Skoči na vsebino
Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
pred 16 minutami je NevLado napisal:

No to pa je žalost evo, ampak žal se to dogaja vsepovsod -> dobiš novega sodelouca ki ima boljše ugodnosti kot ti, ego ima tak kot da dela že 5 let tukaj, pa čeprav mu stvari niti jasne niso, plačo ima boljšo kot ti, ker se je na frišno izpogajal glede na trenutni standard...

ZELO DOBER SINONIM TEMU SO MOBILNI OPERATERJI

Pri njemu si 5 let, nikoli nič ne kompliciraš, plačuješ položnice, potem pa rečeš, da bi sedaj malo popusta..."žal samo za nove naročnike"

Sepravi nekdo, ki mu moraš naredit priklop, fizično namestitev opreme in še ubadanje z odjavo s prejšnjim operaterjem bo imel 50% cenejšo položnico kot jaz, ki imam že vse pripravljeno? "Ja pejte drugam pa boste tudi vi dobili te ugodnosti"...

Službe dan danes niso več za 20+ let tako kot so bile včasih :(

Znanec dela pri enem operaterju in ima težavo pridobiti novega sposobnega inženirja. Moral bi ga ukrasti drugemu operaterju. Da pa bi to lahko naredil, bi ga  moral plačati več kot plačuje svoje stare inženirje. To je pa potem spet predrago (zvišanje vseh plač). In je začaran krog.  

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Agregat za rezervno napajanje stanovanja
Napisano (urejeno)

Nimam veliko praktičnih izkušenj, razen, da sem pomagal električarju v mojem stanovanju. :) 

Če je ven vrglo varovalko pomeni, da je med vodniki nastal kratek stik (faza-majzel-nula ali faza-majzel-zaščitni ali faza-majzel-faza ali nula-majzel-zaščitni (če je vrglo ven FID)). Torej je poškodovana izolacija vsaj 2 vodnikov. Ko se je majzel umaknil, stika ni več. Lahko, da je izolacija vodnika samo počena in se je pomaknila nazaj. Tudi zrak je izolator in v cevi bodo vodniki zelo verjetno ostali v istem položaju - je med njimi dovolj izolacije.

Če je ven vrglo samo FID, bi mene najmanj skrbelo, če je vrglo 2 fazni varovalki, malo bolj (napetost med fazama je kar 400V, med fazo in nulo 230V, med nulo in zaščitnim vodnikom pa blizu 0 V.)

*Če je poškodovan še vodnik (se mu je bistveno zmanjšal presek ali se drži le še za silo skupaj) lahko povzroča pregrevanje tega ozkega predela in sčasoma težave (se dokončno prekine, pregreva izolacijo, ...) ... če se to ugotovi, je poškodovan del obvezno potrebno zamenjati !

Variante so:

- pustiš tako kot je (če vse dela) - razen v primeru*

- povlečeš ven vse vodnike in jih zamenjaš z novimi

- štukaš oškodovan odsek z novimi vodniki (je možno narediti podometno dozo ali 2 (pred in za poškodbo), ter tam s spojkami nadomestiti poškodovani odsek vodnikov z novimi)

- štukati s spojkam, izoliratii in zaliti z betonom ter stanovanje prodaš 😂 ... ta varianta mi sicer ni všeč (naslednji lastnik bo želel žice potegnit ven, pa jih bo strgal), bo pa isto varno delala. :)

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Ja, da povzamem. En kontakt v vtičnici na generatorju proti drugem ima na napetost 230V (efektivno, amplituda je še za koren iz 2 višja oziroma 325V). Ker je ta napetost "v zraku", se en kontakt ozemlji, da dobi potencial zemlje - pocinkano metrsko sondo že imam. 

image.png

Agregat ima šuko in tudi eno industrijsko vtičnico. V slednjo gre vtič samo pod enim kotom, to pomeni, da se v naprej točno ve, kateri kontakt gre naprej in po kateri žili. Torej rabim podaljšek do 1-0-2 stikala z industrijskimi vtiči in pri stikalu industrijsko vtičnico. V tem primeru rabim ugotavljat fazo le prvič, predno zvežem na stikalo.

