Skoči na vsebino
Aktualni dogodki!
Napisano
Pred eno uro je Bini napisal:

Tudi pri nas imamo srečo,celo dodatno še vpisujejo paciente in to redno in ne kot v Ljubljani☺️

Očitno je šerif malo prepozno opazil,da mu gre zdravstvo v Lj. u maloro,škoda......☹️

Ko so v Celju in MB odprli dodatne ambulante je prišlo tja par ljudi od teh famoznih 130000.🤔

Tu nekaj ne štima.....:nevem:

A ne delaš ti v zdravstvu? Saj veš, da od teh 130k ni vse v LJ ane?

Če se pa folk migrira iz cele Slovenije točno v LJ in bi vsi bili v centraliziranem mestu, kjer se cedita med in mleko, pa verjamem da zmanjka dohtarjev.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
dne 20. 1. 2023 ob 9:02 je zosek napisal:

Nisem vedel, da obstaja ta tema. Evo, me je @NevLado spodbudil, da pridem sem.

Za šiht sem si zrihtal Keychron Q1 (75%) mehansko tipkovnico. Zakaj? Nevem, zadnje čase uživam v tem "hobiju". Pa tut kul mi je, da mi malo popestri tipkanje v službi. Mal sem pozabil že ceno, ker je bilo že nekaj časa nazaj, ampak tipkovnica mislim da je bila okoli 170€, stikala ~25€ in keycapsi ~40€. Itak se na trgu ne dobi slovenskih tipk, tako da je vse nekaj zamešano, ampak glede na to, da je večina mojega tipkanja na slepo, me to niti ne gane.

IMG_3711.jpg

board.jpg

Čudovito :D 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 17 urami je godlike napisal:

Napajalnik naj bo močen. Moj 850W se niti ne vrti, če grafične ali procesorja ne obremenjuje.

Potem pomemben je izkoristek. Višji ko je, boljše je. Sem mel začasnega 450W in mi je bilo vroče. Je velika razlika med 80 Bronze in 80 Platinum.

Za 80 Titanium nisem dal denarja, ker je top range vedno grdo drag....

Če hodi v hribe in ne igra iger, je veliko bolj pametna odločitev.

Karkoli GOLD je super, pa jaz vedno rečem 100W fore.

pred 13 urami je Boss napisal:

Tnx vsem trem za razlago. Se vidi, da že doolgo nisem kupoval PC-je pa sem izbiral kr tko mal po filingu v stilu dokler samo izbiraš je še pocen. V glavnem, se pravi, da sem izbral čist preveč za QHD monitor?

Tale page si poglej - https://www.logicalincrements.com/

Pa izberi gor "Parts for GERMANY".

Najde ti optimalno ceno za optimalno konfiguracijo. Recimo "Exceptional kategorija" je tebi zanimiva 1440p@144hz. Pa da imaš malo fore, ko boš šel na več herčni monitor :D  Spet odvisno a boš igral native ali dlss/fsr. 

Na spodnjem screenshotu iz decembra sem z modro dopisal si takrat cene grafičnih v eur. Poglej na levi število frejmov, na desni pa grafo. Verjetno me boš razumel, zakaj sem predlagal 6800XT kot best buy...ker za 690 eur dobiš 100+ framov. Potem pa za 15 framov več plačaš 200 eur da prideš do 6950XT. Ni ravno neka baš računica, mar ne? Ampak če hočeš visoke herce, rabiš visoke FPS. Če imaš 144hz monitor in ti grafa izrisuje samo 100 fps, nisi naredil nič. Zato pa pravim da je monitor ključen. Za 60 Hz pa vidiš kaj vse ti izriše 60 framov, še dinozavrske karte :)

null

image.png

pred 4 urami je zosek napisal:

Nisem vedel, da obstaja ta tema. Evo, me je @NevLado spodbudil, da pridem sem.

