Skoči na vsebino
Chat is back ...
Napisano
pred 4 urami je Z M A J napisal:

Če nimaš te klavzule navedene v svoji pogodbi o zaposlitvi ali nekem naknadno podpisanem dokumentu, si jo lahko on gladko nekam vtakne. Znesek se pa tudi bere kot da igraš za Maribor in te želi kupiti Real Madrid.

Tudi jaz sem debelo pogledal, sem se pa pozabil sarkastično pohecat v istem momentu... 🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano (urejeno)
pred 19 urami je Janez007 napisal:

Potem se variabili odreči. 😜

Sem se. Lagano. 

Sem jim povedal svojo cifro že en mesec nazaj in zdej mi dajejo razne oblike te povišice, ampak sem neomajen. Rekli so mi najprej +15% fiksnih in ni šlo čez, potem +10% fiksnih + variabila enkrat na leto, ampak ne višja od določenega zneska. Variabila je v brutu znesku, kar pomeni manj na trr in pa bruto znesek jaz pri svojem tempu že zdej (ko delam normalno) dosežem v pol leta. Včeraj se je omenjala variabila na mesečni baze, ampak men je to taka mutna megla in pa iz izkušenj vem, kolk (bivših) sodelavcev so že nategnili na te načine, da prav nočem met opravkov s tem. Nočem se vsak mesec ubadat s svojo plačilno listo in analizirat kolk so mi nakazali in kolk ne in se hodit kregat... nepotreben stres.

Je pa treba vedet to v tej zgodbi, da je dal sodelavec odpoved in vso njegovo breme sedaj pade na mene, ko sem že sedaj polno zaseden. Tako da moji pogoji niso iz trte izviti. 

Skratka, ponudbo sem zavrnil na način, da ne rabijo dat niti enega % na plačo, dela ne bom prevzel, prav tako na vstopam na trg dela in ko pride ponudba, grem drugam, saj je to morda ta motivacija, ki mi zadnja leta manjka, da menjam okolje in se pridružim zdravemu kolektivu. Do takrat bom pa delal vestno kot sem do sedaj vseh 13,5 let.  In sem vstal in šel.

PS: Kako je s konkurenčnimi klavzulami pri vas? Včeraj mi je šef "zagrozil", da imam nad svojo glavo klavzulo v obliki 200.000 eur in sem samo debelo pogledal, saj sem mislil, da so te klavzule ponavadi bullshit in se jih da na preko odvetnikov znulirati. Hvala.

Popravljeno od pob
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
pred 4 urami je Matick napisal:

Temu bi jest reku bonus na uspešnost. Jest ko se menim za plačo, me zanima samo koliko se mi mesečno izplača na račun, in o tem se tudi pogajamo če menjam. Kar je pa dodatnih izplačil, so pa bonusi, v veliki večini ta "variabilna" izplačila niso vezana samo na tvoje delo, ampak ga dostikrat vežejo tudi na poslovno uspešnost, da če slučajno mislijo da niso dost zaslužil, da na tebi mal prišparajo. 

Hvala za mnenje.

Tale "variabila" je dejanski nateg, sem se dobil še info, da je potem problem še pri dohodnini s tem, ker je šteto kot nagrada.

Pa še baje so bili v preteklosti nategi pri mesečnem izplačevanju variabile pri drugih, meni, ki bi se konec leta, je pa še tolk bolj mutno...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano

Ali ima kdo izkušnje z variabilnim delom pri plači? Je to normalno, da ti delodajalec ponudi variabilni del ob aneksu, ki je potem izplačan šele na koncu leta oz. do februarja prihodnje leto za preteklo? Pa še to je omejen z "kapico" oz zgornjo mejo, ki je pa ob mojem tempu dela presežena po polovici leta...

Me je to kr neki...in ne mislim tega BS podpisovat.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
dne 2. 11. 2023 ob 14:18 je MazdaBoy napisal:

A to je pa zdej nova moda pa to? 😁 A je to un voditelj iz oddaje Volan?