image.png

Mi smo se učili, da je jalova energija tista energija, ki potuje med generatorjem in porabnikom, ne da pa porabniku nobene delovne moči - je zanj nekoristna. To ni statična elektrika. Jalova brezkoristno segreva žice med generatorjem in porabnikom. Energija je vsota produktov trenutnih moči in časa (integral). Ker dušilke ali kondenzatorji zamikajo časovni potek napetosti in toka (na dušilki tok zaostaja za 90 stopinj, na kondenzatorju pa tok prehiteva napetost za 90 stopinj), časovno nista poravnana. In ko narediš integral produkta časovnih funkcij napetosti in toka, je ta manjši (v določenem času ima produkt negativen predznak), kot če sta poravnana (cos fi=1). Če sta časovna signala toka in napetosti poravnana, je produkt vedno pozitiven (tudi ko imata oba negativno vrednost (minus x minus = plus)).

Ni zamika ... samo delovna energija

prenos.png

Zamik... nastaja še jalova energija (negativen produkt P=UxI):

prenos (1).png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Sem pogledal v razdelilno omarico, ali se da brez večjih težav namestit 1-0-2 stikalo. V levi, ki sem jo vgradil naknadno, je še dovolj prostora. :) Dovodne vodnike bi namesto na FID speljal na 1-0-2 stikalo, od tam pa na FID, oziroma v dodatno vtičnico za generator, ki bi jo namestil kar v omarico. Tukaj imam spet majhen problemček, ker mora biti "natičnica" namesto vtičnica oziroma morata kontakta zaradi varnosti štrleti ven, taka pa ne obstaja za v to omarico. Ne bi pa razkopaval in je vgrajeval v steno. Rešitev je podaljšek - na obeh straneh moški šuko, ki pa bi se smel uporabiti samo za konkreten primer-kot podaljšek omenjene vtičnice, vezane na hišno inštalacijo odklopljeno od elektro vaškega omrežja.

Druga zadeva je, da bom moral pri morebitnem priklopu pazil na to, da bo nula iz generatorja (ozemljena na generatorju) priklopljena na modre vodnike hišne inštalacije. To verjetno ni nujno, ampak tako bi si želel. Ali bom kable označil, ali vsakič z indikatorjem faze ugotavljal, kje je nula???

V glavnem, v vsakem primeru bo treba pri priklapljanju generatorja paziti, da ne bo koga streslo, pa tudi, da se vseh porabnikov ne bo gor obesilo naenkrat.

Ko vse tole pogledam skupaj, za primer izpada, ki se bo morda na 10 let zgodil 1x, je verjetno bolj smiselno takrat naprave priklapljat na generator preko podaljškov, razdelilcev...Itak si ne predstavljam, da bi še kdo doma poleg mene vedel, kaj sem si jaz zamišljal pri teh stikalih, vezavah in da bi znal to uporabit. 

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Uspešen preizkus. Agregat dela kot urca. :)

Še prej sem v Bauhausu nabavil voziček, ki je okreten in stabilen. 

https://www.bauhaus.si/zeleznina/transportni-vozicki-in-kolesa/vozicki/transportni-vozicek-bauhaus-wagner-star-carrier-80-x-40-cm-nosilnost-300-kg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano (urejeno)
pred 37 minutami je Alex napisal:

Danes pa je bila na vrsti Val Gardena. 

IMG_20230210_104949.jpg

Sem moral ponovno it na to tako famozno  smuk progo. 😊 Sem pa na njej  dosegel "le" 70,2 km/uro. 

Tipi, ki se spustijo po njej (smuk seveda) so res norci. 🤪 

Screenshot_2023-02-10-15-47-05-98_d9aa206de00b4b7c29deeb8e9ccbd9e7.jpg

Drugače pa še en dan kot iz pravljice. 

Ni prevelike gneče... 

Pogled na finish smuka iz gondole. 

IMG_20230210_111308.jpg

Kaj tolk mal snega spodaj??? ?zmeden?

Meni je malo stran najboljša proga Gran Risa v Alta Badii.

