Skoči na vsebino
Jamralnik v2
Napisano
pred 12 minutami je FuManchu napisal:

Nam je serviser 1x računal 20€ za čiščenje filtrov. Sem bil zraven in videl to čudo... No prvič in zadnjič je pucal serviser:lol:

To je 👍 Meni je računal (pa še dober znanec je) 3 leta nazaj samo 70€ - za tisto urico sesanja in brisanja s krpico). 🙃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
pred 37 minutami je sportman333 napisal:

ali notranjo enoto tudi kaj čistiš/našpricaš s kakšnim čistilom (če da kaj uporabljaš?)

Ja, po 15-ih letih sem s preventive poklical monterja, ki mi jo je montiral. Preveril je pritisk plina in je bil še poln.

Potem pa je vzel sesalec in krpico in presesal/prebrisal dostopne dele, predvsem hladilna rebra notranje enote. Filtre sem splaknil pod tušem.

Opozoril me je, da je najbolj pomembno, da enoti očistim jeseni, preden jih začnem uporabljati za gretje (s prahom zamašena rebra lahko onemogočijo zadostno  cirkulacijo zraka in se sistem lahko pregreje).

Rebra je našprical z rastopino Asepsola. Koncentrat sem potem tudi sam kupil v lekarni in ga uporabljam tudi za razkuževanje avtomobilske klime (nekaj % raztopino nalijem v pršilno posodo).

Še to. Tudi zunanjo enoto se lahko očisti, tudi s curkom vode, paziti pa je treba, da voda ne pride v ležaj ventilatorja in seveda tudi ne v elektroniko.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Pa Toshibe so tudi znane kot vzdržljive in zanesljive. Sistem zunanje in 2 notranjih enot (inverter) nam dela že 18 let brez kakršnihkoli težav, servisov,... samo vsako leto operem filtre in malo posesam notranji enoti.

Kupil sem jo po priporočilu renomiranega monterja, čeprav bi dobil ekvivalenten sistem Panasonica za pol nižjo ceno.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
pred 5 urami je Boss napisal:

Sem rekel, da ne bom prej pisal , dokler se zadeva ne zaključi... žal je tako, da kvaliteta storitev je kot kaže v prostem padu in servisi niso nobena izjema.

V glavnem zgodba o montaži klime:

Sredi aprila sem se odločil, da naročim hišno klimo in da ne bi to bil nek cheap poceni shit sem naročil na Enaa klimo Mitsubishi tam nekje 4kW. Zadeva z montažo je nekje v rangu 1700 EUR tako, da temu primerno človek pričakuje, da ne bo zapletov. No in se je začelo.

1.) Klimo plačam na Enaa, nakar mi čez par dni sporočijo, da klime ni na zalogi in če hočem drugo. Emmm, kako je to torej, naročim, plačam Mazdo 6 dobim pa CX-30. Ma sej je isto, avto je pač avto.

2.) Po cca 10 dnevih pogovor na najvišji ravni uvoznik le najde klime in veselo sporoči, da ni panike, da zdaj jih pa imajo.

3.) tri dni kasneje klima prispe.

4.) monterji se tudi najavijo, da pridejo čez en teden. Ni treba noret, kr počasi fantje lepo v miru, da se vam ja ne bo preveč mudilo in boste kaj zašuštrali.. Vročine tudi še ni saj je šele začetek maja.

5.) začetek maja je klima postavljena in pri prvem testu je izgledalo vse OK. Žal je bilo pa še dokaj hladno in se ni dalo ugotovit a je vse OK.

6.) do srede junija je bilo vreme normalno toplo, da klime nismo prižigali in takrat pa šok - klima ne hladi in samo meža zrak.

7.) kličem tele monterje in podam reklamacijo ter nevsiljivo namignem, da verjetno je nekje na povezovalni napeljavi spustil plin.

8.) čez kak teden pride druga ekipca monterjev v kateri je bil en vsevedni mladi nadebudni monter, kateri se je zapodil po lojtri do zunanje enote. Priklopil vakum in ugotovil, da vse deluje in da nikjer nič ne spušča. Ok, našiba not plin do ustrezne meje. Ampak zadeva ne hladi. Previdno namignem, da bo verjetno težava nekje na napeljavi oziroma tam, kjer so narejeni stiki. A gospod to pa ne, vse je OK, to bo nekaj narobe z zunanj enoto. Kot kaže je pokvarjena in me vabi na lojtro naj grem poslušat, da se sliši, da notri nekaj pušča. Ok, ker pač sam nisem stručko to vljudno odklonim in rečem, da so konec koncev oni strokovnjaki in da že vedo kaj delajo.

9.) nakar me model razveseli še s podatkom, da oni niso uradni serviserji za Mitsubishi in da bodo sporočili naprej uradnemu, da naj oni preverijo. Men je bilo to čudno in sem povedal, da je uvoznik zraven dal list in da so tam oni navedeni kot uradni servis. Ok whatever naj uredijo.

10.) 10 dni kasneje, me kliče ta pooblaščeni serviser, če lahko pride čez 15 minut. Ker sem v službi na hitro organiziram, da mu nekdo odpre. Model premeri vse, nato je pobral dol parapet in ugotovil, da pušča klima točno na spoju (gl. tč. 7.). Dobil tudi sliko kako je milnica lepo delala mehurčke. Model pravi, da on sicer lahko to zrihta, ampak da bo zaračunal in naj raje to naredijo v garanciji monterji, ki so zašuštrali. On bo pa oddal poročilo uvozniku.

11.) ok spet kličem monterje in povedo, da bodo imeli čas čez en teden v petek ob 14 uri. Zdaj sem že dokaj resigniran in hvala bogu, da je vreme hladno in nisem težil, da naj se mi takoj nalimajo.

12.) pride petek in nek mali črviček mi je namignil naj pokličem, da ne bom na vrat na nos hitel iz službe domov. Pokličem ob enih pa se mi opravičijo, da se jim je montaža zavlekla in da pridejo med tretjo in pol četrto.

13.) Ok pridejo mal čez četrto in to je že tretja različna ekipa. Pokažem sliko in monter se strinja, da nekaj ni bilo v redu zategnjeno. A bejš Sherlock. Ok zategne pol mi pa reče, da ima problem - men se je dobesedno zmračilo. Pove, da nima plina, da bi napolnil. Eeee what, resno, se hecaš model. Pa ti montiraš klime pa nimaš plina. Mi reče, da ni panike, da bo naslednji dan v soboto ob 11.uri prletu, da preveri tesnost in da nafila.

13.) evo sobota, ostanemo doma in ne gremo na izlet, ker pridejo monterji popravit sranje, ki se vleće že en mesec. Ure minevajo monterjev od nikoder. Enostavno odložim telefon in si rečem, da boljš, da ne kličem, ker bo pizdarija.

14.) ponedeljek, seveda nihče ne pokliče in se tudi ne pojavi. Nekako logično, a ne? Ob poldne pokličem in se predstavim ter jih vprašam, če se mal hecajo. Tetica na drugi strani se hiti opravičevat, da bi morali priti v soboto, ampak da jim časovno ne znese, ker imajo predvideno dve uri za montažo. Jo vljudno vprašam a naj ta primer predam inšpekciji in če sprožim pri zastopniku stvarno napako, ker ne znate zrihtat? Mi tetica reče, zakaj sej še ni zmontirano. Pol meni kliker upali, da jaz govorim o mojem primeru ona pa o nekem drugem (očitno imajo prakso nesolidnosti in šalabajzerizma). Ji še 1x razložim kdo sem in da ne rabim montaže, ker je bila narejena dva meseca nazaj in da imam samo en tak mali majcen problemček, da stvar sicer zgleda lepo ampak da ne deluje. No, obljubi da pokliče svoje monterje.

15.) pokliče monter, da pride v roku pol ure, jaz skoordiniram spet, da jim nekdo odpre, tetica me kliče, da pridejo fantje, monter me spet kliče, da so zdaj vse zategnili in preverili, da ne pušča. Nato me spet kliče čez 15 minut, da je plin notri in da zdaj pa res hladi. Wow zmagali smo...

Upam, da se je komu uspelo prebiti do konca, ampak sem rekel, da tole moram delit z drugimi, ker človek skoraj ne more verjet, da se to dogaja.

Jaz bom pa verjetno še kar nekaj časa s strahom vklapljal klimo in preverjal ali hladi. Razni tajmerji in remote WiFi vklopi klime torej vsaj za enkrat odpadejo.

Super napisano, samo stvarno napako pa se uveljavlja pri prodajalcu oz. izvajalcu storitve. Za razliko od garancije, ki se jo uveljavlja pri garantu, ki je ponavadi zastopnik.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 2 urama je AmpeR napisal:

Samo te plazme so ble pa kar kvalitetne. Moja je letnik 2009 velikost 50" in še vedno deluje super. Edino memorja ne drži, zato sem "posodobil" v android 😁. Zdaj jo imam v kantini...

Jaz sem šel na NEO Qled 65" Samsung. Zaenkrat zadovoljen.  

Lejzbike😁?

Ne.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Alex napisal:

Pri oled pazi, da ne boš imel veliko časa prižgano  na kaki postajo, ki ima rdeč, vijola ali rumen logo (razni Mtv, history,...) ker se ti bo znak zapekel na ekran. Sicer pa, tudi če boš pazil se bo ščasoma poznalo vse več rdečih polj na, ekranu. Si sicer na samo kvaliteto slike ne vpliva preveč, a se pozna na rdečih odtenkih. 

Imeli smo 13 let Panasonic plazmo, sedaj 2,5 leti LG C9. Nobenih težav, tudi z lisami oz. "burn-in" ne. 

Sicer sem gledal OLED Panasonica, na srečo pa sem na koncu upošteval mnenje mulca, ker LG OLED je res vrhunski, sama tehnologija pa z raznimi metodami preprečuje nastanek lis (zamikanje slik, temnenje, bledenje logota, ... in na koncu tudi proces regeneracije🙂

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
dne 19. 6. 2022 ob 16:46 je AmpeR napisal:

Kaj pa vem, kam naj bi to napisal... Včeraj smo bli v Ikei LJ in tam v eni "sobi" za xx m/2 na kavču videli dve lejzbiki, ki sta si dali duška😁. Vse ok ma je blo šlatanja, lizanja..... prav za xxx film.

Ne vem no?! Sicer nisem lih iz hribov doma ma, kaj to je normalno za LJ?

Tudi včeraj je bil en kavč v IKEI že zaseden 😆

IMG_20220627_181118.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Pri nas pa se je danes ženi pokvarila najljubša igrača - parni likalnik. Predno stvari vržem stran, pogledam, če se da na hitro enostavno popraviti.

Najprej je bilo zadevo potrebno odpreti, tu nastane že prva težava - 8 cm torx izvijač je malenkost prekratek. Rešitev - odrežem spodnji cm roča.

image.png

Potem sledi reševanje težave, po nekaj google poskusih se ugotovi potencialno težavo - v črpalki je na koncu vzmeti nekaj mm velik plastični zapiralni čep (vidim ga šele z dioptrijo 3+), ki po nekaj letih razpade 😩

image.png

Poskusim s tole rešitvijo, s cevko WD 40, pri čemer gre vse OK, razen vzmet se pri "telovadbi" preveč deformira in zadeva ne dela.

https://www.youtube.com/watch?v=tCNoPCgEu34

Že skoraj obupam (vsaj 5 x montaža, demontaža), pa najdem genialnega Indijca, ki težavo reši z uporabo led diode in vzmet porine na drug konec cevke (ni potrebne telovadbe z vzmetjo). Poskusim z novo vzmetjo kemičnega svinčnika, venda ne dela OK (premalo pare). Vzamem staro deformirano vzmet, jo navijem na tanek žebel, stisnem, segrejem z ognjem, da spet dobi približno prvotno obliko. Vstavim v črpalko, verjetno že 10-ti poskus in zadeva dela. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=IXFT2cNtX1w

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Ali se to res dogaja v tej kokoški?
Napisano
pred 4 minutami je Slivka napisal:

So se pred leti politiki pritoževali, da imamo Evropo dveh hitrosti in podobno.

Se lotim iskat cement, ker bomo doma betonirali tlak v dveh garažah.

Pokličem Kurivo v Šempetru pri Gorici: 4,00€ za vrečo.

Pokličem Merkur v Rožni dolini (med Šempetrom pri Gorici in Novo Gorico) : 4,09€ za vrečo.

Me posluša sodelavec in me vpraša, zakaj raje ne pokličem na periferijo, ker je tam cenejše. Ga gledam debelo, on pokliče v Gradbenik v Tolmin: 3,68€ za vrečo...

Še v Sloveniji imamo "razviti del", kjer je standart višji in "nerazviti del", kjer je standard nižji, nižje plače in posledično tudi nižje cene. Pa se bomo šli neke Evropejce in lovili Nemško-Francoski vlak?

Tako je že dolgo, tako glede cen blaga in tudi storitev. Ekstremi pa so pri nepremičninah, kjer je razmerje med cenami podobnih stanovanj/hiš lahko tudi 1:10 ali celo več.

WWW.NEPREMICNINE.NET

150 m2, samostojna, zgrajena l. 1980, adaptirana l. 2010, 2.500 m2 zemljišča, K+P+1+M, Hiša se nahaja v dolini Vonarja - ob jezeru na HR...

WWW.NEPREMICNINE.NET

150 m2, samostojna, zgrajena l. 1980, 260 m2 zemljišča, P+1+M/2 nad., prodamo. Cena: 818.000,00 EUR

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Marsovci - Darsovci
Napisano
pred 16 minutami je Boss napisal:

To lahko izjavi samo tisti, ki misli, da je bolj pomemben od ostalih in mu je vseeno za prometne predpise. Tud taki narcistki hitro nekoč najdejo enakega, pa bo pok in jok pol, ko bo en izsilil, drug pa prehiteval.

@Boss, bila je šala, namenjena navdušencu nad Mazdami (za katere itak vsi mislimo, da so top), in ki ima slučajno na forumu ime Boss (šef). Nikar no tako resno ... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Marsovci - Darsovci
Napisano
pred 9 urami je Boss napisal:

No pa ni dolgo trajalo.. Voltovci so to inovacijo že vzeli za svojo in zdaj uletavajo na cesto v nasprotno smer brez ustavljanja. Bravo res... fantazija.

Pa še dva bisera za bonus sem dodal v video in sicer, če se je kdo kdaj vprašal zakaj včasih v štacuni dobiš zmečkan sladoled? No zato...

Zadnjega pa sploh ne rabim komentirat.

https://www.youtube.com/watch?v=JWeYfSUuKVY

Se je na koncu zdelo, da Mazda nima zavor, ali je voznik želel samo pokazati, kdo je na tej cesti šef ... 🤭

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 17 minutami je sportman333 napisal:

@Janez007; še s porabo se skoraj sklada, kaj 6.6.l imaš porabo na 2.5 bencinarju? (tudi to je za pohvaliti 👍)

Na obeh M6 bencinarjih (G165 MT in G194 AT) je 6,6 l/100 km, pri M3 pa je 6,2 l/100 km. :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 22 minutami je Mraušk Mčk napisal:

S 16A pancerko še e-bajka ne napolniš🙃. So pa pa naši politiki (Podobnili @ co.) govorili, da bomo avte polnili na javni razsvetljavi. Upam da jo že imate. 

Naša država, Evropa in cel svet je tako zelo v pi...., ker ga vodijo družboslovci!

No, mi bomo morda imeli doktorja elektrotehnike ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 23 minutami je Slivka napisal:

In na kaj ga bom polnil? Doma imamo enofazno elektriko in  glavno varovalko, tako imenovano "pancerko" 16A. Za celo hišo! Ne živimo vsi v Ljubljanski kotlini, veš. Pa tudi ta njihov domet se v teh naših hribih kar stopi...

Suzuki je nov nekaj kovancev manj kot 3000€, poraba pa (uradno) liter in pol na sto km. Cene tegale pa nisem našel...

Napetost pa 180 V? 😉 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 4 minutami je Denlub napisal:

Mislim da je konc z njo..sem pa kupil za 63e nekih 5800 lun, kar pomeni, če se po neki čudni logiki/čudežu vrne na 1e oz po(če bo Bog dal na 100e) še kr vredu profit😅.

To kupujete kar na pamet (če bo Bog dal)? 😮 😆

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano
pred 2 urama je Slivka napisal:

Zjutraj navsezgodaj je bil klic, da imajo težave z enim kisikovim priklopom. Med popravljanjem in odpravljanjem težav poslušam dva pacienta v bližini, ki sta se pogovarjala. Ko sem končal, ju vprašam, kje sta prebrala vse to, o čemer sta se pogovarjala. In mi pokažeta en star časopis (no, niti ne tako zelo star...). Pa sem si slikal nekaj meni zanimivih člankov. Najprej intervju z Ivom Boscarolom:

IMG_20220414_052435279.jpg

Še malo iz tega intervjuja, o tem, zakaj večina stvari crkne drugi dan po izteku garancije...

IMG_20220414_052516117.jpg

No, tudi tole se mi je zdelo zanimivo:

IMG_20220414_052334195.jpg

Zdaj samo čakam, če bo kdo protestiral proti napisanemu. Ker če ne bo nihče, obstaja možnost, da je vse to celo res...

Zanimivo in v marsičem se strinjam.

Candy je že pred dobrimi 30 leti ljubljanski fakulteti za elektrotehniko naročil testiranje kondenzatorjev za belo tehniko z namenom, da ti ne bi zdržali preveč časa. Zeleni prehod, kot ga propagira EU (veternice, fotovoltaika, električni avtomobili, shranjevalniki el. energije) v praksi še zdaleč ni tak (zelo umazana tehnologija pridobivanja rudnin, kratka življenjska doba, ogromno strupenih odpadkov). Težave so velike in vedno večje (onesnaževanje, spremembe podnebja), vendar propagirane rešitve večinoma te težave po mojem prepričanju ne bodo rešile.

Do večjih sprememb bo vsekakor prišlo in že prihaja. Na lep ali grd način.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

RTV prispevek
Napisano (urejeno)
pred 33 minutami je Slivka napisal:

Če potegnem zaključek: zvedel sem vse razen tega, kar sem vprašal. 

Hvala.

Vprašal si, kako se izogniti plačilu RTV. ?zmeden? Gre le v redkem primeru (nisi notri, ker po objavah vidim, da ti internet dela 😃), razen če spadaš v kategorijio ljudi, za katera predpisi ne veljajo, kadar jim tako ustreza. V slednjem primeru te lahko ulovi Tržna inšpekcija in plačaš svoje goljufanje z globo. Inšpekcijski postopek lahko zavlačuješ tako, da namontiraš premajhen poštni nabiralnik. 😉

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poliranje hladilnika
Napisano (urejeno)

1. poskušaš spolirati, če ne odpravi 95% prask, potem:

2. stricu plačaš strošek novih vrat (v kuvereti pustiš na mizi in napišeš: "za nova vrata hladilnika :) ", potem pa bo odvisno od strica (bo denar vrnil in rekel OK, bo denar vzel)

Tako si na varni strani in ti ne bo mogel noben nič očitati. :)

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano
pred 43 minutami je curko napisal:

Da se mal pohvalim z podvojenimi stevilkami
334455 emoji7.png

Da bi še naprej moja stara dama delala tako kot je delala do zdaj BREZ TEZAV

Kljub temu da sem jo 1x prodal pa po parih mescih iskal in nazaj odkupil

Za moje pojme najlepsa generacija sestice

Ko zakljuci zgodbo grem definitivno po isto samo v nemcijo po MPS

6337f1704dfb03721a4c3824337b04a2.jpg

Poslano z mojega SM-G998B z uporabo Tapatalk

Pol nisem edini, ki sem nekoč isti avto kupil 2x ...😂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.