?e nekaj me zanima; brez talnega gretja, (kar v mojem primeru pomeni razkopat vse estrihe, obenem pa tudi ves marmor, plo??ice in laminate ven ruknit), mi najbr? nobena oblika T? ne bo kaj prida koristila ali se motim? :ne vem:
Kolikor sem zasledil, si nekje napisal, da so radiatorji predimenzionirani. Torej bodo dovolj greli tudi pri ni?ji "kotlovske" vode temperaturi in ni potrebno, da v njih prihaja voda s temperaturo 90 stopinj celzija... ?e so res dovolj veliki, bodo povsem spodobno greli ?e, ?e ima voda 60 stopinj. To pa zmore vsaka toplotna ?rpalka...
Preden pa se odlo?i? za nakup "vira toplote", poskusi oceniti, koliko mo?i sploh potrebuje?. Ker ?e kupi? premajhno... Ne T? ne kotla ne more? ?ipirati, pa da da od sebe ve?, kot je deklarirano. Torej ve? kot do konca ne more? "na?gat". In ?e je premajhna... Predvsem zato, ker si sam napisal, da je hi?a v sen?ni legi...
Kar se ti?e gradnje in izolacije je pomoje klasika iz konca prej?njega tiso?letja in pa 3 betonske plo??e, na vrhu tazadnje je zaenkrat le 2 sloja po 5cm polo?en stiropor (ni zabetoniran v smislu estrihov, le polo?en na prekrivanje). Sedaj razmi?ljam polo?iti povrh tega stiroporja ?e 2 sloja po 15cm steklene volne in potem naj bi bila tazgornja betonska plo??a (ki meji na podstre?je) dovolj dobro izolirana. Toplota namre? uhaja ve?insko navzgor in ne na stran (tudi topel zrak se zadr?uje vi?je, ker je la?ji od hladnega, to vemo). Bistvena je torej izolacija podstrehe kolikor razumem, dale? pomembnej?a od zunanjih sten.
No, o tem sem pisal prej, ampak ne vem, koliko sem bil razumljiv. Torej, ja, toplota se dviga gor in je smiselno izolirati zgornjo plo??o. A pri vsem skupaj je smiselno, da vse skupaj "uravnote?i?". Lahko na podstre?je nalo?i? dva sloja po 15 cm, zakaj pa ne. Ampak ali je to smiselno.
Kot sem napisal, to ne bo tema, ki bi se jo bralo zjutraj ob kavi. Torej, ti lahko na podstre?je nalo?i? tudi en meter izolacije. Ampak prihranki se ne bodo toliko zmanj?ali, da bi to bilo smotrno. Zato je bolje preu?iti, kak?no je stanje, pa dodati toliko, kolikor bo res smiselno, da se pove?a prihranke.
Zdaj bom malo ugibal, ti pa po istem kopitu naredi svoj izra?un. Ugibal bom, da je zgornja plo??a debela 16 cm, narejena pa iz armiranega betona. Taka plo??a ima toplotno prevodnost 4,03 W/mK. Ogromno. Zato si, pametno, gor zlo?il ?e 10 cm stiroporja. Na ta na?in si toplotno prevodnost zmanj?al na vsega 0,36 W/mK. Dobro, manj?a kot je toplotna prevodnost, manj izgub ima?. Ampak koliko se ti bo poznalo, ?e bo? strop v izmeri 99 kvadratnih metrih izoliral "na mrtvo", zunanje stene v izmeri 300 kvadratnih metrov (ugibam, da ima? tri eta?e po 2,5 metra) pa ne. Torej ugotovi oz. oceni, kolik?na je toplotna prevodnost zunanjih sten, pa potem dodaj na streho toliko izolacije, da bo pribli?no enako. ?e pa ugotovi?, da imajo zunanje stene ve? kot 0,24 W/mK toplotne prevodnosti, pa razmisli ?e o novi fasadi... In ko bo? ?e vse to preverjal in ugotavljal, preveri ?e, kako je z izolacijo proti kleti. Kaj ti nuca, da ti je vro?e v glavo, ?e pa te zebe v noge...
Jasno je, da debelej?a kot je izolacija, ve?ji bodo prihranki. Ampak do dolo?ene debeline je cena izolacije ?e sprejemljiva in se nalo?ba v doglednem ?asu povrne, od dolo?ene debeline naprej pa je cena nalo?be enostavno previsoka glede na prihranke in je ?as, v katerem se investicija povrne, enostavno predolg...
Nismo se pa seveda dotaknili se druge zadeve - kinke predpogoj, izolacija hise, dobra okna....ne glede kaj te greje je treba to zadrzati v bajti in to ne da ti vlaga tece v potokih na notranjosti
Uf, tole pa ratuje tema, ki se je ne bo bralo ob jutranji kavici...
Ja, ?e se loti? celovite energetske sanacije hi?e, potem to nikakor ni majhen stro?ek. In ?e se kdo ?e loti take sanacije, je dobro, da se prej res temeljito pripravi in naredi tako, kot je treba. Za za?etek vsaj eno zimo spremljat in zapisovat stanje: kateri prostor je topel ?e sam od sebe in ne potrebuje nekih hudih dogrevanj, kateri prostor je pa kljub radiatorju na max ?e vedno prehladen. Potem pa ugotoviti, kak?ni so zidovi, stropovi in tla in kako so izolirani. Spotoma pa preiskat ?e, ?e so kje kak?ni toplotni mostovi. Sicer jih dodatna zunanja izolacija dobro izolira, vseeno pa kak?ni balkoni "vle?ejo mraz" v plo??o... In pa, seveda, v kak?nem stanju so okna. Ko je vse to stanje ugotovljeno in zapisano, je precej la?je narediti na?rt, kaj je potrebno in koliko je potrebno. Ker na tak na?in bo najcenej?e in najbolj?e narejeno. Kljub temu pa cifra na koncu ne bo majhna... Je pa na tak na?in najla?je ujeti mejo, kaj je ?e rentabilno in kaj brez potrebe pove?uje stro?ke, koristi pa bolj malo.
Visokotemperaturni sistem bi jaz raje odsvetoval. Dobro, ?e je to stara hi?a in se menja samo "vir toplote", potem se naredi tako, pa je. Druga?e pa je bolj?e, ?e zadeva deluje na ni?jih temperaturah - sploh sistemi z zalogovniki. Najprej je bolj?e zato, ker lahko dalj ?asa izkori??amo zalogovnik, ?e pa se kasneje odlo?imo za kak?ne dodatke v smislu son?nih kolektorjev, pa je zadeva ?e pripravljena. Je pa pri prehodu na ni?je temperature potrebno zamenjati radiatorje z ve?jimi. Tu je logika dokaj enostavna: radiator da dolo?eno mo? od sebe glede na svojo velikost, temperaturo vstopne in izstopne vode (se pravi razliko temperature) oz. od temperature vstopne vode in hitrosti kro?enja vode. ?e je temperatura vstopne vode ni?ja, mora biti radiator ve?ji. Seveda pa ne sme biti temperatura povratka ni?ja od 50 stopinj, ker se potem za?ne v kotlu nabirati kondenz, kar pa spet ni dobro... Se oa z ni?jimi temperaturami zmanj?ajo izgube po cevovodih, sploh, ?e je kotel kje v kleti in cevi speljane pod stropom kleti. Saj se cevi izolira, ja, ampak so izgube vseeno precej manj?e...
?e komu kaj koristi: priporo?ene debeline izolacije glede na to, iz kak?nega materiala je zid.
PE? je ogrevalno telo za lokalno ogrevanje. To pomeni, da segreva tisti prostor, v katerem se nahaja.
