Pol je tako,kot sem domneval...malenkost je rezerve,ostalo pa "plačaš" pri performance-u. Torej kot zmeraj-ne moreš imeti vsega...še manj pa,če nič ne investiraš-tukaj npr. v hlajenje.
Sem malo prebrskal okoli tega...
Jaz zase nebi delal kot ti,da nižaš krivuljo tako daleč,tik preden vpliva na vse,ampak tik preden vpliva na eno jedro (običajno je to tisto,ki ima v stock najvišjo frekvenco).
Ker jaz že sedaj brez undervoltanja z napori pri hlajenju poizkušam sestaviti sistem z čim manjsim kompromisom med performanceom in glasnostjo sistema.
V kompromis grem le pri glasnosti,ko je sistem obremenjen na 100%...v večini primerov pa je skoraj neslišen....torej nikoli ne sprejemam kompromisa pri performance-u...ko ima za delati,naj dela kolikor lahko.
Hvala za odgovor-zanimiva tematika...mogoče se kdaj poigram z Ryzen Masterjem,da vidim koliko je fore brez downklockanja...je sedaj z tem programom na Ryzenih tako početje veliko enostavnejše.
Se pa z BMW vozniki nisem nikoli poistovetil (uporabljal smernike, odstopil komu prednost, držal varnostno razdaljo, itd.). Dejansko za njihovimi volani so tepci najhujše kategorije, res neverjetno.
Undervoltan sistem pride kasneje v thermal throttling, če ga sploh s temperaturami doseže. Ker pri npr. stock hladilniku je na undervoltu ponavadi 10-20C manj ...
...ker razmišljal sem v tej smeri...a z undervoltanim CPUjem sploh zmoreš doseči njegov max. performance?
A si to že preizkusil...ker voltaže niso kar "od oka" postavljene tako kot so. Gre za stabilnost sistema v vseh pogojih...ker,"a boš dal procesorju jesti,ali ne",zna biti razlika.
OK deloma je voltaža postavljena tako tudi zaradi fluktuacij v kvaliteti rezin-procesorjev...skratka tako,da večina stabilno dela.
Bi bil zanimiv kak benchmark v tej smeri,ker ne strinjam se z tabo,kar se hlajenja tiče-hlajenje nikoli ne more biti "predobro"...ajd pr starejših SSDjih se pozna če kontroler preveč hladiš,a danes to ni več tak problem,ker je problem pregrevanja eksponencialno večji....a za CPU!!!-tu ne obstaja predobro hlajenje...vsaj neko normalno-komercialno ne.
In..."domnevam",ker kot rečeno z undervoltanjem nimam izkušenj in za to ne vem....,če je tako,da undervoltan CPU ne doseže performance-a identičnega "neundervoltanega" procesorja...v čem je po tem fora?...za kaj ne kupiti varčnejši CPU,ki bi bolje ustrezal uporabniškemu profilu?
A za to,da ga lahko po potrebi "spustiš z ketne" in "samo dal"....
@dvorjan...a si imel kdaj na svojem PCju tudi obremenitev,da je šlo v "thermal throttling"?...bi mi bilo zanimivo,kako je to pri undervoltanem sistemu...k naj bi bil performance enak,k ostaja tudi frekvenca procesorja enaka🧐🙄
Evo-prvič migriral sistem z manjšega na večji SSD-včeraj dobil M.2 dock-adapter
Vzel SD03A verzijo,ki je za NVMe,kot tudi SATA M.2 SSDje...ne nucam SATA,sam k kdaj kak kolega rabi za rihtati PC,in je bolje,da sem pripravljen.
Dock dela booomba-kabel je tudi super z C na A adapterjem👍
Migriral sistem "family PCja"-dobrih 209GB kopiral v dobrih 14minutah in pol.
Sem bil butelj in prehitro klikal...in seveda sem moral kasneje še razširiti pogon v upravljanju diskov😂...a to je "mala malica".
Priporočam ogled za tiste ki tega še niste počeli....
Seveda sem SSDju privoščil večji hladilnik,kot tistega od JZZL k je bil na starem...dobro stisnil,da je fajn kontakt in je celo pasal pod Brocken-a brez demontaže le tega....slaba urca dela in "fertig"😃
Jah, saj če hitro boota, tudi vse ostalo dela nadpovprečno hitro, mar ne? 😃
Ni res...odvisno...ni rečeno,da vse kar imaš programja na PCju,da zalaufa ob bootanju...pač po potrebi.
Kaj češ stvari laufati v ozadju,če ne rabiš skoz
Lahko je "lahek"sistem,k hitro boota,pol pa gor en program ala Sony Vegas,k je že pred leti popapalsam za program minimalno 6GB RAMa..pa mislim,da sedaj že krepko več nuca🤔...in PC "na kolena"...kot rečeno-odvisno.
Za to je pa fajn,da je sistem "dinamičen",da je šparaven,a vseeno zmogljiv ko je treba...pač po potrebi.
Ej, zdej pa še povejta kolk pa kej vama plačajo... mislim, mal me honorarno zanima, da bi popoldne še sam imel tak postranski zaslužek. Keri pa dajo več... desni al levi?
Odvisno,kdo je pri koritu...trenutno so levi...sam tisti so bolj skopuhi,moraš biti resen aktivist,k ostalem folku ne dajo nič...sam vzamejo...
Vprašaj Niko,kako to gre,in kako se najlažje "zraven pristuliš"...ona ve😉
Na family-PCju na B-350 plati z Ryzen 5 1600x (navijaški CPU z 95W TDP),grafo GTX-1060 GamingX samo dva vstopna in en izstopni ventilator Sanyo Denki-SanAce 120 in hladilnikom EKL-Alpenfoehn Brocken-3 na Prime 95 po cca 3/4 ure max temp. 44°C...v IDLE-u cca.25-27°C
To je že za vodno hlajenje neverjeten dosežek,kaj šele za zračno...ne vem,kaj ti tu sanjaš.
Sem ta PC tukaj že predstavil...prelistaj nazaj,in ga boš našel...
Pač če znaš sistem sestaviti z izbranimi in kvalitetnimi komponentami,in če je vse...res vse!!! preštudirano do "ne gre več", pol se ne rabiš ukvatjati z udervoltanjem ali pa navijanjem...pri današnjih komponentah v takem primeru sistem laufa pri vseh scenarijih optimalno...nič tak in onak program,treba tu in tam naštelati itd...
To samo pove,da nimaš preštudiranega sistema...al je neoptimalno sestavljen,al ni tapravi za tvoj profil uporabnika...ali oboje.
Pa kaj je point udervolta ? Ne mi rect temperature oz. glasnost.
Bom rekel pri starejših laptopih,kot je npr.moj Lenovo ThinkPad X-130 z AMD E-450-švoh cpu,a močna grafa...da prišparaš malenkost baterije ko si mobilen,to je to...performance bi naj bil enak...sam kaj pa je ko rata "težko"...ne vem🙄
Mogoče bi pa samo rad,da bi manj elektrike pokurili,da ne bo zmanjkalo za EVje filati😆
Modding y Hardware. Reviews, análisis, foros y noticias de hardware.
Pa ni bil lih najcenejši,že komplet modularen...nikoli tih...na začetku ja,a ko si začel kaj delati na PCju k da bi reaktivec vzletal...
In je enkrat samo začelo smrdeti po zažgani izolaciji...3x lahko ugibate.
Pa da ti zaradi enega poceni dreka bajta zgori....hvala lepa.
Kar pa se zmogljivosti PCja tiče,kar je Dvorjan pisal...malo si miselno "za časom"-danes se CPUji "dovnclockajo" (že za časa Core 2 DUO so se),izklapljajo jedra,ob potrebi pa se tudi overclockajo.
Kaj,ko ga imaš undervoltanega,pa bi rad kaj težjega delal...a imaš več BIOS profilov,da prešaltaš ali kako...al ne delaš nič "težjega"...k z undervoltanim,se bo CPU bolj težko sam "navijal" po potrebi...do ene mere mogoče že🙄...tu nimam nikakršnih izkušenj,a nekako mi ne gre skupaj...
Sklepati po svojih potrebah o drugih uporabnikih je pa isto kot tvoji komentarji v temi elektromobilnosti....k si ti,bi pa drugi tudi morali...
Tak nobel hvaljena firma, sem pričakoval, da bo boljše kot 80 gold 😉
Nič ne dam na to😉...80+ je "povozil čas"...bolj mi je važen dober test,kvalitetna konstrukcija in certifikat Cybenetics-Platinum in Cybenetics-A (za glasnost).
Po moje trenutno najboljši kanal za teste napajalnikov...če Seasonic njihove klasifikacije objavi med specifikacijami svojih izdelkov...mislim,da se ni treba okoli tega kaj veliko pogovarjati...
Odličen kanal in vir informacij-zelo priporočam👍
Aja...še to-nič ne jokam za glavnički...tudi test-adapter,nalepka,vezice itd...če nič tega nebi blko priloženo se nebi jezil...to ni važno-napajalnik in kabli pa so....všeč mi je,da so konektorji napajanja plate in CPUja pozlačeni-TOP,in da lahko polpasivni način sam izbiraš😃👍...ni to kar samoumevno v tej cenovni klasi.
Sem spustil prime 95 in pustil kako slabo uro-stabilno😃...Seasonic tud OK,sam ventilator...ni lih "rumenjak od jajca"...bo pa laufal polpasivno,in bo tiho.
Še zmeri boljš k uni fejk auspuhi... tist je šele grdo.
Res je!👍
To na tej Alfi me spominja na mini "hifi stolpe" plastik fantastik,k so na tiste zvočnike naštimali okrasne bassreflex plastične obroče,da bi bolj hudo izgledalo...in raja je to kupovala🤮
Mislim da je fora v izpuhu (premajhne cevi) in groznih (prevelikih) nastavkih....vsaj jaz sem to opazil in je res grdo, italjančki bi to res lahk lepše naredili...
To je to😂...meni to izgleda k ena baba,k si da žnable nafilati🤣🤮
Če kdo potrebuje vrhunsko ročno žago za les (za profesionalno uporabo, za domače hobi projekte, za odrezati kako vejo 😊) zelo priporočam znamko Irwin. Jaz sem jo prav danes naročil in sicer tukaj:
Pred kakimi 4 leti kupil največjo-grobo...2x prežagal velik kos češnje po dolgem...žaga je "zakon",a vseeno sem kar "zašvical"😅
Kasneje dokupil še srednjo in fino verzijo lista.
Pozor-te žage so resnično ostre "kot žiletke",in ko sem menjaval liste sem grobi list (z katerim sem že prežagal češnjo) narobe prijel,in so zobi pustili orng sledi na moji dlani...nič potegnil-samo prijel!!!😬
Treba je tudi upoštevati,da je to tip žage,ki žaga "na poteg"-čisto drugačna tehnika.
Cena je veliko višja,kot tista od Irwin-a,a je v resnici izjemno ugodna. podobne japonske žage so hitro 100€/kom in več.
Drugač pa lahko še vedno dobiš 4690K, ki ni biu navijan 😉
Aha...če ta ne bo delal,se lahko kaj zmeniva...bomo videli,k lih tistih par % v performance-u mi ni važno,k bo le "PC za rezervo", sam če že,da ne bo neka "počasnela"🤔
In k sem že čist "not padel"...he,he...ja-bolezen je to😆...vsake toliko časa me prime🤕...pol,ko pa je vse pr bajti okol PCjev poštimano,pol bo mir...prej pa ne😅
In sem naročil nekaj,kar je "vodno hlajencem-gamerjem" malce manj poznano.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
Pol je tako,kot sem domneval...malenkost je rezerve,ostalo pa "plačaš" pri performance-u. Torej kot zmeraj-ne moreš imeti vsega...še manj pa,če nič ne investiraš-tukaj npr. v hlajenje.
Sem malo prebrskal okoli tega...
Jaz zase nebi delal kot ti,da nižaš krivuljo tako daleč,tik preden vpliva na vse,ampak tik preden vpliva na eno jedro (običajno je to tisto,ki ima v stock najvišjo frekvenco).
Ker jaz že sedaj brez undervoltanja z napori pri hlajenju poizkušam sestaviti sistem z čim manjsim kompromisom med performanceom in glasnostjo sistema.
V kompromis grem le pri glasnosti,ko je sistem obremenjen na 100%...v večini primerov pa je skoraj neslišen....torej nikoli ne sprejemam kompromisa pri performance-u...ko ima za delati,naj dela kolikor lahko.
Hvala za odgovor-zanimiva tematika...mogoče se kdaj poigram z Ryzen Masterjem,da vidim koliko je fore brez downklockanja...je sedaj z tem programom na Ryzenih tako početje veliko enostavnejše.
Popravljeno od skritikrtPovezava za deljenje
Deli na druge strani