Lojz,jaz nisem glasoval in tudi ne mislim za take otro?arije kot so te,da ?e bo? ?el dol ali ne.E chi se ne frega za te?
Itak,da si en navaden provokator?ek ki misli,da je stra?no duhovit.-ni sme?kota.
V resnici si pa en zate?en kaliber,ki ga ne bi rad sre?al v ?ivljenju,?e posebej ne za kak?nim ?ankom,kjer bi verjetno nabijal z razsvetljenstvi cel ve?er in celo no?.-ni sme?kota.
...to,da so ti izklopli internet (?e je to sploh res) si si sam kriv,ker si silil v to.
Jaz celo sumim,da ni vse tako,kot izgleda na prvi pogled. -je sme?ko.
Kolega je vozil po drevoredu (padal je rahel de?),po mestu 40/uro ali pa ?e manj.Ker je bilo po tleh listje in je bil asfalt rahlo dvignjen zaradi korenin ga je,ko je rahlo pribremzal, zaneslo v drevo.Za njim so ravno vozili organi pregona in se ustavili.Dobil je lepo polo?nico zaradi nepragojene hitrosti.Nikjer pa ni bilo omenjeno listje in korenine ter slaba cesta.Pa samo 30 ali 40/uro se je cijazil.In spet smo imeli enega divjaka ve?.
Pa on res nikoli ne vozi nad omejitvijo intanto je divjak.
Vendar stvar ni tako preprosta kot na prvi pogled zgleda. Birokrat se za??iti tako. Da na mestu, kjer se brez te?av zvozi z 80 km/h postavi omejitev 40 km/h. Ko se upravi?ujejo omejitve v naselju, se navaja, da so posledice pri 60 km/h skorajda katastrofalne v primerjavi s 50 km/h in prika?ejo nam film naleta vozila v nepremi?no oviro, ki nima niti malo absorbcije energije. Rezultat je porazen, zaskrbljujo?. Vpra?anje pa je, kdaj bo drevo, ali betonski zid stal na sredi ceste v naselju in kdaj bo voznik udaril v pe?ca z nezmanj?ano hitrostjo?? Torej s tistih kriti?nih 50 km/h. Omejitev se tako nastavlja na vrednost, ki ne upo?teva nobene reakcije voznika in morda pri nekaterih naivnih poraja iluzijo, da se pri taki hitrosti ne more zgoditi ni? hudega.
Kaj je moj point???
Da moramo voznike u?iti pravil defenzivne vo?nje, ki vklju?uje vizualizacijo morebitnih posledic dane situacije v prometu. V naselju, ko se pribli?ujemo mestu, kjer se v bli?ini igrajo otroci, bi voznik moral po svoji vesti hitrost zmanj?ati na tako (ne glede na omejitev), da lahko v vsaki situaciji ob navidezno nepredvidljivi reakciji otroka ustavi. Voznik mora enostavno cel ?as kalkulirati mo?ne reakcije udele?encev v prometu, predvideti svojo reakcijo in ustaviti tudi takrat, ko je o?itno, da mu nekdo izsiljuje prednost in se ne bo ustavil, kot mu narekuje predpis. Nikoli ne vemo zakaj tako reagira in vsekakor je bolje ustaviti in obvarovati svojo plo?evino pred krivljenjem in telo pred po?kodbami kot, da trmasto vztrajamo na svoji prednosti. Se je kdo vpra?al zakaj nastrada v naseljih relativno veliko otrok in starej?ih ljudi??? Zaradi neprevidnih voznikov, ki ne upo?tevajo dejstva, da so tako otroci, kot starej?i nepredvidljivi. Prvi zaradi neizku?enosti in slabe koncentracije, drugi zaradi slab?e mo?nosti ocene svojih sposobnosti in hitrosti vozila.
Zakaj zmanj?am hitrost in polo?im nogo na zavoro, ko mi se z nasprotne strani pribli?uje kolona vozil??? Ker ne vem, kako se bodo vozniki kolone obna?ali in, ali ni med njimi kak nestrpne?, ki bi nespametno ?elel prehitevati. Pri tem pa kalkuliram, kaj narediti, ?e nekdo izleti.