KOTEL je namenjen segrevanju medija, ki ga ?rpalke poganjajo do ogrevalnih teles. To pomeni, da je kotel v "kotlarni", kjer segreva medij (obi?ajno vodo). ?rpalke pa potem ta medij poganjajo do grelnih teles (obi?ajno radiatorjev) po celem stanovanju, celi eta?i, celi stavbi, po soseski...
Torej je nemogo?e, da je kdo kupil pe? za centralno...
Cena za eno vre?o pelet (15 kg) je bila leta 2010 okoli 1 ? manj?a kot je danes. To pomeni, da se je ena tona pelet podra?ila za 66 ?. Lahko domnevamo, da se bo trend nadaljeval... Bolj?a izbira je kotel na sekance, ki ravno tako deluje avtomatizirano, le da so sekanci bistveno cenej?i...
Toplotna ?rpalka je sicer dobra zadeva, ampak samo tam, kjer je stabilno elektri?no omre?je. Ko oz. ?e pride do preobremenitve omre?ja ali kakr?ne koli okvare elektro-omre?ja, ostane? brez ogrevanja. Saj to se lahko zgodi tudi pri ogrevanju na polena. Ampak ?e se odlo?imo za zasilno napajanje, lahko tistih nekaj obto?nih ?rpalk napaja? z manj?im UPSom (vsaka ?rpalka ima okoli 60W), za toplotno ?rpalko pa potrebuje? kar spodoben agregat...
Cene kotlov na polena so od 2000 do 7000 ?, odvisno od tega, a vzame? kak?no ?e?ko ali pa vzame? Viessmanna. Potem je zraven ?e nekaj opreme (zalogovnik tople vode,...) in monta?a. Kon?na investicija torej med 4000 in 10.000?. Ni mi jasno, kaj je ustvarjal tisti sodelavec, ki si je omislil osnovni kotel in zalogovnik in se ni ni? preseraval, da je pri?el na tako ceno kot drugi, ki je vzel toplotno ?rpalko? Ker za 4000 ? dobi? kve?jemu malo mo?nej?o klimo... Ali pa se mogo?e ta sodelavec le ni tako malo preseraval, kot se zdi...
In ko ste ?e vsi pisali svoje stro?ke, napi?em pa ?e jaz. Hi?a stoji na nadmorski vi?ini 965 metrov. Pri nas v hribih sezona traja nekako od 1 septembra do 1 junija... Imamo okroglih 200 kvadratnih metrov bivalnih prostorov. Poleg tega imamo ?e 300 litrski bojler za sanitarno vodo, ki ga ogrevamo na centralno. V hi?i nas je osem - jaz, ?ena, pet otrok in "na?a nona". Poleg tega imam na pralnem stroju dodatek - me?alni ventil. Zato stroj pri pranju do 60 stopinj jemlje vodo iz bojlerja in le kadar se pere nad 60 stopinj, dogreva vodo na elektriko. Mislim, da je vsem jasno, da grelni elementi porabijo precej energije in grelec v pralnem stroju ima okoli 1700 W. Ker je pri tolik?nem ?tevilu prebivalcev na?e hi?e kar nekaj "?eht" na dan, tako prihranim precej elektrike. Zato pa pokurim precej polen... Vsaka "?ehta" pobere okoli 55 litrov vode. Dobro, izpiranje je z mrzlo vodo, ampak pri nekaj "?ehtah" na dan vseeno porabi tudi precej tople vode... Torej, za vse to ogrevanje imam kotel na polena mo?i 25 kW. Na sezono pripravim 25 prostorninskih metrov polen. A jih nikoli nismo pokurili povsem do konca... Pa tudi, ?e bi jih, bi to pomenilo okoli 1500 ? na sezono. V resnici pa porabimo za ogrevanje kve?jemu 300 ? + nekaj dni dela v na?em gozdu...
Pri odlo?anju za nakup mogo?e ?e en namig: cena lesnih goriv na MWh:
- sekanci: 22,80 ?/MWh
- polena: 37,96 ?/MWh
- briketi: 50,18 ?/MWh
- peleti: 57,31 ?/MWh
Za primerjavo je cena kurilnega olja 87,54 ?/MWh...
Mimogrede, 1 prostorninski meter polen pomeni 0,7 kubi?nega metra lesa... In, ?e koga slu?ajno zanima, ena klaftra vsebuje 4 prostorninske metre polen.
O teh in takih sistemih lahko debatirava cele ure, a bom poskusil skraj?ati. ?e pa kaj ne bo jasno, pa kar vpra?aj.
Peleti so bili neko? zelo poceni. Zdaj je precej ljudi preklopilo na pelete in cena peletov je kar opazno posko?ila. Kot energent sploh ni ve? tako zelo poceni... Dobro, kar se ekologije ti?e, recimo, da je bolj?i od fosilnih goriv, ker ima "ni?elni oglji?ni odtis". Nekako v smislu, da v ozra?je ne oddaja ogljika. Ne vem, koliko se spozna? na te stvari, zato bom malo bolj podrobno razlo?il: normalno, da pri gorenju nastaja CO2, tako kot pri fosilnih gorivih. Le da tu v ozra?je spu??a? tisti ogljik, ki so ga drevesa iz ozra?ja s pomo?jo fotosinteze "pobrala" pred 50timi leti. In ker je 50 let za Zemljo in njeno zgodovino zelo kratko obdobje, se ?teje, da ima "ni?elni oglji?ni odtis". Pri fosilnih gorivih pa v ozra?je spu??a? tisti ogljik, ki so ga iz ozra?ja pobrali pred milijoni let...
Torej, razen te ekologije je pa tudi vse, kar je koristi. ?e si torej pripravljen na malo manj luksuza, kar pomeni kak?nih 15 minut manj v fitnesu in kak?nih 15 minut ve? v kurilnici, ti priporo?am polena. Dobijo se ?e zelo kvalitetni kotli na polena s tehnologijo spodnjega odgorevanja, poleg pa ?e zalogovnik, ki ti toploto shrani in ko kotel ugasne, topla voda iz zalogovnika ?e naprej ogreva radiatorje in bojler za sanitarno vodo.
Kak?na je glavna razlika? Za 675 kg pelet bo? pla?al vsaj 180 ?. Za 675 kg polen pa najve? 80 ? - skupaj z dostavo. Glede na to, da bo? v eni sezoni mimogrede pokuril okoli 6750 kg "robe", je to okroglega tiso?aka na zimo manj denarja za energente. In to je tisti pravi EKO, se pravi ekonomi?no. Pa tudi ekolo?ko, saj ima les ravno tako "ni?elni oglji?ni odtis". Poleg tega ima? dobaviteljev polen bistveno ve? kot pa dobaviteljev pelet. Tehnologija izgorevanja pa je pravzaprav enaka, samo da je en kotel prirejen za pelete, drugi pa za polena.
Se pa vsak odlo?a po svoji pameti. Ker pa tovrstni nakupi niso poceni, se prej zelo dobro pozanimaj, kaj bo? kupil. In po mo?nosti ne spra?uj trgovca, ker on je pla?an za to, da te prepri?a v svoj izdelek - pa ne glede na to, ali je res dober ali ne. V?asih poslu?am trgovce, ko komu kaj razlagajo in me ima, da bi trgovca vpra?al, ?e res verjame vse to, kar je povedal... V vsakem primeru pa se bo? itak sam odlo?il, kaj ti ustreza in kaj ne.
Jah, saj jaz ne bom imel bistveno druga?e - pri meni ni akumulatorja v prikolici. Torej, z akumulatorja v avtu gredo ?ice na varovalko, pa na stikalo, pa na konektor in nato na hladilnik. Zaenkrat ?e ne potujemo tako dale?, da bi spali na parkiri??u, v kampu se pa itak na 220V priklopimo...
- "Sem na internetu opazil eno knjigo z naslovom "Kako preko interneta ogoljufati bedaka". Sem jo naro?il in tudi pla?al, pa do zdaj ?e ni pri?la..."
Da ne bom tudi jaz takole poto?il, me zanima, ?e je tukaj kak?en prostovoljec iz Velenja, da mi nekaj uredi?
Na bolhi sem na?el en oglas. Cena vsega samo 20?. In se oglasim mo?akarju in mu predlagam, da zadevo po?lje kar po po?ti.
On, da ja, ampak kako pa s pla?ilom. In predlaga, da naj mu po?ljem denar v kuverti, ker ?e po?ljem z nakaznico, pride veliko po?tnine.
Jaz njemu, da mu lahko naka?em na TRR, ampak mo?akar vztrajno, da ne, da naj mu jaz kar v navadnem pismu po?ljem denar.
Saj 20? ni veliko, ampak vztrajnost tega mo?akarja, da naj na vsak na?in po?ljem denar v navadni kuverti (niti priporo?eno ne, ampak navadno), mi pa tudi ni preve? v?e?... Pa me zanima, ?e bi kdo (iz Velenja ali bli?nje okolice) ?el to iskat in nato spakiral na po?to, zraven pa poslal ?tevilko TRR, da mu naka?em tistih 20?+po?tnino?
Danes sem imel na dvori??u ve? Mazd, kot jih je bilo na MPL-2018...
Sem se lotil ?e ene dodelave. Z akumulatorja avta bomo potegnili dve dodatni ?ici vse do hladilnika v kamp prikolici, da bo med vo?njo hladilnik delal in bo vsebina pri?la lepo ohlajena do cilja. Pa mi je pri?el en Mazda?ki ?tromar pomagat, da bo narejeno vsaj malo po predpisih...
A ni zanimivo, da so najve?je zblode v mestih? Pri nas vrh hriba smo me?anci med bukvijo in medvedom, pa nimamo takih pacientov kot jih imajo pa v civiliziranem, urbanem okolju.
Zato, ker nekako i??e? izgovor zakaj je hotel namenoma povoziti ve? ljudi - samo sre?a in pozornost drugih je re?ila situacijo.
Ti se pa ?e celo spra?uje? le kaj je takega rekla, da je nekdo tako pobesnel. ?e nekdo takole pobesni je direkt za v arest ali pa kandidat za zdravljenje v mojmoj oblekici ne pa da se ugotavlja, da je pa mogo?e le kdo nekaj takega rekel, da je spro?il tak bes. Pa tudi, ?e bi mu mamo jebala pred vsemi al pa ?e kaj bolj groznega ni opravi?ila za tak idiotizem in tole bo sledila to?ba in obsodba za poskus uboja.
"So na okro?no dr?avno to?ilstvo poslali ovadbo, v kateri je osumljencu o?itana izvr?itev kaznivega dejanja po?kodovanja tuje stvari in povzro?itve splo?ne nevarnosti po drugem odstavku 314. ?lena kazenskega zakonika"
O?itno pa ni novinarka ni? takega rekla ampak je bil vzrok to, da je novinarka...
V tem norem svetu bo res treba v vsaki roki po eno lopato dr?at, druga?e...
Res blazno poceni, Ampak res tako zelo poceni. Cela kantica je bila v protivrednosti nekaj evrskih kovancev...
Se mi kar smeji, ker tako poceni olja pa ?e ne.
?e se bo pa zgodilo, da se bo ?ez 20.000 km zama?ilo sito, zaribala odmi?na gred in bo olje ?pricalo spod injektorjev, pa... ... ... mi baje to ?e pripada, ker, sploh dizli, se baje zelo kvarijo in so z njimi veliki stro?ki... Ampak va?no, da zdaj pri?param. Ker na uradnem servisu ti nalijejo noter olje, ki so ga predpisali Mazdini konstruktorji. Kaj pa oni vedo, samo "olupili" bi me radi...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja in kaj vse si zakuhal?
Povezava za deljenje
Deli na druge strani