IMG_3312.jpeg

Fak, tut ta je šel v k*rac, zgleda...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 11 minutami je SpEkTr napisal:

Vse kar je okoli SAPa ponavadi je drago x3, torej bi morala tut plača bit nekaj podobnega :)

Jasno mi je, da se drago prodaja, ampak zgleda premalo poznam trg in plače... No, bom videl, kaj bo vodstvo odločilo te dni, trenutno sem na ignore.🙈

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 19 urami je NevLado napisal:

A si že slišal za ankete, ki jih objavlja Miha v slo developerji na FB? Letošnja, velja še do konca tedna, potem bodo rezultati:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvxoZYApofTBgwjRE6b-gkgTgbviQTS099fS_ogBF_1ZyqZA/viewform

Prejšnji rezultati so objavljeni 
https://klele.si/place/2022

Zdej morš se zavedat, da skozi čas ne bo vedno višja plača za isto delovno mesto...kaj hočem s tem povedat? Če gledam plače svojih staršev, se je njim v 10 letih dvignila za mogoče 15%... ker je pa kriza s programerji, so pri nas te procenti na krajše časovno obdobje. Pač če si ti prodajalec, boš pač prodajalec, plača bo šla gor par procentov kot nagrada, to je pa to. Žal se ti tudi kot programerju nekje ta prag ustavi, ker na koncu ne moreš imet plače višje kot tvoj šefe, ki je recimo lead.

Sicer nevem kaj delaš, ampak če se gre za davke si verjetno Java/C, 13 let izkušenj in veš, kako se stvarem streže kot opisuješ? Če bi bil jaz tvoj šef, bi ti na podlagi mojih izkušenj dal 4k-4,5k bruto.

Sem programer/svetovalec v orodju SAP, poznam svoje delo, kot tudi uspešno prodajam svoje znanje strankam, torej mi delo s strankami ni tuje (nisem tipični programer, zaprt v svoj box in šljakam kodo, ki mi jo drugi narekujejo). In niti približno nisem na 4k bruto.🙈🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 20 urami je NevLado napisal:

Pri tretjem stavku sem že vedel kako se bo zgodba razvila :lol:

Ti jaz povem iz mojih izkušenj. Management si NE želi, da bi tak karakter človeka kadarkoli napredovali. Če imaš na razpolago delavca, ki super opravlja svoje delo na trenutnem delovnem mestu, zakaj bi ga hotel premikat na višji položaj. Boljše, da je na višjem položaju en, ki je slabši delavec (ampak verjetno boljši vodja), ker mu itak ti kriješ hrbet po njegovih navodilih.

Jaz ti povem kako se bo zgodba izpletla. (Karikiram) Če si sedaj dobil 1k bruto in bi zdaj rad 2k bruto, ti bodo ponudili 1,5k bruto in rekli to je to, več ne moremo. Ker si itak že preveč vpet v firmo in ti je več kot očitno zelo ljuba, se boš verjetno za to odločil in podpisal. Je pa ta "večletna vpletenost" tudi verjetno povezana s tem, da jih imaš vsako leto bolj poln k**** in ko ti bo počilo ti bo počilo in boš šel. Kar je pa verjamem po 13 letih že skoraj blizu zgornje meje v tem lončku.

Kaj sem jaz pogruntal skozi leta? Ko opazujem moje sodelavce - ma majkemi tistemu ki je prišel za mano za zgolj 3 leta se godi boljše kot meni. Najprej ga ekipa pou leta uvaja, plačo dobi kot dobi, po 3 letih spizdi in ga boli briga kaj je naštepal, ker bomo itak mi za njim brisali njegov drek. Na novi firmi ponovi situacijo in ta cikelj gre dalje in dalje. To, da ostajaš zvest firmi danes ni več vredno pol počenega groša.

Zdej naš foh je pač tak kot je, me pa bolj skrbi kako ljudje na nižjih delovnih mestih kako to sfurajo, ko se management dobesedno dela norca iz ljudi. Zato je včasih dobro dat kakšnemu poštarju ali električarju ki pride pod nujno za kofe. :) 

Pismo, u nulo si zadel situacijo.

Situacija je še mnogo bolj zapletena v tem trenutku, saj je sodelavec, član naše ekipe, dal odpoved in bi moral jaz sedaj prevzeti njegovo delo, za kar mi je šef rekel, da nam mi bo v osebni izziv (za kar bi ga dejansko moralo bolet okol glave, ampak štekam, to je njegovo delo, da za čim manj denarja, dobi največ). Jaz sem že prej začel težit s povišico in s tem odhodom, se mi samo izboljšujejo pogajalske možnosti.

Kar se tiče pa denarja, se gre pa samo za princip... ko sem prišel na firmo 2010, sem začel z 900 neto (sem z leti sicer napredoval za drobiž, v 2015 sem skoraj dal odpoved in so mi dali konkretno povišico) in so bili ljudje, ki sem jim dajal delo, plačani tudi po 400-500 več, da ne rečem, da je avto.net/youtube skoraj pregorel. Zato se pa sedaj pod zapretiravano cifro sploh ne pogovarjam. Če ugodijo, potem kul, če ne, pa tudi... grem drugam. :) 

Mi pa mori, da je odpoved dal sodelavec s katerim sma bila kot rit in srajca... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 11 minutami je Boss napisal:

Zdaj si boš šele nakopal sovražnike 🤣

Že prej me noben ni maral, zdej sem pa sploh pečen, haha. Sicer pa, vsi mi smo v istem zosu. :P

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 16 minutami je g.Wankel napisal:

Potniški center? :D

Ne ne, davkarija. :D Mi smo tisti, ki programiramo pobiranje denarja v imenu države.😅

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Mene je pri plači predvsem pogrelo to, da sem bil 20 mesecev nazaj predlagan za povišico za preteklo delo in ko sem šel do šefa, je rekel, naj se grem učit za opravljanje certifikata za svoje področje in potem dobim povišico. Itak sem se uprl, ker smo z ekipo ravno zaključili projekt, kjer so se šefi umastili z velikimi denarji, mi smo dobili pa kurac. Pa da ne rečem, da glede na naravo dela nimam prostega časa v službi, da se učim in bi to pomenilo poseganje v moj prosti čas.

No in iz povišice ni bilo nič. Vmes sta bila 2 boga regresa in pa inflacija, kar se je zažrlo v naš družinski življenjski standard. Nato +5% vsem zaposlenim na plačo, kar je ok. In pol na koncu izveš, da nov folk prihaja na firmo za malenkost manjšo plačo in 0 znanja o naših službenih procesih in se uvaja po 2 leti in po tej periodi imajo obljubljeno plačo, ki je višja od moje, ki sem že 13,5 let na firmi in nisem nek lulek, ampak med drugim tudi nadomestni vodja ekipe, za kar ne prejemam nobenega dodatka, ampak samo dodaten stres...

Trenutno delamo spet na velikem projektu, ki bo trajal do 2025 in sem izkoristil gužvo in nežno zagrozil. Nazaj sem dobil cinične nasmehe s strani nadrejenih, kar me je še dodatno podžgalo. Pogajanja so še vedno v teku in jaz od svoje cifre ne odstopam (cifro so mi že ponudili tako kot sem zahteval, ampak pol izveš, da oni govorijo o brutu, jaz pa v netu), tako da nekoga tale vikend lepo boli glava. Vsak poskus dodatnega pogajanja, pa samo še višam zahtevano cifro. Skratka, streljam na vse topove.

Da ne bo kdo mislil, kak greedy kreten sem... tak sem samo za to, ker sem na firmi že tolk dolgo, da sem dal marsikaj čez in vidiš, da si ničvreden kurac, razen takrat ko imaš kontra ponudbo in zagroziš, da greš. No, jaz je nimam in sem dejansko pripravljen it druga delat za podoben ali malenkost manjši denar, ampak kot nepopisan list in glede na to, da vem, kaj zmorem, bi drugje hitro lahko napredoval... tukaj pa...

PS: pa da ne bo vse tolk črnobelo, danes je nedelja in ravno delam za službo, saj moramo jutri oddat blueprint za nov projekt, tako da kljub temu, da imam probleme s šefi, še vedno sem teamplayer in svojih sodelavcev ne bom pustil na cedilu. :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Kolk enga žolča mora biti izlitega med zaposlenim in delodajalcem, da pojasniš, da če ne bo dal konkretne povišice, bo izgubil dobrega delavca. Vadi pare al pa adijo. A je tolk težko?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Umetna inteligenca (ChatGPT, Bard,...)
Napisano

Hahaha, kaj je folku dolgcajt. Zna pa ChatGPT perfektno slovenščino, tako da zakaj bi se trudil...

PS: ga pa zadnje cajte veliko uporabljam pri svojih domačih programerskih projektih in moram rečt, da ima ideje, kapo dol. :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Cepljenje - Korona in vse ostalo.
Napisano
dne 2. 10. 2023 ob 20:09 je Bini napisal:

Kdo dobi letos Nobelovo nagrado v medicini..... 😁🫣😉

Dejmo še Zelenskemu za mir. Pa smo pokriti za letos.

Drugače pa super, tako so sedaj ljudje dobili neko tolažbo, da mogoče je pa bilo v dobrobit človeštva, da so sodelovali v tem eksperimentu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano (urejeno)
dne 27. 9. 2023 ob 10:52 je Slivka napisal:

Ki pa jst wem, kk se to dela, k sm pa kmet an s hribu doma. Kj se kr postauš nekm pa rečš, de zbiraš podpise al morš prej stojnico zakupt, kt na tržnci?

Ma rajš vidm, če kšn tamestn to začne...

Sj je lepo hudomušno tole spisano. :)  Ampak znan rek pravi "brez muje se še čevelj ne obuje", ne čakaj, da bodo vedno vse stvari drugi namesto tebe, ker noben ne bo. ;) 

Popravljeno od pob
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Cepljenje - Korona in vse ostalo.
Napisano

Ni vse zlato, kar se sveti. Za začetek bi bilo dobro, da umaknejo kovid cepiva za vedno, saj škodujejo. V kakšni meri, pa ne bomo nikol izvedeli, saj se statistike uspešno skrivajo.

TRIGLAVMEDIA.SI

Dr. McCullough, v svojem predavanju v EU parlamentu, dokazuje, da so "cepiva" proti covid-19 povzročila ogromno škode in nobene koristi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
pred 2 urama je Slivka napisal:

Zanimivo, kakšna debata o gotovini. In kakšen strah pred nadzorom.

O nadzoru, ki ga izvajajo nad vami preko vozil, pa nihče nima nič za pripomnit...

Ste vedeli, da vsi od 1. januarja 2021 na novo homologirani avtomobili beležijo in shranjujejo podatke o porabljenem gorivu oziroma o resnični porabi goriva? 

Beleženje porabe goriva je zakonska obveza za vse izdelovalce avtomobilov, ki svoje avte prodajajo na trgih EU: uveljavila jo je uredba EU z oznako 2017/11511, ki avtomobilskim izdelovalcem nalaga, da morajo biti avtomobili na trgih EU od začetka leta 2021 opremljeni s posebno napravo OBFCM (On Board Fuel Consumption Monitoring), ki beleži prevožene kilometre in porabljeno gorivo skozi celotno dobo uporabe vozila. Uredba predpisuje tudi standardiziran vmesnik, ki mora omogočiti dostop in analizo podatkov o porabi goriva, številu prevoženih kilometrov in še nekaj drugih parametrov delovanja avtomobila skozi celotno (življenjsko) dobo uporabe avtomobilov. Obveza vgradnje OBFCM naprave velja za vse od 1. januarja 2021 na novo homologirane avtomobile z motorjem na notranje zgorevanje (bencinske, dizelske in hibridne, vključno s priključno-hibridnimi). Električni avti in avti, ki jih poganja utekočinjen naftni (LPG) ali zemeljski (CNG) plin, so izvzeti iz uredbe. Zabeleženi in shranjeni podatki o porabi goriva in drugih parametrih delovanja avtomobila naj bi pomagali tehničnim službam EU, da natančneje spremljajo flotno porabo goriva in natančneje ugotavljajo razliko med laboratorijsko zabeleženo porabo goriva in porabo goriva v realnem času, kar bo v prihodnosti služilo kot osnova za natančnejše določanje flotnih izpustov CO2 za posamezne izdelovalce, pa tudi za določanje novih okoljskih standardov. Podatke o porabi goriva, prevoženih kilometrih in vse ostale podatke avtomobili delijo prek brezžičnih povezav ali pa ob vsakokratnem obisku pooblaščenega serviserja, ki se na avtomobilski računalnik priklopi prek OBD priključka. Strokovne službe EU še vedno niso izdale natančnejših procesnih in varnostnih protokolov tovrstnih prenosov podatkov, tako da je še vedno nejasno, komu in kako naši avtomobili sporočajo te podatke.

Kljub temu, da naj bi bili pridobljeni podatki anonimni, se v tem trenutku z njimi prenese tudi identifikacijska številka vozila, s katero lahko pridobljene podatke povežejo s pravim avtomobilom. Ker je mogoče predvideti, da bodo merilci v prihodnje hkrati merili tudi izpuste nezaželenih plinov in delcev saj iz avtomobila, obstaja tudi možnost davka na okolju neprijazne voznike. S tem bi lahko kaznovali voznike, ki izstopajo iz povprečja in ustvarjajo več umazanih plinov...

So se mogoče kje lotili zbirat podpise? Se iz teh naših hribov pripeljem v dolino samo za en podpis, samo povejte, kje se podpisuje?

Zakaj pa morajo vse drugi delat? Dejmo, brcni se v rit in pejt v dolino zbirat podpise in ga z veseljem oddam. :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Chat is back ...
Napisano
dne 22. 9. 2023 ob 13:51 je Matick napisal:

Kdaj naj bi se pa ukinila gotovina?

Drugače pa, ko bo strošek upravljanja z gotovino občutno večji kot s kartico, bojo pa počasi nehali sprejemat gotovino po štacunah. Lahko vpišeš gotovino v ustavo, ne moreš pa prisiliti podjetij da jo sprejemajo.
Men je čisto vseeno kaj je z gotovino, provzaprov, mi je osebno bolš če je ni, ker pol samo rabim kartico s sabo nosit, ne rabim skrbet kje jemljejo kartice, pa kje ne, pa če imam dost gotovine s sabo

To je res, ampak saj noben od nas ni proti karticam, tukaj se gre le za ohranitev fizičnega denarja. 

Pa prosim ne mi rečt, da si tolk pošten državljan, da nikoli ne greš do lokalnega kmeta in od njega kupiš kilo mesa ali 10 jajc... ali do lokalnega mehankarja, da ti na hitro neki pregleda na avtu in mu za trud stisneš 20 eur. Ali svojemu otroku daš 5 eur za v šparovec, da si bo lahko nekoč kupil nekaj po lastni želji? 

A mora biti res vse pod faking kontrolo? Kolk zaslužimo, kolk in komu damo? Pa bog ne daj, da kej za svojo dušo kupiš, ker big brother bo takoj vedel, da si potencialni terorist, haha.

Dejte prosim začet razmišljat tudi z zgornjimi glavami, ker vidim, da folk ne zna niti pol koraka naprej razmislit, kaj vse prinesejo take spremembe.

PS: Kot je boss povedal scenarij in če dodam, da se vseeee prestavlja na elektriko, potem že zdej rečem, da si kopamo lastno jamo. Pa če sem sedaj teoretik ali ne, puca mi k.

PS2: Al pa ne... Mogoče si pa res v tej svoji suženjski mentaliteti zaslužimo vse to in si želimo kontrolo, saj brez nje ne bomo znali živet. Čin.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.