Mislim da ga je @Janez007 danes pil,.. naprej piše od gum v temi Kava, zdaj pa še tole(4x isto napiše) 🤪
Nisem ga pil, niti kapljice alkohola. Tisto je pasalo v temo kava, - primerjava s puščanjem gum je bila le za boljšo predstavitev težave luftanja kave.
Tole s podvajanjem objav pa včasih nagaja - tipka "Pošlji odgovor" ne zagrabi oziroma se ob pritisku nič ne naredi. Potem pa včasih je res nič, včasih pa takole podvojeno, celo počvetereno ... da sem komaj hitro izbrisal odvečno ...
Evo nadaljevanje, včeraj je začela na M6 2018 utripati rdeča lučka pokrova motorja. @Slivka, na Mazdi! Ta lučka se je pojavila na istem avtu prvič že pred dobrimi 3 leti in so nato v garanciji zamenjali sprednji kabelski snop senzorjev - poznan problem te Mazde. Ugibam, da so nataknili podobno slabega, kot je bil pri novem avtu ... spet je zdržal le 3 leta.
To se pa spomnim ... leta 1982 je carina pri motelu sredi Slovenije ustavljala tujce in jim pregledovala avte. Kot mulc stanujoč v bližini sem opazoval, kam so vozniki skrivali švercano robo, predvsem kavo ... ja tudi rezervne gume so imeli mnogi nabasane s paketi kave, pa dvojno dno prtljažnikov, itd. 😀
Še 19" Michelin gume stare 2 leti na original Mazdinih platiščih so čez poletje spustile ... ena skoraj 20% tlaka, tako da se je na armaturki pokazal TPMS znak.
Kako ukrepa kupec, ki kupi avtomobil z napako, ki je prodajalec ni navedel in kako uveljavlja stvarno napako?
Jim pa ti nazaj zaracunaj porabljen cas po servisih. Pa a nisi nove gume tudi kupil, tudi to daj v ceno
Tole je malo zmiksano skupaj in ne drži vse - recimo glede stvarnih napak, ko je prodajalec fizična oseba. V tem primeru je treba upoštevati Obligacijski zakonik, ne pa Zakon o varstvu potrošnikov, ki v primeru stvarne napake velja za prodajalce, ki so podjetja. To pomeni, da če kupiš avto od fizične osebe in pride do spora, je treba na sodišče, odloča se po pravilih Obligacijskega zakonika, traja pa lahko ...
@Slivka naj si dobro prebere ZVPot-1 in morda najde kakšno določbo, ki mu je pisana na kožo:
- neskladnost 71-88 člena
- garancija 89-98 člena
Kupec-potrošnik lahko uveljavlja istočasno samo 1 zahtevek, ali neskladnost po določbah za neskladnost (termin "neskladnost" po novem ZVPot-1 je zamenjal termin "skrita napaka" - po starem ZVpot), ali pa garancijo, po določbah za garancijo. Eno ali drugo.
Sm kmet an s hribu doma, pej ne zastopm lih tanartabl...
Saj s to ugotovitvijo se kar strinjam (kopirano s Facebook strani stranke Levica😞
Res je, kar so napisali: ni socialna pomoč previsoka, ampak so plače prenizke. Samo... Medtem ko Levica naenkrat čudežno opaža, da so plače prenizke, več kot očitno pozablja, da je prav sama tista, ki je skupaj s koalicijskimi partnerji poskrbela za ukinitev znižanja dohodnine in usklajevanje davčne olajšave z inflacijo. Pa če me spomin ne vara, bo drugo leto še nek prispevek za dolgotrajno oskrbo.
Na Gospodarski zbornici sem zasledil, da od povprečne plače ostane posamezniku v Sloveniji le dobra polovica (56,7 odstotka) celotne plače, medtem ko je ta delež na nivoju povprečja OECD bistveno višji (65,2 odstotka). In ko mi začnejo razlagati o socialni državi, me pa kar srat nažene in se popolnoma strinjam s podjetnikom Vasjo Bočko:
"Povprečna mesečna bruto plača v juniju 2024 je v Sloveniji znašala 2.366,79 EUR. Predpostavimo, da ta oseba s povprečno plačo živi in dela v Ljubljani, ima dva otroka in dobiva poleg plače še najvišje možno nadomestilo za malico (6,94 EUR / dan) in prevoza na delo v višini 37 EUR - oboje neobdavčeno. Stroški zaposlenega znašajo 2.747,84 EUR bruto bruto + prevoz in malica cca 185 EUR. Skupaj 2.932,84 EUR. Ob upoštevanju davčne olajšave za 2 otroka, dobi na račun 1.826,76 EUR. Na Švedskem je povprečna mesečna bruto plača cca. 3.965 EUR.
Predpostavimo, da oseba živi v Stockholmu. Delodajalca takšna plača stane bruto bruto 5.172 EUR. Zaposleni na račun dobi 3.089 EUR. Ker ima dva otroka, mu država vsak mesec na račun izplača še 2x 110 EUR. Skupaj vsak mesec torej dobi 3.309 EUR. V Ljubljani država od te povprečne plače vzame 37,71% (1.106,08 EUR od 2.932,84 EUR), na Švedskem od povprečne plače 36,02% (1.863 EUR od 5.172 EUR, če upoštevamo, da dobi še 220 EUR od države nazaj zaradi otrok). Torej smo že ugotovili, da je povprečna slovenska plača v najboljšem primeru z davki in prispevki obremenjena enako kot švedska.
Ampak tu se stvari ne končajo. Na Švedskem je vrtec, ne glede na višino prihodka ali število otrok, zastonj. Za vse otroke. V Sloveniji družina z dvema povprečnima dohodkoma in dvema otrokoma na mesec za vrtec plača 250-350 EUR.
Na Švedskem so avtoceste plačane iz državnega proračuna, pri nas je potrebno poleg vseh davkov in prispevkov, za katere smo že ugotovili, da so enaki ali višji kot na Švedskem, plačati še letno vinjeto v višini 117,5 EUR.
Na Švedskem je, enako kot v Sloveniji, študij "brezplačen". S to razliko, da Švedska ima 5 univerz med top 200 najboljših univerz na svetu. Najboljša slovenska univerza - Univerza v Ljubljani - je na isti lestvici na 497 mestu.
Če ti švedske univerze niso všeč, Švedska vsakemu rezidentu nudi ugodne kredite, da si lahko plačajo študij v tujini.
Point vsega tega je sledeč: "Socialna država" v Sloveniji je navaden nateg, s katerim financiramo:
- razbohoten javni sektor, kjer cca 50% ljudi ne dela nič in praviloma za to dobiva višje plače od druge polovice javnega sektorja, ki dejansko mora kaj delati,
- NVOje,
- korupcijo.
Z eno besedo: financiramo rentništvo. Moja osnovna težava ni, da imamo "socialno državo" in posledično visoke davke in prispevke ter visoko javno porabo. Moja težava je, da ko se začnemo primerjati s Švedsko, ki nam je vzor socialne države, ugotovimo, da za to "socialno državo" v primerjavi s Švedi ničesar ne dobimo."
A se to v Levici iz koga norca delajo?
Kaj bi rekel na tole? Kakšen kmet? Poznam nekaj kmetov s hribov, pa si ne morejo privoščit niti nekaj dni dopusta, kaj šele 3 tedne ...
Preseli se na Švedsko, uživaj dopust v Črni gori in boš srečen. Recimo da bi imel 6 otrok in sešteješ vso socialo in ugodnosti, ki ti pripadajo ob veliki družini, recimo dajatve ob nakupu .... wagna ... pa zastonj zdravstvo, šolstvo, 2 plačujeta, 8 jih koristi ... pa nisem fovš, ampak toliko jamranja nad svojo državo ... to ni glih skandinavska mentaliteta ...
Napaka v konstrukciji reaktorja: Reaktor RBMK, ki je bil uporabljen v Černobilu, je imel nekaj inherentnih varnostnih pomanjkljivosti. Ena izmed njih je bila pozitivna reaktivnostna povratna zanka, kar pomeni, da se je ob določenih pogojih moč reaktorja lahko nenadzorovano povečala.
Človeške napake: Med testiranjem varnostnih sistemov so operaterji izklopili več varnostnih mehanizmov in niso upoštevali standardnih varnostnih protokolov. To je povzročilo, da je reaktor deloval v nestabilnem stanju.
Pomanjkanje varnostne kulture: V tistem času je bila varnostna kultura v Sovjetski zvezi na nizki ravni, kar je prispevalo k neustreznemu ravnanju z reaktorjem in pomanjkanju ustreznih varnostnih ukrepov.
Pri vseh teh napovedanih milijardnih izgubah bi bilo za razmislit, da bi termoelektrarno Šoštanj predelali v jedrsko elektrarno Šoštanj. Saj ni tako veliko za predelat, samo vir toplote, se pravi "kurišče", bi moralo bit novo. Pa se znebijo nakupa premoga in CO2 kuponov (ki so dražji od premoga). Slovenija pa dobi nazaj zanesljiv vir elektrike...
Potem bi Velenjsko jezero postalo Velenjske toplice ... 😁
najboljši arhiv za družinske fotke je kakovostna izdelava (foto) slik in jim imaš lepo v albumu :), ker na disku izmed miljarde slik jih redko kdaj spet gledaš.....ko ste že zašli v to temo, ali back-up delate tudi za file izpred 20 let in kaj zaboga bi jih rabil (ok ne rečem recimo neke papirje kot npr. gradbeno dovoljenje, načrti za bajto, itd....), ampak ostala navlaka ?!? (enako kot mail, a tudi gmail back-upirate?), enako kot če imaš v bajti veliko garažo ali klet, pač tja shranjuješ vse, četudi ne rabiš nikoli več
Zelo veliko od tega. Recimo za digitalizacijo analognih filmov iz VHS-C kaset in fotk s filmov sem pred 10-timi leti porabil 3 mesece (ves prosti čas v tem obdobju, nabavil sem si poseben scaner ...). Sedaj je to zloženo po letih, mesecih, dogodkih .... je pa v zadnjem času, ko so fotoaparate in kamere zamenjali telefoni spet težje - vse poloviti iz različnih družinskih telefonov in zlagati ... je pa potem fino, ko delaš kakšno predstavitev ob obletnici, takoj se najde.
Vsa stara pošta, slike, dokumenti, ... to zavzame le malo prostora, problem so filmi - en film je cca. 1.000 x prostorsko bolj potraten kot ena slika.
Če gledam svoje službene dokumentne arhive 1, 2 3, 4 službe, kjer sem bil od 6-9 let, so se arhivi s časom - digitalizacijo v zadnjih 30-tih letih napihnili od nekaj GB na nekaj 10 GB ...
Zdaj morajo to dojeti še tisti, ki nam krojijo življenje in vsiljujejo raznorazne nemogoče prehode...
Ne dojel, vem.
Po medijih se vse skupaj (korupcijski vidik, vidik zelenega prehoda-stroški kuponov, elektroenergetski vidik) meša, oziroma kot da je elektroenergetski vidik najmanj pomemben - eni bi kar takoj zaprli TEŠ 6. Kot da bi ti tvojo neekološko BT-jevko odpeljal na odpad in začel najemati električni avto.
Težka je ta. EU je v namen "zelenega prehoda" ustvarila mehanizem CO2 emisijskih kuponov, katerih količina se z leti zmanjšuje in se lahko preprodajajo na trgu. S tem je želela na lep način zapreti velike onesnaževalce (da shirajo). Cena kuponov je v zadnjih letih ponorela, tako da bodo samo kuponi TEŠ 6 kmalu stali toliko kot premog.
Z elektroenergetskega sistemskega vidika zanesljivosti dobave električne energije in slovenske samozadostnosti je TEŠ 6 super elektrarna, neprimerno boljša kot vse sončne skupaj, tudi če jih inštaliramo še 10x ali 100x toliko, kot jih imamo sedaj.
Kako pa naj vem,za kak primer rabiš?.. saj dejansko nisi nič napisal.
Zate tipično-vržeš kost,mi pa naj grizemo....pa ne bom več🤨.
Še najjasnejša informacija mi je bila "backup"...in sem ti razložil,kaj si mislim in za kaj. Ker je polno naivnežev,ki padajo na reklamne obljube...in mislijo,bom kupil "Red"-a,in bo ziher backup😂🤣
Če ti pa odgovor ne paše,pa ni moj problem,če vzameš,kot da se hvalim. Sem le hotel ponazoriti,v kakšne napore in stroške se moraš spustiti,če hočeš zares varnost podatkov.
Iz te debate sem ven.
Ja, BKP ni kakšna znanost, zanesljivost je odvisna od denarja (RAID, različne lokacije, ... oblak).
Midva rešujeva s pretiravanjem - če ne veva točno koliko, potem kupiva več ... saj škoditi ne more. Ko stvar ni več pod kontrolo (težko je vzdrževati vsebino na X diskih v Y omarah po hiši), kupiva še večji disk (recimo tale 20 TB), da gre vse na njega in je stvar rešena (za nekaj časa se ve kje je vsa vsebina) ... Če slučajno crkne (meni doma na srečo ni še nobeden), se polovi večino vsebine po starih diskih. Se motim? 😃
Če se nama zaradi "kmečkega" sistema BKP težko zgodi katastrofa, pa poznam kar nekaj ljudi, ki se jim je to zgodilo. Recimo je pustil model svoj prenosnik z edinim arhivom družinskih slik na sedežu avta in so mu ga ukradli....
@skritikrt me je zanimalo mnenje glede tega konkretnega WD 20TB, ... ne zanima me, koliko imaš diskov ti, kot je bil tvoj odgovor, tipičen ...
Nikjer nisem napisal, da bi bil to edini HDD, ... je pa zalo majhna verjetnost, da crkneta 2 HDD naenkrat. Bom nadaljeval v tvojem stilu: tenutno imam v PC 1TB SSD + 2TB SSD + 6 TB HDD + 6 TB HDD, pa še nekaj prenosnih 2 - 4 TB, tudi v kleti ... jih niti ne štejem več, kaj šele, da točno vem, kaj je gor .... Tako, da @skritikrt ne prehitevaj ....
@dvorjan je namignil na pomemben podatek glede možnosti okvar, št. plošč, ... podobno kot pri Mazdah, bolj ko so motorji napredni (več komponent), večja je verjetnost odpovedi. Ko gledam ocene jih je 3/4 super zadovoljnih s tem diskom, 1/5 pa nezadovoljnih. Tistim, ki dela, dela super, tistim ki ne dela, je neuporaben. 1 ali 0. Ga pa lahko dobim za dobro ceno ... 15 €/TB.
Se mi ne da gledat specifikacij, predlagam le, da vzameš takega, ki ima čim manj plošč.
9 plošč ... Bing AI tako pravi. Pravi še "Za osebni računalnik bi morda raje priporočil WD Blue ali WD Black serijo, ki sta bolj prilagojeni za vsakodnevno uporabo in ponujata dobro ravnovesje med zmogljivostjo, ceno in zanesljivostjo."
Od primera do primera različno. Pri meni sem za 90 stopinj obrnil hladilnik procesorja, da povleče zrak skozi spodnji SSD hladilnik, ki ima rebra usmerjena po krajši stranici. SSD 970 EVO PLUS se kar greje, prej okoli 60 stopinj, sedaj okoli 45 stopinj (segrel sem ga tudi že na 83 stopinj ... brez hladilnika na nekem starejšem računalniku z leta 2016, ko matična plošča še ni imela toliko dvignjene reže za m.2 diske, za boljšo zračnost). Na procesorju zaradi 90 stopinskega obrata ventilatorja-hladilnika kakšne bistvene razlike v temperaturi nisem opazil, tudi ne, ko sem imel nanj namontirana 2 ventilatorja (spodaj in zgoraj).
Če crkne SSD (podatki) je veliko huje - najhuje, kot če crknejo ostale komponente (matična, procesor, ... karkoli ...). Zato imam rad, da je relativno hladen.
Se pa trenutno ubadam s problemi, ki so nastali, ko sem včeraj kleknil pred vsiljevanjem nadgradnje in z Windows 10 šel na Windows 11.
Včeraj me je razjezilo, da ni več možnosti prestavitve opravilne vrstice, kot je bilo to pri prejšnjih windowsih. Se je dalo 2 leti nazaj s posegom v register, sedaj pa niti to ne več - namreč navajen sem bi na pokončno opravilno vrstico na desni, ker je monitor nizek in širok.
Danes pa sem želel prenesti slike s telefona S21 na računalnik. Pri Win 10 je šlo brez težav, v raziskovalcu se je pojavil telefon z vsemi mapami ... Pri windows 11 se telefon poveže, ne vidim pa nobene vsebine. Po raziskovanju obstaja neka varianta USB nastavitev na telefonu v razvijalskem načinu, vendar mi je služba ta način zablokirala in ga ne morem preizkusiti ....
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
https://staresso.com/products/staresso-coffee-tamper
(zame bo dober tudi tale https://www.delonghi.com/sl-si/dlsc080-kavni-stiskalnik-črn/p/DLSC080)
Zraven pa še mlinček za kavo ... stane približno toliko kot menjava olja + 2 filtrov na Mazdinem servisu:
Comandante Grinder Review 2024: Simply the Best (coffeeness.de)
Popravljeno od Janez007Povezava za deljenje
Deli na druge strani