Skoči na vsebino
Jamralnik v2
Napisano

?e ?e kdo ho?e kaj pri?parat, je bolj?a varianta poiskati tovarni?ke prodajalne. Recimo v Ljubljani od Ljubljanskih mlekarn, v Ajdov??ini od Mlinotesta, Fructala in Leoneta in podobno. Cene? pribli?no 1? na kg ceneje kot v Mercatorju, Tu?u, Sparu in podobnih. ?e gre pa za "izdelke z napako", je pa cena nekaj evrov na kilogram... Kvaliteta pa na nivoju. Aja, pa v ?tandre?u (Italija) je tovarna ?okolade...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ogrevanje & izolacija samostojne hiše
Napisano

Ja koliko vec minusa pa mas ti? Ne minrect da imas -30....zadnjo zimo smo imeli vec kot en mesec konstantno pod -10 vse tja do -20....

Sicer ne vem, o kateri zimi vidva govorita, a ?e je govora o januarju 2018, smo se mi vrh hriba v kratkih rokavih sprehajali... Edino februar in marec sta imela nekaj ni?je temperature (vrh hriba smo imeli okoli -10?C) ter precej snega.

Pol to ni TC :)

Hja, definirano je kot toplotna ?rpalka zrak - voda. Tudi na navodilih za upravljalca pi?e, da gre za toplotno ?rpalko... Poleti jo za?enemo za hlajenje in zadeva nekako melje. Jeseni preklopimo na ogrevanje, pa... Dela, dokler dela, potem pa ne dela ve?... In v?gemo plinski kotel in ogrevamo na plin, dokler je toplotne ?rpalke ne "spravimo k pameti". Ponavadi jo dalj ?asa popravljamo kot pa potem deluje... ?eprav je ?e pred nekaj leti zadeva ogrevala skoraj vso zimo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Jaz osebno imam prakti?ne izku?nje samo z dvema toplotnima ?rpalkama, ki jih imamo v slu?bi in ju moram upravljati. In dobim pege vsaki?, ko se oglasi alarm. In to je v zimskem ?asu precej pogosto...

Je pa res, da sta stari 10 in 12 let, nabavljeni pa po javnem razpisu, torej najcenej?i ponudnik... To, da zunanja enota na debelo zmrzne ?im je malo ve? vlage v zraku re?ujemo tako, da imamo napeljano cev in po registru polivamo mla?no vodo, ki tali led - ?paramo, pa ne glede na to, koliko ko?ta... So pa potem ?e druge okvare in izgube plina in tako naprej... Nekako imam ob?utek, da "rok uporabe" toplotnih ?rpalk ni 15 - 20 let, tako kot kotli na drva...

Mogo?e pa je to le slu?ajno taka izku?nja in ostali nimajo takih te?av?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano

Se soseda obregne ob moj "trebu??ek": "A je to Union ali La?ko?"

Ji poka?em s prstom malo ni?je in re?em: "Tam je pipica, pa sama probaj..."

O?itno je ni toliko zanimalo, da bi ?la probat...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano (urejeno)

Glej, Nejc1986, malo se umiri. Jaz vsako leto kar "nekaj dni" pre?ivim v gozdu in pripravljam drva, pa tu na forumu ne pi?em vsako drugo objavo, kako sem pridno pripravil toliko in toliko prostorninskih metrov polen medtem ko drugi laufajo v prazno in brez koristi, enostavno samo za to, da laufajo. Pa vsako leto pre?ivim "nekaj dni" na travniku in kosim travo in spravljam seno, pa ne pi?em tu po forumu, kako se razmigavam in zraven delam ?e nekaj koristnega med tem, ko se drugi gonijo na kolesu samo zato, da se razmigajo namesto da bi svojo energijo porabili za to, da naredijo kaj koristnega...

Tole je avtomobilisti?ni forum in mislim, da nikogar tukaj ne zanima, koliko kilometrov si pretekel in koliko si jih prekolesaril. In ?e ?e tako rad teka? - ima? napa?en avto. Ker ?e bi imel kaj drugega, bi vsak tretji dan tekal od doma do slu?be in nazaj, ker bi ti avto obstal ob cesti... Kako je ?e imel Zmaj: prvi dan sre?no, drugi dan sre?no, tretji dan z vle?no...

Dodatek: http://www.mazda-si.net/topic/847-tole-je-pa-kr-smeh/?p=327390

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano

Kaj ?em re??

Mah, ni? ne bom rekel, to s(m)o si zvolil...

https://www.zurnal24.si/slovenija/vlada-marjana-sarca-namerava-zarezati-v-druzinske-prejemke-319108

Vsak ilegalec, ki se priklati v Slovenijo, bo lep?e sprejet in obravnavan kot pa "domorodci", ki polnimo prora?un. Po vseh novih obrazih je mogo?e vendarle spet ?as za kak?nega starega...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Filmi
Napisano

Pravkar gledal francosko komedijo Qu'est-ce qu'on a fait au bon dieu iz leta 2014. Vredno ogleda. Gre se pa o pravi, tradicionalni francoski dru?ini s ?tirimi h?erami, kjer se najstarej?e tri ?e na za?etku filma poro?ijo. Ena s kitajcem, druga z muslimanom in tretja z judom. Kasnej pa ?etrta pripelje domov katoli?ana iz...

Ne bom vsega napisal, da ne pokvarim veselja tistemu, ki se odlo?i gledat. je pa res vredno ogleda, res dobra komedija.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Jaz pa jem karkoli in kadarkoli. za zajtrk je ?alam, pr?ut pa ?e kos mesa zraven. Seveda ne sme manjkati sir in zaseka. Tudi ostali obroki so precej obilni, solate pa je bolj simboli?no. Potem pa motorko in za nekaj ur v gozd...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Roast my car !
Napisano

Ma kaj imate toliko proti Oplu?

Mi imamo ?e 5. pri hi?i in nobenih problemov.

A, seveda ni nobenih problemov. Ker jih imate pri hi?i. ?e bi se pa z njimi kdaj kam odpeljali...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Zaradi vseh teh son?nih in vetrnih elektrarn nas bo ?e po?teno bolela glava.

V elektrarni ima? en velik rotor, ki ima svojo vztrajnostno maso. In se vrti. Ker je zadeva velika, se odziva po?asi. ?e gre za neko jedrsko ali termo elektrarno, se zadeva sploh odziva po?asi (hitrost je relativen pojem - pri frekvenci 50 Hz se hitro pozna vsaka malenkost in ?e se lahko frekvence generatorja in omre?ja "stepejo" in elektrarna "izpade"). Zdaj pa imamo v sistemu ogromno son?nih elektrarn. ?ez sonce se zapelje en oblak in ogromno son?nih elektrarn na lepem za?ne delati s precej manj?o mo?jo. Kar pomeni, da je treba ta manjko pridelati na "klasi?en" na?in. Termo elektrarne pa se ne morejo tako hitro odzvati. Zato ni druge, kot da premog se?igajo na polno in proizvajajo paro na polno, pa ?eprav jo spu??ajo v ozra?je, samo zato, da so v pripravljenosti tisti trenutek, ko oblak zakrije sonce...

Zelo na kratko in zelo povr?no razlo?eno, ?e bi kdo rad podrobnej?o razlago, naj pove, pa se "razpi?em"...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano

Sem ugotovil, da ni dobro uporabljati navigacijo, da me pripelje do dolo?enega pokopali??a. Malo zoprno je na takem kraju sli?ati stavek: "Pri?li ste na svoj cilj..."

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

?e je ?e streha primerna za izkori??anje sonca (ni vsaka streha prava streha - usmerjenost, naklon,... ?e koga zanima, lahko kak?no tudi o tem napi?emo) je cenej?e uporabiti kolektorje za vodo, zalogovnik in en kotel za pomo? v obla?nih dneh...

Se pa da ljudi tako hitro obrnit, da sem tudi sam nemalokrat presene?en. Trgovci ve?ino ljudi nafarbajo vsaj tako dobro in hitro kot politiki, ?e ne ?e bolj?e. V?asih so bili kmetje, ki so komaj kon?ali osnovno ?olo, pa so imeli ve? zdrave kme?ke pameti kot pa dandana?nja gosposka, ve?ina s fakultetami... 

Mislim, da sem nekje enkrat ?e napisal: v?asih, ko poslu?am trgovca, ki nekomu kaj razlaga, me ima, da bi trgovca vpra?al, ?e res verjame vse to, kar je pravkar povedal...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.