Za šiht sem si zrihtal Keychron Q1 (75%) mehansko tipkovnico. Zakaj? Nevem, zadnje čase uživam v tem "hobiju". Pa tut kul mi je, da mi malo popestri tipkanje v službi. Mal sem pozabil že ceno, ker je bilo že nekaj časa nazaj, ampak tipkovnica mislim da je bila okoli 170€, stikala ~25€ in keycapsi ~40€. Itak se na trgu ne dobi slovenskih tipk, tako da je vse nekaj zamešano, ampak glede na to, da je večina mojega tipkanja na slepo, me to niti ne gane.

IMG_3711.jpg

Slikca ne dela :( 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kava
Napisano
pred 12 urami je zosek napisal:

aeab9f27d1e9545e290691f2172121e0.jpg

Prva danes. Nov ikea kozarcek za 2€ emoji23.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

O wow, kaj pa je to zaen board? Vabljen v temo Računalništvo 🙌

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 39 minutami je Boss napisal:

Mislim, a je blo treba tele dražilnike tule spuščat. Že gledam kero grafo bi kupil. Ker pa seveda to ne bo šlo na staro plato bo treba menjat vse. Pa tko lepo sem prej živu predno sem tole temo začel spremljat 😭

Aja sam res, pizde zdej neki manipulirajo in nVidia dviguje spet cene seriji 3000 graf in kljub temu, da so prejšnja generacija gre vse čez jurja evrov. Očitno na vsak način hočejo prodajat topend serije 4000 za več kot dva jurja. Bolanija resno.

A je kdo res šel računat katera od teh boljših graf je dejansko najboljši izbor price performance. 4090 je predraga, kaj pa 4070, 4070 Ti, 4080, 3090, 3080, 3080Ti, itd.

Ja... jaz ti lahko naredim celo analizo, ker sem cel december previsel na youtubih in raznih reviewih...

Odvisno je ubistvu od tega, koliko si pripravljen stvari natuhtat.

NAJPREJ SE ODLOČI NA KAKŠNEM MONITORJU BOŠ IGRAL
1080

1440

1440 UW

4k

in s koliko herci

60

100

144

165

Ko se boš odločil to, izbiraj dalje grafo!

Trenutno je best buy opcija 6800 XT XFX, dobiš jo za 690 eur iz amazon.de preverjeno od kolega - https://www.amazon.de/-/en/6800XT-MERC-Radeon-GDDR6-1xHDMI/dp/B08TJ2BHCQ/ (PAZI SE AMAZON MARKETING TRIKA KI NAJPREJ SERVIRA DRAŽJO -> na desni moraš izbrat new(2) from .....)

Jaz sem na amazon.de naročil 7900 XT pred kratkim brez težav in ceneje kot kjerkoli v SLO (nihče mi ni hotel dat popusta niti 1%). Amazon.de je pa povsem varen, sploh če dobiš tudi dispatched && sold by Amazon. Tam je tudi no questions asked return.

Potem ko izbereš monitor in grafo šele izberi napajalnik... Ker poraba grafičnih je ključni faktor na koncu.

Za dark rock cooler sem par vrstic gor napisal, da se pro ne izplača. Najprej preveri, ali ga sploh rabiš, ker boxed Inteli hladijo dovolj dobro.

DDR5 se ti zaenkrat definitivno ne splača, ker je predrag, gain je pa premajhen. AMD-jevi procesorji so precej boljši value for money v primerjavi z Intelom.. Nvidia grafična se ti splača, če igraš igre, ki podpirajo DLSS - tam znajo naredit precejšno magijo. Spet odvisno, a hočeš jit v 4k gaming.. Potem rabiš čim več RAM-a na grafični...

etc etc

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 28 minutami je Jaka32 napisal:

Hej računalničarji!

Kupil sem 3 trde diske, pa vsi trije so bili zanič. So škrtali, se zaganjali (v 3 dneh se je zagnal 1600x - preverjeno s Crystal disk), računalnik se je kar ugasnil.

Diske sem seveda reklamiral, kar so tudi potrdili na servisu - da so bili zanič.

Sedaj pa me zanima, ali lahko kje vidim, koliko porabnikov imam v računalniku in kakšen napajalnik imam oz. koliko še imam fore?

Brez da razdiram škatlo in iščem po netu kaj imam vgrajeno v PC in vse nalepke komponent.

Predlagam da najprej slikaš tvoj "setup", potem ga pa še odpreš in vržeš uč na napajalnik :D 

pred 4 minutami je Janez007 napisal:

Zanimivo, da so crknili trije HDD in to novi. Meni se to v življenju še ni zgodilo, da bi nagajal nov disk, pa kupujem in uporabljam računalnike že 30 let. 1x mi je šel 2,5" disk na prenosniku, 2x 3,5" disk v službi, ampak vsi so bili že 2x amortizirani, en računalnik pa sem imel postavljen na predalniku in se je pri butanju predalov vsak dan ene 20 x fino ruknil ...

Včasih me je to zanimamo in če se spomnim, so trdi 3,5" diski žrli 5W-10W moči, SSD in 2,5" trdi diski okoli 5 W, procesor 60-100 W (odvisno od tipa), srednje zmogljive grafične pa tudi do 150 W ... Meril sem moč, ki jo je vlekel cel računalnik iz vtičnice .... to pa so tudi izgube na napajalniku ... vse skupaj meni s stres testi ni prišlo čez 300W.

Sam spremljam parametre s CPUID HWMonitor, vendar podatka o porabi diskov ni, je pa podatek o porabi procesorja in grafične. 

image.png

image.jpeg

Ooooo Janez kje je pa tvoja slika setupa???

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 3 urami je TiEn napisal:

Ne samo da sem dobil megana za nadomestni avtomobil pa še ročni menjalnik ima...dizaster uglavnem

A si dal končno štrihat tisto izpred pol leta nazaj :D

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 1 minuto je TiEn napisal:

Jaz imam Dark Rock 4 :D S tem malčkom ne bo problema in tudi hladil bo dovolj.

Tudi jaz imam Dark Rock 4, sem se odločal med navadnim in pro pa je na koncu bolj smiselno vzet navadnega ker je tišji in manjši, na testih je pa tko pol stopinje razlike :D Original hladilnik ki pride z 5600X pa nisem še sploh dal iz škatle, tako da če kdo nujno nuca, šenkam :D 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 17 minutami je MazdaBoy napisal:

Tole je pa moralo že vzeti neki cajta za sestavit, al ne? 😄

Iskreno? Sem že pozabil :lol::dudek: Imaš pa dejansko notr motor kjer se vidjo batki tako da je res dobr set

pred 17 minutami je g.Wankel napisal:

Moj je pospravljen na omari, imam M-Audio Keystation61 :D Setupa pa ne kažem, ker nism zadovoljen s kabli :D

Dej dej, bomo dal nasvet kako kable popravt :lol:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 14 urami je TiEn napisal:

Mašine za 5k eur pa noben si ne upa poslikat seetup-a :(

dne 12. 1. 2023 ob 9:26 je NevLado napisal:

null

image.png

Sem še en kabl iz napajalca potegnu na grafo, da ma zdj ločen 2x 8pin...

Kuri pa tam 300W med WZ2 :D 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Ne, WoT mi lepo laufa na resoluciji 2560x1440 (WQHD al kako se temu reče) in to v ultra detajlih. 100FPS imam lockan, ker ne vidim smisla, da občasno rukne na 150FPS al višje. Tudi, ko je najbolj zahtevno dogajanje pa praktično pod 70FPS ne pade. Drži pa da WoT ni med bolj zahtevnimi zadevami in tako sem s to grafo zaenkrat še čist zadovoljen sploh, ker mi laufa na 7 let stari mašini z i5 procom 3. generacije. 😄

Najlažje si boš zapomnil če:

HD = 720p

FHD = 1080p

QHD = 1440p (Q as quad as 4x HD as 4x 720p)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.