Kar se tiče take sončne ele. Vsa proizvedena energija gre v omrežje in je izključno za prodajo el. energije. Ta nima baterij....
O vzroku požara se da debatirati.... ma za to so druge inštitucije. Je pa res, da kar nekaj SE je zagorelo. In po mojem razmišljanju se bo še to dogajalo. Posebno zdaj vse svrti "monterjev" vgrajuje panele, povezuje, stiska konektorje..... DC je zaj****. Napetosti so visoke, obloki veliki in katastrofa hitro lahko rata.
Danes je bil tudi intervju z gopsodarjem te kmetije Misom in tudi on pravi, da vse kaže na to, da je vzrok SE. Tko da mogoče je tole dobra šola, da se preveri vsa napeljave temeljito vsaj na 10 let in raje preventivno zamenja. Je strošek, ampak verjetno le kak procent vrednosti celotne SE.
Danes začeli z rekreacijo; odbojko v dvorani in moram reči, da sem zelo zadovoljen s prikazanim, predvsem na mreži in v zabijanjih, navkljub še vedno piškavemu kolenu, ki ni vidu dohtarja. :)))
Jaz začnem s košarko v sredo pa da vidimo kolk je košarkaška kondicija padla. Kolesarska je namreč na vrhuncu mojih zmožnosti, ampak neki je bicikel neki druzga pa basket.
Se pravi je bila že na polovici življenske dobe. Hmmm, me zanima kdaj je bila napeljava pregledana, ker v hlevih se rado pojavljajo razni plini, ki ne delujejo zelo dobro na električno napeljavo. Recimo amonjak je že en takih. Vprašanje a se je pred 15 leti sploh razmišljalo o teh težavah. Ker postavt SE na hlevu je nekaj drugega kot na običajni hiši.
pred 47 minutami je Z M A J napisal:
@Boss, kaj pa takrat ko si g. Slivki načaral spomladi meter snega in te je z lopato ustrahoval???
Ja še dandanes mi ni oprostil za tisto vedeževanje.
Danes sem imel frej dan in padla je odločitev za vzpon s kolesom na Šmarno goro. Kdor pozna Šmarno ve, da gor pelje samo ena ozka makedamska cesta (vse ostalo so pešpoti) in to glej ga zlomka ravno iz Zavrha.
To je kraj, kjer sem danes bil prvič v življenju in ravno danes je zagorelo in skoraj ob istem času, ko sem šel mimo te kmetije 😬 in to 2x - gor pa dol seveda dol.
Da je slab občutek še večji sem na poti navzgor peljal ob parkirišču zloglasnega lokala Lipa in v oči mi je padla ravno ta ogromna streha hleva skoraj popolnoma pokrita s paneli verjetno tam nekje 50-60kW moči. Že dolgo na nekem običajnem objektu nisem videl toliko panelov. Ja vem, prešinila me je misel, le kaj polni s tako močjo in upam, da ima dobro narejeno, ker... hmmmm, ja elektrika, napeljave, baterije. 😲
Ok misli so mi hitro ušle drugam, ker je točno ta kmet ravno zaprl cesto, da je spravljal krave iz ogromnega travnika pod kmetijo preko ceste proti hlevu. Ja zaprl jo je tako, da je potegnil dve traki električnega pastirja pravokotno preko ceste. Seveda se ustavim si ogledujem "povorko" krav in se zabavam, kako jih je kmet spodbujal z besedami "dejmo punce, dejmo". Minuta, dve in je mel krave čez ter je odprl cesto in se mi tudi opravičil za čakanje.
Malo čez 12 sem bil na vrhu Šmarne gore. Ker nisem glih fotogeničen imam samo eno slikco za dokaz.
Ko se vračam mimo kmetije je bila ura nekje okoli 12:45 in ko sem se peljal po kolesarskoi proti Medvodam malo pred novim kolesarskim mostom se je začela kakofonija siren. Gasilci iz vseh koncev in krajev so brzeli proti Zavrhu malo po 13 uri.
Šele doma sem potem ugotovil kaj se je tam dogajalo, da hmm ja, kako naj rečem, ampak prišla mi je spet na misel tista zgodba z Velenjskim požigalcem. Sej veste kako gre, kupu sem bicikel za tri jurje (dejansko) sem pa tja, s sabo imam torbo, kjer je notri neki trdga (orodje in tlačilka), ok sicer živčen nisem bil sem se pa zašvicu full.
In da so naključja še večja in občutek slabši je ravno tam v bližini (šel tudi pogledat) tudi tista nesrečna brv čez Savo, ki sem jo skritiziral zaradi klastrofobičnosti pa jo je nato točno teden kasneje odnesla narastla reka.
Tornadi in orkani so tam nekaj drugega kot ta vaša burja 200km/h.
Spomnite se tiste trombe pri nas z nekaj čez 100km/h kaj je naredila....😳
Ja, samo pri tornadu rata še en drug efekt podtlaka v navpišni smeri in zato je lahko efekt odkrivanja streh pri nižjih hitrostih navadno bistveno večji.
Hehe, sem vedel da je za naliv kriv Janko z Viča.😎
Drugač pa, kdor živi na barju oziroma zraven rek je za zalitje kleti dovolj čist navadna podtalnica, če ni klet narejena skoraj kot trup od čolna. Tapametni, ki smo na takih koncih, nimamo kleti in imamo raje hiše še kakšnih 30 cm dvignjene. Tko pač je, če hočeš bit 99,9% varen. Ostali, ki so bili pa "brihtni preveč" se pa hodujejo vsakič, ko je mal hujši naliv pa jih vseeno ne izuči in so še vedno jezni na Župankoviča, ker jim ni zrihtal gumjastih škornjev., kot so se hudovali prebivalci barja pred ene 13 leti.
Pa sej smo se točno o tem pogovarjal... ljudje so lopovi in barabe. En lopate jemlje in jih prostovoljcem nato prodaja, druga to počne z detergenti. Eni kradejo karcherje in razvlažilce, teli bodo pa nategoval folk s preprodajo potopljenih vozil. Lopovluk v vsej svoji veličini, žal.
Počasi začenjam razumet zakaj nekje roke sekajo takim in verjetno je to edini način da takim preprečiš ponavljanje lopovščine.
Pa sej smo se o tem pogovarjali in izražali dvom, da se bo tako mala baterija sploh prijela. Ker pri AC hitrostih bo domet 100km pa verjetno ne kej precej več. In to ga je vsaj v ZDA pokopalo.
Predvidevam, da so vozili ponoči in so vsi spali razen voznika pa se to dejansko lahko zgodi in se to očitno tudi dogaja večkrat. Dve leti nazaj recimo celo pri nas
Zato, ker mislimo, da imajo ljudje moralne vrednote in se težko sprijaznimo, da nekateri nimajo čisto nobenih in bi iz vsake situacije iskali korist le za sebe. V vseh krizah zadnjega časa je tako, tudi tako, da celo oblast in oblastniki iščejo kako bi vojnodobičkarili. Žal lopovi so vsepovsod in dokler se ne bo spisala zakonodaja, ki bo sploh vojnodobičkarjem postavila drakonske kazni bo pač nemorala cvetela. Ko boš 1x za tak o svinjarijo fasal 10 let aresta se bo tole čudežno nehalo. Pol bomo pa poslušali šele o krivosodju.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Aha, pol je to verjetno Velkavrh, Poredoš al pa Gregorčič. Trontelj je pa že desetletje ali več pokojni tko, da ziher ni on.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani