Skoči na vsebino
Pohvalite se,...
Napisano

Se moraš zavedati, kaj voziš in kako se voziš. Tudi tisti, ki z osebnim avtom pred tovornjakom zavirajo brez veze...

Lahko so pametni tisti, ki tovornjaka od daleč gledajo. Tisti, ki sedi v njem lahko pa iz izkušenj govori. 

Sem parkrat na polno zabremzal, pa vem, kaj naredi s stvarmi v kabini. Je pa bilo brez nesreč po moji krivdi... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 4 urami je SpEkTr napisal:

Hm, res me zanima tole:

truck-braking-distances-kmh-595x172.png

Za navadn avto pa vidim, da je neka formula iz katere sledi:

• Pri hitrosti 50 km / h je zavorna pot = 5 x 5 = 25 m.
  • Pri hitrosti 80 km/h je zavorna pot = 8 x 8 = 64 m.
  • Pri hitrosti 100 km / h je zavorna pot = 10 x 10 = 100 m.
  • Pri hitrosti 130 km / h je zavorna pot = 13 x 13 = 169 m.

Tega je kar precej

null

image.png

Google translate :)

grafik-bremswege-zoom.jpg

PRESSE.ADAC.DE

Pkw im Bremstest nicht zu schlagen

Torej, res me zanima kateri 40tonski tovornjak se ustavi potem hitreje kot nek osebni avto.

Napisal sem, da osebni avto od 100 na uro, tovornjak pa od 80 na uro. 

MB se ustavi pod 40 metri. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 35 minutami je TBA napisal:

2015_adac_bremze_03.jpg

Je pa res da je zelo odvisno od razmer na cesti in gum. Test narejen pri hitrosti 80km/h.

če mal preračunaš glede na zgornje podatke za osebni avto in če se nisem zmotu pri kaki enačbi ima avto pri hitrosti 100kmh podobno zavorno pot kot 40 tonski šlepar pri 80km/h. razlike pride -+ 0.5metra. po mojih izračunih bi se z osebnim ustavil v 36,7m

je pa res da ima ima tovornjak s 40 tonam kar velik moment v primerjavi z avtom ki ima kako tono pa par kil zraven.

je še odvisno od reakcijskega časa :). Shrek je dal primer kjer gre avto 20km/h hitreje, kar se zelo pozna

Pa še to, da v osebnem avtu telefon in fejstbuk gledajo... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 36 minutami je Boss napisal:

Seveda, ti kot šofer kamiona bi verjetno rad vozil 130km/h. Zdaj pa poglej kakšno imaš kinetično energijo v kamionu in kakšno v avtu. In če prileti v stoječo kolono 2-tonski avto al pa 42-tonski kamion, ko je treba vso to kinetično energijo spremenit v notranjo, da se zadeva ustavi. Tu sploh ni primerjave.

Se pa strinjam, da kamioni in avtobusi so mnogo boljši kot pred 40 leti, ampak *spoiler alert* tudi avti so bistveno boljši kot pred 40 leti pa so omejitve enake ali pa celo strožje.

Poln tovornjak, se pravi 40 skupne teže se iz 80 na uro ustavi prej, kot osebni avto s 100 na uro.

Ne, tudi s tovornjakom se vozim po predpisih. Po lokalnih cestah 73, po AC pa 82 na uro tempomat. Z busom po lokalnih cestah 78, po AC pa 95.

Če vozim otroke, pa po lokalnih cestah 73, AC pa 95.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 9 urami je Boss napisal:

Ko boš ti vozil poltovornjake z gumami za v gmajno in prenapolnjene enoprostorce s prikolo zadi boš pa drugač govoril 🤪🤣- lahko tebi, k maš premium CX-30 in skoraj premium Mazdo 6 pa še v rdeči barvi.

OK, šalo na stran... dejstvo je da dobro vzdrževan avto, z boljšimi gumami primernimi letnemu času in podlagi z voznikom, ki je z mislimi pri vožnji in ne na telefonu. Da je avto pravilno naložen znotraj maksimalne obremenitve ali raje manj, brez prikolic, tuletov na strehi in koles na kljuki zadaj je varen tudi pri hitrostih, ki jih Alex omenja. Po drugi strani pa vemo zakaj so hitrostne omejitve za avtobuse, šleperje bistveno nižje na AC kot za avtomobile. Torej se razume zakaj različna vozila ne smejo vozit z enako hitrostjo in predvsem občutek vožnje neke limuzine je čisto drugačen pri hitrosti 130km/h kot pa nekega višje nasajenega poltovornjaka.

Tu ti glede omejitev avtobusov in tovornjakov ne dam prav. Mogoče veš, kakšni tovornjaki in avtobusi so se vozili 40 let nazaj in so bile omejitve iste. Zdaj se tovornjak ali avtobus ustavi enako kot osebni avto. Tudi varnost je večja sedaj. V Ameriki so omejitve za tovornjake in osebna vozila na AC ista. 

pred 2 urama je Janez007 napisal:

NE. Mogoče šofer avta. Tudi take se opazi, ki vozijo po cesti in gledajo dol v telefon. Kar veliko takih.

Šofer mora ustaviti, če je pešec na prehodu za pešce ali je moč sklepati, da bo stopil na prehod. Mora ustaviti.

Pešec se MORA prepričati, če lahko VARNO prečka cestišče. 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 9 urami je Janez007 napisal:

Pride mulc pred pol ure ves pretresen domov in pove, da ga je na prehodu sredi našega kraja skoraj zbil avto. Na njegovi levi ustavi kombi, mulc je že na sredini prehoda nakar na polno z desne pridivja avto, brez zaviranja. Mulc v zadnjem trenutku odskoči nazaj.

Težko me bo kdo prepričal, da je hitra vožnja bolj varna od počasne. Pri 60 km/h ima avto 4 x toliko energije kot pri 30 km/h, časa za ukrepanje je pol manj, itd, itd, ...

Je imel pešec mogoče telefon v roki...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano

Ja. Kr kriza je biti voznik. Vsi ostali poklici so nagrajeni za vsako uro, ki jo naredi več, kot je treba. Poklicni voznik je pa kaznovan za vsako minuto, ki prekorači delovni čas. Vsako leto 50 € za predavanje, vsakih 5 let zdravniški in nova vozniška... Do 70ga leta voziš avtobus in otroke, pol si pa nesposoben osebni avto vozit... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Smetenje ...
Napisano

Krka in Lek kujejo dobičke na račun zdravstva. Ja. Delajo zdravila. 

Kaj pa ZZZS? Posluje z dobičkom ohoho. In kaj naredijo za zdravstvo? 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Smetenje ...
Napisano

Ja ja. 

Moj avto, moja odločitev. 

Pa smo tam. Bi dal filter ven, pa čipiral...pa ne plačal dajatve za konjiče... 

Tudi drugje se zavestno kršijo osnovna, povdarek na OSNOVNA pravila... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
pred 40 minutami je dvorjan napisal:

Par?

Kar preštej, kolikokrat šaltaš, ko se voziš po obali. 😃

Potem pa to preslikaj v mestni promet (že LJ bo dovolj, kaj šele kako drugo resno mesto) ali pa v poletno kolono na AC ...

Meni je jasno, da ima Mazda fantastične ročne menjalnike, ampak mi je jasno tudi, da je to preživeta tehnologija za današnje cajte. Saj tudi katodni televizorji prikazujejo barvno sliko, pa smo jih vse na smetišča spravili ...

Klasika je klasika, kar se menjalnika tiče. Ročni je zakon. 

Tud pri sexu je tako ženska in digidagi kot pred 100 leti. 

Modernizacija je pa solo na baterije in avtomatik... 😇

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano

Odvisno, kaj bi rad videl. 

Pojdi z avtom po Slavoniji do Beograda. Osijek je lep, pa druga mesta vzporedno avtoceste. Beograd je sedaj poln Rusov in Kitajcev. Zlatibor, Užice, Šarganska osmica...proti staremu mostu na Tari, pa manastir ostrog...proti Baru... Super ceste, pa muditi se ti ne sme... Šipčanik, Lovčen, Cetinje... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.