samo Pilot Sport.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 30 minutami je skritikrt napisal:

Že vem,kam pes taco moli😂🤣..."C" košarica😍

Drugače pa kar se "airbagov" tiče...čisto resno-dva sprednja,dva stranska in zavese spredaj-zadaj.

Pa še bi lahko našteval od proaktivne varnosti od tempomata-fajn,da ne pelješ prehitro,če imas težko nogo...neverjetno odziven in natančen volan...ti @godlike lahko potrdi-en najboljših volanov v tej klasi-premakneš za milimeter-dva,in avto gre točno tja...kot gokart...

Pa ne bom omenjal,da dajem gor samo res vrhunske gume...ženi zmeraj govorim:..."ti se boš že ustavila...problem je,ker se drugim ne bo ratalo ustaviti...pa se ti zna kdo "zakantati" od zadaj🤨

In to mene najbolj boli. Fordi so imeli z Alfami top podvozje. Zdaj pa se VW Id-je preoblači. Groza.

Polo 2010 1.2 tsi in Passat 2.0 190km dizl 4x4, dsg, nastavljivo podvozje.

Pa ne segneta do kolen Focusu s športnim ali pa Mondeotu s športnim.

Mondeo je sploh nor, ima še hidravlični servo. Top.

Focus je že bolj gokart, se le poznajo nižje gume.... še vedno volan top, edino malenkost majn povratne informacije kot na hidravličnem.

@skritikrt ta c-max ima še hidravlični servo? Potem je sploh super.

Moral bi ti dat i20n za peljat. 2 obrata, od skrajne lege do druge.

Mogoče malo pretrd(težko voziš z eno roko), se ti zdi, da je Focus kot stari Puntek, totaln puter.

Tudi drugo leto dobi žena na Fordu nove gume. 🙂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano (urejeno)

@Bini slikal sem tak, da se vrsta ne vidi.

Stali smo lepo kulturno in ne v takem živ-žavu kot pri tebi. Vrsta se je začela pri kužnem znamenju, ko sem to sliko naredil, je že 15m daljša.

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
Pred eno uro je Shrek napisal:

Grozno majhna luknja... 

Kaj na primer voziš zadaj, da ne moreš v avto dat? Me res zanima... 

Pred eno uro je NevLado napisal:

Grozna mala luknja? Modeeeel :D

Še TV-ja not ne dobiš. Pa če ti že novega dostavijo, pa starega na odpad/servis.

V veliki meri meni šteje uporabnost in res ne vidim, zakaj ne bi še šipe zraven dvignil, ko že kuferaum odprem.

To je še hujši no-go, kot je SUV.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

20231227_171155.jpg

Čakam v vrsti.

pred 1 uro je Boss napisal:

A ta žlehtno kri spuščajo, da se gre v novo leto s ta prijaznejšo.😉

In za to me zavrnejo, ker nimam noč žleht nor več. 😆

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kava
Napisano (urejeno)

A ti nisi na vinu gor zrastel? Groza 😆

pred 11 urami je Bini napisal:

Dobr jutr.... 😊😉

IMG_20231226_163319.jpg

Tudi tebi dobro jutro. Jaz končno pijem svoj najljubši kafe.

Vsako leto čakam, da se pojavi na trgu in hitro kupim celo kilo.

20231227_075813.jpg

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.