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Alex napisal:

Danes je bil popoln dan, že skoraj kičast. 🤪 Temperatura na smučišču - 12,čez cel  dan sonce, proge vrhunsko zrihrane cel dan, naravni sneg, kjer ti smučka ves čas prav in lepo grabi. Nikjer ledu kljub tako nizki temperaturi. Ni kaj, italijančki so maherji kar se tega tiče in znajo res urediti proge. 👍

Sem pa letos opazil veliko več močvirnikov kot prejšnja leta (upam, da mi ne boste zamerili). 😊 Prejšnja leta sem jih več srečeval na Civetti in predvsem na Kroplatzu.

Jutri jo pa mahnemo do Val Gardene. 

IMG_20230209_164637.jpg

A ni ta hrib na levi Sasso Pordoi? Mimo njega desno pičiš proti Arabbi, desno od Arabbe pa je Marmolada ... 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Doma je že tudi olje (z malo rezerve 😄)  in ozemljitvena palica. :)

Naslednja stvar, o kateri se moram pozanimat, je, ali je bolje agregat pustiti do uporabe tovarniško zapakiranega, ali morda vanj čimprej natočiti olje in bencin in ga zagnati za kakšnih 5 minut??? Predvidevam, da je agregat tovarniško konzerviran, in lahko tak zdrži nekaj let brez večjih posledic (recimo v skladiščih trgovin).

20230206_161237.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 18 urami je FuManchu napisal:

Vsako novo olje je bolje, kot stara prepaljena župca.

Zato sem pa naročil še nekaj dodatnih litrov tega Hondinega olja, da ga letos po cca 12-ih letih zamenjam še v kosilnici. 🙂 

In kot kaže bo pri Honda kosilnici veliko večja težava, kot motor s starim oljem, prerjavenje njenega kovinskega ohišja😔

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano (urejeno)

Nisem strokovnjak za glasbo, začutim pa dobro glasbo. In ta skladba se mi je zdela povprečna, za v kakšno reklamo. In strinjam se z Alexom, da je vokal Maje Keuc veliko-neprimerno boljši. Je pa pevec karizmatičen in se na odru znajde (če ni zraven Keuc, kjer zvokovno zbledi). :) 

Ostale doma, ki imajo veliko več pojma od mene, tudi ni preveč navdušila. Pozitiven komentar je bil, da letošnji pevec v primerjavi z lanskim zna vsaj peti. Sam še vedno rajši poslušam Tom Jonesa pri 80-tih, kot tole včeraj.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 1 uro je Alex napisal:

Saj to je res žalost, da predpisuje mazda to njihovo olje. Upam,da obstaja kako boljše od drugih firm. Bo potrebno malo raziskati. 🤔

Ko sem pred 15-timi leti iskal alternativno olje za Hondin 2.2 dizel, ki so mi ga na Hondinem servisu že takrat zaračunali 28€/liter (Castrol 0W-30), sem po prebranem na spletu prišel do zaključka, da bo motor bolj hvaležen pogostejši menjavi, kot znani blagovni znamki olja. Seveda s specifikacijami, ki jih priporoča proizvajalec. Potem sem kupoval Oplovo najboljše sintetično olje po cca. 5€/liter (GM - Opel Dexos 2 5W-30 ... "longlife") in ga menjal na 15-17.000 km. Motor ga je pri 20.000 km pil enako, kot pri 200.000 km, to je cca. 1 liter/12.000 km. Honda Žibert je to klasično lastnost teh motorjev (itje olja) reševal tako, da je notri vlival Motul 5W-40.

Olja v ročnem menjalniku nisem nikoli menjal in je od začetka do 228.000 km menjalnik deloval kot puter.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 9 urami je Boss napisal:

Ko tole prebiram glede tega Honda agregata in nekih specialnih olj sam še čakam, da bo @Janez007 rekel, da je to treba met, ker ko "VTEC kicked in" še vsaj dve sosednji ulici dobita višek elektrike.

A se tebi ne bi zdelo sumljivo, zakaj v premijski avto z zakomplicirano X186 olje po 9,5€/liter, v kosilnico ali agregat z neuničljivim robustnim Honda GX270 pa olje po 13€/liter? 😃

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 1 uro je sportman333 napisal:

@Janez007 kupil si agregat za koliko 2k €, sedaj pa iščeš 1.l olja, ki bi bilo cenejše od 11€, sorry ne razumem :)

boljše & cenejše (veljati morata oba pogoja)

Moja teza je, da je Hondino olje OK, če pa Aleš meni, da za manj denarja dobim boljše olje od Hondinega, pa bom upošteval Aleša. :)

In tole Hondino olje je v povprečju okoli 13€/liter. In če je premijsko Mazda olje pod 10€, potem res ne vem ...

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano (urejeno)

Decembra lani je tovarno letal zapustil še zadnji Boeing 747

https://www.24ur.com/novice/tujina/zadnji-ikonicni-boeing-747-v-kraljevskem-slogu-razprostrl-krila.html

WWW.FLIGHTRADAR24.COM

Atlas Air celebrated the final 747 delivery with a special message in the sky, creating a large crown and writing 747 over Washington.

23de336195c195dcbda5_62898615.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
Pred eno uro je AmpeR napisal:

Jaz bi naročil kar unega cenejšega. Gre se za isto funkcijo.

Ista znamka Hager in isti model. Samo različni trgovini. :) 

Me pa zanima, zakaj to stikalo žre energijo, in to 8,4 W pri polni obremenitvi???

https://hager.com/au/products/product-information/sft440-4p-40a-centre-off-changeover-top

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

@Slivka je na začetku teme lepo opisal, kaj vse še sodi k inštalaciji za priključitev agregata. :)

Tako je prišel na vrsto nakup 1-0-2 stikala, da z njim ločim hišno inštalacijo od nizkonapetostnega omrežja Elektra Ljubljane in hkrati z njim tri faze v stanovanju združim v eno (ne uporabljam nobenega trifaznega uporabnika), da bo potem elektrika agregata v vsej inštalaciji stanovanja.

Sedaj imam dilemo, ali ga naročit iz Poljske za 43 € (33 + 10 poštnine), ali ga naročit v Sloveniji za 90€? :)  😁

image.jpeg

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano
Pravkar je Bini napisal:

Ni toliko na osebo..... 😊

Bolj skromen avto, otroci že pri kruhu, hiša bolj kot ne porihtana in ostane kak € za potovanje in dopust😉 Večji problem kot denar je dopust, premalo ga je.... 🥴😟 Ko bom pa v penzijo bo pa ravno obratno..... 😊😉

Nepremičnine nam (navadnim smrtnikom) v močvirju z okolico predstavljajo ker velik strošek. Covid dodatki, turisti, Ukrajinci in Rusi, cene še kar držijo na rekordih nivojih, tudi ostalih storitev (gostinstvo, obrtniki,...). 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano
pred 2 minutama je SeekK napisal:

tole ja...z orošenimi očmi gledam predvsem smučarske zadeve...vsi zdej januarja in konec marca v dolomitih za pol cene kot bi jo moral dat med počitnicami..

Smo bili sredi 90-tih v Dolomitih, v apartmajski hiši. Za apartma smo plačali takrat 1.000.000 lir direktno v vaški agenciji, nad nami so bili Slovenci, ki so plačali pri Kompasu za enak apartma čez 2.000.000 lir oziroma 2 x toliko. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dopust tako ali drugače
Napisano (urejeno)
pred 14 urami je Alex napisal:

Samo dopust pa res ni problem. Smo trije v službi in se z lahkoto dogovorimo.

Imam pa 33 dni dopusta. 😊

Imam 5 dni dopusta manj - še lanskega za ponucat. 😀

Dopust pri meni ni kakšna težava, imam pa 2 drugi, malo manjši: njegovo financiranje in čas koriščenja, še posebej, ker ga ima žena le v času počitnic, ko so cene x 2. 🤣

Pa kolk pol to zapravita za dopust/ potovanja letno, Alex, Bini? Na osebo okoli 10.000/leto? Glede na ta program. :)

Nisem v plačni skupini J, ampak tole vajino lahko samo gledam z izbuljenimi očmi. ?zmeden? 😂

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.