Zakaj gledam bolj pozorno v vzvratno ogledalo, ko vozim v koloni? Zato, da popravim morebitno napako kakega prenapete?a, ki vleti v ?karje nasproti voze?emu vozilu, zato da re?im njega in sebe s skrajnjim umikom vozila v desno, da mu napravim prostor za re?itev.
To je samo nekaj mojih pravil defenzivne vo?nje, ki so mene in tudi druge veliko krat re?ila te?kih posledic. Na?elno se dr?im omejitev, ?e posebej v naselju, ?e bolj pa se dr?im pravil defenzivne vo?nje in odpravljam napake drugih voznikov.
Lojzu bi rekel, da ni vse v doslednem spo?tovanju omejitev hitrosti. Policija bi morala najti na?in, da odstrani s ceste tistih nek malo procentov divjakov, ki ogro?ajo sebe in predvsem druge, saj je v SLO velika ve?ina voznikov discipliniranih. Razne akcije imajo lahko tudi negativen u?inek. Lahko ustavijo tudi mene, ker sem se na nekem mestu nekoliko zamislil in nehote prekora?il hitrost, kljub temu, da se dr?im omejitev, ?e posebej v naseljih, spustili pa bodo divjaka, ki se sicer po?vi?ga na omejitve, je pa po opozorilu na radar zmanj?al hitrost pod omejeno. Osebno bi tako kazen do?ivel kot krivico, ker sem vzoren voznik (mojih 36 let vozni?kih in tudi drugih izku?enj ter veliko varnih km to dokazuje)
In tako bi lahko razglabali celo ve?nost. Sicer Lojzu dam v nekem smislu za prav, ne morem pa se strinjati, da je v prometu velika ve?ina norcev. Niso niti vsi mladi norci. Si pa dajo v?asih du?ka, tudi tukaj?nji foruma?i. Upam, da tehtajo in tudi malo predvidevajo razne situacije, ko gre kljub na?i samozavesti lahko kaj na robe.
Lepo napisano,Sirius.Se popolnoma strinjam z trditvijo,da moramo paziti predvsem-na druge udele?ence v prometu.Kot smo ?e 10000598 X napisali-Lojzu je veliko dejavnikov,ki pripomorejo k nesre?i.
V mestu recimo eden vozi po omejitvah a hkrati telefonira,si lakira nohte itd,itd.Drugi gre mogo?e 10 /uro prehitro(spet en nepilagojen norc),ki je ful skoncentriran na promet in ostale paciente,ki ne ?livijo ni?esar okoli sebe.Prvi bo verjetno reagiral prepozno in ne bo pravo?asno ustavil drugi najbr? bo (?e ima po?telano vse na avtu (gume,zavore) in nima zlizanih zimskih gum,plo??ic,ki odpadajo z avta in podobne "neopore?ne" in tehni?no brezhibne razvaline od avtov.
Sicer ne odobravam divjanja v mestu,ker se res lahko marsikaj zgodi,a lahko te malo zanese-mimogrede prekora?i? hitrost.
Vedno sem trdil in bom,da je za ve?ino nesre? kriva neumnost in neznanje voznikov in ni? drugega.
Pol pa "mojstri" to zba?ejo kot neprilagojena hitrost.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Lojz,jaz nisem glasoval in tudi ne mislim za take otro?arije kot so te,da ?e bo? ?el dol ali ne.E chi se ne frega za te?
Itak,da si en navaden provokator?ek ki misli,da je stra?no duhovit.-ni sme?kota.
V resnici si pa en zate?en kaliber,ki ga ne bi rad sre?al v ?ivljenju,?e posebej ne za kak?nim ?ankom,kjer bi verjetno nabijal z razsvetljenstvi cel ve?er in celo no?.-ni sme?kota.
...to,da so ti izklopli internet (?e je to sploh res) si si sam kriv,ker si silil v to.
Jaz celo sumim,da ni vse tako,kot izgleda na prvi pogled. -je sme?ko.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani